Am petrecut azi 47 de minute urmărind transmisia „Comandamentul pentru adoptarea de soluții ce vizează fluidizarea traficului în Capitală.” – Sub egida nobilă a haștagului #rezultatepentrubucuresteni – pe care doamna primar Gabriela Firea l-a pus în scenă întocmai ca pe o emisiune TV pe care o modera când lucra în presă. Cine a mai lucrat în presă știe că de regulă perioada sărbătorilor e una teribil de seacă în știri cu adevărat interesante. În afară de cum au petrecut românii, cum au chemat salvarea de la prea multe sarmale, cum au luat cu asalt supermarketurile și Valea Prahovei nu prea ai ce să dai în zilele de după marile sărbători ale creștinătății.
Ei bine, doamna Firea a reușit nu numai să schimbe subiectele predilecte ale sezonului, dar a făcut-o folosind informații vechi de cel puțin zece ani, ce privesc mult promisa revoluție în trafic pe care au făcut-o, din vorbe, toți primarii dinaintea ei. Firea a convocat o adunare pe care a numit-o pompos „Comandament”. A vorbit înălțător mai mult de jumătate din timp, iar spre final a trecut la comandat, poftindu-i la microfon și pe alții. Doi de la poliție, unul de la RATB, consilierul ei personal, viceprimarii, chiar și directorul RADET, toți au făcut frumos la public, așa cum li s-a ordonat, chiar dacă nu aveau nimic să ne spună. Iar asta se vedea din platitudinile și angajamentele sforăitoare pe care fiecare le-a rostit la microfon. În esență mesajul era unul pozitiv, promițător, optimist, de început de an și de ev cu împliniri mărețe.
Ca de fiecare dată, doamna primar a rostit cu convingere gospodărească absolut toate cuvintele și expresiile cheie recomandate într-un mesaj public: transparență, legalitate, siguranță, securitate, consultare, rezolvare rapidă, nu s-a investit din nefericire în ultimii ani, recuperăm întârzierile, împreună, plan, strategie, resping ferm dezinformările, există o campanie de denigrare a primăriei, se lucrează, s-a lucrat permanent, suntem preocupați, în cel mai scurt timp, potrivit legislației în vigoare, dezvoltare, eficiență, civilizat, de calitate… și mai ales legal.
La finalul „emisiunii” informative ne-a mai spus și că urmează să angajeze o firmă de consultanță care să ne spună cum să facem din București un oraș smart.
Ca o paranteză, am remarcat că deși a început pe un ton calin și zâmbitor, către finalul comandamentului tonul doamnei Firea s-a asprit, frazele i-au devenit mai tăioase, gesturile mai nervoase, zâmbetele băteau spre grimase. Ori a primit vreo veste rea în timp ce era on air, ori s-a ambalat pe măsură ce se derula show-ul, cert e că o schimbare în atitudinea cu care a început „emisiunea” e vizibilă spre final.
Deși aparent a produs multe știri azi, și multe înjurături pe Facebook, Comandamentul doamnei Firea nu a adus de fapt nimic nou în spațiul public. Ea promite practic aceleași lucruri care au mai fost promise în urmă cu 10-15 ani sau care au fost făcute acum zece ani și între timp, precum bilele dintr-un banc celebru, fie s-au stricat, fie s-au furat:
- construirea de parcări subterane și supraterane,
- descurajarea parcării pe trotuar sau pe banda 1 pentru ca străzile să fie folosite la toată capacitatea,
- taxarea domeniului public pentru parcări,
- construirea de pasaje și poduri în zonele aglomerate,
- finalizarea centurii, a liniei de metrou către aeroport,
- cumpărarea de autobuze noi,
- dotarea tuturor mijloacelor de transport cu GPS,
- amenajarea unor benzi unice pentru transportul în comun,
- civilizarea cu forța a taximetriștilor,
- București, oraș smart… orice ar însemna asta
- etc.
Și toate sunt deja în lucru, altele vor demara mintenaș, sunt comisii care lucrează la ele încă de la 8 dimineața a zilei de 3 ianuarie. Dincolo de gargara propagandistică, soluțiile astea sunt chiar bune și oricât ar părea de incredibil nu sunt descoperite nici de doamna Firea, nici de consilierii ei, ci au fost testate, funcționează în alte orașe ale lumii, și au fost propuse edililor bucureșteni, unele încă din anii 90. Atunci a existat un celebru studiu JICA, finanțat de Guvernul Japoniei (care aud că a venit recent din nou la primărie și a propus să mai finanțeze unul), care aducea pentru prima dată în discuții aceste soluții pentru fluidizarea traficului. Ulterior au mai fost și alții care le-au completat. Ultimul document care vorbește despre ele a fost votat în toamnă de Consiliul general și nu așteaptă decât să fie implementat. Singura verigă slabă în acest lanț al promisiunilor a fost întotdeauna administrația Bucureștiului care nu a reușit să se ridice la înălțimea planurilor.
Băsescu a făcut linia 41, care e dată acum de doamna Firea ca exemplu de succes pentru că are cale proprie de rulare și nu poate fi încălecată de mașini. Videanu a cumpărat 1000 de autobuze Mercedes, (teoretic dotate deja cu GPS) și a implementat sistemul de management al traficului, plus cardul comun RATB Metrorex. Pe toate doamna Firea vrea acum să le refacă, cu aerul că ea le inventează. E drept că memoria colectivă are meritul de a fi scurtă, iar între Firea și Videanu a existat Oprescu – amintit în discursul de mai sus prin sintagma nu s-a investit din nefericire în ultimii ani – care a stricat și puținul care se mai făcuse până atunci. Totuși, nu suntem toți loviți de amnezie.
Nu zic că doamna Firea n-ar vrea să facă lucrurile astea – în fond cine n-ar vrea? – însă pare că realitățile românești depășesc chiar și voința conjugată a oamenilor din PSD, aflați concomitent în funcții cheie din instituții diferite. Doamna are până la urmă toate atuurile pe care și le-ar putea dori, mai mult decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.
După un an jumate de mandat, singura realitate palpabilă ieșită din revoluția în trafic, promisă de doamna Firea și acum și în campanie, sunt niște garduri pe mijlocul marilor bulevarde, care izolează liniile de tramvai. Se înscriu perfect în linia urban-estetică cu care ne-a obișnuit de când e primar, însă trebuie să recunoaștem că sunt eficiente. Pentru tramvaie, dar și pentru confortul psihic al șoferului fraier. Eu una mă ofticam de câte ori vedeam șmecherii care depășeau coloana pe linia de tramvai, recunosc. Câtă vreme nu există o soluție mai subtilă de a civiliza șoferii, pesemne că garduri merităm. Garduri, gratii, borduri supraînălțate pe care nu le poți escalada decât cu jeep-uri. Pe cât de smart sunt locuitorii, pe atât de smart arată și orașul. De aceea mi se pare că promisiunea Gabrielei Firea, cum că printre gardurile alea de la tramvai vor circula și autobuzele și bicicliștii, deja ține de cât de proști ne vede. Nu poți să vinzi aceeași soluție de avarie, găsită pentru tramvaie, și pe post de bandă unică pentru autobuze, și pistă pentru biciclete. Decât dacă îi crezi foarte proști pe cetățenii tăi. Ceea ce probabil suntem.
În aceeași linie mă aștept să aud cât de curând la știri că doamna primar general Gabriela Firea a anunțat că s-a descoperit o particulă miraculoasă, smart 😉 numită gigacalorie, care permite încălzirea apei care circulă pe conductele bucureștenilor. Pentru că vrea să o implementeze cât mai rapid, doamna primar a pus deja în dezbatere publică pe site-ul primăriei, așa cum prevede legea, un regulament cadru pe care trebuie să-l respecte toate țevile din blocuri, astfel încât apa care trece prin ele către bucureșteni să fie sigură, respectuoasă, să nu gâlgâie cu tentă politică, sexuală sau rasială și dacă se poate să fie și caldă.
*poza e de aici. Cred că se va potrivi mereu oricărui articol despre intențiile unora și altora despre București.
Glumeam mai devreme cu un amic, spunandu-i ca solutia cu biciclistii pe linia de tramvai este „solutia finala”, urmand astfel sa scape de ei, ca sa nu o mai critice. Subtila, doamna primar 🙂
Buna Dimineata
Coloana Viu Colorata ce Domina Cadrul fotografic al Pietii Universitatii este Logo ul Principatului Voluntari ce se doreste vizibil din biroul DUamnei Gabi?
In sectorul 4 a fost marita taxa de gunoi de la 5 la 12 lei. Initial de curatenie se ocupa Rebu, acum se va ocupa o firma a primariei.
De curand a aparut stirea ca o firma a primariei generale, se va ocupa de iluminatul public in loc de Luxten. De observat care va fi diferenta de pret pentru firma capusa a primariei. Si pentru celellalte servicii care vor fi alocate.
Vedeti de ce lumea nu are incredere in prim-ministrul propus? Bucurestenii, cel putin, s-au fript cu ciorba Firea, iar acum sufla si in iaurt. Venita pe valul promisiunilor grandioase, dupa aproape doi ani de activitate primarita a avut succes cu parangheliile jenante. Are si studii de economie : brokeraj!