O țară de nebuni

Circ în Parlament, isterie și disperare pe străzi, apeluri naționalist șovine de la Academia Română, Dragnea își leagă colegii de partid de mâini ca să fie sigur că nu votează contra lui - așa arată o țară guvernată momentan de Curtea Constituțională.

Lucrurile în România seamănă tot mai mult cu un balamuc. E adevărat că nici lumea în restul ei nu dă semne că ar fi mai sănătoasă, dar parcă așa razna ca noi n-a luat-o nimeni.

În parlament – nicio diferență între aleșii PSD și alegătorii lor din față de la Cotroceni

Ieri a fost moțiune de cenzură în Parlament – cam singurul lucru pe care-l poate face opoziția, atâta câtă e ea pe acolo, ca să-i arate pisica puterii – și a fost de râsu plânsu. Băsescu a făcut bășcălie în trio cu Dragnea și Tăriceanu, bătându-se pe umeri reciproc cu glume de autobază, Dragnea a încasat câteva de pe scaunul de președinte de cameră, iar la final a decontat tot, nelăsându-și sclavii din partid să voteze pur și simplu.

Dacă cineva își mai făcea iluzii că PSD ar putea să aibă vreo așchie de vertebră în coloană a pierdut ieri orice speranță, când a văzut partidul încolonat cuminte în spatele vorbelor strigate de la catedra jupânului de Teleorman: Cutărescu, PSD, nu votează! La fel a procedat și ALDE, firește.

Lui Dragnea și lui Tăriceanu le-a fost frică de trădarea propriilor colegi așa că au considerat că e mai sănătos să nu-i lase să voteze (vot secret, cu bile, nu e ca la ridicat mâna și numărat ochiometric, nici măcar ca la votul electronic), iar ei s-au comportat la fel ca bieții amărâți de prin județele Olteniei, cărați zilele astea cu autobuzele în fața Cotrocenilor, ca să-l înjure, huiduie și să-l trimită acasă (în Germania) pe fascistul de Johannis. Am constatat așadar că nu e nicio diferență între aleșii PSD din Parlament și alegătorii lor din teritoriu. Sunt la fel de obedienți. Salvarea nu va veni de aici, așadar. Dragnea va conduce partidul până când sub el nu se va ivi unul mai ticălos, dispus să-l sape ca să-i ia locul. Sau până când va fi condamnat a doua oară și va trebui să ajungă la pușcărie.

La Curtea Constituțională e armonie

Dar nici de la Curtea Constituțională nu se grăbește salvarea asta. Tot ieri CCR a judecat sesizările depuse de președinție și de CSM în privința unui posibil conflict între instituțiile statului, prin adoptarea Ordonanței 13. Pledoariile au fost interesante și vă recomand dacă aveți timp să le ascultați, pentru că sunt susținute de trei personaje cum nu se poate mai diferite: Simina Tănăsescu, consilier prezidențial, profesoară la Facultatea de Drept din București, și din partea „apărării” parlamentului, cei doi corifei ai justiției PSD-iste Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae. Ambii creditați cu șanse mari la Ministerul justiției, în caz că ar fi remaniat domnul „Altă întrebare”. Scăpăm de dracu și dăm de tac-su.

CCR a decis că nu există niciun conflict între puterile statului sau cel puțin dinspre Constituție el nu se vede ca din stradă. Ne rămâne să așteptăm ultima carte, judecarea sesizării lui Ciorbea, care se face azi. Dacă CCR zice că ordonanța nu era o urgență sau și mai bine, că nu e constituțională pe fond – punem cazul fericit în care ne dă nouă dreptate – teoretic e de bine. Dar ce te faci că Guvernul Grindeanu tocmai a fost reconfirmat în Parlament, fie și prin legarea la gură și de mâini a propriilor colegi de partid. De ce ar vrea ei să-l demisioneze, doar pentru că le dă CCR o decizie nefavorabilă? Nu e ca și când CCR va zice gata, guvernul să plece acasă, că a greșit. Asta tot PSD-ul trebuie să decidă. Iar PSD tocmai a arătat prin spectacolul de forță din Parlament că nu se sinchisește de sutele de mii de oameni care îngheață în stradă de două săptămâni, câtă vreme în Parlament au o unitate de monolit, iar Europa mai mult îi încurcă.

În stradă se dansează de frig sau de frică

Și nu e vorba numai de oamenii din Piața Victoriei și din țară, ci și de ai lor, că tot la fel îngheață și ăia, chiar dacă nu sunt frumoși și tineri ca noi. Am urmărit scena în care Johannis iese din Cotroceni ca să „discute” cu protestatarii pro-PSD. Evident a fost un fiasco și a plecat înapoi. Nu se poate discuta cu Floricia dansatoarea. Ulterior cică le-ar fi trimis ceai cald, pe care ei l-au refuzat. O femeie din grupul protestatarilor, aproape isterizată și schimonosită de ură, declara la TV că nu i se pare normal ca președintele să zâmbească. Că lor li s-a părut că el a venit să-i sfideze cu zâmbetul ăla al lui superior, de fascist, care îi desconsideră pe ei, românii verzi. Am avut brusc în ochi acele scene de la Mineriadă, cu cetățence de bine care-i îndemnau pe bătăuși să-i caftească pe bărboșii sau pe studenții de pe stradă care nu corespundeau cu profilul românesc muncitoresc. Dacă vreți să vedeți ura și isteria în stare pură și sinceră, priviți protestele de la Cotroceni. Nici măcar pe Băsescu nu l-au urât în halul ăsta.

Iar taberele astea două, noi și ei, chiar dacă aparent disproporționate, nu vor putea fi niciodată reconciliate. Pentru simplul motiv că vor lucruri fundamental diferite. Unii vor o guvernare deschisă, transparentă, dialog, Europa, progres, ceilalți vor să fie liniște, să plece străinii la ei acasă, să ne lase să fim români, n-avem ce discuta cu ei, nu ne trebuie ceaiul lor, să nu ne mai zâmbească nouă superior că nu e el mai breaz ca noi.  Culmea e că cinstea și dreptatea sunt puncte comune ale celor două tabere, dar calea de a ajunge la ele e viciată de modelul la care se raportează fiecare. Îndrăznesc să cred că dacă îi întrebi pe oamenii care protestează la Cotroceni dacă vor să fie pedepsiți hoții, nu vor spune nu. Doar că hoțul, dacă e român, tot e mai bun decât o multinațională care plătește salarii și pensii, dar spală copilașii pe creier.

… și ultimii de pe listă, cu voia dumneavoastră, academicienii din țara asta

Și pentru că orice rahat trebuie să aibă și un moț, nu s-au putut abține să aibă o părere și să facă un apel la pace și consens academicienii, foștii colegi ai savantei de renume mondial. 84 de vârfuri ale intelectualității românești au semnat un apel către popor, instituțiile statului și în general cam către toți cei care trăiesc pe acest pământ… ca să fim strâns uniți.

îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale), preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de „regionalizare” a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone, ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acţiuni, (sursa)

Asta a fost Academia Română.

În rest, să nu ne facem iluzii că lucrurile se vor termina așa. Indiferent de ce se va întâmpla în zilele următoare, cu sau fără actualul guvern, ce va să vină nu va fi deloc pace și consens. Iar o țară nu va putea să progreseze în felul ăsta. Chiar dacă prin absurd am avea atâta energie încât să-i păzim pe ăștia patru ani, nu e deloc productiv să ții o populație în veșnică alertă și într-un astfel de nivel de stres și neîncredere. Și până la urmă nici nu e normal. Nu suntem specialiști în drept sau în cod penal ca să știm ce și cum ar trebui legiferat (nu-i vorbă că nici ei nu știu decât că vor să scape) și nici nu ar trebui ca legile să fie făcute pe genunchi sau pe pancarte. Partea proastă e că, așa cum spunea și președintele, nici alegerile anticipate nu sunt o soluție. Deci suntem blocați în balamucul ăsta. Scapă cine poate.

Un maior de miliție îi spunea unei femei bătute de mineri în 1990 că „fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime”. Numai că nu știu cum naiba de se aliniază momentele astea dificile numai pe tura acelorași victime. N-am putea să mai facem schimb cu torționarii ăștia ca să vadă și ei cum e?

Tags: , , , , , , , , ,

20 Responses to “O țară de nebuni” Subscribe

  1. Marius Georgescu 09/02/2017 at 07:32 #

    Pe bune,Dollo,tu chiar mai ai speranțe ?Crezi în lupta la nesfîrșit în războaie pierdute ?…

    • Dollo 09/02/2017 at 09:53 #

      Marius, nu e pierdut, încă. În altă ordine de idei, vezi că pe 18 avem club de carte și e cartea propusă de tine 😉

    • Joianis 15/02/2017 at 03:37 #

      Când nu citești, n-ai ce să înțelegi. În schimb ceea ce e periculos este faptul că dezinformezi cu dezinvoltură și nu ai nici o scuză! Ai de unde să te informezi slavă Domnului. În plus ți-a explicat CCR de 2 ori. Ticăloșia nu are seamăn și nici margini la unii oameni!

  2. Malin 09/02/2017 at 09:05 #

    Traim intr-o lume plina de nebuni, nu e doar tara asta intr-o situatie ce pare fara iesire.

    • Ion 11/02/2017 at 01:06 #

      …pare fara iesire. Si cu cat o fac sa para mai fara iesire, cu atat mai bine pentru „ei”.

  3. Stefan Bragarea 09/02/2017 at 09:08 #

    @Marius Georgescu
    Și totuși eu, mult mai bătrân ca dvs., mai am speranțe. Simplul fapt că protestele din Piața Victoriei continuă pe o vreme mizerabilă și beneficiind de sabotajele ENEL și Metrorex, are semnificația unui pas înainte.
    De ce credeți că războiul a și fost pierdut?
    De ce credeți că lupta va lua sfârșit?
    Altfel, cu cele mai bune urări

    • mihai 09/02/2017 at 11:02 #

      Care sabotaje? Am auzit ca la metrou s-a stricat câte ceva, fum, alea-alea. Iar Enel este o multinațională 🙂

      • mihai 09/02/2017 at 12:19 #

        Am aflat între timp: a explodat un cablu îngropat de înaltă tensiune și jumătatea de nord a Bucureștiului (inclusiv metroul) au rămas în beznă. Au reconfigurat rețeaua în jumătate de oră și au restabilit alimentarea. Rezonabil.

      • Stefan Bragarea 09/02/2017 at 12:31 #

        Mulțumesc pentru informație!
        Se pare că am început să suflu în iaurt…Sorry!

      • mihai 10/02/2017 at 13:13 #

        Se pare că în jumătatea de oră de beznă nici TVR n-a mai emis!

  4. Artanu 09/02/2017 at 09:31 #

    Din pacate trebuie sa tratam cu PSD ca si cum ar fi un partener de dialog. Suntem fortati de situatie sa negociem cu ei. Este cea mai nesuferita pozitie de „discutie” in care stii ca celalalt te minte pe fata si te fura pe fata.

    Problema fundamentala este, insa, ca PSD-ul nu este partid, ci un grup de crima organizata a carui aripa politica controleaza parlamentul. Sunt bine organizati si nemilosi. Singura modalitatea eficienta de a lupta cu ei este de a folosi aceleasi metode – manipulare, santaj si presiune. Ei stiu doar de frica.

    Trebuie sa negociezi cu cel care te fura, ca femeile ce erau puse sa negocieze cu cel care le viola in legea aia tampita de acum cativa ani. Este o situatie asa de toxica, incat te miri ce bun simt au oamenii care protesteaza.

    Am senzatia ca in aceste clipe pot decide viitorul pe termen mediu si lung al Romaniei. Grupul de crima organizata ce controleaza PSD-ul se instaleaza tot mai mult in pozitia de asa-zisi aparatori ai traditiei/Romaniei/authotonismului si vor specula tot mai mult opozitia fata de Europa/Occident. E singura modalitate prin care isi pot asigura adeziunea unor segmente de populatie si vor primi apa la moara odata ce toata lumea civilizata le va da cu flit. Vor continua sa bata moneda pe aceleasi lucruri, duse la extrem. Nu m-as mira sa ne amintim cu nostalgie de Vadim Tudor si al sau nationalism.

    Au facut-o si tari mai civilizate precum Polonia sau Ungaria de ce nu s-ar intampla si in Romania!? PSD-ul poate ajunge calul troian rusesc, iar Romania se va intalni astfel cu trendul euro-sceptic ce prinde tot mai mult in restul continentului.

    Scenariul cu un Dragnea devenit dictator pro-rus, pro-Erdogan, anti-Europa, anti-NATO este un cosmar ce poate deveni realitate.

    • Dollo 09/02/2017 at 09:54 #

      Mda, cam pe acolo bate vântul

      • Paul G 09/02/2017 at 10:31 #

        De ce nu am fost mai destepti acum 3 luni sa nu-i votam oare!? Si ne-am trezit abia acum?

        • Dollo 09/02/2017 at 10:34 #

          Acum s-au trezit ăia care nu au votat deloc, noi ăștilalți am fost cât de deștepți s-a putut, date fiind alternativele electorale existente

          • Stefan Bragarea 09/02/2017 at 10:57 #

            Doamnă Benezic, nu aveți dreptate
            Am făcut această votare ceea ce fac de mult timp – mi-am anulat votul punând ștampila pe TOATE căsuțele. În felul ăsta, măcar votul este cu certitudine nul și nu mai poate fi preluat.

    • eu 09/02/2017 at 16:33 #

      PSD partener de dialog? Asta e marea greseala …
      Nu trebuie sa vina ungurii sau rusii sa ne ocupe. Romania ESTE o tara ocupata. Ocupata de sleahta de borfasi care extermina incet dar sigur poporul roman in profitul lor personal. Ei sunt inamicul, puterea ocupanta. Inamicul se elimina conform legilor razboiului. Cei care il sustin (din prostie sau cointeresat) se numesc colaborationisti, si trebuie pedepsiti intr-o forma sau alta.
      Asta este programul de actiune. Restul e circ televizat. Am mai participat la unul in 1989, nu ati invatat lectia?

  5. mihai 09/02/2017 at 11:07 #

    Eu nu sunt de acord că alegerile anticipate nu ar fi o soluție. Sunt sigur că scăderea PSD de 23% anunțată de Chirică este reală, și îmi imaginez că măcar jumătate din ea s-ar duce la opoziție.

    • Dollo 09/02/2017 at 11:28 #

      O fi scăzut PSD, dar baiul e că nu au crescut celelalte, alternativele. Și tare mă tem că ăștia care am ieșit în stradă suntem tot ăia care am ieșit și la vot.

      • mihai 09/02/2017 at 12:13 #

        Și eu suspectez asta. Totuși, să ținem cont de nivelul de mobilizare: la mitingul PSD de la Pitești prezența a fost zero. Iar singura modalitate ca PSD să câștige alegeri e să nu zgândăre lumea anti-PSD (vezi comparația dintre campania PSD de anul trecut și campania lui Ponta de mai an). Îți recomand blogul sociollogica pentru detalii și analize pe subiect.

        Sunt de părere că asta se va vedea la referendum.

  6. Motanul 09/02/2017 at 12:44 #

    Nebuni? Voi aia din Bucuresti sigur! Dar ne bazam pe voi! 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

gardul

Proba șanțului și a zidului drept la sate; Viață de turnător de beton la mână; Azi ești tânăr și mâine îți cumperi gard jaluzea

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.