O casă regală pentru un popor cu dispreț suveran

Spiritul civic la români: un nebun se aruncă în lac după piatră și alți patru stau pe mal și-i fac galerie sau îl iau la mișto

S e vântură iar prin spațiul public știrea că guvernul sau parlamentul vor să bage casa regală în rândul lumii, să-i dea bani de cheltuială și s-o așeze la casa ei. Proiectul a fost postat pe site-ul guvernului în luna iunie și de atunci chipurile s-a aflat în dezbatere publică. Însă, cum se întâmplă adesea dezbaterea la noi, discuțiile au fost paralele și au rămas așa, cel puțin până la această dată când presa afirmă că gata, proiectul e pe cale de a fi aprobat. Ei cu varianta lor, noi cu cârcotelile noastre, bref se pare că treaba se face. 5000 de euro pe lună de la nașul mare către coana Margareta, plus salariul de fost șef de stat (16.000 de lei momentan), bașca Palatul Elisabeta, salariile staff-ului plus alte cheltuieli nemenționate, dar care vor fi decontate – pe toate le va primi viitorul ONG cu statut de utilitate publică, care se va numi Casa Regală a României, condus de un șef recunoscut de Parlamentul republicii. Știu, încă mai trăiește regele Mihai, dar să fim realiști, legea asta nu este deloc despre sau pentru el.

Găsiți aici mult mai bine explicată, de un jurist, această prostie de act normativ, care seamănă mai degrabă cu rodul unei discuții din Poiana lui Iocan, în care cineva se îngrijora că regele nu are destul pământ ca să-i dea de mâncare și lu ăla micu, iar Cocoșilă l-a liniștit că ăla micu are partea asigurată de la mă-sa.

Aceasta nu este, însă, o nouă postare despre monarhie, eu mi-am spus părerea despre această formă de guvernământ, și dacă nu mi se pare democratic să revenim la monarhie, nu mi se pare normal nici să-i finanțăm cheltuielile, de vreme ce suntem o republică până una alta. În plus, dacă tot o să fie un ONG, casa regală ar trebui să dea piept cu greutățile obținerii unei finanțări în lumea oengistică reală, unde sunt destule organizații mult mai utile publicului decât va putea fi vreodată Margareta & consortul, și care nu primesc nimic de la stat. Dar citind această știre despre proiectul de lege am remarcat la finalul ei o trimitere către petiția online semnată de 1300 de oameni, care s-au declarat (cu nume și date personale) împotriva acestui act normativ. 1314 oameni, mai exact, i-au trimis guvernului opoziția lor vehementă la ideea de a finanța de la bugetul republicii o casă regală.

Și mai interesant este că această petiție, semnată repet de 1.314 oameni, a fost distribuită pe Facebook de… n-o să credeți: 5.500 de oameni. Cel puțin așa arată contorul atașat petiției. Este foarte probabil ca postarea să fi fost distribuită de mai mult de 5.500 de ori, dar hai să luăm de bună doar această cifră aparentă.

Sunt câteva aspecte aici ce pot fi invocate: că unii nu au încredere să-și dea datele personale pe o petiție online; alții nu au încredere în acest gen de demers, li se pare inutil, de aceea cred pesemne că ajută cumva demersul cu un share pe Facebook. Asta în cazul în care nu sharuiesc petiția doar ca să râdă de ăia care au semnat-o. Totuși, dincolo de cele două motive eu cred că diferența asta de aproape 4 la 1 între oamenii care au distribuit petiția și ăia care au semnat-o efectiv este mai degrabă ilustrativă pentru situația de fapt a modului în care oamenii înțeleg să pună mâna să facă ceva concret atunci când îi deranjează un lucru.

Un om scrie, reclamă, dă statul în judecată, iese în stradă, protestează, dă telefoane, strigă, scrie pe ziduri, își dă foc, iar cel puțin alți patru concetățeni aleg „să-l susțină” cu un share sau like pe Facebook sau să dea din gură ceva de genul: „n-ai cu cine”, „așa e la noi”, „o țară de hoți”, „la noi nu se va putea niciodată”, „inadmisibil”, „revoltător” etc. A nu se înțelege greșit, nu sunt împotriva susținerii virtuale, cu condiția ca ea să nu rămână doar o formă fără fond la nevoie.

Pentru că în România pare că disprețul suveran se manifestă înaintea oricărui imbold cât de mic de acțiune. Înainte de a te gândi să faci ceva, te gândești mai degrabă că n-are sens, că oricum nu se schimbă nimic, deci ce rost are să te mai obosești cu vreo acțiune, fie ea și semnatul online pe o petiție virtuală. Înainte de a te gândi ce ai putea să faci tu personal ca să schimbi ceva, ți se pare mai ușor să-l iei la mișto pe altul care a făcut ceva, dar ție nu și se pare destul sau chiar îi ceri să mai facă și pentru tine, dacă tot a învățat calea. De exemplu cineva mă întreba la un moment dat ce părere are USB/USR despre finanțarea casei regale, când eu vorbeam despre finanțarea bisericii. Cum habar nu aveam, i-am recomandat persoanei să întrebe personal la USB sau pe Nicușor Dan, că e la fel de disponibil pe FB pentru toată lumea. Așa află și cei din USB ce-l frământă pe alegător. Da, dar te întrebam pe tine, zice persoana, că am văzut că tu îi susții. Deci i-ai susținut, ar trebui să poți fi tras la răspundere și pentru ce vor sau nu vor ăia să facă în orice chestiune. Cam așa merge și cu votul, dacă ai fost la vot își bat joc de tine ăia care n-au fost, disprețuind pe toată lumea, pișându-se pe el de vot și, de ce nu, trăgându-te la răspundere pe tine pentru dezamăgirile lor: ai văzut, i-ai votat, și uite că sunt la fel ca ăilalți!

După postarea despre cât ne-au costat begoniile din sectorul 3, la fel ca și după postarea despre dubița abandonată în Vitan, m-au contactat oameni din sector cu tot felul de alte probleme. Ca și când devenisem un soi de Zorro al sectorului 3. Pe toți i-am întrebat de ce nu fac și ei nimic personal ca să se plângă de ce-i nemulțumește? „Lasă să facă USB”, mi-a răspuns cineva.

În fața acestui dispreț suveran al poporului nu te poți decât inclina. Își merită și o casă regală și o biserică strămoșească și o clasă politică pe măsură. Toate finanțate de la buget, fără număr. Că avem de unde.

Etichete: , , , , , , , ,

8 comentarii la “O casă regală pentru un popor cu dispreț suveran” Subscribe

  1. GR 19/08/2016 at 18:59 #

    Infiintarea si finantarea de catre stat a unei „Case Regale a Romaniei” intr-o republica chiar e de cascadorii rasului….
    Chiar a fost postata aberatia asta ca proiect pe site-ul guvernului ???
    Trebuie sa ma uit personal, inca nu-mi vine sa cred o asemena tampenie…
    P.S. Da , chiar este pe site-ul guvernului. Trist.

  2. Alina M 19/08/2016 at 19:43 #

    Cum ne putem exprima părerea, doar semnând petiția sau trebuie trimis un mail undeva? Și știi cumva care e termenul limită?

    Întreb pentru că Ministerul Agriculturii pusese în dezbatere publică o mizerie de lege și termenul era de 10 zile, iar la solicitarea mea repetată de a-mi da link către locul unde pot să îmi spun părerea, tot ce am primit a fost succesiunea de meniuri de pe site (de parcă le era greu să dea un link, să nu mă mai plimb eu). În meniul respectiv era trecut proiectul de lege și adresa de mail unde putem trimite opiniile.

    Pe site-ul pe care e postat proiectul cu casa regală nu scrie nici care e procedura, nici termenul limită, și nici în document nu am văzut să scrie.
    http://www.sgg.ro/legislativ/domeniu.php?id=42

  3. Marius 20/08/2016 at 15:22 #

    Acum cand casa regala nu mai este un pericol ( in opinia mea nici in anii 90 nu a fost, regele fiind preocupat de reimpropietarile) s au gandit sa o sustina, oricum este la fel de corupta ca si clasa politica

  4. mihai 20/08/2016 at 18:49 #

    Dollo, dar Băse ce parere are? Nu neapărat despre finanțarea casei regale, așa în general! Evident, te întreb că l-ai votat!

    :)))))))))))))))))))))))

  5. mihai 20/08/2016 at 18:53 #

    Referitor la relația dintre casa regală și statul republican, la bulgari cum o fi? Că după ce măria sa Simeon al doilea s-a înscăunat prim-ministru popularitatea sa a scăzut definitiv…

  6. escu 20/08/2016 at 21:57 #

    Parerea dumitale…

    • mihai 22/08/2016 at 10:23 #

      Dar a dumitale care e?

  7. bogdan 21/08/2016 at 11:18 #

    Eu nu inteleg deloc treaba asta cu petitiile online. In cazul asta particular, si daca semneaza toti cetatenii tarii petitia aia, cu ce schimba asta lucrurile? Se rusineaza casa regala sau politicienii aia si isi retrag intiativa?

    Mi se pare o mare ipocrizie sa crezi ca rezolvi ceva semnand petitii online sau dand like si share pe facebook. La fel cum mi s-ar parea si daca s-ar strange niste oameni sa scandeze impotriva prostiei asteia pe langa niste cladiri goale, gen guvern sau palatul parlamentului.

    Hai sa protestam mai concret. Ok, vor sa faca din casa regala (desi nici nu mai exista, practic) ceva de interes public? Eu as zice sa ne adunam mai multi si sa ne punem corturile in fata la Peles (sau la Savarsin, na). Punem un ceaun pe foc, facem o mancarica si impartim la oameni. Nu sa facem bani, sa ne „simtem” bine, ca e de utilitate publica.

    Sau sa mergem sa ne cazam la hotel Bastion (fostele grajduri regale, fac astia o poala de bani doar din inchirierea lor) si sa lasam casa regala sa plateasca, doar noi suntem publicul 🙂

    La chestii de genul asta particip oricand. La bifat cu mouse-ul pe ecran, nu si nici nu ma simt vinovat pentru asta.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.