Furtul, fibra noastră națională

Întâlnirea hoților cu proștii, la Ministerul Justiției. Dar dacă soluția ar fi să dăm o ordonanță ca oamenii să nu mai fure, până când construim mai multe pușcării?

Am fost azi la dezbaterea organizată de Ministerul justiției, pe tema celor două ordonanțe de urgență. Participare masivă, semn că furtul ne deranjează, dar ne și preocupă. Printre ziariști, johanniști, ONG-iști (ai lui Soros și ai lui Voiculescu), au fost și destui cetățeni trecuți deja prin celulele insalubre ale patriei, și au trăit să povestească cum a fost acolo: Gigi Becali, Florentin Scaleţchi (6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă), fostul avocat Mihai Costea, apărătorul fraţilor Cămătaru (6 ani de puşcărie), un fost condamnat pentru trafic de persoane, o duduie cu soțul aflat în pușcărie pentru trafic de droguri (legale), o mamă cu fiul închis pentru furtul a trei mașini (de foame), unul al cărui fiu fusese condamnat un an pentru că mutase mașina cinci metri în curte, sub influența alcoolului. Fiecare dintre oamenii ăștia venise acolo ca să susțină ordonanțele și să ceară adoptarea lor în regim de urgență, pentru că în pușcărie e rău. Singurul cât de cât rezonabil a fost, culmea, Becali, care a admis că în pușcărie se trăiește rău, dar asta pentru că Administrația Națională a Penitenciarelor este o adunătură de familie care-i tratează pe deținuți ca pe sclavi. În schimb, Becali consideră că ordonanțele sunt șmecherești, pentru că vor de fapt să-i scape pe corupții din politică, nu să îmbunătățească viața deținuților.

Dezbaterea nu a fost atât de rea pe cât mă așteptam, în pofida punctelor de vedere divergente. Cu excepția câtorva mici încăierări între victimele Mineriadei (aia adevărată, nu asta din capul lui Dragnea) și reprezentantul Asociației Haiducilor (care era pro grațiere in extenso), discuțiile au fost destul de coerente și echilibrate, unii dintre vorbitori având argumente pertinente. Majoritatea oamenilor cu capul la ei i-au cerut ministrului Iordache demisia, pentru că și-a asumat la începutul dezbaterii că el și consiliera lui ar fi scris ordonanțele, și nu altcineva 😉 Iar părerea unanimă a celor care au desființat ordonanțele a fost că ele sunt o batjocură de la un capăt la altul, începând cu motivările, care sfidează orice rațiune și urmă de inteligență.

Pe larg, dacă are cineva curiozitatea să audă toate argumentele participanților, poate să urmărească înregistrarea de două ore de la prima parte a dezbaterii. Nu sunt decât părerile oamenilor, la care ministrul nu a avut vreun răspuns. A rămas că se mai gândește și ne anunță ce decide.

Dezbaterea a echivalat, totuși, cu punerea în aceeași cameră a anteniștilor cu johanniștii. Sunt convinsă că fiecare participant trăia cu iluzia că realitatea lui e aia corectă și că ceilalți habar n-au pe ce lume trăiesc. De câteva ori ne-am aplaudat noi între noi la dezbatere, așa cum ne-am încurajat și pe stradă, la protest. Păcat că în final democrația e pe voturi, ca și fotbalul pe goluri. Om fi avut noi un discurs mai coerent și argumentat, dar voturile sunt de partea celorlalți, ăia condamnați, aflați vremelnic la butoane. Iar susținătorii lor sunt vii și trăiesc printre noi.

Plecând de la dezbatere, am trecut pe la o mare firmă de asigurări ca să închei o asigurare de călătorie. Mă documentasem pe Internet înainte, știam că ce vreau eu nu ar trebui să coste mai mult de 30-40 de lei, pentru perioada și țara în care urmează să plec. Pentru că firma respectivă vinde acest tip de asigurare doar offline (nu știu din ce motiv) m-am dus personal până la un sediu de-al lor. Duduia de la asigurător m-a poftit pe scaun, mi-a cerut pașaportul și m-a întrebat de când până când, unde etc, iar după ce a bifat toate căsuțele în computer, ce să vezi, i-a ieșit dublu.

I-am zis că e ceva în neregulă, că dincolo era mai ieftin, gen. Ea nu și nu, că ăsta e prețul. Când ne uităm mai bine pe ecran, bifase căsuța cu America și Canada, deși niciuna din destinațiile astea, cele mai scumpe, nu erau ale mele. Aaa, da, aveți dreptate, că nu mergeți acolo, zise duduia, lovită brusc de simțul geografic. În urma corecturii a reieșit că asigurarea nu costa mai mult de 40 de lei, cum știam.

Evident nu era vorba de o sumă mare, dar cu o mică găinărie pare că toți suntem datori. Dacă se poate, bine, dacă nu, ne facem că am greșit. Repet, firmă mare, serioasă, asigurare vândută în sediu relativ central, nu în târgul Vitan Bârzești, unde trebuie să-ți păzești buzunarele. Luptăm de aproape o lună să-i convingem pe guvernanți că nu e ok să dezincrimineze furtul, neglijența și abuzul în serviciu. Dar dacă de fapt asta e fibra noastră națională, iar ei nu vor decât să ne creeze condiții mai bune de trai, în pușcărie? Poate că, așa cum spunea cineva azi la dezbatere, soluția mai bună ar fi o ordonanță de urgență prin care să li se spună oamenilor să nu mai fure o vreme, până când mai construim pușcării. După care ne putem vedea liniștiți de treabă.

Etichete: , , , , , ,

5 comentarii la “Furtul, fibra noastră națională” Subscribe

 1. Motanul 31/01/2017 at 00:20 #

  Bag mâna-n foc ca aia de la asigurări era PSD-istă! I-o ți-am tot zis ca PSD-iștii sunt hoți, dar tu „Batman, Batman!” 😉

 2. H. 31/01/2017 at 01:38 #

  Referitor la condițiile din pușcării, se pare că nimănui nu-i place să ia un alt ”elefant” de coarne: în pușcării nu trebuie să fie bine! Este imoral ca în penitenciar condițiile de trai să fie mai bune decît cele ale unui om sărac din libertate. Dacă se dorește o îmbunătățire, trebuie început cu cetățenii liberi (inclusiv în ceea ce privește demnitatea de care este atît de îngrijorată jigodia de Tăriceanu).

 3. Adrian 31/01/2017 at 23:25 #

  Hm, despre aia cu asigurarea nu stiu ce sa spun. Da, e gainarie, dar poate nu e in totalitate gainaria ei. Poate avea fata obiective de vinzari irealiste si nu mai stia cum sa le atinga. Nu o scuz, dar de aici pina la furtul ca trasatura nationala mai e mult. Sa vezi cum e si prin alte parti, vai si amar! In general, cind iei contact cu un vinzator de produse din astea, imateriale, ai interesul sa stii foarte bine ce cumperi. Mereu te trezesti cu o casuta bifata fara sa stii sau cu o informatie ascunsa cu buna stiinta, doar ca persoana sa isi incaseze prima care e o parte importanta a venitului sau mizer, sau poate doar ca sa isi pastreze slujba. Si in special asiguratorii sint in topul hotiei cam peste tot in lumea asta.

 4. io 06/02/2017 at 10:12 #

  „Primarul Negoiţă vrea să schimbe mobilierul urban din sector. Investiţii de 175 de MILIOANE de EURO”

  UPDATE Ce vrea sa cumpere Primaria lui Robert Negoita de 175 milioane de euro: Catel 3D cu os in gura, dinozaur mancand un hamburger, crocodil cu tobogan pe spate/Ce probleme majore ridica licitatia

  Asa e din ciclul: NU vrem bani NU vrem valuta, vrem psd sa ne f***
  Dati mai departe tuturor celor care au votat „ciuma rosie” si celor care n-au fost la vot

  • Dollo 06/02/2017 at 10:47 #

   Ți-am editat link-ul din comentariu din două motive:
   – știrea a fost dată de Hotnews care a descoperit măgăria, deci fair e să dai link la original, nu la unii care fură copy/paste, chiar dacă dau link
   – între timp, până au furat ăștia de la B365 textul, Negoiță a dat înapoi și a anulat licitația.
   Dar da, măgăria rămâne în continuare de urmărit.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉