Capul plecat, mers târâș la moaște, cruce mare, să moară dracii

În țara în care sute de mii de oameni merg anual la pupat moaște, iar închinatul când treci pe lângă o biserică amenință să devină salut național, cursurile de dans și bune maniere sunt lucrarea satanei, iar cine vrea să le urmeze trebuie ars pe rugul indignării populare.

P ioasa societate civilă – partea cu înclinații mai feministe – s-a inflamat zilele astea teribil pe tema declarației „șoc” a unui (deja fost) secretar de stat în Ministerul Educației, care credea că ar fi bine ca elevele să facă niscai cursuri de mers pe tocuri, cu spatele drept și pieptul în față, ca să moară băieții, cică. Am văzut și eu înregistrarea cu domnul, ea diferă puțin de reproducerile scrise, dar poate că o fi mai zis omul și altceva după ce s-au închis camerele de luat vederi.

Cert e că atâta cât a zis pe cameră sau off the record mie nu mi se pare deloc scandalos. E drept că mersul pe tocuri și stimularea unei atitudini semețe și provocatoare n-ar fi materie școlară, dar vi se pare că îndoctrinarea religioasă ar trebui să fie? Și uite că timp de 13 ani în școala românească elevii sunt învățați încă din grupa pregătitoare că sunt niște păcătoși care trebuie să țină capul plecat, să se închine în fața unor personaje imaginare, să pupe moaște și să se teamă de mânia divină.

E drept că unii s-au revoltat și pentru asta, dar fără succesul obținut rapid în aceste zile, când secretarul de stat prea relaxat pentru funcția asta și-a dat demisia pentru că a îndrăznit să-și spună liber o părere (cum ar vrea el să vadă adolescentele, mergând pe stradă drept, să învețe vals sau tango, să știe să se poarte în societate). Nu a făcut un proiect de lege, nu a impus insidios îndoctrinarea religioasă așa cum face sfânta biserică de 20 de ani încoace, doar  a uitat să-ți țină gura în public – se pare că mai nou libertatea de exprimare are și această îngrădire. Erau oricum slabe șanse să se concretizeze dorințele lui, dar în mijlocul disputelor pro și contra educației sexuale în școli, când ofensiva contra a bisericii este atât de bine organizată, a-i da la cap unuia cu vederi mai libere din ministerul ăla prăfuit nu mi se pare deloc o strategie bună din partea societății civile.

Habar n-am cine e domnul, ce a făcut în ultimii cinci ani și de la ce partid o fi, dacă o fi avut până acum vreun merit sau ba în funcția aia (cel mai probabil că nu), dar e total lipsită de logică reacția societății care a înfierat cu mânie demnă de o cauză mai serioasă părerile paseiste ale domnului nostalgic după pensioane.

O spune una care a beneficiat de ore de gospodărie la școală, și de lucru manual – da, pe vremea aia femeia era tovarășă de nădejde în câmpul muncii, și gospodină acasă, atâta era de emancipată – și tot n-am devenit gospodină, nici bună nevastă, iar dansul am început să-l gust abia după 40 de ani, când am aflat și ce minuni poate să facă o postură semeață, cu spatele drept și pieptul în față. Da, pieptul nu e ceva de rușine, nici că-l avem, nici că-l etalăm. Nu știu cum ar fi fost viața mea dacă aflam lucrurile astea în adolescență, când mi-era rușine cu decolteu sau fuste scurte, dar știu că puteam să mă simt bine cu mine mult mai devreme decât la 40 de ani. Și pentru faptul că mă simt bine cu mine trebuie să-i mulțumesc tangoului.

Da, știu, unii sunt de părere că tinerii din ziua de azi sunt oricum prea libertini, nu le strică un pic de seriozitate, dar zic să nu confundăm libertinajul și țopismele pe care tinerii le învață acum de la TV sau de pe unde apucă, cu dansul și bunele maniere – ceea ce părea că visează secretarul ăla. Cred că dacă prin absurd chiar s-ar fi făcut cursuri de bune maniere, școlile ar fi avut o problemă majoră să găsească profesori.

Dar, se pare că în țara în care sute de mii de oameni merg anual la pupat moaște, iar închinatul când treci pe lângă o biserică amenință să devină salut național, școlile de dans și bune maniere sunt considerate lucrarea satanei, iar ăia care ar vrea să le urmeze ar trebui arși pe rugul indignării populare. Cine are nevoie ca tinerii să meargă cu capul sus, pieptul scos în față, să știe să fie gazde bune, când mult mai pe placul Domnului e capul plecat (sabia nu-l taie), penitența, pupatul moaștelor, închinatul, să crace dracii de oftică.

Sper că după demisia secretarului de stat s-a făcut și o sfeștanie sănătoasă ca să piară toți dracii din biroul lui. Dar am putea să sunăm, de probă, acum la minister și să întrebăm ca în bancul ăla celebru: Alo, școala de dans și bune maniere?…

 

Etichete: , , , , , ,

8 comentarii la “Capul plecat, mers târâș la moaște, cruce mare, să moară dracii” Subscribe

  1. doina 23/10/2015 at 15:06 #

    pai nu, ca tre’ sa stam cu capu plecat in fata udrei, ebei, a lui oprea..nu-I asa?

  2. Motanul 23/10/2015 at 15:18 #

    Foarte interesant! Articolul asta http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20524836-dracul-castigat-batalia-dumnezeu-prima-instanta-parohie-isi-acuza-enoriasii-rea-credinta-pentru-opun-construirii-unei-biserici-intre-blocuri.htm era pe prima pagina a Hotnews acum patru ore. Acum e ultimul in prima pagina, dupa multe, multe articole de ieri.

  3. VASILIU MIRCEA PAUL 23/10/2015 at 15:40 #

    Vorba unui autor, nu prea profund dar foarte amuzant, (Leonida Neamțu): „Dacă femeile ar avea ”sîni ca de piatră” am avea două găuri în piept.”

    Off topic mai are o frază memorabilă despre cupluri: (partenerul) „alături de care viața se scurge ca o dungă de mîl”.

    În rest absolut de acord cu articolul – același scriitor spunea despre un personaj feminin că „avea mers de balerină”. Așadar… (voi fi depunctat de vizitatoarea care are impresia că sînt misogin).

  4. caprituss 23/10/2015 at 16:41 #

    De când citesc blogul ăsta, n-am putut zice decât „da, bă, așa e.” În sfârșit ceva cu care nu-s de acord :))
    Nu-s de acord din mai multe considerente. În primul rând, și religia ortodoxă și modul de gândire al domnului menționat sunt profund sexiste. De ce zic asta? „Eu aş vrea să văd o ELEVĂ de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri*, dansând vals sau tango, ştiind să fie o gazdă bună[..]educație de pension”. Personal, dacă ar fi formulat „eu aș vrea să văd elevii mergând frumos pe stradă, dansând vals sau tango, să știe să fie gazde bune”, nu aș fi fluierat a pagubă. Mai lipsea să zică să învețe elevele să facă o ciorbă bună bărbatului și să știe să tacă frumos.

    Mi-ar plăcea ca părinții să-și învețe copiii cum să se comporte în societate, pe stradă și acasă, cu perechea. Iar școala să completeze cu etică și educație civică.

    Pe mine m-a dus mama la cursuri de dans de societate, după ce ne-am sfătuit împreună. M-a trimis la gimnastică medicală de 3 ori pe săptămână ca să contracarez statul jos de la cursuri și pian. Și m-a mai învățat să merg cu „capul sus, spatele drept”, nu „țâța-n față, fundu-n spate, să placă la băieți”, că nu-s vită scoasă la obor, bun de cumpărat dacă-i la standard. Înțelegi?

    Da, mi-ar plăcea să existe cursuri de bun simț, în care să ne învețe nu mai aruncăm roluri și etichete în stânga și-n dreapta.

    *(Lăsând la o parte că eu aș interzice tocurile până la 21 de ani prin lege, fiind niște porcării sinistre care duc la probleme grave de sănătate, în special înainte să se formeze complet oasele și să se închidă cartilagiile de creștere, așa că dacă e interzis fumatul pt minori, să fie și tocurile!)

    • Ilici 26/10/2015 at 14:35 #

      Mi-a placut foarte mult acest comentariu!
      As adauga, daca se poate, ca mi-ar placea sa existe niste cursuri in care sa fim invatati, pe linga bun simt, sa ne purtam cu demnitate. Sa ajungem sa nu ne mai ploconim pentru orice. Sa cerem ce avem de cerut si sa spunem ce avem de spus cu capul sus si in acelasi timp fara nesimtire.

      • mihai 26/10/2015 at 18:19 #

        Asta e un oximoron. Scoala vrea de la elevi SUPUNERE, nu DEMNITATE! Si, din pacate, si parintii vor acelasi lucru de la copiii lor. Si daca copiii invata acasa si la scoala sa fie supusi, dupa ce cresc mari se ploconesc pentru orice…

      • Xanaxdoo 02/11/2015 at 17:54 #

        Hahaha, dar DE LA CINE sa invete asta?

  5. marius.georgescu 23/10/2015 at 18:31 #

    Bravo,Dollo !!!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.