Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

poza-cinema-gloria-pro

  • În 23 iunie 2017 PSD și-a făcut bilanțul de un an în fruntea administrației bucureștene. Gabriela Firea și cei șase primari de sector și-au adunat angajații din primării și câțiva ziariști acreditați, au ocupat sala proaspăt inaugurată a fostului Cinema Gloria din sectorul 3 și s-au lăudat cu multele succese înregistrate în numai un an de când conduc orașul;
  • În 25 iunie 2017, neavând la dispoziție resursele publice ale Capitalei, consilierii USR au închiriat contra cost Cinema Pro, și au invitat publicul curios să afle ce au făcut ei într-un an în opoziție. Intrarea a fost liberă, totuși sala nu s-a umplut.
  • Tot în 23 iunie, în timp ce la Gloria avea loc sărbătoarea învingătorilor, la Cinema Pro venea în control preventiv un inspector ISU, interesat dacă USR respectă toate „procedurile de notificare și avizare a evenimentelor publice”. Inspecția s-a soldat cu amendarea Cinema Pro și avertizarea USR;
  • ISU recunoaște că Cinema Gloria nu are autorizație de securitate la incendiu, însă susține că nu știa că a fost inaugurat și că deja au loc evenimente în el. Oricum, niște chichițe legislative fac ca PSD să nu poată fi amendat că a inaugurat un cinematograf și a organizat în el un eveniment fără autorizație;
  • În schimb Cinema Pro care are autorizație ISU, a primit amendă pentru că nu trecuse în contractul cu USR cine sunt persoanele responsabile în caz de incendiu;
  • Cinema Gloria se alătură astfel listei de investiții publice neautorizate ISU – stadionul național, opereta Ion Dacian – dar folosite totuși pentru evenimente de partid.

Cinema Gloria, 3 milioane de euro din bani publici pentru o sală multifuncțională folosită doar de PSD

În 21 mai 2017, noul cinema Gloria din sectorul 3 a fost inaugurat cu pompă de primarii Gabriela Firea și Robert Negoiță. Era într-adevăr o realizare, fiind primul cinema de cartier, lăsat în paragină cu anii, preluat de primărie și reabilitat. Ce spuneau atunci oficialii:

Acum doi ani de zile, Primăria sectorului 3, domnul primar Robert Negoiță, a preluat în administrare această clădire și într-un timp record a adus-o în situația de a fi una dintre bijuteriile spațiului cultural al Capitalei. Începând de astăzi, fostul Cinema Gloria, care a fost închis din cauza faptului că nu s-a mai investit în el, se redeschide pentru toți bucureștenii. Este o sală multifuncțională, cu 406 locuri, iar aici în fața clădirii, pe parcursul verii se vor organiza evenimente culturale deosebite” –Gabriela Firea, primar general

Această investiție, cu extindere, consolidare, cu tot, a costat mai puțin de 3 milioane de euro, cu TVA cu tot, 11 milioane și ceva de lei. Ca să avem un termen de comparație, mă uitam pe internet, Teatrul Național, fără extindere, doar consolidare, a costat 60 de milioane de euro. Deci avem satisfacția nu doar de a fi realizat așa ceva, dar și de a face-o cu bani foarte puțini. Am făcut deja înștiințare către Primăria generală pentru că o dăm către Institutul de Cultură al primăriei Generale pentru a intra în circuitul Institutelor de teatru din București”, Robert Negoiță, primarul sectorului 3.

În 23 iunie, o lună mai târziu, sala multifuncțională și-a împlinit și menirea. Toată floarea PSD din administrația locală bucureșteană a defilat pe covorul roșu ca să își dea raportul. Cetățenii nu au fost invitați, au avut acces în general doar funcționari din primării – și presa acreditată. Atmosfera a fost stricată de un incident minor inițial (vezi în video), dar lucrurile s-au aplanat și bilanțul a decurs festivist mai departe.

Astăzi, 11 iulie 2017, cinematograful stă încuiat, nu are nici măcar o firmă la intrare, nu se proiectează nimic în el, nu are loc niciun spectacol. Nu există nici măcar un paznic în zonă care să dea lămuriri de ce stă cu lacătul pe ea o investiție de 3 milioane de euro care ar fi utilă cartierului. Clădirea și sala multifuncțională par doar un fundal mort pentru fântâna arteziană în jurul căreia se adună oamenii din cartier, seară de seară.

Arde la usereu!

cinema-pro-usr2

În 25 iunie, la Cinema Pro, USR București programase un eveniment similar. Un an în sistem, bilanțul celor 55 de consilieri locali și generali pe care fostul USB reușise cu un an înainte să-i trimită în consiliile bucureștene. Evenimentul a fost anunțat public, pe Facebook, simpatizanții USR au primit invitații și prin email. Cu două zile înainte, exact în 23 iunie când la Gloria dădea raportul PSD, la Cinema Pro USR făcea o repetiție. S-au trezit la ușă cu un inspector ISU, care a venit chitit să afle sub ce auspicii se derulează evenimentul USR. Cum aflase inspectorul că acolo se va derula peste două zile un eveniment? A primit un email misterios, care de fapt era invitația publică la eveniment, dar adresa ISU nu figura nici la destinatari, nici la cc, nici la bcc.

Controlul a durat câteva ore și s-a concretizat până la urmă cu niște noduri găsite în papură. Pentru că Cinema Pro are autorizație ISU, au fost găsite totuși alte nereguli:

pagina3

  • că în contractul încheiat între USR și Cinema Pro nu sunt trecute persoanele instruite în caz de incendiu – amendă 500-1000 de lei
  • că nici în contractul de închiriere dintre cinema Pro și regia de stat (RADEF) de la care e preluat cinematograful nu se specifică persoanele alea – amendă 500-1000 de lei
  • că nu s-a făcut un instructaj premergător evenimentului, specific pentru situații de prevenire a incendiilor – amendă 2500-5000 de lei
  • că nu s-a verificat dacă funcționează stingătoarele și hidranții – amendă 2501-5000 de lei
  • că nu e avizat planul de intervenții în caz de incendiu – amendă 2501-5000 de lei
  • că sunt în exploatare becuri fluorescente fără glob de protecție în sală – amendă 500-1000 de lei

Pentru toate astea, în virtutea unei pagini întregi de legi, norme și HG-uri (înșirate pe pagina 2 a PV-ului, inspectorul ISU a amendat Cinema Pro cu suma de 1500 de lei și a dat un avertisment USR.

Speriați că încălcaseră o lege de care habar nu aveau, useriștii au închiriat în ultimul moment serviciile unei firme private de pompieri, care pentru 500 de euro plus TVA a trimis la fața locului o echipă de pompieri și o autospecială care a pierdut câteva ore în preajma cinematografului, doar ca să fie siguri că raportul USR nu va fi incendiar la propriu. N-a fost incendiar, ci doar mai scump cu 500 de euro decât fusese programat.

 autospeciala-pompieri cinema-pro-usr3

Asta în timp ce tabăra aflată la putere a beneficiat gratis de o sală construită din bani publici și nu a fost deranjată nici de ISU.

Cum justifică ISU chestiunea: Tratăm orice invitație la petrecere ca pe o notificare

Pentru că necunoașterea unei legi nu te absolvă de vina de a nu o respecta, USR a preferat să tacă în privința incidentului, mai ales la rugămintea celor de la Cinema Pro, care le-au zis că cu cât fac mai multe valuri cu atât vor veni mai multe controale pe capul lor. Și deși aveau autorizație ISU, s-a demonstrat că nu e destul, pentru că atunci când vrea, statul îți găsește o vină.

O motivație ar fi aceea că lucrurile nu sunt atât de clare în privința legii, pe cât ne-ar plăcea să credem. De ce am avea nevoie de un aviz special de la pompieri atunci când avem un eveniment găzduit de un cinematograf, care se presupune că are toate autorizațiile necesare, pentru că primește zi de zi sute de oameni la proiecțiile de filme? Când mergem la film nu vedem autospecialele de pompieri la ușă, nu? Așa zice și responsabilul firmei private de pompieri, cu care am vorbit la evenimentul USR. El mi-a spus că nu e vorba de vreo lege în sensul ăsta, ci că de la Colectiv încoace ISU suflă și în iaurt și că în general cam tot ce se face e „ca să fim acoperiți cu hârtii”.

Asta m-a făcut curioasă să aflu chiar de la ISU cum stă treaba, și mai ales care este acoperirea în hârtii a evenimentului de la Gloria. Dacă tot avem două evenimente similare, n-ar trebui să ne preocupe în mod egal siguranța la incendiu a ambelor săli?

Am cerut în scris la ISU București Ilfov să-mi răspundă la câteva întrebări:

1. Cinematograful Gloria din sectorul 3, inaugurat la data de 21 mai 2017, are autorizație ISU?

2. Un eveniment organizat într-o sală de cinema, care nu schimbă destinația sălii – proiecție de film, dezbateri – și nici nu depășește capacitatea acesteia, are nevoie de un aviz separat de la ISU? Sunt obligați organizatorii evenimentului să notifice ISU că va avea loc evenimentul?

3. A efectuat ISU un control în data de 23 iunie 2017 la SC Compania Exploatare Film SRL (Cinema Pro)? Dacă da, care este motivul pentru care a efectual respectivul control și care au fost urmările lui?

Iar răspunsurile sunt:

raspuns-isu

Întrebările inițiale au fost mai multe și mai stufoase, dar ISU a preferat să nu răspundă la ele, ci să mă cheme la o discuție lămuritoare. Din discuția cu purtătorul de cuvânt Daniel Vasile am aflat că:

  • Cinema Gloria nu are autorizație de securitate la incendiu pentru că scriptic ISU nu a fost informat că cinematograful e gata și nu s-a organizat o comisie de recepție. Când a demarat reabilitarea lui, Primăria sectorului 3 a cerut un aviz ISU, pe care l-a primit greu, după câteva răspunsuri negative de la ISU, în care i se puneau în vedere anumite modificări de proiect. Nu se știe cum a fost pus în practică proiectul, de vreme ce rezultatul final nu a fost inspectat încă de vreun reprezentant ISU;
  • prorogare-isuLegea îi permite totuși să funcționeze numai cu avizul, pe răspunderea primarului sau a proprietarului, până la obținerea autorizației. Este modul în care funcționau majoritatea spațiilor înainte de Colectiv, proprietarii preferând să plătească amenda decât să facă demersurile birocratice de autorizare. Daniel Vasile spune că în primele luni de după Colectiv ISU a fost asaltat de solicitări de autorizare, motiv pentru care Guvernul Cioloș a stabilit un termen generos de intrare în legalitate. A emis Ordonanța 17/2016 prin care a stabilit că toți deținătorii de spații care au nevoie de autorizație de securitate la incendii trebuie să facă demersuri pentru autorizare până la 30 iunie 2017. În mod inexplicabil, Parlamentul, prin legea care a aprobat Ordonanța 17, a mai prelungit termenul până la 30 septembrie 2017, deși același reprezentant ISU spune că proprietarii de spații nu se prea mai înghesuie acum să se autorizeze. De această prelungire beneficiază și Primăria sectorului 3, care scapă deci de amendă pentru că a inaugurat și folosit o sală fără autorizație ISU;
  • ISU susține că nu știa nici că a fost inaugurat Cinema Gloria, nici că acolo a avut loc vreun eveniment cu public, pentru că nu a fost chemat nici la inaugurare, nici la eveniment. Dacă s-ar fi dus, ar fi fost posibil să dea vreo amendă? Posibil, dar nu vom ști niciodată. Ce bine că PSD nu a avut niciun prieten care să invite ISU la bilanț;
  • Pentru că ori de câte ori primește o invitație pe email, ISU o tratează ca pe o notificare de eveniment, și merge în control, așa s-o fi întâmplat și în cazul Cinema Pro, a opinat inițial reprezentantul ISU. Deși e mai probabil că nu a fost în control niciun inspector ISU, pentru că nu avea de ce, de vreme ce era un eveniment care nu schimba destinația sălii. Reprezentantul ISU era convins la început că nu a fost un control de la ei, pentru că în ultimii doi-trei ani s-au tot confruntat cu cazuri de falși inspectori care merg în controale și amendează oamenii de bună credință, păcălindu-i cu uniforme, ștampile și legitimații false;

Statul e primul care nu-și respectă regulile

Recapitulând, am avut două evenimente identice, ca tematică, găzduite de două cinematografe. Unul (autorizat) este amendat pentru niște chichițe legislative, celălalt (neautorizat) e apărat tocmai de niște chichițe legislative. Reprezentanții ISU se jură că nu există nicio motivație politică în modul în care s-a acționat în cazul USR, însă legea, așa cum e ea acum, permite astfel de situații absurde. Dacă vreți să-i faceți o bucurie unui proprietar de spațiu de evenimente, invitați-i ISU la o petrecere. Sigur va descoperi că nu are bască.

Nu există nicio lege care să oblige un organizator de evenimente să notifice ISU că organizează un eveniment, nici să angajeze firme private de pompieri, nici să ia măsuri sporite de siguranță împotriva incendiilor, în cazul în care respectiva manifestare are loc într-un loc care se presupune că are deja toate aceste elemente. Desigur, e lăudabil dacă o face, dar nu obligatoriu.

Pe site-ul ISU există niște norme, îngropate undeva în secțiunea de întrebări și răspunsuri, din care poți afla că dacă organizezi evenimente cu mai mult de 200 de participanți trebuie să notifici ISU. Nu este însă vorba de niște prevederi legale, ci mai mult de proceduri suplimentare stabilite de Ministerul Administrației și Internelor după Colectiv.

Cazul Cinema Gloria nu e o excepție, ci pare mai degrabă un mod de lucru al instituțiilor statului. Teatrul Ion Dacian (opereta construită ca o hală din tablă lângă Ministerul Culturii) în care s-au investit 9 milioane de euro stă închis tot pentru lipsa autorizației ISU. PSD a avut grijă, însă, să-și organizeze și aici o manifestație de partid în 2015 – Conferința femeilor social democrate. Iar PNL a organizat congresul tineretului liberal.

La fel s-a întâmplat cu Arena Națională, investiție de peste 230 de milioane de euro, care  a stat închisă câteva luni după Colectiv, când s-a aflat că nici ea nu avea autorizație ISU. Asta nu a împiedicat PSD, în 2012, să organizeze pe stadion lansarea candidaților la parlamentare pentru defunctul USL, precum și ziua lui Victor Ponta și lansarea candidaturii sale la președinție, în 2014.

Până acum, construcția sau renovarea sălilor de spectacol din București pare mai degrabă o rețetă de succes pentru evenimentele de partid. Destinațiile reale ale acestor investiții publice sunt neglijate, câtă vreme partidul și conducătorii au suficiente panglici de tăiat.

Programul de investiții pentru evenimentele culturale din Capitală este unul generos. Primăria Capitalei a alocat un buget de aproape 30 de milioane de euro pentru teatrele din București și sunt mândră că în acest moment putem să spunem că facem și noi eforturi pentru ca Bucureștiul să devină cu adevărat, nu doar în teorie, o capitală culturală europeană”, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc. 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii la “Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici” Subscribe

  1. mihai 11/07/2017 at 11:25 #

    Băi, ce ghinion am avut! Ghinionul dracului, ce mai!

    Să recapitulăm ce au pățit construcțiile lui Negoiță:
    1) incendiu Rin Grand Hotel – 2007 (în construcție)
    2) incendiu Confort City – 2012
    3) incendiu Rin Grand Hotel – 2013 (din nou!)

    Acum, să ne imaginăm cum ar fi fost:
    4) incendiu Cinema Gloria – 23 iunie 2017!!!

    Ee? Cum ar fi fost? S-o vedem pe Firea murdară de funingine?

    • mihai 12/07/2017 at 01:13 #

      Cum nu vii tu, Tepes doamne, ca punând mâna pe ei,
      Sa-i împarti în doua cete: în smintiti si în misei,
      Si în doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
      Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici | România curată - 11/07/2017

    […] Citește articolul integral pe dollo.ro […]

  2. Inaugurat cu mare alai, in urma unei investitii de 3 milioane din bani publici, Cinema Gloria e folosit doar de PSD - Bucurestiul - 13/07/2017

    […] ancheta semnata dollo.ro arata ca Cinema Gloria, inaugurat in urma unei investitii din bani publici, este folosit doar de […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.