Mediul online fierbe de marți noapte, când polițistul Cosmin Bogdan Gigină, care preceda coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, a căzut cu motorul într-o groapă și a murit. Fierberea asta este generată de indignarea că poliția încearcă să mușamalizeze cazul, în loc să admită că acel ofițer a murit stupid, în timp ce îi făcea pârtie prin traficul infernal al Bucureștiului unui demnitar al statului care nu avea nici dreptul, nici meritul de a merge într-o coloană oficială. După unele surse ministrul Oprea se deplasa de la restaurant spre casă, după comunicatul scremut al poliției se întorcea de la o „activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice.”.
Niciuna dintre situații nu justifica o coloană oficială, în afară de propria găunoșenie a ministrului, iar dovadă stă modul în care poliția se bâlbâie de două zile să dreagă comunicarea în cazul ăsta. La început polițistul nu ar fi fost într-o coloană oficială, apoi după ce au apărut martorii s-a ajuns la recunoașterea că a fost în coloana lui Oprea, apoi la întrebările de ce avea Oprea coloană oficială, când legea nu-l include printre cei patru deminitari care au acest drept, au inventat o „activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice” de la care se întorcea și care e evident secretă (probabil acțiunea de a îngurgita ceva, în cazul ministrului de interne ține de securitate și ordine publică). Mâine probabil o să aflăm că nu se întorcea, ci se ducea, ca să se justifice suta aia de km la oră cu care era silit polițistul să gonească spre moarte cu motorul, pe ploaie. În ritmul ăsta ne putem aștepta curând să vedem poze de la fața locului, cu Oprea îngenuncheat pe buza gropii, strângând mâna polițistului care-și dă duhul în brațele oficialului, pentru patrie – ca o dovadă că a oprit la locul accidentului și i-a dat primul ajutor rănitului.
Nu pot decât să-mi imaginez ce stres o fi acum pe capul oamenilor din subordinea lui Oprea ca să-i acopere fundul. Știu de la cineva care lucrează în minister că de când a fost numit ministru oamenii sunt exasperați. Nimic nu are voie să se întâmple în ministerul ăla fără știrea lui Oprea. Asta a mărit birocrația, numărul de semnături și ștampile ce trebuie aplicate pe toate hârtiile și a dus implicit la crearea unor situații absurde în activitatea ministerului și mai ales a instituțiilor subordonate. Dacă îl vedeți pe Oprea cum vorbește și gesticulează vă puteți imagina cam cum se derulează conexiunile la el în cap, deci puteți să vă închipuiți și cum se transpune asta într-o instituție. De stat.
E, acuma gândiți-vă ce surpriză o fi avut Oprea, obișnuit să controleze tot ce mișcă sub el, obișnuit, se pare, și cu mușamalizările și cu tăcerile complice ale mediei în cazul plagiatului lui, când a văzut că o gașcă de civili neînregimentați în vreo formă de presă clasică – bloggeri, ziariști de online fără moguli, oameni cu cont de facebook, cetățeni – face presiuni pentru aflarea adevărului. Și culmea, reușește să producă un val suficient de mare de indignare, încât poliția să fie nevoită să dea pași înapoi.
Nu putem decât să ne imaginăm probabil o foarte mică parte din presiunile exercitate în sistem asupra oamenilor, de multe ori de bună credință, care îl alcătuiesc. Ce vedem noi, din afară, este întotdeauna o latură subiectivă. Am avut ocazia să fiu oprită în trafic pentru că am greșit, și să fiu iertată, pentru că omul ăla în uniformă a judecat cu capul, nu cu pixul de completat procese verbale. Am avut de asemenea ocazia în ultimii ani să aud și să scriu despre tot mai multe cazuri de oameni bătuți de polițiști. Polițiști împotriva cărora nu s-a luat nicio măsură sau foarte rar au fost mutați dintr-un birou în altul.
Poliția este formată din oameni, dar noi vrem să vedem în ea doar o forță menită să ne ajute, să facă ordine, să aplice legile fără părtinire și să restabilească adevărul, de parcă ar fi un mecanism automat. Nu este așa, din păcate, probabil nicăieri în lume, pentru că peste tot avem de-a face cu oameni, nu cu roboți. La noi poate mai mult ca în alte părți, „Siguranță și încredere” a devenit doar un slogan golit de sens în condițiile în care, în virtutea unei legi nescrise, oamenii promovează și rețin mai ușor faptele rele decât pe cele bune. Iar Poliția Română nu a știut în ultimii 25 de ani să se lepede de faptele rele, chiar dacă ele nu caracterizează întreaga breaslă.
Dar și poliția, ca și politica, presa… sunt oglinzi fidele ale societății. Nu e nici mai corectă, nici mai coruptă decât suntem noi luați în ansamblu. Accidentul de marți seară și atitudinea poliției în această speță ar trebui să ne dea de gândit dacă niște oameni care nu sunt capabili să spună adevărul în cazul unuia de-al lor, sunt capabili să apere adevărul altora? Putem aștepta să i se întâmple ceva unui polițist care snopește sau omoară în bătaie un cetățean, dacă atunci când moare unul de-al lor nu numai că nu pedepsesc vinovatul, dar nici măcar nu îl scot în față, ci îl acoperă de parcă ar depinde de el viața lor? Hai să ne punem în locul lor și să vedem ce am face în cazul e față: ne-am apăra șeful, chiar dacă-l disprețuim, sau am alege calea grea, hollywoodiană, de a spune adevărul în piața publică, cu orice preț? Suntem un astfel de popor sau ne pricepem mai mult să arătăm cu degetul din spatele monitoarelor?
Eu cred că este un câștig uriaș pentru societate, existența și puterea crescândă a acestor voci libere, în condițiile unei prese tot mai aservite și deprofesionalizate (de ce credeți că vor toți să controleze Internetul?), iar modul în care acest val de indignare publică a funcționat până acum în cazul polițistului mort în coloana oficială a lui Oprea ar trebui să determine și în rândul polițiștilor o reacție pe măsură. Încrederea că societatea le e alături, ceea ce nu e lucru puțin în condițiile în care, cum spuneam, imaginea poliției nu e prea bună în ochii publicului. Când societatea vă spune că e alături de voi, ar trebui să veniți și voi la jumătatea drumului. Dacă ați putut să-i strigați lui Băsescu „ieși afară, javră ordinară!” sigur puteți să-l dați afară și pe vremelnicul și găunosul Gabriel Oprea. Iar asta ar valora cât toate campaniile de imagine din lume: să-ți denunți șeful că a încălcat legea.
* Poza este un desen genial făcut de Dan Pejovschi pe tema accidentului din coloana lui Oprea
*
În caz vreți să fiți și voi parte din corul ăsta care vocieferează contra iubitorilor de coloane oficiale, puteți să trimiteți un email pe adresa SPP-ului ca să vă aprobe alocarea unei coloane oficiale. Aveți tot atâtea drepturi să o primiți ca și generalul Gabriel Oprea. Detalii aici.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc.
Unde sunt oamenii de caracter din Romania?
Cum pot sa-l tolereze politistii integrii, putini cat or fi, pe impostorul de Oprea?
Sa vad si eu pe unul macar iesit in fata, sa dea totul in vileag. Nu cred ca ar fi dat afara ca represalii, ar fi scandalul prea mare. Asta e o ocazie buna pentru cei cu constiinta sa se ridice deasupra mizeriei morale in care se zbate Romania, sa faca ceva cu adevarat bun pentru tara, sa fie un model pozitiv pentru altii.
Am cerut și eu coloană oficială și sper să primească atât de multe cereri încât să li se blocheze inboxul. Am uitat, totuși, să precizez că vreau coloană oficială pentru mersul pe trotuar, sper să nu mă refuze pe motiv că nu am mașină. 🙂
Superb articol. Te iubesc pentru felul cum scrii !
Desenul domnului Perjovschi este genial.
Articolul este si el foarte bun. Iar finalul lui este de-a dreptul incintator.
Desenul este intr-adevar de geniu. Articolul e foarte bine scris, dar din pacate nu cred ca se va rezolva nimic nici prin el.
In tara asta asa mi se pare, ca nu se rezolva niciodata nimic cu campaniile noastre, cu mitingurile, cu protestele noastre. Astia ne lasa sa ne strigam oful, ei se prefac empatici si apoi isi vad mai departe de imbogatire, de preamarire, de prostit oamenii cu discursuri sforaitoare si in general, de dispretuirea „pulimii” (ca „prostime” e prea eufemistic in gurile lor).
Mda, ce sa zic, cu cateva zile inainte ma indignam in fata unei colege ca pe asta in fiecare dimineata il duce coloana oficiala la serviciu si pentru asta trebuie sa fim opriti noi in traficul infernal din acea zona. Ma miram atunci ca proasta-n drum: de cine l-or pazi, oare? Cine ar vrea sa-l impuste pe omul asta, de are nevoie de atata protectie si paza in zorii zilei?
1) Oprea e un prost cu IQ ce tinde spre zona clinica cretin/idiot. Nu e o insulta, ci o observatie, tinand cont de felul in care vorbeste.
Asa cum ai spus, e pus vremelnic in functie, pana se limpezesc apele.
Acum, cu Iliescu si toata gasca de securisti (care au setat tara intr-un anumit fel in anii 90) trimisi in judecata, nu cred ca mai dureaza mult.
2) Atat timp cat UE exista, Internetul va fi liber in Occident (UE ocupand un segment mult prea mare din civilizatia occidentala pt. a fi ignorat). PE si CEJ s-au exprimat fara echivoc in acest sens si nimic nu mai poate schimba acest lucru.
Problema reală nu constă într-a cui coloană oficială se afla poliţistul, ci în „ce naiba căuta groapa aia nesemnalizată (corespunzător) în mijlocul drumului?”. Pentru aceasta nu este de vina nici Oprea nici primul ministru, nici bunul Dumnezeu, ci ADMINISTRATORUL DRUMULUI şi apoi, implicit, chiar Poliţia, care nu s-a deranjat să observe situaţia şi să „tragă la răspundere” administratorul drumului. Dacă Poliţia ar face şi altceva decât să stea cu radarul prin tufişuri sau prin alte locuri „strategice”, poate ar afla ce se mai întâmplă prin oraş şi ar avea astfel ocazia să-şi depăşească şi planul la amenzi.
Daca este sa o luam dupa logica lucrurilor, acel politist nu trebuia sa se afle in acea situatie in acel moment. Pentru ca Oprea nu trebuia sa fie in coloana oficiala cu antemergator, pentru ca era ploaie si prea frig pentru motocicleta (spun unii care, probabil, se pricep), pentru ca nu trebuia sa aiba acea viteza in acele conditii.
Abia dupa ce aceste conditii au fost indeplinite, a aparut si groapa. Iar semnalizarea o fi fost corespunzatoare pentru viteze de 50 km/ora (din cite inteleg, nicio alta masina sau motocicleta nu a cazut in ea, ceea ce inseamna ca semnalizarea era suficienta), dar nu si pentru 100 km/ora.
Dacă venea de la restaurantul MAI, e intradevar deplasare în interes național… de la o instituție de resort. Aștept să văd ce ne mai povestește arafat.