Am stat la coadă la Farmacia Tei și am trăit să povestesc asta

Dacă n-ați aflat încă, există în București trei farmacii care au prețuri de până la jumătate față de celelalte lanțuri farma. Fără card de fidelitate, fără reclame cu stela&arșinel, dar cu coadă.

Am stat azi la o coadă de o oră și jumătate, pe ceas, ca să cumpăr medicamentele de tensiune ale mamei. Nu m-a obligat nimeni, puteam să le cumpăr fără coadă de la orice altă farmacie din oraș, dar am ales (de fapt ea m-a trimis, na) să le iau la jumătate de preț de la Farmacia Tei. Ca să fie clar de la început e vorba de o rețetă compensată, deci medicamentele ar fi fost și mai scumpe dacă le luam la liber, dar chiar și așa compensate, la celelalte farmacii prețul este pe alocuri chiar dublu.

Farmacia Tei e un soi de legendă urbană în București, se știe de ea de mai bine de un deceniu că are prețuri mici, dar pentru că la început era doar în cartierul Tei mi se părea cam aiurea să bat drumul până acolo doar pentru niște prețuri mai mici. Și apoi cât puteau fi de mici, mă gândeam, că doar nu le fură, tot de la aceiași producători veroși le cumpără și ei, deci pe scurt credeam că e doar marketing la mijloc. De ceva vreme s-a deschis a treia filială, în Dristor, mai aproape de mine, așa că am vizitat-o și eu pentru prima dată acum câteva luni. Am constatat cu plăcere că anumite produse pe care eu le cumpăr de regulă de la Mega sau de la farmaciile care-mi ies în cale, acolo sunt mult mai ieftine (pastă de dinți, apă de gură, periuțe, creme diverse). La sugestia mea, mama s-a dus și ea o dată să-și cumpere medicamentele de tensiune și a devenit fan.

farmacia-tei-dristor

Nu e lucru puțin pentru un pensionar, cu o pensie de 800 de lei lunar, să-și ia medicamentele uzuale cu 75 de lei în loc de 150 de lei. Totuși la coada de care vă spun nu erau numai pensionari, ci și de-alde ca mine. Ar fi câteva observații pe care vreau să le fac în legătură cu afacerea asta, chestii la care m-am gândit în ora asta jumătate de stat în picioare la coadă:

  • modul în care este organizată vânzarea de medicamente arată că pe proprietarii farmaciei chiar îi interesează să-și atragă și păstreze clientela, deși ar fi putut să motiveze că avem prețuri mici, nu ne permitem să angajăm personal mai mult – nu știu cum sunt celelalte două unități, dar la Dristor e așa: farmacia împarte un spațiu aparent nou construit cu un Mega Image, la fel și parcarea din față. Farmacia e organizată pe două arii principale: cea pentru medicamente și cea pentru cosmetice și plafar. Zona plafar e gen autoservire, totuși mișună printre rafturi destul personal care te ajută să găsești ce cauți. Zona de medicamente e deservită de 14 case. 14 case. Când am stat eu la coadă, jumătate dintre ele erau destinate rețetelor compensate, la care era și cea mai mare coadă. În fața mea au fost 50-60 de persoane, așa că de asta a durat atât, totuși farmacia a alocat 7 case pentru treaba asta.
  • românul verde tot nemulțumit e, că vrea ieftin, bine organizat și rapid – Întâmplător, la ora 13.00 au început să se schimbe turele la case. Nu toate în același timp, ci pe măsură ce veneau angajații la lucru, între clienți, se făcea rapid casa, se numărau banii, și se schimba tura. Era o întârziere de câteva minute, timpul alocat unui client, maxim doi. Cu toate astea, s-au găsit câțiva nerăbdători la coadă care să vocifereze că nu sunt în stare de nimic ăștia de la farmacie, nu știu să se organizeze, că nu e posibil așa ceva, cum să schimbi tura în timp ce ai coadă de zeci de persoane în față (!). Vociferatorii păreau pensionari, din categoria îndelung învățați cu cozi, oameni care prin votul lor din ultimii 25 de ani au contribuit și la pensiile de mizerie pe care le au și la halul în care a ajuns sistemul medical.
  • deși e arhicunoscut modelul, nimeni din țară sau dintre autorități nu vrea să-l replice – faptul că o singură farmacie din România își permite să vândă medicamente cu până la jumătate din prețul practicat de celelalte farmacii, și că este deja o legendă în țară, că vin oamenii din tot orașul la ea și stau cu orele la coadă sau că primește comenzi din toată țara pentru asta, mie una îmi demonstrează că nimeni din sistemul medical nu vrea să ieftinească cu adevărat medicamentele, altfel ar lua exemplu de la femeia asta care are Farmacia Tei.
  • nu are nevoie de card de fidelitate, clienții săi sunt fideli din convingere – m-am uitat la ei pe site și nu am văzut să aibă vreun card de fidelitate, de altfel nici nu cred că are nevoie, lumea vine să cumpere pentru că știe că e mai ieftin, nu e atrasă de reduceri iluzorii. Chestia asta cu cardul de fidelitate e numai un mod de a culege date personale pe care apoi comercianții le vând terților. Am făcut prostia să accept să mi se facă un card de fidelitate la Sensiblu, în iarnă, când am cumpărat tot niște medicamente pentru mama, care erau foarte scumpe, și cu cardul insista vânzătoare că îmi făceau o reducere. Îmi amintesc perfect că am debifat opțiunile de primit oferte, noutăți sau alte bulshituri. Și totuși săptămâna trecută m-am trezit că mă sună o voce hotărâtă să-mi vândă nu știu ce creme. Tipa mi-a zis că are numărul dintr-o bază de date furnizată de Sensiblu, cu care au ei nu știu ce biznis. Le-am scris pe site la Sensiblu că-mi exercit dreptul conferit de Legea care ne protejează datele personale și cer să-mi fie șterse datele din baza lor. Evident nu am primit vreun răspuns la asta, nu mă aștept să se execute, dar o să mai insist, numai așa de-a naibi.

Prin urmare, lăsați orice iluzii aveați în legătură cu eventualele ieftiniri de medicamente, promise de unii și alții prin campanii. Nu e vreo conspirație mondială a producătorilor din farma, care vor să ne ia pielea de pe noi, ci de sfânta lăcomie practicată la scară națională și de ani buni de toate marile lanțuri de farmacii. Judecând după numărul incredibil de mare de angajați ai Farmaciei Tei (pe care nu cred că-i sclavagește, după modul în care se comportă cu clienții), nu înțeleg care este raționamentul pentru care celelalte farmacii păstrează prețurile sus, în condițiile în care în general în farmacii nu vezi mai mult de unul-doi casieri și un paznic obosit de viață. Reclamele cu Stela și Arșinel nu pot fi chiar atât de scumpe.

În fine, ăsta nu e un advertorial, nu am primit nimic de la Farmacia Tei ca s-o laud, nici nu cred că are nevoie, ziceam și eu așa, ca opinia publică, poate află mai multă lume și mai scade astfel numărul de clienți care îngroașă profiturile marilor lanțuri farma … 😉

Etichete: , , , , , , , ,

207 comentarii la “Am stat la coadă la Farmacia Tei și am trăit să povestesc asta” Subscribe

  1. vio 17/10/2017 at 08:31 #

    „Ca să fie clar de la început e vorba de o rețetă compensată, deci medicamentele ar fi fost și mai scumpe dacă le luam la liber, dar chiar și așa compensate, la celelalte farmacii prețul este pe alocuri chiar dublu.”

    nu’i adevarat … medicamentele compensate au acelasi pret in toate farmaciile … exceptand praful in ochi numit „discount”

    • aurel 08/11/2017 at 09:48 #

      gresit , medicamentele compensate mu au acelasi pret in farmacii

  2. Irina 03/11/2017 at 08:53 #

    “Vanzatoarele”, “casierii” din alte farmacii cel mai probabil pot fi niste farmacisti care au invatat cel putin 5 ani pentru profesia pe care o practica, asa ca inainte de a emite judecati si de a pune etichete, poate ar trebui sa ai grija la limbaj si sa te informezi cu privire la cine iti acorda ajutor in farmacia.
    Inteleg ca poate nu ai studii de specialitate si nu ai expertixa, dar asta nu este o scuza pentru comportament si adresare!

    • Florin 10/02/2018 at 16:41 #

      E clar că iei partea lanțurilor mari de farmacii. Probabil faci parte din așa ceva. Persoana respectivă chiar a avut un limbaj decent,dar a spus lucrurilor pe nume. Crezi că farmacia TEI nu are farmaciști cu facultate,chiar dacă are prețurile mici?
      Ești cam arogantă și ar fi bine să stai în banca ta. Ți-e teamă că-ți scad profiturile ție sau patronilor pt care lucrezi?

  3. Cris 07/12/2017 at 16:02 #

    Coada se poate evita daca medicamentele se comanda pe site-ul farmaciei, iar produsele iti vin la un pachetomat la alegere. Mult mai simplu si civilizat, fara a pierde ore pretioase. Evident, optiunea asta e conditionata de plata online, dar nu cred ca in cazul de fata e vreo problema. O zi buna!

    • Diana 27/12/2017 at 18:24 #

      Medicamente cu reteta?

      • Sorina 25/02/2018 at 11:14 #

        La medicamente cu rețetă nu se poate comanda on line, din păcate. Am încercat și eu, nu a mers, și apoi am întrebat chiar la ei, și mi-au spus că pentru medicamentele de genul acesta nu au opțiunea on line.

  4. maria 29/12/2017 at 08:20 #

    Buna ziua
    Pe Lacul Tei la ce nr este aceasta farmacie ?
    Multumesc !

    • Dollo 29/12/2017 at 17:28 #

      Bulevardul Lacul Tei 31-33

  5. Florin 01/01/2018 at 22:12 #

    Mai dolo
    Sa ti spun ceva.FARMACIA NU E SUPERMARKET.Cand te duci la farmacie trebuie sa ti se dea medicamentul potrivit de catre persoana potrivita.
    Preturile nu sunt la jumatate,exagerezi tu,apoi pune ti singur inttebarea cum de marile lanturi nu au preturile asa mici desi propietarii lor importa totul in domeniul farma in tara aceasta.
    Gandeste..inainte sa scrii ce nu stii.
    Informeaza te de la cei din domeniu,vezi ei ce zic,intelelge pe ce se bazeaza aceasta afacere pe care o descrii si APOI sa scrii.
    Ms frumos

    • gabri 09/01/2018 at 15:33 #

      intrebarea ne-o putem pune dar mai interesant ar fi raspunsul tau 🙂

    • Sorina 25/02/2018 at 11:24 #

      Măi, Florin. Să-ți spun ceva:
      1. Nimeni nu a spus că farmacia e supermarket. De obicei când te duci la farmacie deja ți s-a dat medicamentul (sau suplimentul alimentar) potrivit de către persoana potrivită, adică un medic sau un nutriționist. Nimeni nu se duce la farmacie ca să se plimbe, cu atât mai puțin într-una atât de ocupată ca cea din Tei.
      2. Face întâmplarea că cei din farmacia Tei vând și alte produse – cosmetice și alimentare, mai ales – care da, se pot cumpăra și fără rețetă sau trimitere. Deci, da, pentru acest caz în concret, se poate merge la farmacie ca la supermarket.
      3. Unele dintre produse da, au prețurile la jumătate. Altele sunt cam cu 20-30-40% mai ieftine decât ce vezi pe la alte farmacii, inclusiv on-line. Și e clar că cei din Tei pun prețul real fiindcă nu fac „reduceri” cum fac celelalte farmacii pentru cei cu card (oricum reducerea e minusculă față de prețul real, chiar și în acest caz)

      Informează-te la fața locului, vezi cum arată și funcționează farmacia din Tei, cumpără aceleași produse din mai multe farmacii, folosește-ți puțin creierul, și apoi comentează.

  6. Dobrin 04/01/2018 at 11:07 #

    Daca iti vinde la pret dublu in farmacist cu 4 diplome crezi ca te face bine dublu ?
    De farmacii cu 5 faramciste care dorm in falca e plin Bucurestiul. Sunt 3 pe suta de metri. E normal sa practice preturi duble la nivelul de vanzari pe care il au.
    Marile lanturi de farmacii detinute de arabi sunt pentru „ghiseft ”
    nu pentru romani.

  7. carla 19/01/2018 at 12:27 #

    eu comand de pe internet de la farmacia tei si da, preturile sunt la jumatate de pret fata de cele din celelalte farmacii.

  8. carla 19/01/2018 at 12:34 #

    spre ex, sapt trecuta am cumparat 8 dropsuri septolete cu 9, 45 lei dintr-o farmacie oarecare.eci cutia intreaga de 16 dropsuri ar fi costat 19 lei. apoi am cautat pretul la cutia intreaga de septolete la farmacia tei,care e de 9 lei si putin peste. cum naba sa mai cumpar din farmaciile astea de la tot pasul care ne seaca de bani??? deci orice nevoi am, fac comanda online,doar daca e cazul de ceva neprevazut si urgent o sa mai calc piciorul in alte farmacii. dar o sa-mi fac stocul numai de la farmacia tei, o ador pur si simplu.

  9. Toma Lili 04/02/2018 at 20:15 #

    Sunt din Bacau. Periodic fac comenzi online cu medicamentele necesare ,le primesc corect si ordonat prin posta.Chiar daca platesc cheltuielile pentru transport preturile medicamentelor sunt accesibile unor pensionari obisnuiti( fost inginer si economista), nu cu pensii speciale. Multa sanatate si spor in ceea ce fac, administratorilor acestei farmacii,care vin in ajutorul semenilor.

  10. victor 07/02/2018 at 11:07 #

    Lunar, eu şi soţia, ne cumpărăm medicamente compensate.de la Farmacia Tei din Militari (anterior, ma duceam tocmai în Colentina!) Este o diferenta considerabila de preturi pentru acelaşi medicament. Se face o economie de cel puţin 30%. Nu stiu cine patronează aceste farmacii dar să le dea Dumnezeu multa sanatate. La mine, în Militari, în Piata Gorjului, sunt 6 (SASE) farmacii private (arăbeşti) lipite una de alta(?). cu preţuri mari. Dece Statul (Ministerul Sănătăţii) nu îşi infiinteaza propriul CENTROFARM de altadată pentru a ne vinde aceleaşi medicamente la preţuri acceptabile fără adaosuri de 35-40% sau chiar dublu? Aici sunt interese private foarte mari dar Statul nu vrea să se implice. Dece?

    • mihai 08/02/2018 at 12:32 #

      Implicarea Statului în economie, atunci când angajații Statului sunt români, are foarte mici șanse să ducă la ceva bun. De fapt, s-a experimentat deja, și n-a mers. De aia a căzut comunismul.

      Apropo: cel puțin în piața farmaceutică chiar se practică un control al prețurilor de către stat, chiar fără Centrofarmul de altădată. Iar rezultatul este că pe piața liberă dispar medicamentele prea ieftine din farmacii. De pildă, în plină epidemie națională de rujeolă, nu găsești în București un singur flacon de vaccin Priorix. A trebuit să-l comandăm din Germania.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea