Acum 5 ani, pe 1 septembrie

protestam singură în Piața Constituției la adresa construirii Catedralei neamului. Între timp catedrala a ajuns la acoperiș și au mai început să protesteze și alții

Știți obiceiul ăsta mai nou al Facebook, de a-ți aminti ce ai postat în ziua respectivă, dar cu niște ani în urmă? E util ca să-ți mai arate și ce simțeai/credeai la un moment dat și eventual să-ți demonstreze că nimic nu se schimbă cu adevărat. Poate doar în cazul ălora care acum 5 ani erau însurați cu alții și acum sunt la a doua căsnicie, dar oricât de tentant ar fi să scriu despre cum o fi să îți amintească Facebook că erai fericit cu Maricica acum cinci ani pe vremea asta, nu despre așa ceva e vorba aici.

Am decis să import obiceiul Fb și aci pe blog, pentru că am strâns deja în spate o mică arhivă de postări de care nici eu nu-mi mai amintesc. În plus, multe dintre ele sunt încă actuale, iar altele revin în actualitate cu ocazia altor manifestări. Uite cum ar fi ce scriam acum cinci ani pe 1 septembrie, când am fost la protestul organizat pe Facebook împotriva construirii Catedralei neamului. Protest la care dăduseră join peste 9700 de oameni și la care, ce să vezi, nu a venit nimeni.

Protest pe Facebook

Am venit acasă și mi-am vărsat frustrarea pe blog. Între timp m-am mai calmat, maturizat sau relaxat. Văd la fel lucrurile în privința bisericii și a construirii catedralei în particular, dar îmi dau seama că la scara istoriei asta e un fir de nisip pe o plajă plină cu gunoaie. Catedrala a ajuns între timp la acoperiș și înghite tot bani de la bugetele locale. Și cum se întâmplă cu orice subiect, acum că e atât de vizibil și imposibil de oprit sau schimbat ceva, începe și lumea să se ambaleze, indigneze, hiperventileze, că vai, ce ne trebuie catedrală, când avem nevoie de spitale, de școli și ne pleacă medicii și că oricum Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici gen.

Îmâm.

Etichete: , ,

6 comentarii la “Acum 5 ani, pe 1 septembrie” Subscribe

  1. Malamadre 01/09/2016 at 10:27 #

    Catedrala va inghiti bucati serioase din bugetele locale si dupa ce e contruita, probabil cel putin la fel de mult ca acum. Mi se pare ca sumele date spre biserica sunt ocazia perfecta pentru politicienii locali de a spala niste bani. Nimeni nu se impotriveste prea tare cand se aloca banii de catre consiliul local,primarie,etc pentru ca ar pierde voturi. Cred ca e avantajos sa sprijini biserica daca esti politician, probabil mai bine decat sa investesti in educatie sau sanatate.Asta spune multe despre alegatori.
    Mi se pare paradoxal ca se fac foarte multe biserici/catedrale care pe urma sunt goale. Asta mi se pare o dovada de ipocrizie din partea romanilor, care cred ca da bine sa sprijini biserica si sa spui ca esti credincios, dar de fapt ei nu merg la bisericile/catedralele respective.Dar prin contrast cam toata lumea are in familie oameni care merg regulat la scoli sau spitale.Macar la asta ar trebui sa se gandeasca.

  2. cristi 01/09/2016 at 11:02 #

    la protest impotriva mega-moscheii ai fost?

    • Ronnie 02/09/2016 at 21:48 #

      nu inteleg de unde termenu de „mega-moscheie”: la urma si Sultanahmet si Carol I sunt moschei, desi au dimensiuni diferite, nu s-a atribuit vreun prefix de separatie pana acum

  3. BN 01/09/2016 at 15:03 #

    O mare putere (BOR), care s-a re-zamislit urat printre noi toti, revendicandu-si acum 5 ani inca un alt tribut…
    O putere care musca halci imense din noi si asta constant sub ochii ficsi ai ne-cititilor si ne-ganditorilor…

    Felicitari Dollo, pentru intelegerea, atitudinea si pentru toate cele cate au dus la producerea acestor articole (cel de atunci si cel de acum).
    Si imi cer scuze pentru valul de injurii pe care un comment ca asta il va revarsa -parca vad- asupra blogului tau.
    N-as vrea sa-l vad murdarit.

    Asa incat, daca ma cenzurezi, nu va fi nici o suparare.

  4. mihai 05/09/2016 at 09:03 #

    Băi, oi fi eu mai anacronic, dar nu pricep, da’ deloc, cum vine treaba cu cuvântul „gen” adăugat la sfârșitul unei fraze. Face praf toată sintaxa. E un substantiv, evident, dar care e rolul lui în frază? Din care propoziție face parte? O fi complement? Al cui?

    • Xanaxdoo 08/09/2016 at 12:40 #

      Si eu am alergie la „gen” asta pus aiurea-n tramvai mai nou prin toate textele. Dar eu am pus alergia asta pe faptul ca nu mai traiesc in Romania, si pierd legatura cu felul in care evolueaza (?) limba. La fel am patit cind am lipsit 2 ani, intre 1996-1998, si cind m-am intors disparuse „nasol” si intrase pe piata „naspa”, impreuna cu manelele.

      Asta cu „gen”, dupa cum inteleg eu din afara granitelor, e o varianta prescurtata hispteresc a lui „genul”, „in genul”, „de genul” (Dollo poate sa ne confirme sau nu daca asta e sensul). Pare-se ca a aparut ca sa stea bine insurubata in vocabular. A aparut cam deodata cu „zic”, adaugat, tot asa, la final de propozitie, fraza, pentru sublinierea celor spuse. Din ce observ eu, „zic” a cam trecut in uitare, „gen” se tine inca bine pe baricade.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.