Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

begonii-paralute

Două știri am pentru voi, una bună și una mai puțin bună. Cu care vreți să încep? 🙂

  • Una e că am pierdut procesul în care mă judecam cu Primăria sectorului 3 pentru că nu mi-a răspuns la cererea de informații publice, privind prețul florilor plantate în locul gazonului decupat, în campania electorală din vară. Am dat primăria în judecată la 12 iulie pentru că a refuzat să-mi răspundă la întrebările: de ce a decupat gazonul ca să planteze flori și cât au costat operațiunile și florile? După ce am dat-o în judecată, primăria a zis că nu are informațiile cerute pentru că lucrările nu erau recepționate, deși florile plantate în triunghiurile alea decupate din gazon deja se ofiliseră pe alocuri. Apoi la proces a zis că de fapt primăria ca atare nici nu are capacitate procesuală, deci am dat-o greșit pe ea, pe primărie, în judecată, că trebuia pe primar sau pe consiliu. Am schimbat cererea de chemare în judecată, dar pe fond procesul a rămas același. Între timp obținusem de la ADP informațiile privind prețurile florilor și costul aruncării gazonului, dar voiam ca primăria să fie măcar formal obligată de instanță să răspundă la informațiile de interes public sau să recunoască că da, domnule, am decupat gazonul ca să avem pe ce cheltui banii plantând flori la fiecare 6 luni. N-am avut satisfacția asta, după 6 luni de proces, Tribunalul București a decis probabil că nu mai am nevoie de informațiile alea, dar a respins totuși excepția ridicată de primărie, cum că ea nu ar avea calitate procesuală. Deci în teorie e un proces pierdut doar pe fond 😉 Toată experiența mi-a lăsat un gust amar, dar nu m-a dezarmat, dimpotrivă, acum știu mai bine cum să procedez în instanță atunci când o instituție nu-mi dă informații. E totuși aiurea ca în 2016 să apelezi la justiție pentru a obține niște informații banale, despre cât costă florile plantate pe spațiile verzi, din banii tăi, să aștepți 6 luni și în final să afli că ai pierdut. Daaaar….

flori-negoita-dublu

  • A doua veste e că florile plantate atunci, în operațiunea begonia – despre care între timp am aflat că ne-au costat 152.371 de euro fără TVA – s-au ofilit, iar zilele astea, în campania astălaltă, au răsărit în locul lor alte flori: numite popular părăluțe. Părăluțele sunt flori de primăvară, vară maxim, nu rezistă sub zăpadă și costă și ele alți bani (n-am mai întrebat câți, ce mai contează!?). Îngrijirea lunară a acestor triunghiuri primăvăratice care tot apar în sectorul 3 ne costă 800 de euro, după cum au spus cei de la ADP. Așadar, la un calcul simplist, dacă împărțim 152.371 de euro la 3054 de mp, câți au fost decupați de gazon ca să facă loc florilor, ne iese un mp de begonii/părăluțe/ghiocei sau ce or mai răsări pese 6 luni în ele = 49 de euro fără TVA. Bine că nu mai avem alegeri în următorii 4 ani, că domnul primar Robert Negoiță ar fi fost în stare să ne decupeze și zăpada iarna asta ca să ne planteze în loc niscai orhidee.  Dar, dat fiind că acum triunghiurile astea trebuie plantate cu ceva măcar la fiecare 6 luni, nu mă îndoiesc că gospodarul domn primar se va îngriji să avem banii necesari pentru asta.

Dacă nu aveți răbdare să citiți articolul în care am explicat întreaga chestiune cu triunghiurile, iată un rezumat al unei afaceri grădinărești de succes:

– avem 219.000 de mp de gazon (x 28 lei/mp) plantat de ADPB în sectorul 3 în ultimii doi ani jumate (din 2014);

– gazonul decupat pentru plantarea de flori a fost în suprafață de 3054 de mp, deci avem o pierdere de 85.695 de lei/ 19.043 de euro dacă socotim doar la prețul de 28 de lei mp;

– au fost plantate în zonele decupate un număr de 334.174 fire de begonii x 1,78 lei/bucata (adică 1,50 lei firul plus 0,28 lei manopera) =  600.169 lei / 133.371 euro;

– întreținerea gazonului este mai ieftină (ce surpriză!), și implică 4 treceri pe lună de cosit mecanizat, taxat cu 0,22 lei fără tva/mp, în timp ce întreținerea straturilor de begonii necesită plivit manual, o trecere pe lună, taxată cu 1 leu fără tva/mp; Adică un cost de plivire lunară a begoniilor de peste 800 de euro cu TVA;

– Operațiunea begonia ne-a costat așadar 152.371 de euro fără TVA (decuparea gazonului plus plantarea celor peste 300.000 de fire de begonia), la care se vor adăuga cei 800 de euro întreținerea lor lunară.

flori-negoita4 flori-negoita2

Apropos, ce faceți duminica asta? Că în sectorul 3 au răsărit părăluțele, dar în sectorul 1 am văzut azi panseluțe, să știți, grădinăritul e pasiune cel puțin națională.

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii la “Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele” Subscribe

  1. Stelian 07/12/2016 at 22:25 #

    Primariile sunt peste tot in lume zgircite la informatii, mai ales la alea despre cum au cheltuit banii. Sunt specialiste in a spune ca s-a respectat legea. Si nu numai ele. Si guvernele si alte institutii ale statului…
    Si exista acesti ziaristi caposi care vor ei sa stie si sa afle si pina la urma reusesc… Uneori munca aceasta si eforturile au diverse rezultate: mai o demisie, mai o ancheta a politiei, mai o arestare…
    Eu cred ca primariile de sector au niste departamente speciale unde au reusit sa aclimatizeze fie paralutele, fie panselutele. Ceea ce e o mare realizare pentru economia romaneasca. Si va da o crunta lovitura importatorilor de flori din Olanda, fiindca in curind veti avea si lalele si trandafiri in plina iarna.

  2. mihai 07/12/2016 at 22:35 #

    Eu n-am înțeles, totuși, cum ai pierdut procesul pe fond.

    • Dollo 07/12/2016 at 22:59 #

      Păi pe fond cerusem să oblige primăria să-mi răspundă. Primăria a ridicat o excepție, că nu are capacitate/calitate alea alea, iar pe fond a zis că de fapt ar fi răspuns, dar răspunsul lor era de fapt un non-răspuns, în care îmi spuneau că nu au informațiile, de parcă nu ei dăduseră comanda să se planteze florile alea.
      Eu am răspuns la întâmpinarea lor, în care am modificat adrisantul, am zis ok, dacă primăria nu are capacitate, atunci primarul, dar pe fond am cerut în continuare să mi se răspundă, că între timp primisem niște date de la ADP și rezulta că primăria le dăduse comanda. Deci voiam să știu de ce au făcut asta?
      Instanța a respins excepția lor, a zis deci că are calitate/capacitate procesuală, dar a respins cererea mea pe fond. Nu știu încă motivarea, am văzut doar soluția pe site. Pot să fac recurs în 15 zile, dar ce rost are?

      • mihai 07/12/2016 at 23:28 #

        Rost ar fi. Primul la care m-am gândit a fost cel de a învăța cum funcționează contenciosul administrativ. Dar mai e și motivația de a expune un judecător care judecă strâmb, că mai sunt și din ăștia. Cu nume și prenume. Că de viitor va avea grijă Google 🙂

        Poți formula recursul fără să știi motivarea?

        Poate ar merita să te prezinți la recurs, dacă ai vreme. Știu că înseamnă cel mai probabil o zi întreagă pierdută, dacă nu cumva ai noroc să fii programată la începutul zilei. Și sper să fie în continuare fără taxă de timbru…

      • mihai 07/12/2016 at 23:34 #

        Știi ce ar fi haios? Ca propoziția „respinge cererea modificata ca neîntemeiată” să însemne că n-are de ce să-ți răspundă primarul dacă capacitatea e a primăriei! :)))))

      • Moi meme 08/12/2016 at 14:55 #

        parca vad motivarea „primarul este o entitate erbivoră, pașnică și de interes public a cărui odihnă trebuie ocrotită..”
        Presupun ca au reusit sa demonstreze ca nu primaria sau primarul trebuie sa raspunda la intrebari referitoare la cheltuieli efectuate de organisme din subordinea sa 😀

  3. un om 08/12/2016 at 09:46 #

    Eu sunt din Brasov si florile din Bucuresti ma incalzesc mai putin insa te-as sustine sa mergi mai departe si pentru ca (asa cum spunea Mihai) ulterior se va afla si mai da fiori si altor primari dupa ce se face public un mic foc de paie.

  4. eu 08/12/2016 at 10:17 #

    Cand primesti tzidula cu hotararea, da o veste sa vedem ce se poate face!

  5. Minel 13/12/2016 at 20:31 #

    Asa, asa…pe el, pe mama lui. Nu-l lasati nici sa respire pe cocalar. Eu as fi foarte curios cat a dat primaria pe bicicletele cu care se plimba prin cartier „primarele care este” si cu gasca lui de tuciurii. Chiar asa, aia sunt angajatii primariei sau mardeiasii lui care-l apara de „dragostea” poporului?
    Ce parere au cei care au stat indiferenti acasa si nu s-au dus la vot pentru alegerea primarului sectorului 3, despre risipirea banilor locuitorilor sectorului? De aia a crescut cu aproape 50% impozitul?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cine dă mai mult ca să parcheze în sectorul 3? | România curată - 05/09/2017

    […] verzi și floricelele.  Dar ce a fost a fost, acum scumpim parcările și cu banii obținuți cumpărăm mai multe părăluțe pe care să le plantăm în decembrie între două ninsori amenajăm și mai multe parcări pentru […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese