Am stat la coadă la Farmacia Tei și am trăit să povestesc asta

Dacă n-ați aflat încă, există în București trei farmacii care au prețuri de până la jumătate față de celelalte lanțuri farma. Fără card de fidelitate, fără reclame cu stela&arșinel, dar cu coadă.

Am stat azi la o coadă de o oră și jumătate, pe ceas, ca să cumpăr medicamentele de tensiune ale mamei. Nu m-a obligat nimeni, puteam să le cumpăr fără coadă de la orice altă farmacie din oraș, dar am ales (de fapt ea m-a trimis, na) să le iau la jumătate de preț de la Farmacia Tei. Ca să fie clar de la început e vorba de o rețetă compensată, deci medicamentele ar fi fost și mai scumpe dacă le luam la liber, dar chiar și așa compensate, la celelalte farmacii prețul este pe alocuri chiar dublu.

Farmacia Tei e un soi de legendă urbană în București, se știe de ea de mai bine de un deceniu că are prețuri mici, dar pentru că la început era doar în cartierul Tei mi se părea cam aiurea să bat drumul până acolo doar pentru niște prețuri mai mici. Și apoi cât puteau fi de mici, mă gândeam, că doar nu le fură, tot de la aceiași producători veroși le cumpără și ei, deci pe scurt credeam că e doar marketing la mijloc. De ceva vreme s-a deschis a treia filială, în Dristor, mai aproape de mine, așa că am vizitat-o și eu pentru prima dată acum câteva luni. Am constatat cu plăcere că anumite produse pe care eu le cumpăr de regulă de la Mega sau de la farmaciile care-mi ies în cale, acolo sunt mult mai ieftine (pastă de dinți, apă de gură, periuțe, creme diverse). La sugestia mea, mama s-a dus și ea o dată să-și cumpere medicamentele de tensiune și a devenit fan.

farmacia-tei-dristor

Nu e lucru puțin pentru un pensionar, cu o pensie de 800 de lei lunar, să-și ia medicamentele uzuale cu 75 de lei în loc de 150 de lei. Totuși la coada de care vă spun nu erau numai pensionari, ci și de-alde ca mine. Ar fi câteva observații pe care vreau să le fac în legătură cu afacerea asta, chestii la care m-am gândit în ora asta jumătate de stat în picioare la coadă:

  • modul în care este organizată vânzarea de medicamente arată că pe proprietarii farmaciei chiar îi interesează să-și atragă și păstreze clientela, deși ar fi putut să motiveze că avem prețuri mici, nu ne permitem să angajăm personal mai mult – nu știu cum sunt celelalte două unități, dar la Dristor e așa: farmacia împarte un spațiu aparent nou construit cu un Mega Image, la fel și parcarea din față. Farmacia e organizată pe două arii principale: cea pentru medicamente și cea pentru cosmetice și plafar. Zona plafar e gen autoservire, totuși mișună printre rafturi destul personal care te ajută să găsești ce cauți. Zona de medicamente e deservită de 14 case. 14 case. Când am stat eu la coadă, jumătate dintre ele erau destinate rețetelor compensate, la care era și cea mai mare coadă. În fața mea au fost 50-60 de persoane, așa că de asta a durat atât, totuși farmacia a alocat 7 case pentru treaba asta.
  • românul verde tot nemulțumit e, că vrea ieftin, bine organizat și rapid – Întâmplător, la ora 13.00 au început să se schimbe turele la case. Nu toate în același timp, ci pe măsură ce veneau angajații la lucru, între clienți, se făcea rapid casa, se numărau banii, și se schimba tura. Era o întârziere de câteva minute, timpul alocat unui client, maxim doi. Cu toate astea, s-au găsit câțiva nerăbdători la coadă care să vocifereze că nu sunt în stare de nimic ăștia de la farmacie, nu știu să se organizeze, că nu e posibil așa ceva, cum să schimbi tura în timp ce ai coadă de zeci de persoane în față (!). Vociferatorii păreau pensionari, din categoria îndelung învățați cu cozi, oameni care prin votul lor din ultimii 25 de ani au contribuit și la pensiile de mizerie pe care le au și la halul în care a ajuns sistemul medical.
  • deși e arhicunoscut modelul, nimeni din țară sau dintre autorități nu vrea să-l replice – faptul că o singură farmacie din România își permite să vândă medicamente cu până la jumătate din prețul practicat de celelalte farmacii, și că este deja o legendă în țară, că vin oamenii din tot orașul la ea și stau cu orele la coadă sau că primește comenzi din toată țara pentru asta, mie una îmi demonstrează că nimeni din sistemul medical nu vrea să ieftinească cu adevărat medicamentele, altfel ar lua exemplu de la femeia asta care are Farmacia Tei.
  • nu are nevoie de card de fidelitate, clienții săi sunt fideli din convingere – m-am uitat la ei pe site și nu am văzut să aibă vreun card de fidelitate, de altfel nici nu cred că are nevoie, lumea vine să cumpere pentru că știe că e mai ieftin, nu e atrasă de reduceri iluzorii. Chestia asta cu cardul de fidelitate e numai un mod de a culege date personale pe care apoi comercianții le vând terților. Am făcut prostia să accept să mi se facă un card de fidelitate la Sensiblu, în iarnă, când am cumpărat tot niște medicamente pentru mama, care erau foarte scumpe, și cu cardul insista vânzătoare că îmi făceau o reducere. Îmi amintesc perfect că am debifat opțiunile de primit oferte, noutăți sau alte bulshituri. Și totuși săptămâna trecută m-am trezit că mă sună o voce hotărâtă să-mi vândă nu știu ce creme. Tipa mi-a zis că are numărul dintr-o bază de date furnizată de Sensiblu, cu care au ei nu știu ce biznis. Le-am scris pe site la Sensiblu că-mi exercit dreptul conferit de Legea care ne protejează datele personale și cer să-mi fie șterse datele din baza lor. Evident nu am primit vreun răspuns la asta, nu mă aștept să se execute, dar o să mai insist, numai așa de-a naibi.

Prin urmare, lăsați orice iluzii aveați în legătură cu eventualele ieftiniri de medicamente, promise de unii și alții prin campanii. Nu e vreo conspirație mondială a producătorilor din farma, care vor să ne ia pielea de pe noi, ci de sfânta lăcomie practicată la scară națională și de ani buni de toate marile lanțuri de farmacii. Judecând după numărul incredibil de mare de angajați ai Farmaciei Tei (pe care nu cred că-i sclavagește, după modul în care se comportă cu clienții), nu înțeleg care este raționamentul pentru care celelalte farmacii păstrează prețurile sus, în condițiile în care în general în farmacii nu vezi mai mult de unul-doi casieri și un paznic obosit de viață. Reclamele cu Stela și Arșinel nu pot fi chiar atât de scumpe.

În fine, ăsta nu e un advertorial, nu am primit nimic de la Farmacia Tei ca s-o laud, nici nu cred că are nevoie, ziceam și eu așa, ca opinia publică, poate află mai multă lume și mai scade astfel numărul de clienți care îngroașă profiturile marilor lanțuri farma … 😉

Tags: , , , , , , , ,

207 Responses to “Am stat la coadă la Farmacia Tei și am trăit să povestesc asta” Subscribe

  1. Raileanu George 08/01/2020 at 10:37 #

    Ok

  2. mascaltone 11/01/2020 at 12:51 #

    asa e…coada mare si la Constanta, case multe…celelalte stau cu portarul si prind…muste!…oare de ce nu ieftinesc si ele?

  3. ion stanciu 13/02/2020 at 14:23 #

    adevarat majoritate chimicalelor sunt UN PIC MAI IEFTINE la ei dar NU LA JUMATE DE PRET1

    • Mihai 15/02/2020 at 21:59 #

      Depinde care este referinta… unele sunt chiar substantial mai ieftine decat in farmacii scumpe.
      Pe de alta parte, exista si medicamente mai scumpe ca in alte locuri paracetamolul… 2 lei..
      Totul e relativ… Pacat ca farmacii mici cu preturi bune nu reusesc sa isi faca auzita vocea!

  4. andrei 28/03/2020 at 18:58 #

    S au aliniat si ei la piata. Jupoaie acum la fel ca toate farmaciile

  5. ionita ion 09/04/2020 at 13:54 #

    va rugam in numele celor suferinzi cu dureri de articulatii indeosebi cei mai in etate sa introduceceti polidinul retras abuziv,multumim

  6. Mihaela 19/09/2021 at 09:13 #

    Reclamele cu Stela și Arșinel sunt enorm de scumpe și v-au spălat pe creier pe toți

Leave a Reply

Oldies but goldies

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.