Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

begonia4Bugetul sectorului 3, cel mai mare sector din București, pare să nu mai țină pasul cu frenezia cu care-l cheltuiește primarul Robert Negoiță. Numai în ultimele săptămâni am aflat de la consilierii USB că se chinuie să afle de la primar cât costă betonările unor alei de blocuri, că primăria a luat un credit de 96 de milioane de euro ca să acopere o gaură de 44 de milioane de euro pierduți din fondurile europene pentru reabilitarea blocurilor, că Gabriela Firea, o admiratoare a realizărilor colegului de la 3, a decis să-l ajute și să-i dea în administrare și alte bulevarde din București, ca să nu-l mai tragă Curtea de Conturi la răspundere că cheltuiește banii ilegal.

Pe tot felul de canale de comunicare apar în ultima vreme isprăvi ale primarului Robert Negoiță și pare că nimeni nu știe nici cât costă lucrările astea și nici de ce se fac. E un stil de lucru obișnuit pentru politicianul român, care consideră că nu e treaba cetățeanului ce decide el, alesul, să facă cu banii publici, că de aia e pus acolo, ca să taie și să spânzure cum îl duce pe el capul, fără să dea socoteală pentru asta. Ca și când ne face cadou tot felul de chestii în sector, iar noi, ca niște mimoze, ar trebui să stăm și să ne minunăm de frumusețea și surpriza cadoului, și în niciun caz să nu vrem să știm cât a costat, că… deh, e cadou, nu se face. Culmea e că mulți dintre oameni (cel puțin 70% dintre cei care s-au prezentat la vot și l-au reales pe Negoiță) sunt de acord cu stilul ăsta opac de lucru, pe motiv că „lasă că măcar e frumos”. O fi, dar asta nu ar trebui să ne împiedice să ne întrebăm: vrem să plătim neapărat prețul pentru frumosul ăsta sau ne-am permite ceva mai puțin pretențios?

În campania electorală pentru alegerile locale, chiar în mai-iunie, înainte de vot, în sectorul 3 a debutat o operațiune ciudată. Angajații ADP sector 3 au început să decupeze gazonul pe care tot ei îl plantaseră în anii din urmă, și care forma deja un covor verde foarte plăcut în tot sectorul, și să pună în acele petice decupate niște flori roșii și albe. Triunghiuri, dreptunghiuri, covorașe de flori albe și roșii, denumite în limbaj popular „ghețică”, au inundat scuarurile, liniile de tramvai și spațiile verzi din sector. Părea o operațiune din categoria „panseluța”, de care s-a indignat toată lumea la începutul acestui an și despre care aflam, tot atunci, că nu se va mai întâmpla.

Ce am întrebat la primărie

Am făcut o solicitare de informații publice la Primăria sectorului 3, după alegeri, în 9 iunie. Am întrebat asta:

1. Care a fost motivația decupării gazonului de pe spațiile verzi amenajate în sector de-a lungul bulevardelor/liniilor de tramvai și înlocuirea lui cu flori roșii/albe?

2. Care a fost costul de achiziție și plantare a gazonului pe toate spațiile verzi din sector, și care este acum costul decupării gazonului și cel al plantării florilor?

3.  Câte astfel de plante roșii/albe ați plantat în total și care este costul per bucată al acestora?

4.  Ce se va întâmpla când aceste flori roșii/albe se vor usca? Veți planta altele, veți pune la loc gazon?

5.  Care este costul de întreținere a gazonului, comparativ cu costul de întreținere a straturilor de flori menționate?

begonia3N-am primit niciun răspuns timp de mai bine de o lună de zile. Conform Legii 544/2001, orice cetățean are dreptul să întrebe autoritatea despre cheltuirea banilor publici, iar dacă nu primește răspuns în 10 zile sau 30 (dacă informațiile sunt mai complexe) poate să facă o reclamație administrativă la șeful unității și/sau să dea în judecată respectiva instituție. Așa am făcut și eu. Pentru că era deja a doua oară când Primăria sectorului 3 mă pasa cu răspunsul până dincolo de termenul limită prevăzut de lege, am decis ca de data asta să încerc și cu justiția.

De ce am dat primăria în judecată

begonia2În data de 12 iulie am făcut în același timp și reclamația către Negoiță – în care îi spuneam că funcționarii din subordinea lui au refuzat să-mi comunice informațiile cerute – dar am trimis și o plângere către Tribunalul București, secția Contencios Administrativ, ca să oblige primăria să-mi răspundă la solicitare.

Pentru cine nu știe, operațiunea de obligare în instanță a unei instituții să-ți furnizeze informații publice este gratuită (scutită de taxa de timbru) și se poate face prin corespondență. Adică trimiți prin poștă plângerea și ceri instanței să judece procesul în lipsa ta, deci nu trebuie să te prezinți la vreun termen (detalii aici). Pentru mine e prima experiență de acest fel, sunt și eu curioasă cum va decurge.

În timp ce procesul era înregistrat la Tribunal, în 25 iulie primesc pe email un răspuns de la Primăria sectorului 3, adresat altui cetățean, în care i se spunea, printr-o formulă standard, că reclamația lui nu este întemeiată. Crezând că un funcționar din primărie a făcut o greșeală nevinovată, le-am răspuns la email că nu sunt eu adresantul, deși aștept și eu un răspuns de la ei. Au revenit a doua zi (26 iulie) cu răspunsul către mine. Aceeași formulă standard, prin care mi se spunea că:

În urma reclamației dumneavoastră, înregistrată la Serviciul Consiliere și Îndrumare din cadrul Primăriei Sectorului 3 cu nr. 58634/13.07.2016, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, dorim să vă informăm că urmare analizei efectuate de Comisia de analiză privind încălcarea dreptului de acces la informațiile de interes public reclamația dumneavoastră nu este întemeiată.

Au avut nevoie de 15 zile ca să „analizeze” reclamația mea și să decidă (o comisie, evident) că este neîntemeiată. De ce e neîntemeiată, că cere informații inexistente, aberante sau nepublice? Nu mi se spune.

Dar, pentru ca lucrurile să fie și mai interesante, aceeași primărie, prin Serviciul Relaţii cu Mass-media şi Societatea Civilă din cadrul Primăriei Sectorului 3 (pentru că atunci când făcusem solicitarea le-am trimis-o și lor) mi-a răspuns în 27 iulie că:

Conform informațiilor primite de la direcția de specialitate, plantele la care faceți referire au fost achiziționate și plantate de operatorul S.C. A.D.P.B. S.A., cu sediul în Calea Vitan nr. 154-158, sector 3.

Aceste operațiuni nefiind încă recepționate și decontate de Primăria Sectorului 3, nu deținem datele solicitate. 

begonia5În 27 iulie, când se încheiase demult plantarea florilor, ba unele deja se uscaseră, altele se furaseră etc, Primăria sectorului 3 susține că „operațiunea” nu era recepționată, și mai mult, că primăria, când contractează o lucrare, o face la modul: hai să vedem cât material ne intră, apoi plătim ce iese.

ADPB zice că primăria știa foarte bine cât au costat florile

Știind că procesul, dacă va fi câștigat, se va întinde oricum mai mult decât vor ține ghețicile lui Negoiță în stratul de gazon, am făcut o altă solicitare la ADP sector 3. Dintr-o experiență precedentă știam că ADPB se ascunde în spatele statutului de SA și refuză să răspundă la solicitările pe Legea 544, așa că le-am inserat în solicitare și faptul că exact din luna iulie 2016, Legea 544/2001 a fost modificată și au fost introduse în categoria instituțiilor care sunt obligate să furnizeze informații publice și acele entități așa zis private, dar care primesc bani de la buget. Deci ADPB, de banii pe care-i primește de la primărie, trebuie să dea socoteală și cetățenilor, nu numai acționarului majoritar, adică primăriei. Primul răspuns primit de la ei a fost același, că ADPB are statut de societate pe acțiuni, că nu deține informațiile bla, bla… I-am rugat să reconsidere răspunsul și să citească mai bine articolul 2 din Legea 544 modificată, așa că în câteva zile am primit răspunsuri detaliate la fiecare întrebare, așa și așa.

begonia

În 3 august, la o săptămână după răspunsul primit de la primărie, în care mi se spunea că nu au aceste informații că nu e lucrarea recepționată, ADPB a avut, deci, toate răspunsurile, mai puțin motivația plantării florilor – la care au spus că așa le-a cerut primăria – inclusiv faptul că lucrările au fost recepționate.

152.371 de euro fără TVA – operațiunea „begonia”

Analizând răspunsurile ADP am înțeles așa:

– Că plantarea de gazon în zonele 2 și 3 ale sectorului a costat 28 de lei mp fără TVA, iar în zona 1 a costat 12,64 lei ruloul. Nu știm cât are un rulou, dar dat fiind că e pus în zona 1 e posibil să fie mai mic de un mp, deci probabil ieșim la un tarif mai mare pe mp decât cei 28 de lei. În total avem 219.000 de mp de gazon plantat de ADPB în sectorul 3 în ultimii doi ani jumate (din 2014);

– Că gazonul decupat pentru plantarea de flori a fost în suprafață de 3054 de mp, deci avem o pierdere de 85.695 de lei/ 19.043 de euro dacă socotim doar la prețul de 28 de lei mp. Probabil pierderea din zona 1 o fi costat mai mult;

– Că au fost plantate în zonele decupate un număr de 334.174 fire de begonii x 1,78 lei/bucata (adică 1,50 lei firul plus 0,28 lei manopera) =  600.169 lei / 133.371 euro;

– Că întreținerea gazonului este mai ieftină (ce surpriză!), și implică 4 treceri pe lună de cosit mecanizat, taxat cu 0,22 lei fără tva/mp, în timp ce întreținerea straturilor de begonii necesită plivit manual, o trecere pe lună, taxată cu 1 leu fără tva/mp; Adică un cost de plivire lunară a begoniilor de peste 800 de euro cu TVA, de care bugetul ar fi fost scutit dacă rămâneam la gazon.

Operațiunea begonia ne-a costat așadar 152.371 de euro fără TVA (decuparea gazonului plus plantarea celor peste 300.000 de fire de begonia), la care se vor adăuga cei 800 de euro întreținerea lor lunară, și asta până la iarnă, când e foarte probabil că begoniile nu vor rezista la frig și zăpadă. Deci la anul, alți bani, altă distracție. Gazonul nu era bun.

begonia6

Sigur, operațiunea „begonia” sector 3 nu are anvergura milioanelor cheltuite pe panseluțe de primarul sectorului 1, de exemplu, totuși, o simplă căutare pe Internet după prețul la gazon și begonii ne arată că:

prețul rulourilor de gazon tip peluză, este de 2,5 euro, de 3 euro sau maximum 3,5 euro metrul pătrat (de exemplu aici sau aici), adică maxim 15 lei mp, nicidecum 28 de lei mp cât a costat la ADPB – și dacă ne raportăm la sutele de mii de mp gazonați din sectorul 3 sigur primăria ar fi obținut o ofertă mai mică decât prețul „de raft”;

– prețul unui fir de begonie la Dedeman, un magazin de casă și grădină din categoria supermarket, era în această primăvară de 11.49 lei tăvița cu 10 fire de begonie, deci maxim 1,1 lei firul, nu 1,50 lei fără TVA de la ADPB, iar dacă ne raportăm la peste 300.000 de fire câte s-au plantat în sectorul 3, din nou, cred că se ajungea la un preț mult mai mic.

Iar astea sunt probabil cele mai mici prețuri practicate de ADPB în relația cu primăria. La copacii pe care aceiași angajați ADP îi înghesuie prin toate betoanele, prețurile vehiculate sunt și mai piperate. Nemulțumirea mea, de contribuabil, și ceea ce stă la baza acestei acțiuni, nu e neapărat faptul că primarul Negoiță a vrut să mai ciupească niște sute de mii de euro de la buget prin plantările astea frenetice de begonii, ci faptul că o face crezându-ne proști (adică nu ne dăm seama că gazonul s-ar întreține mai ușor și ieftin decât florile) și că refuză să explice de ce și pe câți bani o face, atunci când e întrebat de cetățeni sau chiar de consilierii locali.

Poate că unora li se par frumoase florile astea, nu neg că pe alocuri imaginea lor e veselă, dar uite că unii dintre noi avem sufletul mai negru, nu ne bucurăm la niște floricele, fără să ne întrebăm, oare nu s-ar fi cheltuit mai bine cei 150.000 de euro de la buget, și să fi lăsat intact gazonul ăla verde, care oricum era frumos și așa simplu și cu preț dublu față de prețul pieței?

P.S. O să vă țin la curent cu mersul procesului, pentru că deși am obținut unele informații de la ADPB, consider că e treaba primăriei să le furnizeze și mai ales să le motiveze. Astfel de cheltuieli ar trebui să fie transparente, să fie postate pe site-ul primăriei și să nu stea o armată de funcționari să le adune, să le transcrie și să întocmească răspunsuri ștampilate și semnate către cetățenil. Cochetam cu ideea ca în cazul în care pierd acest proces cu Primăria sectorului 3 să vă invit, pe cei care doriți să-mi urmați exemplu, să cereți în scris de la primărie aceleași informații ca și mine. Numai așa îi putem demonstra primarului că ele sunt de interes public. Dar o să vă rog să faceți asta independent de rezultatul acestui proces. Să cereți mereu informații de la autoritățile publice din comunitățile voastre. Nu vă costă nimic, cel mult să scrieți un email într-o seară, înainte de culcare. O presiune mai mare și constantă asupra primăriilor, de a transparentiza cheltuielile, va conduce în cele din urmă la o conștientizare a autorității că trebuie să lucreze cu datele la vedere. Iar asta va fi în folosul tuturor. Ne va ajuta și pe noi să știm cum gândesc și acționează primarii, pe banii noștri. Îi va ajuta și pe ei să știe că permanent cineva se uită peste umărul lor. Iar în epoca Internetului este atât de ușor să afli și să transmiți informații, încât nu e nevoie să așteptăm ani de zile să vină Curtea de conturi ca să ne spună că primăriile au cumpărat flori sau iarbă la prețuri piperate.

 

Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc. 

Etichete: , , , , , , , , , ,

9 comentarii la “Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016” Subscribe

  1. Alina M 16/08/2016 at 17:26 #

    Begoniile, panseluțele și salvia se plantează anual, nu rămân de la un an la altul. Există firme specializate în contracte cu primăriile pentru producția de răsaduri. Bineînțeles, dacă un oarecare se apucă de produs răsaduri și vrea să le vândă primăriei, nu are nicio șansă.

    De asemenea, plantele perene geofite rustice (narcise, stânjenei, crini, tot ce rezistă peste iarnă fără să scoți bulbii) sunt considerate decoruri de mâna a treia în manualele de amenajări peisagere pentru că perioada de înflorire e de doar câteva săptămâni. Deși eu le consider decorative prin frunze în restul timpului, în peisagistică decorul prin frunze se referă la plantele cu foliaj deosebit, de genul Coleus sau Iresine, astfel că narcisele, crinii, etc., nu sunt luate în considerare.

    Begoniile, panseluțele și salvia rămân înflorite mai mult timp, de aceea sunt preferate de către peisagiști, și trebuie plantate anual și de aceea sunt preferate de către primării.

    Ca fapt divers, am avut de făcut un proiect de amenajare peisageră (pe hârtie, nu și practic) la una dintre materii și profesorul ne-a spus din start ce se consideră decor de primă calitate și ce e de mâna a ț-șpea, nota fiind acordată în funcție de ce alegem. Aproape toți au ales panseluțe+compania și au luat note de la 8 în sus, eu am preferat să nu țin cont de specialiști și am ales bujori care decorează puțin prin flori, în rest fiind doar tufă, și am luat 7 cu indulgență.

    La gazon întreținerea costă, trebuie fertilizare în fiecare an înainte de intrarea în vegetație, apoi greblare energică folosind greble cu dinți curbați care să intre în sol. Greblarea asta se face manual, nu mecanizat, și are rolul de a rări, fragmenta și stimula înfrățirea, îndepărtarea resturilor și aerisirea. Chiar dacă oamenii sunt prost plătiți, etapa asta nu poate fi sărită dacă vrei să ai gazon sănătos în fiecare an, fără goluri.

    Foarte importantă este irigarea gazonului, astfel se usucă. E nevoie de sistem prin aspersiune cu duze care se retrag în sol pentru a nu fi deteriorate la lucrări, pentru cine își permite merg și senzori de umiditate și acționare computerizată a instalației. Se poate și cu furtunul, dar e nevoie de oameni aproape zilnic pe timp de vară.

    În perioada aprilie-iunie se mai fac una sau două fertilizări faziale, iar costă materialul, echipamentele și manopera. Mă mir că de la primărie ți-au dat doar costul de înființare al gazonului, când și întreținerea costă.

    • Alina M 16/08/2016 at 18:07 #

      Ca să nu mai zic de prețul celor de la ADPB, care poate fi mai mare decât la Dedeman nu doar ca să stoarcă mai mult din banul public, ci și pentru că s-ar putea ca producția să fie mai scumpă. Privații produc mai ieftin pentru că altfel nu-și vând marfa, și concurența îi face să-și reducă cheltuielile de producție.
      La o seră a statului pun pariu că geamurile sunt neetanșe și pierd căldură, deci au costuri mai mari. Instalațiile sigur sunt de pe vremea lui Pazvante și au pierderi. Poate și ngajații mai trag chiulul, deci productivitatea muncii e sub privați. Toate astea duc la un preț mai mare.
      Dacă primăriile ar cumpăra de la Dedeman, etc., ADPB ar trebui să concedieze oamenii care se ocupă de producția răsadurilor. Ceva mă face să cred că nimeni nu vrea să concedieze angajați de la stat.

      • eu 17/08/2016 at 08:33 #

        Ca sa nu mai spun ca salvia, infuzata cu pricipere, e numai buna sa get high. Sa ne traiasca primarul ca vrea sa faca tot sectorul fericit. :)))))))

    • Dollo 16/08/2016 at 18:27 #

      Deci tu zici că e o economie faptul că au decupat gazonul și au plantat begonii? Gazonul e irigat automat, eu am cerut doar o comparație gazon-begonii la plantat și întreținut, instalațiile de irigat sunt deja făcute.

      • Alina M 17/08/2016 at 11:04 #

        Nu, nu cred că e o economie, zic doar că gazonul nu era neapărat mai ieftin de întreținut. Îmi dau seama că și tăiatul gazonului a costat ceva, plus că partea tăiată e o cheltuială ce nu se va recupera niciodată, deci clar begoniile nu au fost ceva rentabil.

        Părerea mea e că nu există variantă economică. După mine, ca să împac și capra estetică, dar și varza contabilă, ideal ar fi un mix de gazon, plante perene și plante anuale (de genul panseluțe și compania), toate la preț cât mai mic. Dar mă rog, o să fiu horticultor, nu peisagist, deci poate nu ar trebui să critic atâta.

        P.S. Triunghiurile alea de flori sunt de mare angajament, sper că proiectul de amenajare n-a fost pe bani.

    • Julia 17/08/2016 at 12:08 #

      putem sa intrebam si daca s-a facut cu dezbatere publica conform legii transparentei -sau daca Hg ul a fost tinut in termenul de 30 de zile de consultare pe site si sa anulam toate hotararile care s-au dat pe aceasta tema din consiliul local…
      Cat despre speta ta – ar fi bine sa mergi in instanta …daca vrei mergem impreuna la termen.

  2. C 17/08/2016 at 09:54 #

    Chapeau!

  3. Cori 17/08/2016 at 13:18 #

    Nu e mai bine la noi la Constanta?! Cât mai puține spații verzi..Trăiască betonele si, mai nou, dalele coloroate. Parcurile?! Cele 2-3 se autoingrijesc…ca asa le-a educat dl Mazare si asa a lasat vorba si urmasilor. Yuuupyyy!! Am plecat in Park, in City Park Mall (ce va gandeați?!), va pup!

  4. Andreea Laciu 13/11/2016 at 22:40 #

    Amuzant, dar nu prea, este că acum au scos florile roşii şi au pus în loc… panseluţe! Am văzut asta în urmă cu câteva zile, din 301, în drum spre muncă şi mi-am amintit de acest text. 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate