Ce cărți citim în 2018

Cum a fost la prima noastră întâlnire cu un autor contemporan - Anamaria Bancea: s-au dat autografe, a fost unul dintre rarele cluburi în care nimeni n-a avut nimic rău de zis despre carte... Din ianuarie ne revenim cu criticile la cărțile pe care noi le-am votat și tot noi ne minunăm că au ieșit ;)

Am încheiat aseară anul bookclubistic cu întâlnirea cu Anamaria Bancea, autoarea Restituirii. A fost ceva mai multă lume decât cei 6-7 care suntem în general, semn că dacă există vreun avantaj al scriitorului contemporan în fața confraților lui morți și îngropați apoi tocmai ăsta e, speranța cititorului că într-o zi o să apuce să-l tragă de limbă despre ce a vrut să spună poetul la pagina cutare. Cam asta zicea Anamaria Bancea chiar aseară, că și-ar dori să audă vreodată și ce are de spus un critic literar cu parafă, despre cartea ei. Așa fără studii de specialitate și parafă de critici, noi am descusut-o despre obiceiurile ei de scris, citit și chiar gospodărit – da, am aflat că în week-end un scriitor mai și spală 😛 Am aflat cum s-a născut romanul, deși inițial fusese doar o scurtă nuvelă (și ce nuvelă!), cât a durat scrierea lui, cum s-au conturat personajele și ce a împrumutat fiecare de la câte o rudă, o bunică, o mătușă sau chiar un pițiponc zărit într-o zi aiurea prin oraș.

 

S-au dat și autografe, a fost unul dintre rarele cluburi în care nimeni n-a avut nimic rău de zis despre carte, sau cine a avut a tăcut agresiv, ca să nu-i strice seara autorului 😉

Acum că am bifat și această premieră în copilăria clubului nostru, ne vedem de citit în continuare, că tocmai am stabilit cărțile pentru prima jumătate a lui 2018. În ordinea numărului de voturi, prima pe listă va fi Zadie Smith cu Nord vest, carte pentru care ne vedem pe 13 ianuarie.

Pe celelalte șase, votate în număr egal de clubiștii veterani, le vom citi în această ordine:

Februarie – Miron Radu Paraschivescu – Jurnalul unui cobai

Aprilie – Jonathan Safran Foer – Iată-mă

Mai – Svetlana Alexievici – Războiul nu are chip de femeie

Iunie – Richard Yates – Revolutionary Road

Iulie – Yuval Harari – Sapiens: Scurtă istorie a omenirii

August – Stanislaw Lem – Solaris

Orice comentariu pe marginea cărților care au ieșit la vot e inutil. La fel ca și în politică, unii au propus cărțile, alții au votat, și toți ne-am mirat ce a ieșit. Așa că, citiți și veniți la club ca să comentăm împreună.

 

Cum funcționează clubul

  • cum alegem cărțile – propune oricine, aici pe blog, oricâte titluri și autori, votăm doar noi ăștia care venim la club, iar cărțile care întrunesc cel mai mare număr de voturi sunt alea ce vor fi citite;
  • cine are drept de vot – cei care au participat la club de cel puțin două ori, cel puțin la ultimele ediții și-și manifestă intenția de a mai veni;
  • cine poate veni la club – oricine care a citit cartea din luna respectivă;
  • când și unde se țin cluburile – de regulă la o lună o dată, timp suficient pentru citirea unei cărți, și într-un local ales de comun acord și anunțat aici pe blog înainte de întâlnire cu o zi-două. La ore rezonabile pentru clasa muncitoare, ori în cursul săptămânii seara după 19.00, ori sâmbăta;
  • ce se întâmplă dacă am zis că vin și nu am ajuns – nimic, clubul nu e armată, e pe bază de afinități, cu cartea și cu oamenii din club. Dar ar fi bine ca dacă ai zis că vii, ai dat join pe FB sau ai spus că ajungi chiar cu câteva zile înainte, că vii sigur sigur și nu ai venit, să fie dintr-un motiv serios, de exemplu te-a călcat metroul sau ți-a murit cineva drag, pentru că altfel ești un neparolist trist care m-a făcut să rezerv masă de x persoane și să cad de fraieră.

Etichete: , , , , , ,

8 comentarii la “Ce cărți citim în 2018” Subscribe

  1. Mihai 18/12/2017 at 05:13 #

    OFF TOPIC: Accesez destul de des acest blog, cel putin saptamanal, fiind incantat de stilul autoarei, de problematica discutata si de spiritul ei civic.
    Am urmarit zilnic saitul (cum sa scriu altfel ?!) in ultima saptamana, asteptand un articol pe marginea mortii Regelui si funeraliilor. Dolores, mai asteptam sau e un subiect neinteresant pt tine?

    • Dollo 18/12/2017 at 10:16 #

      Dragă Mihai, nu știu de când mă citești, dar cel puțin în ultimii ani am avut câteva ocazii în care mi-am făcut cunoscută părerea despre monarhie. Nu mi se pare că ea se mai potrivește cu democrația și libertățile civile în care eu una cred. Cu toate păcatele pe care le are clasa noastră politică actuală, ea este rezultatul alegerilor noastre și în bună măsură oglinda noastră, ca societate. A fi condus de cineva (sau lăsat moștenire cuiva) doar pe criteriul de sânge este contrar principiilor și libertăților democratice ale lumii moderne, în care oamenii sunt egali. Prin urmare nu aveam nimic pios de zis despre moartea regelui, cu tot respectul pentru el ca om. Și de vreme ce mulți compatrioți au fost afectați de această moarte și văd în ea o apocalipsă a noastră ca țărișoară, mi s-a părut de bun simț măcar să mă abțin să le spun că mi se pare că sunt fraieri. Ca să nu le zic ipocriți. Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar nu văd în moartea regelui sfârșitul ultimelor noastre șanse, tocmai pentru că nu cred că monarhia mai e vreo șansă pentru cineva. E la fel ca și cu religia. Șansele sunt la noi și depind de noi înșine. Când o să încetăm să ne mai lamentăm și să așteptăm salvări miraculoase de la alții. Și nu mă interesează exemplul monarhiilor constituționale care încă funcționează.

  2. Mona 25/04/2018 at 12:34 #

    Unde dam click pe FB?

  3. Emil 28/06/2018 at 10:10 #

    Cartea din Iulie ar trebuie introdusa in programa scolara.

  4. Catalin 25/07/2018 at 11:59 #

    Buna ziua, anuntati aici locul intalniri de vineri, 27 iulie?

    • Dollo 25/07/2018 at 12:49 #

      Nu e vineri, e sâmbătă. Locul și data sunt anunțate întotdeauna pe coloana din dreapta, acolo unde e poza cărții din luna respectivă. Deocamdată nu ne-am ales locul pentru sâmbătă. O să fie o terasă de prin centru cel mai probabil. Dacă ai citit Sapiens și vrei să vii te rog să anunți ca să știu câte locuri rezerv.

  5. Catalin 26/07/2018 at 13:04 #

    Buna ziua, da doresc sa vin .Multumesc.

    • Dollo 28/07/2018 at 10:26 #

      Te așteptăm diseară de la 19.00 la Bistro Alouette. Masa e rezervată pe numele Dollores.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.