Cum funcționa Oracolul din Delphi – varianta pentru turiști

Unii au pornit sau au pierdut războaie și imperii din cauza unor vorbe fără sens transmise fără punctuație de niște bărbați care aveau pretenția să înțeleagă ce delirau niște biete femei drogate

delphi

Ghida poartă pantaloni mulați cu imprimeu animal print, ochelari de soare oglindă, diverse accesorii hippie și o claie de păr lung, creț și platinat. Vorbește o engleză bună, exersată probabil în anii de ghidușie, fără ț-urile specifice grecilor. Când ajunge cu grupul în fața Templului lui Apollo, din Delphi, îi așteaptă pe toți să se adune în jurul ei și începe poezia:

Acesta este Templul lui Apollo. Acum nu mai vedem din el decât câteva coloane, dar în secolul 3 înainte de Cristos nu era doar atât. Era o clădire impunătoare, cu pereți și acoperiș, și cu sobe în interior. Da, ați auzit bine, pentru că atunci în Templul lui Apollo era gaz. Când Zeus a aruncat bolovanul acela pe care l-am văzut mai jos, din înaltul cerului, de unde l-a aruncat el, ca să marcheze aici centrul pământului, atunci bolovanul a crăpat pământul și din adânc a ieșit gaz. Gazul a fost darul lui Zeus pentru pământeni.

bolovan

Acum nu mai avem gaz, nu mai există nici în Templul lui Apollo, dar atunci exista, iar în subsol erau aduse fete tinere, care să-l venereze pe Apollo, ca preotese. Acuma, imaginați-vă, fetele alea tinere erau ținute tot timpul în subsol, inhalând gaz. Cât poți să reziști așa? O oră, o zi? Apoi, ce fel de viață era aia? Nu te puteai căsători, nu puteai să ai copii, practic o viață ratată. Cu timpul, pentru că nu mai erau suficiente fete tinere care să fie sacrificate ca să-l venereze pe Apollo, s-a făcut o derogare și au fost acceptate și femei mai bătrâne ca preotese. Dar condiția esențială era să fie femei.

coloana pisica templu2 paianjen

Ei, pe lângă inhalarea de gaz, femeile trebuiau să mestece și frunze de dafin. Astea erau favoritele lui Apollo. Fiecare zeu avea frunzele lui favorite. Deci, imaginați-vă, inhalau gaz, mestecau frunze de dafin… clar se aflau într-o stare nu tocmai coerentă… de spirit. În această stare ele trebuiau să le transmită oamenilor care veneau la templu, mesajele lui Apollo. Și nimeni nu înțelegea ce spuneau. Pentru că evident nu era inteligibil.

Atunci s-a decis să se mai introducă un element în acest lanț la transmiterii mesajelor lui Apollo către pământeni: bărbatul. Doh! (aici ghida dă ochii peste cap, toată lumea zâmbește cu subînțeles). Erau bărbați cultivați, educați (diplomați, politicieni, nobili), care veneau la templu și serveau drept interpreți ai mesajelor transmise de femeile preotese. Înainte de a intra în acest serviciu erau educați, făceau un curs ca să descifreze mesajele femeilor.

Să recapitulăm, deci (simte nevoia ghida să întărească absurdul situației): femeile inhalau gaz, mestecau frunze de dafin (adică erau drogate), iar niște bărbați aveau pretenția să înțeleagă ce spuneau ele. Vă imaginați că era practic imposibil. Și oamenii veneau și puneau întrebări la care așteptau răspuns de la Apollo. În plus, în vremea aia nu exista punctuație. Bărbații ascultau ce spuneau femeile, delirând, și transcriau cuvinte, fără sens și fără punct sau virgulă. Acestea erau mesajele transmise de Phitia, în Oracolul din Dephi. Iar acest aspect venea în ajutorul slujitorilor Oracolului, pentru că niciodată nu puteau fi trași la răspundere dacă mesajul era interpretat diferit.

maslini2 maslini dupa delphi  curcubeu

De exemplu, un bărbat a venit la Oracol ca să afle dacă soția lui, însărcinată, urma să nască un băiat sau o fată. Răspunsul pe care l-a primit a fost: „băiat nu fată”. Fără virgulă, fără nimic. Omul a ales să interpreteze mesajul astfel: „băiat nu, fată”. Când nevasta i-a născut totuși un băiat a venit și s-a certat cu bărbații de la templu, că l-au mințit. Iar aceștia i-au zis că nu e adevărat, că de fapt mesajul era: „băiat, nu fată”.

templuAstfel a devenit Delphi un important centru politic și economic în Grecia antică, deși inițial era menit să fie doar un centru religios. Dar faima Oracolului a devenit atât de mare încât a fost ascultat chiar și de personaje politice dușmane Greciei, care au pornit sau au pierdut războaie și imperii din cauza unor vorbe fără sens transmise de niște bărbați care aveau pretenția să înțeleagă ce delirau niște biete femei drogate.

Asta a fost povestea spusă de o ghidă hippie unui grup de turiști americani care vizitau zilele trecute Grecia, ca și mine.

Pe mine m-a amuzat, de aia am zis să v-o spun și vouă. Poate unora o să li se pară chiar actuală, cine știe 😉

je

 

Ce am mai scris din Grecia:

Ce caută englezii în Grecia

Tradițional grecesc pe insula Thassos

Cum de mi-am permis o vacanță pe insula Thassos

Cele mai poze din Grecia 😉

Un maratonaki prin Grecia

Ce mai lasă turistul în urmă

Souvlaki, potiraki și buzuki

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

6 comentarii la “Cum funcționa Oracolul din Delphi – varianta pentru turiști” Subscribe

  1. Xanaxdoo 09/05/2016 at 17:23 #

    Imi pare ca Oracolul din Delphoi (ca asa ii spun grecii, nu pricep cum a ajuns sa fie cunoscut in toata lumea drept Delphi) era asa, un fel de Piata a Universitatii din 1990. Numai masinile de scris si de tiparit bani lipsesc din povestea ghidusei hippie.

    • adobrero 10/05/2016 at 11:44 #

      Pentru că în neogreacă diftongul „oi” se citeşte „i”. Grecii scriu Delphoi şi citesc „Delfi”, Iar restul lumii a preluat varianta fonetică, după ureche cum s-ar zice 🙂
      La fel cum pleacă urechea la poveştile ghidei 🙂

  2. marin 11/05/2016 at 20:04 #

    e o poveste amuzanta, care descrie o situatie absurda si prosteasca, dovada prostiei umane. ptr noi acum e amuzant, ptr maimutoii din epoca bronzului era sacru. aceasi situatie se repeta acum , cu religiile actuale. peste o mie de ani, poate, oamenii vor privi nasterea lui Isus din fecioara asa cum privim noi acum nasterea Afroditei din spuma marii.

    • mihai 12/05/2016 at 09:08 #

      Eu ma astept ca peste o mie de ani sa se constate ca in situatii foarte rare partenogeneza se intampla si la specia umana 😉

    • Lucian M Mustaţă 14/05/2016 at 08:55 #

      Iisus și nașterea din fecioară au rezistat 2016 ani. Ce te face să crezi că nu mai rezistă încă o mie?

      • marin 14/05/2016 at 09:28 #

        stiinta

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.