Pasarea răspunderii în privința incendiilor

Când reclami un pericol de incendiu, Pompierii te trimit la Primăria Capitalei, care te trimite la Poliția locală, care te trimite la Primăria sectorului 3, care te trimite din nou la Capitală. Iar primarul Negoiță zice că asta e, civilizația comportă și riscuri...

blocuriÎn august 2015 mansarda unui bloc din sectorul 3 a luat foc. Inițial s-a crezut că de la un aer condiționat, ulterior pompierii au zis că a pornit de la o țigare. Cert e că focul s-a extins la toate apartamentele de la mansardă – „pentru că erau dintr-un material care arde ușor” – zic pompierii – iar apa folosită la stingerea incendiului a distrus și apartamente de dedesubt. Bref, o grămadă de oameni care-și făcuseră credite pentru apartamentele alea s-au văzut brusc la mila primarului Robert Negoiță, care autorizase de altfel și construcția blocului.

Blocul-victimă este situat într-o zonă în care s-a construit masiv și haotic în ultimii ani, la marginea sectorului 3, pe terenurile fostelor sere Dudești. Oameni care și-au cumpărat acolo apartamente acum 4-5 ani, când au fost asigurați de dezvoltator că se va construi aerisit, modern și de calitate, se găsesc acum împresurați de blocuri din toate părțile, înălțate la distanțe meschine unele față de altele. Dezvoltatorii au vrut să stoarcă maximum de profit din parcelele cumpărate, cu un grad de ocupare peste limita legală, așa cum probabil s-au scumpit și la materialele folosite pentru mansardare. Iar primăria, care a autorizat aceste cutii de chibrituri aranjate precum containerele pe un vas de marfă, nu a avut nimic împotrivă.

Cu ocazia incendiului din august, pompierii au semnalat că intervenția a fost dificilă din câteva motive:

– lipsa hidranților din bloc

– nefuncționarea hidranților din zonă

– străzile foarte înguste pe care mai erau parcate și mașini, și care au îngreunat intervenția pompierilor

blocuri2Speriată că ar putea fi victima unui posibil viitor incendiu, o locatară dintr-un astfel de bloc înghesuit s-a apucat să sesizeze „organele competente” imediat după incendiul din strada Mizil. Principala ei grijă a fost aceea că un bloc care se construia în vecinătate era foarte aproape de un transformator.

Ce a urmat arată că niciuna dintre numeroasele autorități puse să vegheze la siguranța cetățeanului – Pompierii/ISU, Primăria Capitalei, Poliția locală, Apa Nova (responsabilă cu hidranții) sau Primăria sectorului 3 – nu consideră că o astfel de situație e de competența ei. Așa că o pasează pe petentă, ca pe o minge de ping-pong, de la unii la alții.

Primul sesizat: Inspectoratul pentru Situații de urgență

La 17 august 2015, locatara a sesizat ISU, printr-un email: „Subsemnata Georgeta Neacșu, domiciliată în ….., vă aduc la cunoștință următoarele: În apropiere de blocul care a luat foc pe strada Mizil din sector 3 este în construcție un bloc chiar lângă un transformator. Adresa exactă: intersecția strada Burniței cu strada Lunca Târnavei sector 3.

De asemenea, în zonă se construiesc blocuri foarte apropiate, toate au mansarde din lemn, însă niciun hidrant nu e disponibil. Fotografii cu cele relatate, în fișierele atașate.

Cine este în măsură să oprească această situație aberantă? Unde ar trebui să reclamăm situația?neacsu

Răspunsul de la ISU a venit prompt, la 20 august, dar a trimis-o pe femeie la plimbare, pe motiv că situația excede competențelor ISU, și e de competența celor care au autorizat construcția. Așa că au informat-o pe petentă că au trimis la rândul lor sesizarea către Apa Nova și Primăria sectorului 3.

 

A doua sesizată: Primăria Capitalei

raspuns-capitalaLa 27 august, petiția ajunge și la Primăria Capitalei. Câteva zile mai târziu, răspunsul – previzibil – pasează pisica la Poliția locală, care, conform legii ar avea calitatea să controleze neregula și s-o sancționeze.

Când colo, surpriză, ce credeți că zice Poliția locală? raspuns-politie raspuns-politie2

Nu numai că nu e (nici) de competența poliției, pentru că ea cică se ocupă doar de clădirile monument istoric, dar pasează și ea răspunderea tot la sectorul 3, care ar fi autorizat construcția.

Aici se cuvine o paranteză – neoficial umbla vorba că blocul aflat în construcție nu avea nici măcar autorizație de construcție, și că ar fi luat-o pe parcurs. Dar cine să confirme sau să infirme asta, când Primăria sectorului 3 era inexistentă din această „consultare publică”.

raspuns-apa-novaÎntre timp se pronunță și Apa Nova, care o informează pe petentă că pe una din străzile cu care se intersectează blocul în cauză nici nu are rețea de apă curentă, iar pe celelalte străzi hidranții cică sunt bine mersi, funcționali. Probabil pompierii nu știau să-i manipuleze, fiind emoționați de incendiu.

 

Primarul Negoiță zice că civilizația (electricitatea) comportă și riscuri

Toată lumea o trimite la Primăria sectorului 3, dar sesizările și redirecționările acolo rămân fără răspuns. Petenta i se mai adresase o dată însuși primarului Robert Negoiță, pe Facebook. Chiar în ziua incendiului, când îi scrisese direct pe wall, la postarea prin care primarul le mulțumea pompierilor pentru intervenție. După cum se vede, Negoiță îi promite doamnei că se va interesa. Interesat rămâne până în ziua de azi, că doamna nu a primit niciodată răspuns.

fbFemeia mai încearcă o dată să ajungă la Negoiță, scriindu-i un mesaj privat pe Facebook. Rămâne tot fără răspuns, așa cum de altfel spune că nu a primit niciun răspuns oficial de la Primăria sectorului 3.

Ca să fie sigură că nu a existat vreun răspuns care să se fi rătăcit pe drumul către ea, profitând și de sensibilitatea temei în ultima vreme, femeia a mai sunat o dată chiar azi dimineață (10 noiembrie) la Primăria sectorului 3, la Direcția de comunicare, Serviciul de consiliere și îndrumare. I s-a răspuns că da, au primit toate petițiile ei, dar le-au pasat la Primăria Capitalei, că … ați ghicit, nu ține de ei.

bloc nouRecapitulând: reclami un pericol de incendiu și întrebi autoritățile dacă o construcție potențial periculoasă este autorizată sau nu și cine ar trebui s-o controleze. Toate instituțiile la care apelezi își declină competența. Pompierii te trimit la Primăria Capitalei, primăria te trimite la Poliția locală, poliția te trimite la Primăria sectorului 3, care te trimite din nou la Capitală.

Culmea tupeului, Negoiță, primarul care probabil a semnat autorizația, spune pe Facebook că asta e, civilizația comportă și riscuri, dar riscul ăla mare, adică rețeaua electrică, nu ține de competența lui, că dacă ar ține probabil ar fi evident mai sigură.

Între timp blocul respectiv este gata și își așteaptă locatarii.

Nu contest că probabil legislația este atât de stufoasă și de contradictorie încât toate aceste autorități numite aici sunt castrate de fapt de putere. Însă nu pot să nu remarc că:

– toată lumea se spală pe mâini trimițând cetățeanul care reclamă o posibilă ilegalitate – construcție neautorizată sau autorizată abuziv – exact în gura celui care a făcut măgăria: la primăria de sector, care evident că nu are vreun interes să intervină;

– pompierii, deși observă situația de la fața locului – lipsa hidranților, nefuncționarea celor existenți, construcții periculos de apropiate – sunt suspect de indiferenți atunci când cineva le subliniază printr-o petiție exact aceleași lucruri, și se spală pe mâini că nu e de competența lor. Serios? Un posibil incendiu nu e de competența pompierilor? Atunci a cui competență e, a medicilor de la spitalul de arși?

Tot mai acut am senzația zilele astea că nu se mai poate repara nimic din actualul sistem. Trebuie ras tot și construit de la zero altceva, alături.

 

Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc.

Etichete: , , , , , , , , , ,

15 comentarii la “Pasarea răspunderii în privința incendiilor” Subscribe

  1. o femeie 14/11/2015 at 15:49 #

    deja mi s-a acrit de cautat vinovati. In toade cazurile in care am fost la primarie/politie/OPC/CAS/adiministratia fiscala etc etc, dar IN TOATE cazurile mele vina s-a aruncat in curtea altuia. Desi fiecare putea face ceva din partea lui, dar nu, prima data e spalatul pe maini comunistic: nu e de la mine!!!

  2. krudus 26/05/2016 at 18:54 #

    Da, situatia este extrem de grava in perimetrul strazii Burnitei, unde blocurile sunt exagerat de inghesuite.
    Personal am atras atentia inca de la stadiul de proiect, cand vedeam cum se traseaza zona construibila.Mafia imobiliara a celor doi Negoita a fost si este extrem de puternica.Un alt fel de caz Hexi Pharma dar in materie de imobiliare.
    Locurile de parcare nu exista.Scandalurile sunt la ordinea zile in acesta zona.Chiar azi un TIR dorea sa intre pe o alee si a ramas blocat efectiv intre strada Burnitei(mag pe colt) si aleea Taifunului.Ce se poate face?simplu, se interzice constructia de orice alceva in zona pana nu se fac locuri de parcare suficiente.Si inca ceva, majorotatea terenurilor sunt obtinute cum a luat Johannis casele in Sibiu, adica cu acte false.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.