Între noi, animalele

Foaie verde mărăcine, porcu' nu se simte bine!

porc3

Ieri am fost iar la Șocariciu (Unirea, Călărași) pentru ritualul anual de obținere a unor hălci de carne pentru consum în scop de îndestulare de Crăciun. Mama ajutase din timpul anului familia la care mergem să achiziționeze o capră cu doi iezi. Unul dintre ei a căzut în luptă săptămâna asta. Frate-su, care o să vă privească inteligent în poze mai jos, își va dona ficații pentru drobul de Paște. Acțiunea face parte din planul multianual al mamei de a mânca (mai) sănătos (mai puțină slană de porc, mai multă fibră de capră), și de ocupare sistematică a congelatoarelor vecinilor, după ce al ei și al lu fii-sa s-au dovedit neîncăpătoare. Al meu e plin de vinete, ardei, mazăre și fasole verde, al ei e plin de pește. Practic, Crăciunul ne-a luat prin surprindere.

Pe toată durata deplasării am înregistrat fie și cu coada ochiului, din mersul mașinii, un număr imposibil de precizat de sacrificări animalice, în curțile dispuse de-o parte și de alta a drumurilor județene care leagă Călărașii de Autostrada soarelui.

Intrând în câteva curți din satul amintit mărturisesc că m-am dedat la consum de  carne de animal crescut pentru sacrificare și, în paralel, la mângâieri de animale crescute pentru a satisface nevoia de duioșie și dragoste a omului. Intermediar, am făcut și pozele de mai jos, în care apar diverse tipuri de… ați ghicit, animale:

catei2 catei

 

Cei mai noi membri ai familiei încă alăptați de mă-sa.

pisic caine

Motanul Friț și câinele rău că nu a păpat toți bojocii porcului.

tap2 tap3

Țapul supraviețuitor și frac-su care n-a avut noroc.

purcei2 purcei

Purceii care vor îndesa cârnații de la anu.

friptura cuptor

Bucătăria de vară și grătarul făcut de bunica de 80 de ani – gratargioaică de meserie („17 ani am stat la grătar. Din grătar mi-am făcut casa!”), care nu ține post pentru că „Popa mi-a zis că dacă nu fur nu trebuie să țin post”.

porc2 porc3

Porcul pare mare, dar nu e. Vor mânca din el și copiii de la Călărași, și doctorul de la București care l-a operat pe ăl bătrân de cancer și doctorița de familie care nu știe să gătească porcării, dar a zis că va aprecia niște caltaboș – dar să fie mai nesărat.

acordeon anunt

Nepoata și bunica. La împlinirea celor 14 ani pe buletin, fata a primit cado un acordeon, la care încă nu știe să cânte, dar asta n-o împiedică pe bunică să facă dedicații muzicale la capul porcului.

Foai verde mărăcine, porcu’ nu se simte bine, măi! Și-am rupt o bucată de șorici și v-am spun povestea porcului de anul ăsta.

 

 

Etichete: , , , , , , ,

4 comentarii la “Între noi, animalele” Subscribe

  1. Iolanda 21/12/2015 at 08:13 #

    Intre noi, animalele, adica inca o dovada de canibalism. Articol plictisitor, mult sub nivelul a ceea ce am citit pana acum.

    • purcelul fericit 24/12/2015 at 21:24 #

      tot ce am citit pe saitu asta e de calitate. ne pare rau ptr veganii care iubesc doar animalele vii, noi le ubim si in tigaie, ca sunt tare gustoase!

  2. m 23/12/2015 at 12:16 #

    Căţelul care îşi ascunde privirea, … imi rupe inima.
    Cum adică „rău că nu a mâncat toţi bojocii porcului”?

    • Dollo 23/12/2015 at 23:02 #

      Era un banc, că e câine rău pentru că nu a păpat tot. În cazul ăluia mic, avea în față niște resturi de la porcul tocmai tăiat, ceva plămân, trahee, chestii.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara