Șarmantul domn Luca, de la Pensionatul de fete

Cum se vede azi educația de pension a fetelor din epoca interbelică, prin ochii unui elev de 16 ani, dezinvolt, amuzant și cuceritor.

„Dacă nu vom face educație fetelor, apoi și ostenelile bărbatului vor fi zadarnice!” – ar fi zis Barbu Știrbei, înainte de a purcede la înființarea Pensionatului domnesc de fete din București. Am aflat asta aseară, când am nimerit la unul dintre cele mai interesante și amuzante tururi ghidate, organizat de A.R.C.E.N. cu ajutorul elevilor actualei Școli centrale.

Smaranda și Luca ne-au preluat de la intrare și ne-au explicat cine, cum, când și de ce a făcut această școală, pentru „formarea de mame, fiice și soții bune”. Luca are numai 16 ani, o dezinvoltură și un șarm cu care (cred eu) domină cam multe fete-eleve ale pensionatului actual, și mi-a spus la finalul turului, când l-am întrebat evident admirativ ce se gândește să devină, că vrea doar să fie fericit.

Filmul de mai jos reprezintă mare parte din turul oferit de cei doi aseară, în care au fost și mici stângăcii, dar și multe informații interesante, pe care eu una, bucureșteancă născută, crescută, cum s-ar zice, nu le știam. Între opriri și prezentări, cei doi făceau mici ajustări de acting, într-una dintre pauze l-am auzit pe Luca atrăgându-i atenția Smarandei că „vezi că te uiți cam mult în hârtii, și nu e OK”, la care ea, cuminte, i-a răspuns „știu, sorry”. Dar ăsta la care am nimerit eu a fost unul dintre tururile de început ale serii muzeelor, cu siguranță că până la 2 noaptea când s-a terminat cei doi au reușit să învețe pe de rost prezentarea aia destul de stufoasă 🙂

Reacțiile audienței au fost foarte bune, oamenii s-au minunat de aplombul celor doi și au râs la glumițele lor, au aplaudat și i-au felicitat la final, iar copiii din asistență au fost în general atât de captivați de ce au auzit, încât la un moment dat o mamă a simțit nevoia să-i completeze fiicei ei informația dată de ghizi. De exemplu la momentul „Nu e voie și nu e bine să urmezi o facultate, pentru că asta e treabă de bărbat. E voie și nevoie să te măriți cu un bărbat bogat, pentru că asta te va face fericită…. Ai voie, dar nu e bine să divorțezi!” – mama i-a strecurat fiicei imediat un îngrijorat: „Dar astăzi fetele au voie să facă orice vor, mami, da? Asta să ții minte, tot ce vor ele pot să facă!”.

P.S. Știu că în general e privită ca o hipsterelă noaptea asta albă a muzeelor, că de ce nu te duci la muzeu în restul anului, cică, însă uite că uneori mai ai și surprize din astea plăcute, pe care nu le poți întâlni în timpul anului.

Tags: , , ,

One Response to “Șarmantul domn Luca, de la Pensionatul de fete” Subscribe

  1. o femeie 31/05/2016 at 16:01 #

    frumoasa ideea de prezentare cu liceeni!

Leave a Reply

Oldies but goldies

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?