Șarmantul domn Luca, de la Pensionatul de fete

Cum se vede azi educația de pension a fetelor din epoca interbelică, prin ochii unui elev de 16 ani, dezinvolt, amuzant și cuceritor.

„Dacă nu vom face educație fetelor, apoi și ostenelile bărbatului vor fi zadarnice!” – ar fi zis Barbu Știrbei, înainte de a purcede la înființarea Pensionatului domnesc de fete din București. Am aflat asta aseară, când am nimerit la unul dintre cele mai interesante și amuzante tururi ghidate, organizat de A.R.C.E.N. cu ajutorul elevilor actualei Școli centrale.

Smaranda și Luca ne-au preluat de la intrare și ne-au explicat cine, cum, când și de ce a făcut această școală, pentru „formarea de mame, fiice și soții bune”. Luca are numai 16 ani, o dezinvoltură și un șarm cu care (cred eu) domină cam multe fete-eleve ale pensionatului actual, și mi-a spus la finalul turului, când l-am întrebat evident admirativ ce se gândește să devină, că vrea doar să fie fericit.

Filmul de mai jos reprezintă mare parte din turul oferit de cei doi aseară, în care au fost și mici stângăcii, dar și multe informații interesante, pe care eu una, bucureșteancă născută, crescută, cum s-ar zice, nu le știam. Între opriri și prezentări, cei doi făceau mici ajustări de acting, într-una dintre pauze l-am auzit pe Luca atrăgându-i atenția Smarandei că „vezi că te uiți cam mult în hârtii, și nu e OK”, la care ea, cuminte, i-a răspuns „știu, sorry”. Dar ăsta la care am nimerit eu a fost unul dintre tururile de început ale serii muzeelor, cu siguranță că până la 2 noaptea când s-a terminat cei doi au reușit să învețe pe de rost prezentarea aia destul de stufoasă 🙂

Reacțiile audienței au fost foarte bune, oamenii s-au minunat de aplombul celor doi și au râs la glumițele lor, au aplaudat și i-au felicitat la final, iar copiii din asistență au fost în general atât de captivați de ce au auzit, încât la un moment dat o mamă a simțit nevoia să-i completeze fiicei ei informația dată de ghizi. De exemplu la momentul „Nu e voie și nu e bine să urmezi o facultate, pentru că asta e treabă de bărbat. E voie și nevoie să te măriți cu un bărbat bogat, pentru că asta te va face fericită…. Ai voie, dar nu e bine să divorțezi!” – mama i-a strecurat fiicei imediat un îngrijorat: „Dar astăzi fetele au voie să facă orice vor, mami, da? Asta să ții minte, tot ce vor ele pot să facă!”.

P.S. Știu că în general e privită ca o hipsterelă noaptea asta albă a muzeelor, că de ce nu te duci la muzeu în restul anului, cică, însă uite că uneori mai ai și surprize din astea plăcute, pe care nu le poți întâlni în timpul anului.

Etichete: , , ,

One Response la “Șarmantul domn Luca, de la Pensionatul de fete” Subscribe

  1. o femeie 31/05/2016 at 16:01 #

    frumoasa ideea de prezentare cu liceeni!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască