M ă încearcă o tristețe zilele astea, când văd cum decurg lucrurile cu candidata USB la sectorul 1. Senzația vine desigur de la sictirul cu care au tratat-o cei de la Biroul Electoral Sector 1, dar și de la reacțiile pe care le-am văzut la oameni din jur, altfel de toată isprava, care se grăbesc să-i găsească vină candidatei și partidului ei, pe clasica rețetă „când te urci în tramvai îți ții geanta în față și stai cu mâinile lipite de buzunare”. Or în ecuația asta omitem taman faptul că noi ne doream la alegerile astea niște candidați mai buni, mai curați, mai cinstiți, care să nu știe cu furatul și alte obiceiuri de pe la noi. Din reacțiile publice pe marginea situației de la sectorul 1 mi se pare că încet, încet ajungem la concluzia că fraierii ăia de la USB au pierdut pentru că n-au știu să fure ca ăilalți, deci și-au meritat-o, și nici n-au știut să se păzească de hoți, deci fraieri încă o dată. Clar nu ne meritau votul.
Vina USB
Desigur că principalii vinovați sunt cei din USB și spun asta cu părere de rău, așa cum am mai spus și în 2012 după ce am văzut ce lacune a avut Nicușor Dan în organizarea și înțelegerea propriei candidaturi la Primăria Capitalei. De data asta a fost cam așa:
– USB, partid abia înființat, nu avea evident o masă de activiști care să fie peste tot pentru partid, iar asta s-a văzut încă de la strângerea de semnături, când au fost lăsați baltă cu corturile goale pe străzi, de oamenii care au preferat să ia mai mult de la concurență.
– De aceea a apelat la Facebook, pe ultima sută de metri, pentru cooptarea de observatori și delegați în secțiile de vot. Eu am văzut pe 25 mai un anunț pe Fb și m-am înscris ca delegat, adică urma să mă duc gratis numai în seara votului, după închiderea urnelor, ca să asist la numărătoare. Ceea ce am și făcut. Ca observator trebuia să stai în secție de dimineață până la finalul numărătorii și primeai 65 de lei pentru asta. Recunosc că nu am avut timpul necesar, deci am optat pentru delegat strict ca să-i ajut cumva.
– Când m-am înscris mi-a venit un mesaj automat în care eram informată că după 28 mai voi fi contactată pentru un instructaj înainte de alegeri. Pentru mine a fost prima experiență de acest fel, deci aveam mare nevoie de un instructaj, ca să știu la ce să mă uit în seara aia. Nu l-am primit, nu știu de ce. A venit vinerea dinaintea votului (3 iunie) și credeam că nu au avut nevoie de mine, dacă nu m-au chemat. Când colo am primit un email în care mi se spunea să-mi printez acreditarea și să citesc regulamentul atașat ca să știu ce am de făcut. Am făcut asta, deși aș fi avut de obiectat că acreditarea aia conținea de fapt o listă cu nume, prenume și date din buletin ale tuturor delegaților lor din sectorul 3. Deloc ok din punctul de vedere al protecției datelor personale, să lași așa datele simpatizanților tăi pe mâna oricui, să le printeze și să umble cu ele prin oraș. Dar am mers mai departe.
– Nu au făcut la fel ca mine cel puțin 18 oameni care ar fi trebui să fie în secțiile alea din sectorul 1, unde Clotilde a primit cele mai puține voturi – după cum spun cei de la USB. Pe Facebook am citit că oamenii ăia ar fi preferat să se ducă la un concert. Așa o fi, e treaba lor, mai ales dacă până sâmbătă nu primiseră niciun semn de la USB cum că are nevoie de serviciile lor.
– Sâmbătă am mai primit niște sms-uri în care mi se reamintea că mi s-au trimis documentele pe email și dacă nu le-am primit să-i sun. Nu știu ce au făcut oamenii ăia care nu s-au dus la secții, or fi sunat, or fi tăcut mâlc, deci nu știu când a aflat USB că nu are delegați în secții, dar e cert că potrivit legislației nu a avut cine să facă o întâmpinare în seara votului, cum că USB a fost furat la vot, așa cum cere procedura. Așa că au făcut-o abia când s-au prins și, aparent, era prea târziu.
Poate că sunt eu naivă, dar toate cele de mai sus îmi arată că oamenii din USB sunt din alt aluat. Din soiul ăla prost care are încredere în oameni, în cuvântul dat, în spirit civic, în corectitudine și în dreptate. Cazul lor ne demonstrează că aceste concepte sunt inutile, ba chiar dăunătoare în politică și mai ales în alegeri. Ei au jucat crezând că tot ce contează e să convingi oamenii să te voteze, să te duci printre ei, să-i scoți din case, să-i faci să se implice în viața comunității – desigur, toate sunt niște cuvinte goale la noi – și când colo jocul era de fapt despre cum să-ți păzești singur voturile, noaptea, de alții care vor să ți le fure.
Vina Biroului Electoral de sector
Totuși, faptul că Biroul Electoral Sector 1 preferă să le respingă cererea de renumărare a voturilor, motivând că USB putea și chiar și-a delegat reprezentanți în acele secții, ne arată că BES se spală pe mâini precum patronii ăia de parcări care-ți iau banul pe oră, dar nu-ți garantează integritatea mașinii. Cu alte cuvinte, BES admite că se poate fura la vot, de aia ți-a dat voie să vii și tu cu oameni de acasă, dar dacă tu ai fost fraier și ai avut încredere în oameni, ghinion.
Nu știu dacă Clotilde Armand chiar a fost furată la vot, fix în acele secții sau în altele – am consultat și eu tabelul cu rezultatele preliminare de pe site-ul BEC, într-adevăr, sunt secții în care ea are voturi dublu față de Tudorache, unele în care sunt umăr la umăr, și unele în care ea are surprinzător de puține. Nu știu de asemenea pe ce argumente statistice, matematice, se bazează ei când spun că au fost furați în acele secții și nu în altele, pentru că recunosc cinstit, nu înțeleg matematica, abia am suportat-o în școală.
De asemenea nu sunt în măsură să țin cursuri despre cum se fură la vot, sunt unii specializați în asta, dar după experiența proprie la secția la care am fost arondată să asist la numărătoare mi-am făcut o oarecare idee despre cum ar fi putut fi furate voturile alea.
Și metoda Maradona
După cum v-am mai descris procedura, voturile sunt luate din grămadă de cei 10-11 membri ai secției de vot, desfăcute, citite și puse pe partide, în funcție de pătrățelul unde s-a găsit ștampila. Treaba se face sub stresul timpului, al nervilor și oboselii, erori se petrec și din neatenție, nu numai din rea voință. De aia teancurile cu voturi trebuie verificate de alți ochi și numărate de câte două ori cel puțin. La verificare se mai găsesc voturi de-ale altora în teancurile altor partide.
În lipsa unor reprezentanți de la partid la operațiunea asta, unii dintre cei 10-11 membri pot să greșească mai des în defavoarea acelui partid orfan de observatori. Să zicem că cineva găsește mai multe voturi nule (ștampila trece adesea prin hârtia buletinului și se poate interpreta că e pusă încă una și pe partea cealaltă) sau i se pare că ștampila e de fapt în pătratul PSD în loc de ăla cu USB. Și să mai zicem că unii dintre cei care verifică se fac că nu văd erorile astea. Este de altfel foarte posibil ca mulți din secția aia să nici nu apuce să vadă buletinele de vot și pe ce partid sunt ele ștampilate, pentru că atunci când sunt puse în teanc buletinele se mai pun și închise și nu mai stă nimeni să le ia iar la mână, e târziu, trebuie să plecăm acasă, suntem obosiți etc. Eu am avut toată seara senzația că sunt în fața unui joc de alba neagra acolo. Repet, e o treabă care se face repede, la 10-11 mâini, chiar și pentru un observator e greu să fie cu ochii pe toate teancurile de voturi de pe masa pe care sunt 12 partide. E un fel de metoda Maradona în limbajul șuților, atunci când pui buletinele votate pentru un partid în teancul altui partid. Iar partidele care știu că se bat pe primul loc sunt tot timpul în legătură cu reprezentanții lor din secții, așa că se cam știe la momentul numărării care sunt secțiile la care se poate face ceva și care nu.
Buletinele de vot sunt închise, teancurile sunt legate după numărare și deasupra se pune un bilețel cu numele partidului și numărul de voturi din teanc. Odată legate și trecute în procesul verbal nu le mai verifică nimeni, nici la Biroul de sector, unde a făcut USB acum contestație, nici la Biroul Electoral Central, nicăieri, niciodată.
Nu am dovezi în ce am scris mai sus, nu știu dacă așa s-a întâmplat sau nu, este doar o modalitate posibilă de a fura voturi de la un partid la altul sau de a i le anula unuia în favoarea celuilalt. Faptul că BES a refuzat cererea USB mie una îmi arată că BES știe că desfăcând acele teancuri cu voturi se poate descoperi la renumărare că unele voturi nu au ce căuta în unele teancuri. Altfel, dacă nu ai nimic de ascuns și vrei să afli adevărul și tu și lumea, ar trebui să accepți renumărarea. În fond e vorba de 16-18 secții, a câte 3-400 de voturi fiecare, poate că e migălos, dar dacă prin asta demonstrezi lumii că totul a fost corect, e cu siguranță mai mult un câștig decât o pierdere, chiar și dacă să zicem că USB a fost fraier, nu a știut să-și fructifice oportunitățile oferite de lege și s-a trezit și prea târziu ca să strige hoții.
E doar părerea mea. Știu că legea spune că trebuie să faci întâmpinare în noaptea alegerilor, știu că tot legea îți dă dreptul să ai observatori, știu și că USB a greșit, a lucrat amatoristic într-un domeniu în care s-a bătut cu olimpici în furt, dar mai știu și că 70% dintre românii cu drept de vot au preferat să nu vină la alegerile astea, scârbiți de politicieni și de promisiuni. Nu mai era nevoie să adăugăm la sictirul ăsta încă un motiv: suspiciunea că alegerile au fost furate. Și unde, în cel mai spălat sector al Capitalei.
Dar, tot răul spre bine, aud că doamna Firea, în semn de bunăvoință la încoronare (și ca să ne mai treacă amărăciunea de franțuzoaică), promite că ne dă călătorii cu reatebeul gratis la tot poporul. Să trăiască!
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc.
Tin sa te contrazic…Eu am fost delegat din partea USB intr-una din cele 18 sectii la care USB a cerut renumararea voturilor, deci nu poti spune ca cel putin 18 insi nu au facut ca tine, ci s-au dus la Maroon V.
Si la mine la sectie au fost nereguli (vreo 5 buletine de vot lipsa), nereguli pe care le-am sesizat USB-ului luni dimineata. Ghici cand am fost contactat de catre cineva din partea lor? Abia marti seara…Sunt clar depasiti de situatie.
Nu ai făcut întâmpinare la președintele de secție în seara aia?
Daca l-ai fi cunoscut pe presedintele de sectie, iti dadeai seama ca era in zadar…In schimb am sunat pe la 4 dimineata la Biroul Electoral de sector, asa cum scria in ghidul de la USB, iar acolo, nu stiu ce procuror (probaabil presedintele biroului), mi-a zis ca e ok daca sunt lipsa, sa nu fie in plus…Bine-bine am zis eu, e posibil sa lipseasca din urna (lipseau 2 voturi din urna pt. primar general), dar e normal sa lipseasca din buletinele neutilizate?
Da, te înțeleg, am auzit că în unele secții a fost ostilitate mai mare. Dar știi cum e, scripta manent.
In ziua de astazi, cu SRI, STS, etc. si verba manent…
Da, dar e numai verba care le convine lor 😉
Haosul e voit. Incepind cu legea, care vorbeste cind de urna, cind de urne.
Apoi buletinele de vot care sunt toate la fel, permitind erori mai mult sau mai putin involuntare.
Comisii mari iar la numaratoare fiecare isi baga nasul unde nu trebuie.
Interval de vot foarte mare, necesitind un efort fantastic celor din comisii. Intre 7 si 21 sunt 14 ore numai intervalul de votare. Venit de la 6, inseamna macar trezit de la 5, terminind tirziu in noapte.
Inexistenta sau neaplicarea unor proceduri clare pe parcursul numaratorii. (Sigilarea urnei, numararea din lista/liste a celor ce au votat, anularea voturilor nefolosite, inchiderea stampilelor, apoi deschiderea urnei si sortarea pe cele 4 categorii si numararea lor.) La numarare seful sectiei desface votul si spune pentru cine e, altul in dreapta are o hirtie pregatita cu numele candidatilor si trage linia-patratelul cu o diagonala=5 voturi, un altul il mai verifica o data si-l claseaza. La sfirsit cel ce le-a clasat le numara, cel ce a centralizat la fel, sa fie egale si egale cu numarul celor ce au votat.
S-a terminat cu prima categorie, mergem la a doua.
Se pot schimba dupa o categorie poate intre ei, desi in opinia mea, cel ce vede voturile primul trebuie sa fie seful sectiei.
Stiu, problema e ca acestia nu sunt independenti, ci desemnati de partide.
Cunosc filosofia asta, fiindca acum multi ani stind la parter mi s-a spart garsoniera si politia/militia m-a facut vinovat ca nu am gratii. Deci iepurasul trebuie ba sa aiba, ba sa n-aiba basca.
Niște proceduri există, dar nu sunt respectate.
Eu am fost tot delegat, in sectorul 1. La mine in sectie (sectia 6, intre 5 si 7 care ambele au fost contestate de USB ulterior) lucrurile s-au petrecut mult mai ok decat ce povestesti tu, in sensul in care:
1. Numerele „s-au pupat” pana la capat, chiar daca de exemplu au fost cazuri in care la primar sector 1 au lipsit 2 buletine de vot, dar le-am gasit apoi in urna de primar general (si a mai fost cazul asta si la primar general)
2. Dupa ce s-au varsat buletinele, au fost stranse frumos intr-un teanc, iar presedintele sectiei (numai el) deschidea fiecare buletin, observa la o prima vedere stampila si-l dadea apoi catre un membru al sectiei in functie de partid (aleatoriu, fiecare membru primise „in gestiune” voturile unui partid), care ala mai verifica o data atent buletinul. Dupa ce s-au prins ei ca schema asta cu presedintele care deschide singur buletinele dureaza cam mult, de la a 2-a urna au mai adaugat o persoana – ceea ce era un pic mai greu pentru observatori, dar tot era gestionabil. Evident, de fiecare data cand se auzea ca un vot e nul, toata lumea devenea brusc atenta si se uita la buletinul respectiv.
Ideea de baza insa e ca – nu stiu daca din cauza ca eram noi acolo (eu,un observator PNL si un candidat la CL al PSD) sau doar asa – membrii sectiei s-au comportat ireprosabil. Au fost cazuri in care membrii carora le erau alocate voturile PNL si PSD (PNL, btw, a castigat detasat la primaria sector 1 la mine in sectie) au „intors” voturile pentru ca erau de fapt nule. La voturile USB nu s-a intamplat asta niciodata.
Daca procesul se desfasura asa cum povestesti tu (fiecare verifica pe cont propriu), cred intr-adevar ca era mult mai complicat de supravegheat si mai usor ca erori sau fraude sa apara (dar chiar si-acolo…in limita unor zeci de voturi – ceea ce lasa loc intrebarii daca chestia asta a putut fi premeditata in asa hal incat sa obtina fix avansul de care a avut nevoie Tudorache).
wow, chiar de vis! 🙂 oamenii ăia au încercat să respecte procedurile. bravo lor.