Poliția îl lasă pe Dumnezeu să-i facă treaba

Pe șantierul viitoarei catedrale episcopale din Deva ...

Am un cititor al blogului, exilat în lumea largă, dar care de câte ori vizitează România se încăpățânează să-i mai dea teste de legalitate și bună guvernare. Zic că se încăpățânează pentru că deși de-a lungul anilor a avut parte de răspunsuri demne de Radio Erevan, care nu au făcut decât să-i mănânce timpul, omul persistă. Nu m-am lămurit încă dacă vrea să afle dacă s-a schimbat ceva prin țărișoară în lipsa lui sau să-și demonstreze de fiecare dată că a făcut bine că a plecat. Sau amândouă 🙂

biserica-deva2 biserica-deva

De data asta, impresionat de tragedia de la Mecca, omul nostru s-a apucat să sesizeze Primăria Deva că cetățenii îi sunt în pericol. Mai exact, unii dintre ei, atrași precum căprioarele inocente de susurul izvorului, în curtea viitoarei catedrale a neamului devean, șed în umbra zidurilor proaspăt placate cu marmură ale bisericii și ascultă slujba transmisă la boxele atârnate și ele, ca marmura, pe exteriorul zidurilor bisericești.

Omul nostru nu a reclamat poluarea fonică, așa cum se plâng ateii de rit nou, ci a semnalat potențialul pericol care-i paște pe enoriași, de a se trezi că Dumnezeu le răspunde la rugăciuni cu vreo placă de marmură desprinsă de zidurile bisericii. Așa că a scris pe site-ul Primăriei Deva:

Acces permis persoanelor neautorizate pe un santier in lucru

Prin prezenta, semnalez accesul liber al persoanelor neatorizate pe santierul bisericii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului de langa Piata I.C. Bratianu, acestea fiind atrase de serviciul religios difuzat la difuzoarele atasate exteriorului cladirii in contructie. Conform legii, acesul persoanelor neautorizate pe un santier in lucru este interzisa, pentru a le proteja pe acestea de posibile accidente. Solicit luarea masurilor necesare pentru respectarea legii.

Și după cele 30 de zile regulamentare de reflecție și căutat soluții concrete la problemele semnalate de cetățeni, ce credeți că i-a răspuns primăria?:

raspuns-sesizare-primarie deva

biserica-deva4E drept că Biserica Adormirea Maicii Domnului nu aparține administrației publice locale, chiar dacă e construită pe un teren public, donat de Primăria Deva în 1990, iar de atunci a tot primit finanțări, ba de la primărie, ba de la bugetul de stat (prin Secretariatul de Stat pentru Culte) până când a ajuns așa mare și frumoasă.

Și da, e adevărat că nu e gata, și că de 15 ani e tot într-un șantier, că dacă și primăriile astea n-ar mai da banii pe prostii și ar finanța mai serios lăcașurile de cult nu și-ar mai risca oamenii veața ascultând slujbele pe lângă ziduri.

Dar Dumnezeu e cel mai mare șef de șantier, așa că are el grijă. Cu credință, dar și cu legea în mână, probabil poliția s-a scărpinat mult sub șapcă (preț de 30 de zile, cum spuneam) ca să dea răspunsul de mai sus.

masina borDumnezeu are cuvântul. Și cred că nu va vorbi urât în situația dată. Conform unei descrieri din 2011, mândra ctitorie din Deva are o cupolă centrală impunătoare, încadrată de patru clopotnițe, din care „își înalță spre cer glasul 5 clopote de dimensiuni apreciabile (cel mai mare cântărește 3 tone), alte 13 clopote sunt destinate acordului…”. Cu așa dotări sonore te întrebi de ce mai e nevoie de boxe?

Apoi, tot Dumnezeu, desigur, i-a făcut parte și unuia dintre preoți de un mijloc de transport pe măsura credinței și a trotuarului generos din fața bisericii. Nu se tem ei enoriașii să-și riște viața în șantierul bisericii, darmite că sunt gazați de Volkswagen-ul popii 😉

Etichete: , , , ,

7 comentarii la “Poliția îl lasă pe Dumnezeu să-i facă treaba” Subscribe

  1. VASILIU MIRCEA PAUL 09/10/2015 at 17:03 #

    Eu pup VW-ul popii / Popa pupă… moaștele (aducătoare de VW).

    Anii 1980, strada principală a orașului (e numai una) pe la prînz.. Un coleg de serviciu mergînd spre casă trece pe lîngă un local unde doi bețivani se băteau pe trotuar. După cîteva sute de metri dă peste doi MILIȚIENI și le atrage atenția asupra incidentului. Unul (doar unul) răspunde din colțul gurii: „Dați un telefon la MILIȚIE”.

    Cred că am mai postat istorioara asta, dar repetitio est mater studiorum (în special pentru cei ce au făcut ochi după 1989).

    Pentru colaborarea deliberat-calculată a MILIȚIEI cu infractorii vezi și Soljenițîn.

  2. Alina M 09/10/2015 at 17:06 #

    Încă de acum câțiva ani se fac și botezuri la biserica aia. Nu mi-e teamă pentru adulți, că-și merită soarta dacă nu gândesc, dar îmi pare rău că niște inconștienți iau decizii pentru copii nevinovați.

  3. Motanul 09/10/2015 at 18:18 #

    Îmi place cum gândești! „Pai dacă vreți sa muriți, poftiți, intrați in fata!” :). Cred ca celor care intra in bisericile in construcție le place vorba aia, „Noi murim, nu gândim!”.

    • Motanul 09/10/2015 at 18:19 #

      Mesajul meu de mai sus e pentru Alina. 🙂

  4. Delia 23/10/2015 at 18:33 #

    Buna seara,

    sesizarea ar fi trebuit trimisa la Inspectoratul Judetean in Constructii.

    Succes !

    Delia

  5. mihai 26/10/2015 at 11:11 #

    Inspectoratul in Constructii nu e cumva institutia aceea condusa (candva) de un oarecare domn Grajdan? N-am auzit vreo stire pozitiva dinspre acea directie de la domnul Grajdan incoace…

    • Delia 26/10/2015 at 13:39 #

      Nu stiu. Nu sunt din Deva.
      Pot doar sa-ti spun, ca specialist, ca singura institutie care poate sa faca ceva in situatia prezentata este ISC-ul.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.