A stă noapte Guvernul ne-a dat o lovitură de stat. Dar știți asta deja. Unii dintre voi îmi scriu că sunt disperați și nu mai văd vreo ieșire. Nici eu nu am o soluție miraculoasă, dar știu că dacă acum nu ieșim să ne apărăm țara, nu o mai putem face prea curând. Oricum nu în viața asta.
Așa că vă rog să lăsați disperarea la o parte și să veniți în stradă. Dacă ați mai rămas în România, haideți s-o apărăm. E casa noastră, dacă ne-o prădează hoții nu plecăm scârbiți în altă parte, ci le-o tragem cu ce avem la îndemână. Știu că legal pare că suntem dezarmați, dar încă nu e totul pierdut. La vârful statului mai sunt câțiva care încearcă și ei să facă imposibilul: președintele Johannis, sistemul de justiție, câțiva prin Parlament. Arătați-le și voi că nu vă lăsați bătuți.
Îmbrăcați-vă gros, luați-vă apă și ce știți că vă mai trebuie ca să rezistați multe ore în frig și în picioare, baterie la telefon, și hai în stradă. E singurul lucru pe care-l putem face. Nu cred că am mai făcut vreodată vreun apel atât de direct aici, dar acum situația o cere. Suntem noi sau ei. Noi suntem mai mulți. Să acționăm ca atare.
Vă aștept în stradă. Mă mai găsiți și pe Facebook, cu ceva transmisii live, în măsura în care ne fac față releele din piață. Acum mă duc în Parlament, unde începe plenul de la ora 16.00. După asta ne vedem în Piața Victoriei. Stăm acolo până pică Guvernul. De acolo mai sunt și alte soluții.
UPDATE: Atenție la provocatori! Sunt semnale în piață că în seara asta vor veni la proteste și membri ai galeriilor Dinamo și Steaua. Regulile nescrise ale protestelor pașnice sunt că atunci când vedeți oameni care încearcă să provoace la violențe între protestatari, să vă îndepărtați de ei sau să vă lăsați pe vine. Nu dați curs provocărilor, denunțați-le.
În caz că se întâmplă ca protestele să degenereze, ați putea fi legitimați și/sau conduși la secție de către jandarmi. Există câteva reguli de comportament în astfel de situații:
- Este important să aveți asupra voastră un act de identitate – polițiștii sau jandarmii au dreptul să vă legitimeze;
- În mulțime, nu vă separați de prieteni sau cunoscuți, pentru că nu se știe când veți avea nevoie de martori în caz că sunteți implicați în vreun incident violent;
- Este bine să aveți asupra voastră și un telefon cu funcție de înregistrare sau o cameră foto/video, cu bateriile încărcate și capacitate de stocare a informațiilor. Organele de ordine aflate în uniformă pe spațiul public pot fi fotografitate&filmate indiferent dacă vreun agent încearcă să vă intimideze spunând contrariul – evenimentele înregistrate sunt mai ușor de demonstrat în caz că se ajunge la contestarea unor situații la parchet sau instanță;
- Dacă în ciuda legitimării sunteți dus cu forța la poliție, înregistrați mental tot ce vi se întâmplă pe drum și la secție, pentru a putea relata în cazul în care trebuie să faceți o plângere penală pentru purtare abuzivă a organelor de ordine;
- Poliția este obligată să întocmească un proces verbal de constatare a faptei pentru care v-a condus la secție. Nu semnați procesul verbal dacă nu sunteți de acord cu ce scrie în el sau scrieți la mențiuni versiunea voastră. Indiferent dacă l-ați semnat sau nu, dacă vă este înmânat pe loc sau îl primiți mai târziu acasă, procesul verbal poate fi contestat în termen de 15 zile la judecătoria de pe raza localității sau sectorului în care a avut loc fapta sancționată. La contestație se anexează copii după procesul verbal, actul de identitate și orice alte dovezi utile în sprijinul afirmației voastre. Este util și un martor credibil.
- Conducerea la secție, cu forța sau de bunăvoie, se poate produce chiar dacă ați prezentat un act de identitate organului de ordine. Acesta are dreptul legal de a vă ține la secție 24 de ore, timp în care nu aveți dreptul, de exemplu să chemați un avocat, așa cum se întâmplă în cazul reținerii sau arestării. La plecare cereţi un document sau un act din care să rezulte că ați fost condus și ținut în secție timp de x ore; dacă nu cereţi, poliţia nu vă va da. Acest document vă va folosi;
- În cazul în care la secție sau pe stradă ați fost agresați de forțele de ordine faceți o plângere la parchet. Legea nu mai prevede un termen fix dar e bine să o depuneți cât mai repede după petrecerea faptei. Certificatul medico-legal, fotografiile color şi declaraţiile martorilor vor fi de folos. Dacă aveți posibilităţi materiale este bine – dar nu obligatoriu – să angajați un avocat. Dacă parchetul dispune neînceperea urmării penale (NUP) aveți 20 de zile la dispoziţie de la comunicare să contestați decizia la procurorul ierarhic superior. Dacă şi acesta confirmă NUP, aveți alte 20 de zile de la data comunicării să faceți contestaţie la judecătorie.
Găsiți aici o schemă detaliată cu pașii ce trebuie urmați dacă sunteți duși cu forța la poliție și un model de contestație a procesului verbal de contravenție.
Am fost, singur, și am stat până s-a aruncat cu torțe. Primul meu protest. Observații pentru viitor:
– internetul nu merge deloc
– telefonia a mers, dar nu se poate conta pe ea
– nu sunt megafoane pentru difuzarea unor mesaje pentru toata piața (de pilda, evacuați piața de urgență)
– singura modalitate să afli ce se întâmplă dincolo de cei 20m pe care îi vezi direct în jurul tău e să ai un radio la tine (de pildă radioul fm din telefon) Măine îmi iau și căștile de la telefon ca să pot asculta radioul.
Încearcă sa stai pe lângă carele TV. Și pe acolo se mai aud lucruri.
Mai există și aplicația FireChat. Merge fără internet. N-am folosit-o încă, abia am aflat de ea.
Eu am încercat-o câteva zile și nu a mers. Ba chiar începuse telefonul s-o ia razna, se descărca bateria rapid și se activau sau dezactivau singure unele aplicații. A trebuit s-o dezinstalez.
Aruncați cu monede in instigatori data viitoare.
Nu mai merg înscenările.
Lasă că de data asta cică au aruncat frații Negoiță în ei cu bani înainte 😉
Nu-nu, eu arunc o monedă iar el vine și mă caftește. Nu-mi convine afacerea asta.
Draga Dollo,
Multumim mult pentru sfaturi. Foarte ordonate, utile si bine de stiut.
Subscriu la cele spuse mai sus de Mihai.
Doamnă Benezic
Se confirmă încă odată că femeile sunt mai cu picioarele pe pământ decât bărbații.
Foarte bună sistematizarea sfaturilor – lucruri pe care le făceam intuitiv, dar care au fost cu mult mai bine enunțate așa.
Sincer, sunt destul de pesimist, dar asta nu mă împiedică să continui. Pentru copii, nepoți și toți cei la care țin…