Zen and the Art of Marcela Maintenance*

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

Când începusem să mă tem că scriu prea lung și nu mai are nimeni răbdare să citească, aflu că un bărbat îndrăgostit de mașina sa e capabil să mă întreacă. În cele ce urmează, autorul celebrelor hit-uri Rulată Germania și Cum e PSD-ul în Germania s-a hotărât să facă aici un review necruțător service-urilor dâmbovițene. Rezultatul e lung, dar are un final interesant. Ca femeie te face să te temi de service mai ceva decât de un ginecolog  🙂

***

*Cine e Marcela și ce e cu titlul ăsta? Despre Marcela s-a mai scris pe aici iar titlul e furat de la un domn pe nume Robert M. Piersig care la rândul lui se pare că l-a furat de la un domn numit Eugen Herrigel. Spre deosebire de Piersig, a cărui carte – Zen and the Art of Motorcycle Maintenance – este o explorare a conceptului de calitate, în cel mai larg sens al cuvântului, articolul acesta este despre un domeniu mult mai trivial: calitatea service-urilor din București.

Creatorul Marcelei, Renault – createur d’automobiles după cum se recomandă, a predestinat-o pe acesta unei lumi mai bune. A fost creată pentru a rula pe șoselele Germaniei și a întruni cerințele legale ale acestei țări, după cum spune plăcuța ei de identificare pe care scrie „TALLE”, unde ALLE vine de la ALLEmagne. Spre deosebire de suratele ei mai puțin norocoase care au primit verdictul TROU, Marcela are intervale de revizii duble. Uleiul se schimbă la 30 de mii de km, filtrul de motorina la 60 de mii, distribuția la 120 de mii față de intervalele de 15, 30 și 60 din România. Poate fi doar o politică comercială dar eu cred că asta spune ceva și despre calitatea drumurilor, a service-urilor și a pieselor de schimb cu care Renault crede ca vor avea de a face mașinile sale în diferite țări.

Revizia

O revizie normală în Germania costă cam 350 de euro. De banii ăștia ți se schimbă uleiul, filtrul de ulei și cele două de aer. Mai primești și un checklist care arată că mașina chiar a trecut printr-o revizie. Pe o foaie A4 cu scris mic sunt vreo o sută de checkbox-uri. Se verifică forțele de frânare pe fiecare roată, temperatura de îngheț a lichidului de răcire, presiunea și adâncimea profilului cauciucurilor, se demontează roțile si se verifică etrierele de frână, caroseria este inspectată pentru urme de coroziune. Se face un test pe drum pentru controlul direcției, al stabilității la frânare…. ați prin ideea. Dacă mergi la un concesionar Renault, la sfârșit primești și ceea ce se cheamă Renault Mobilität Garantie, adică o asigurare că mașina a fost verificată și nu te va lăsa în drum până la termenul reviziei următoare. Dacă se întâmplă totuși inimaginabilul, ei îți aduc mașina la service și primești un vehicul la schimb, ca să fii mobil până se repară mașina ta.

În România cuvântul revizie are un înțeles ușor diferit. De obicei se traduce prin schimb ulei și filtre și cam atât. Eventual mecanicul mai trage puțin de rotile din față să vadă dacă cumva nu e rost și de un schimb de bielete de direcție, dacă acestea au joc. Poate iți mai spune ceva și despre plăcutele de frână. În rest ești gata să iei din nou cu asalt șoselele patriei. Prețul, la o rețea destul de cunoscută de service-uri multi-marcă? Vreo 450 de lei. Dacă s-a schimbat și filtrul de motorină – cam 600 de lei. Mai puțin de jumate față de Germania. Pe urmă mergi două zile și, pe Bulevardul Eroilor, Marcelei i se oprește motorul la un semafor și afișajul zice „Injektion Defekt” (ea încă vorbește germana). O împingi pe trotuar sub privirile celorlalți participanți la trafic, te uiți putin sub capotă și găsești un mic echipament electric de lângă filtrul de aer, care a fost schimbat cu câteva zile înainte la revizie, desprins din suportul său. Chemi tractarea și o duci pe Marcela la reprezentanță de data asta, pentru că nu ne jucăm pe oriunde cu injectoarele. Verdictul după vreo zi, două de așteptat la rând: remediat cablaj, 222 lei.

AC-ul – nu-l dovedesc nici nemții, nici românii de la reprezentanță

Cam asta e cu reviziile. Dar Marcela are și ea vreo 13 ani deja și începe să se mai resimtă pe la una, pe la alta. Primul semn: aerul condiționat. Pe ăsta nici nemții nu l-au dibuit. „E bună instalația dar trebuie umplută din nou.”  A ținut vreo doi, trei ani. Pe urmă am venit în România și când a venit căldura iar n-a mai mers. Altă încărcare. Dar verile românești nu sunt ca cele nemțești. Chiar și cu încărcarea nouă, când e mai cald, AC-ul se oprește. Hai iar la reprezentanță că asta pare o problemă mai complicată. Dăm de un mecanic mai în vârstă. Îi face un EKG Marcelei cu computerul de diagnosticare. Diagnosticul: nu sunt scurgeri de freon, dar radiatorul e murdar și nu disipă căldura din sistem, crește prea mult presiunea și senzorul de siguranță decuplează compresorul. Trebuie demontat radiatorul și curățat.

Îmi place de mecanic. Lucrează destul de meticulos, demontează bara din față și într-un exces de zel și farurile, doar pentru că erau prin zonă, radiatorul intercoolerului (Marcela are turbo) pentru a ajunge la radiatorul AC. Le curăță pe ambele cu un jet de apă. Aduce un set de garnituri de etanșare despre care îmi spusese de dinainte că o să coste cam 130 de lei. Sunt 8 inelușe de plastic, 4 mai mari, 4 mai mici, într-o punguță pe care scrie Renault. Probabil prețul de producție al acestora nu are cum să depășească 50 de bani. Oprește două mici și îmi întinde punguța cu celelalte 6. „Luați-le că poate o să mai aveți nevoie, dacă tot le-ați plătit”. Are dreptate. O să mai am nevoie. Montează radiatoarele la loc, farurile și bara. Observ că bara nu prea mai stă ca înainte, parcă împinge puțin în far. Îi dau de înțeles că am observat asta, o mai aranjează el puțin ca să nu se mai atingă, dar paralelismul care a existat cândva între muchiile celor două piese e pierdut pentru totdeauna.

Încărcăm instalația și se pare că funcționează ok cât e pe tester. Îl întreb dacă cumva nu trebuie să verifice alinierea farurilor din moment ce le-a demontat. Le verifică. Sunt în regulă. Pe lângă inelușele de plastic, demontarea radiatorului și umplerea instalației mai costă 290 de lei. Peste o zi, două, stau la semafor, e căldură mare iar pe loc e mai puțin aer care să răcească radiatoarele Marcelei. O aud cum pierde 50 rot/min din turația la ralanti, semn că sistemul a decuplat din nou compresorul de AC iar motorul se relaxează puțin cu o sarcină în minus. Aerul călduț și umed care începe să intre prin aeratoare îmi confirmă că așa este. Peste ceva timp mă prinde și noaptea pe drum. Farurile Marcelei parcă au mai pierdut vreo câțiva metri buni din raza de acțiune.

Schimbi ventilatorul de climatizare și strici semnalizarea 

Mai trece un an și ventilatorul instalației de climatizare cedează și el după multe semne. La reprezentanță costă cam 800 de lei piesa de origine. Știu că piesa respectivă e făcută de Valeo, că doar creatorul de automobile nu face ventilatoare. Costă cam 250 de lei. Caut pe forumul Renault o recomandare de service și găsesc ceva. Service-ul ăsta vinde și piese online și are prețuri bune. Sun, mă programează peste o zi, două. Îmi spun că s-ar putea să fie nevoie și de o rezistență care de obicei cedează împreună cu ventilatorul. Ei o să o aducă preventiv și dacă nu e nevoie nu o schimbă. Mai adaug la comanda și o revizie, și schimbarea bieletelor atiruliu. Preturi foarte bune și la piese și la manopera.

Ajung la service. Începem cu revizia și bieletele. Pe urmă trece la partea grea, schimbarea ventilatorului. Poziția de lucru e insuportabilă. Trebuie să desfaci pedalierul și pe urmă să stai pe spate cu capul în locul pedalelor și cu coloana răsfrântă peste pragul ușii șoferului ca să ajungi în spatele consolei centrale unde se află ventilatorul. Eu asist de undeva din stânga-spatele Marcelei și mă gândesc că cei 200 de lei pe manoperă sunt meritați pe deplin. Când se desface pedalierul, stopurile clipesc de câteva ori. Mecanicul scoate ventilatorul. Este exact Valeo așa cum am intuit. Îl instalează pe cel nou de la același producător.

Vești proaste: ventilatorul nou e descentrat din fabricație și vibrează zgomotos la turații mari. Rezistența se pare că nu trebuie schimbată. Intervenția a durat vreo 4 ore și e deja 6 seara. Marcela va dormi la service iar eu trebuie să vin cu Uber acasă. A doua zi pe la prânz mă duc după ea. Al doilea ventilator e ok. Mai merg vreo două zile și într-o seară, tot la stop, în spatele meu e un autobuz. Observ că din reflexia Marcelei în parbrizul acestuia lipsește lumina stopului central de frână. Probabil la demontarea pedalierului s-a întâmplat ceva cu conexiunea dintre pedala de frână și acesta. Îi sun pe oameni. Îmi spun să trec pe la ei să vadă care e problema, dar în zilele următoare nu mai am timp și stopul rămâne așa.

Arcul din dreapta față și momentul de gumption

Prin februarie anul ăsta traversam niște șine de tramvai mai înălțate când, din drepta față, se aude o pocnitură zdravănă. Zgomotul e așa de puternic încât primul gând care îmi vine în minte e că s-a rupt vreo bielă și motorul Marcelei a plecat spre o lume mai bună. Dar motorul merge liniștit, mașina înaintează, nu pare nimic în neregulă. Trag pe dreapta, dau o tură de mașină, totul pare în regulă. Mai dau o tură. Nimic. La a treia mă dumiresc. Jumătate de spira de la capătul de jos al arcului din dreapta față s-a rupt. Din fericire pe flanșa amortizorului mai rămâne suficient arc încât să susțină greutatea mașinii. Suntem la câteva sute de metri de casă și revenim cu grijă în parcare.

Marcela trebuie să aștepte vreo două luni pe dreapta pentru că eu am alte lucruri de făcut. Îi vine rândul în aprilie și sun la service-ul cu ventilatorul. A trecut un an și jumătate. Se pare că le-a mers bine. Sunt mult mai ocupați acum. Nu pot să se ocupe de Marcela decât peste vreo două săptămâni. Flexibilitatea de dinainte, cu rezistența adusă preventiv, s-a dus și ea. Îi întreb dacă, în cazul în care trebuie schimbate și amortizoarele, pot comanda unele pe loc ca să le schimbăm și pe alea. Nu se poate pentru că nu își permit să aștepte cu Marcela pe rampă câteva ore până vin amortizoarele. Trebuie să mă hotărăsc acum.

Le propun să demontez eu ansamblurile arc-amortizor și să merg cu ele la service unde ei să schimbe doar arcurile și dacă e cazul să așteptăm și amortizoarele fără ca să le ocupăm un banc de lucru. Și așa îmi e frică să o deplasez pe Marcela cu arcul rupt până la ei. Nu se poate. Nu lucrăm pe subansambluri demontate.

– Bine, și eu ce fac?

– Trebuie să vă hotărâți.

Am un puseu de „gumption”, dupa cum ar zice Piersig, și mă hotărăsc. De mult voiam să iau întreținerea Marcelei în propriile mâini. Am toate sculele necesare. Am și cheie dinamometrică.  „O să cumpăr doar arcurile și mi le schimb singur.” Mă duc să iau arcurile. Amabilitatea de data trecută a cam dispărut. Casiera e sictirită, băiatul care trebuie să le aducă din spate mai are putina treabă la un PC și trebuie să așept.

Chautauqua despre chei dinamometrice

Pentru cei care ați avut norocul să nu ajungeți ingineri, mecanici și altele asemănătoare o să vorbim puțin despre cuplu de strângere. Ca în viață, ba chiar mai mult ca în viață, în mecanică lucrurile trebuie făcute cu măsură. Unul din lucrurile care necesita ponderare este strânsul șuruburilor. Fără a intra în detalii despre ce este ăla moment sau ce înseamnă Newtoni x metru o să vă spun că șuruburile nu trebuie strânse nici prea tare și nici prea slab. E ca și cum ai ține în mână o cutie de cola. Dacă o strângi prea tare o comprimi și îti vei da cola pe picioare. Dacă nu o strângi suficient, îți va aluneca din mână și o vei scăpa pe jos. Între cele două este gustul ăla răcoritor și o podea nelipicioasă.

La fel și cu șuruburile. Prea strânse și le poți rupe sau poți deforma piesele pe care vrei să le fixezi, prea slabe și o să pierzi niște piese pe drum. Cheia dinamometrică este un instrument care măsoară cât de mult strângi un șurub. În manualul de service, producătorul specifică cuplurile de strângere pentru aproape toate, dacă nu chiar toate șuruburile și piulițele dintr-o mașină. Dacă vrei să lucrezi „ca la carte” cauți în manual șurubul tău, vezi care e valoarea, reglezi cheia dinamometrică la această valoare și printr-un click (sau un beep dacă ai o cheie electronică) aceasta îți va indica când trebuie să te oprești din strâns.

O cheie dinamometrică poate costa de la 30 la o sută, două de euro, în funcție de mărime și calitate. De obicei îți trebuie cam trei ca să acoperi o plajă completă de cupluri de strângere. Cred că ai rezolva cu 300 de euro un set decent.

Până acum nu am văzut încă nicio cheie dinamometrică în vreun service românesc. Sunt sigur că unele le au dar nu le folosesc. Fără excepție, toate service-urile au însă pistoale pneumatice, o unealtă puternică de tip pickhammer care funcționează cu aer comprimat. Se foloseste la șuruburile mai mari unde e greu de dat la cheie, și uneori din comoditatea mecanicilor, și la cele mai mai mici , bineînțeles fără o măsură exactă a cuplului de strângere.

Arcurile – mai bine nu se poate

O ridic pe Marcela pe cric, scot roata, desfac bieleta anti-ruliu, defac șurubul ăla mare care ține amortizorul în fuzetă, împing ușor cu alt cric fuzeta în jos și amortizorul e liber la un cap. Scot ștergătoarele și desfac plasticul de sub parbriz ca să ajung la punctul de prindere al amortizorului pe caroserie. Aici e simplu. Trei șuruburi mici și amortizorul e liber. Scot ansamblul, îl examinez și e timpul să iau altă decizie. Știu că arcul este pretensionat. Va trebui mai întâi comprimat cu o presă și apoi desfăcută piulița amortizorului. Mă gândesc dacă să încerc singur această operațiune cu niște prese mai de amator care se găsesc de cumpărat.

E destul de mult de muncă să strângi șuruburile preselor respective și există și un grad de pericol ca arcul să se rupă sau să scape din prese și să-ți sară în nas. Nu e chiar un arc de pix. Te poate răni grav. Iau amortizorul și arcul nou și merg aproape la un service de cartier. Întreb dacă au presa de arcuri și un mecanic cu țigara în colțul gurii îmi spune că au.

– Îmi schimbați și mie un arc?

– Da dar tre să aștepți vreo jumătate de oră.

– Ok. Cât costă?

– 50 de lei

Jumatea de oră durează 10 minute dar veștile bune se opresc aici. Mecanicul cu țigara prinde amortizorul în menghină și scoate niște prese din alea de amator cu șuruburi și cârlige. Nici vorbă de presă hidraulică de arcuri cum am văzut eu pe net. Pune pistolul pneumatic pe ele, reușește să comprime arcul, pune pistolul pneumatic și pe piulița amortizorului. Care se învârte cu tot cu tijă. Noroc că am slăbit-o eu nițel de dinainte cu cheia inelară, ținând contra cu un imbus așa cum se face corect.

Scoate flanșa de sus, scoate arcul, i-l dau pe cel nou. Se chinuie ceva să îl comprime cu presele de amator și cu pistolul pneumatic. Reușește până la urmă fără să-și zboare creierii. Montează flanșa superioară și strânge piulița tot cu pistolul pneumatic, învârtind în gol tija amortizorului. Desface presele și îmi dă ansamblul. Arcul trebuie pus în contact cu două repere de poziționare de pe cele două flanșe. Le-a ratat pe amândouă. Cea de jos cu vreo 3 cm, cea de sus cu 1 cm. Îi arăt că nu l-a pus bine, încearcă să-mi zică că nu contează cei câțiva cm. Îi spun să le pună ca lumea. Știe si el că le-a pus prost așa că nu se opune. Prinde din nou ansamblul în menghină și încearcă să tragă de arc cu mâna dar ăla e arc făcut să țină sute de kg. Nici nu se clintește. Mai face o ultimă încercare într-un moment al meu de neatenție, începând să bată în arc cu un ciocan. Strig la el să se oprească. Aduce presele înjurând printre dinți, strânge arcul, îl așează și îl slăbește iar. Acum se potrivește sus. Jos tot mai e un cm. Îmi dau seama că mai bine de atât nu poate, îmi iau arcul și plec. Distanța e mică și arcul va aluneca la locul lui după câteva viraje.

A doua zi repet operația pentru partea stângă. Merg bineînțeles la alt service. Întreb, explic, sunt trimis la șefu. Costă 50 de lei. Îi zic să mi-l facă ca lumea nu ca ăla la care am fost ieri. „Nu e problemă. Avem și presă de arc profesională.” Au dar tot nu e chiar ca aia hidraulică pe care am văzut-o eu pe net, dar principiul e oarecum similar. Flanșele de comprimare a arcului sunt însă prea mici așa că mai e nevoie și de presă din aia de amator pe partea cealaltă, așa de ajutor. Măcar aici le-am spus de dinainte cum să desfacă piulița și mecanicul se conformează și folosește cheia inelară și imbusul. Nimerește și poziția corectă. Vin acasă, montez ansamblul și Marcela e din nou aptă de drum.

Daca aveți curiozitatea să vedeți operațiunea ea arată ca aici:

Numerele de pe ecran urmate de „daN.m” sunt cuplurile de strângere. Se văd și câteva chei dinamometrice de diferite mărimi (cele cu mâner portocaliu)

Distribuția – se comandă cureaua greșită

Am neglijat-o pe Marcela. Îmi dau seama ca nu i-am mai schimbat cureaua de distribuție de aproape 7 ani și vreo 79.000 de km. Am depășit cu 2 ani chiar termenul din Germania, dar suntem încă în limita numărului de km. Pe sistem românesc am depăsit binișor cei 4 ani și 60 de mii de km. Distribuția e importantă. O curea ruptă înseamnă refacerea motorului. Mi-aș face-o singur dar nu știu dacă la motorul Marcelei pinionul care antrenează cureaua e prins cu o pană pe vibrochen, ca să fiu sigur că am pus bine cureaua. Hotărăsc să merg la service de data asta, să învăț și data viitoare să o fac singur.

Începe din nou căutarea pentru un service serios. Încerc vreo două, trei. Variază foarte mult prețurile. La unii sunt piesele exagerat de scumpe și manopera mai ieftină, la alții invers. Mă hotărăsc la un service care are și el magazin de piese online. Îmi oferă operațiuna cu un kit de distribuție original Renault. În total vreo 820 de lei cu tot cu pompa de apă HEPA, lichid nou de răcire, curea de transmisie pentru accesorii Contitech. Manopera e jumătate din preț. În Germania distracția asta a costat 548 de euro. La programare am noroc. Peste o săptămână că e în timpul weekendului de 1 mai și cineva a anulat o programare. Altfel dura 3 săptămâni.

Vine ziua mult așteptată. La service e o atmosferă ok. Cei trei mecanici glumesc pe seama faptului că ei sunt sigurii care lucrează când toată lumea e plecată. Mecanicul pare de treabă. Mă lasă să asist și îmi răspunde și la câteva întrebări. Se pare că Marcela nu are aceea pană la pinion dar operațiunea e mai simplă fără. Îi spun că data viitoare vreau să o fac eu, îmi dă un pont că e mai bine să desfac pompa de injecție cu totul pentru că dacă încerc să desfac doar fulia sunt șanse să se spargă. Curăță piesele cu aer comprimat și cu degresant. Manevrează motorul în sus și în jos cam neglijent dar până la urmă e ok. Montează pompa de apă, cureaua de distribuție și se ajunge la cea ce accesorii. Aici e problema. S-a comandat cureaua greșită. Trebuie să așteptăm după alta. Durează vreo ora și jumătate așteptarea.

Ca să nu aștept degeaba merg să comand și un set de plăcuțe de frână pe față pe care vreau să mi le schimb singur. Mi se recomanda TRW și le aleg pe acelea. E un producător ok. Până vine cureaua mă mai întrețin cu mecanicul. Îmi arată niște chiulase de BMW. Cică astea noi au distribuția pe lanț și ar trebui să țină vreo 180 de mii de km. La mașina a cărei chiulasă sta acum pe jos s-a rupt lanțul la 60 de mii. Reparatia: 2000 -2500 de euro. Vine și cureaua bună, o montează. Pornim motorul și totul e în regulă. Pune la loc roata, pune la loc scutul. Observ că lipsește unul din șuruburile scutului. Mecanicul îmi spune că a cedat nervos. Faptul că le-a desfăcut cu pistolul pneumatic nu cred că a ajutat. Asta e!

Plătesc, îmi iau și plăcuțele de frână. Când ajung cu ele acasă și le desfac constat că le lipsește un set de tăblițe pe care acestea culisează. Ghinion. Va trebui să le schimb. Îi contactez iar și îmi comand altele, Brembo. Mai fac un drum până la ei și mi le schimbă fără probleme. Cele noi au tot ce trebuie.

Radiatorul de AC – scoate tu freonul cu degetul, că nu se întâmplă nimic!

Dupa reparația arcului încep din nou să merg cu mașina. Bineînțeles că AC-ul nu funcționează. Acum știu despre ce e vorba. La un an după curățarea de la reprezentanță, am încărcat instalația cu substanță de contrast la un service de cartier. Radiatorul e spart în partea de jos acolo unde nu este acoperit de intercooler. Trebuie schimbat radiatorul. Se pare că manopera ar fi vreo 400 de lei pentru că durează vreo 4 ore. Eu știu că durează două ore (cu faruri cu tot) și ar trebui să coste maxim 300 de lei,  că doar l-am mai desfăcut o dată la Renault.

Sun la reprezentanță. Acolo se trăiește într-o altă lume. Radiatorul costa 1500 de lei. De fapt prețul celui de origine, tot Valeo și ăsta, e de vreo 250 de lei. Îmi aleg un radiator Nissens de pe net care cică ar fi ok. 240 de lei. Hotărăsc să mi-l schimb singur dar tot n-am cum să scap de service. Instalația trebuie golită pentru că freonul e toxic și periculos pentru mediu. Merg la service-ul unde am schimbat al doilea arc. Nu mai e șeful, e doar un locțiitor. Foarte plictisit. Îmi spune că e prea complicat să țină minte de pe o zi pe alta valorile de freon și ulei care au fost recuperate de stația de încărcare. Dacă vreau pot să apăs eu cu degetul pe valvă ca să iasă tot freonul și pe urmă să vin la el să îmi facă o încărcare completă. După răspunsul ăsta îmi dau seama că nu am ce să caut acolo, îi dau ziua bună și plec.

Merg la cei unde am încărcat cu substanță de contrast și care au identificat și scurgerea. E mai departe dar service-ul pare mai curat și mai în ordine. Se oferă ei să mi-l schimbe pentru 350 de lei dar nu se poate pe loc pentru că durează 3-4 ore. Le spun că încerc eu singur și dacă nu reușesc vin la ei. Îmi golesc instalația deși nu mai e mare lucru de recuperat. Se mai găsesc cam 100 g de freon și vreo 17 ml de ulei. Le cer un sfat despre instalarea inelelor ălora mici de plastic, le știți, cele care au fost 130 de lei, care trebuie unse înainte de instalare cu niște ulei de compresor. N-au auzit de ele. Probabil dacă îmi schimbau ei radiatorul le lăsau pe cele vechi.

Vin acasă și, încrezător în abilitățile mele, mă apuc de lucru la 5 seara. Dau jos bara, ajung la intercooler și îmi amintesc iar de nenea de la reprezentanță care mi-a curățat și remontat pe mașină un radiator spart. Pe lângă asta, nici nu a strâns bine colierele intercoolerului. Aerul sub presiune care circula p-acolo a mai ieșit și radiatorul e murdar de ulei în cele doua colțuri unde vin furtunele. Montez radiatorul de AC folosind ultimele două garnituri mici. Curăț puțin intercoolerul pentru a identifica peste o lună, două dacă mai sunt scăpări de aer. Pun bara la loc. Îmi ia cam două ore și ceva toată treaba.

Nu și-ar mai deschide nimeni service dacă ar sta să citească manualul

A doua zi merg să încarc instalația. Le spun oamenilor că din câte am citit eu în manual trebuie adăugați 30 ml de ulei la schimbarea radiatorului și de asemenea când se deschide instalația trebuie făcut mai mult timp vacuum pentru a extrage umiditatea adusă de aerul care a pătruns în instalație. Ei spun că au o stație automată și că știe stația cât să încarce. Mă las pe mâna lor. Selectează tipul mașinii și programul automat de încărcare. Urmărim stația și aceasta face vacuum 10 minute și încarcă 10 ml de ulei adică mai puțin decât a scos în ziua precedentă.

Vin acasa, iau din nou manualul. Acolo scrie clar că trebuie adăugați cel putin 30 ml de ulei în plus când se schimbă radiatorul. Studiez funcționarea instalației. O cantitate redusă de ulei poate duce la defectarea compresorului. Mă întorc la service. Îl găsesc pe unul dintre șefi. Le arăt manualul și le explic că nu au introdus cantitatea corectă. Singurul lor argument e că ei așa au făcut dintotdeauna și nu au avut probleme. Pănă la urmă dacă văd că nu pot scăpa de mine mă mai amână câteva zile și îmi fac o programare să vin să reîncărcăm.

Revin. Îmi golesc instalația și setează manual stația să reîncarce cu cât le spun eu. Între timp mă mai dau la vorba cu celălalt șef care e acum de serviciu.

– O să vă coste 120 de lei reîncărcarea.

– Cum să mă coste 120 de lei? Eu v-am plătit deja o reîncărcare completă. Dumneavoastră trebuia să știți cu cât să reîncărcați. Eu chiar v-am avertizat că stația nu are de unde să știe că s-a intervenit asupra instalației. Mai mult, sunteți service, nu trebuie să vin eu să vă arăt manualul cu cantitățile corecte. Dvs trebuie să citiți manualul.

– Eh, nu și-ar mai deschide nimeni service dacă ar sta să citească manualul. Lumea vine la service-urile astea mici și vrea ca mașina lor să fie tratată ca la reprezentanță.

Parcă aș vrea să fie tratată un pic mai bine decât ce mi-a făcut nenea de la reprezentanță mă gândesc eu, dar îi răspund:

– Pai și atunci cum o faceți, așa după ureche?

– Nu după ureche, o facem în felul nostru și nu am avut niciodată probleme!

Bineînțeles că nu ați avut probleme. Chiar dacă nu pui ulei sau lași umiditate în instalație, AC-ul va funcționa pe loc dar peste un an, doi o să înceapă să se strice iar. Îi explic chestia asta și suntem întrerupți de beep-ul stației care a terminat de încărcat. Până la urmă ma ofer să-i plătesc 40 de lei uleiul și suta de grame de freon pierdută în timpul descărcării și e de acord. Știu că nu o să mai revin nici aici.

Concluzia mea e că ne îndreptăm ușor spre Germania. I-am ajuns în ceea ce privește timpii de așteptare, suntem cam pe la jumătatea drumului în ceea ce privește prețul manoperei. Cum îmi spunea un alt proprietar de service, majoritatea oamenilor buni au plecat iar cei care au rămas, costă. Ultima care vine din urmă e calitatea, dacă o mai veni. Vedeți că nici BMW-urile nu mai sunt ce-au fost.

*

Vă las cu un fragment din Piersig în căutarea unui sudor pentru apărătoarea lui de lanț. Se pare că el a avut mai mult noroc.

Down the street I find a welder’s sign and enter. Cleanest welding place I’ve ever seen. Great high trees and deep grass line an open space in back, giving a kind of village-smithy appearance. All the tools are hung up with care, everything tidy, but no one is home. I’ll come back later.

……………………………

I kick the starter and gun the engine too hard, frustrated by something, and as we ride for the welder again, it takes a while to snap out.

The welder is in, an old man in his sixties or seventies, and he looks at me disdainfully… a complete reversal from the waitress. I explain about the chain guard and after a while he says, „I’m not taking it off for you. You’ll have to take it off.”

I do this and show it to him, and he says, „It’s full of grease.”

I find a stick out in back under the spreading chestnut tree and scrape all the grease into a trash barrel. From a distance he says,

„There’s some solvent in that pan over there.” I see the flat pan and get out the remaining grease with some leaves and the solvent. When I show it to him he nods and slowly goes over and sets the regulators for his gas torch. Then he looks at the tip and selects another one. Absolutely no hurry. He picks up a steel filler rod and I wonder if he’s actually going to try to weld that thin metal. Sheet metal I don’t weld. I braze it with a brass rod. When I try to weld it I punch holes in it and then have to patch them up with huge blobs of filler rod. „Aren’t you going to braze it?” I ask.

„No,” he says. Talkative fellow.

He sparks the torch, and sets a tiny little blue flame and then, it’s hard to describe, actually dances the torch and the rod in separate little rhythms over the thin sheet metal, the whole spot a uniform luminous orange-yellow, dropping the torch and filler rod down at the exact right moment and then removing them. No holes. You can hardly see the weld. „That’s beautiful,” I say. „One dollar,” he says, without smiling. Then I catch a funny quizzical look within his glance. Does he wonder if he’s overcharged? No, something else—lonely, same as the waitress. Probably he thinks I’m bullshitting him. Who appreciates work like this anymore?

 

Tags: , , , , , , , , ,

13 Responses to “Zen and the Art of Marcela Maintenance*” Subscribe

  1. una pe net 15/05/2018 at 09:38 #

    Super! nu mi-am putut dezlipi ochii de pe ecran pina la sfirsitul povestii.

  2. mihai 15/05/2018 at 16:47 #

    Eu trăiesc cu impresia că, dincolo de priceperea meșterilor, la reprezentanță:
    – ăia mai trec și prin niște traininguri periodice specifice mărcii; deci, chiar dacă or fi bătuți în cap, ceva-ceva tot le rămâne în memorie, măcar ăluia mai răsărit pe care îl întreabă ceilalți (de pildă nu cred că la reprezentanță ți-ar desface amortizorul fără imbus, și nici nu cred că ți-ar pune mai puțin ulei dacă ai schimba radiatorul AC)
    – piesele sunt originale 100% nu posibil falsificate (îmi povestea cumnatu-meu cum și-a luat un kit de distribuție INA pentru Fiat, total intervenție 1100 lei, și a început să-i țiuie după 28km)
    – au toate sculele strict necesare ca să nu strice piesele mai importante și să nu se accidenteze (cheia dinamometrică e fancy dar… nu e strict necesară pentru întreaga mașină, chiar dacă uneori câte un șurub mai slab de înger își dă demisia)
    – măsurarea punctului de îngheț al lichidului de frână la nemți e overkill. Lichidul de frână îmbătrânește într-un fel măsurat în laborator, drept pentru care se înlocuiește când îi vine vremea specificată în manual. Dacă pe Renault îl interesează cum îmbătrânește lichidul în condiții reale nu are nevoie să eșantioneze TOATE mașinile la FIECARE revizie, ci îi e suficient să eșantioneze câteva service-uri de câteva ori pe an. Altfel, și la noi există Renault Mobilität Garantie, doar că e valabilă doar pe perioada garanției (maxim 4 ani la Clio, dacă cumperi extensia de garanție) și nu primești mașină la schimb. La nemți e valabilă și post-garanție?

    În rest, tot respectul că ai sculele, manualele și timpul necesare să te ocupi singur de reparații, dar în cazul ăsta e cam rușine să te plimbi pe stradă cu un bec ars, fie el și la stopul central. Apropo, la pedala de frână ai un singur contact, care comandă toate trei stopurile. Dacă celelalte două stopuri merg, atunci al treilea s-a ars că i-a venit sorocul, nu din cauza lucrării la ventilator. Alternativa, că nu-ți mai merge niciun stop din cauza pedalierului și că „a rămas așa” e de neconceput.

    • ZAMM 15/05/2018 at 19:37 #

      Asa credeam si eu cu reprezentanta. De aceea am preferat sa ma duc la ei pentru probleme care pareau mai complicate: cablajul calculatorului de injectie si comportamentul ciudat al aerului conditionat. Acum nu mai sunt asa sigur.

      Se poate sa ai dreptate cu piesele dar uneori diferentele de pret sunt absolut ridicole. Cand am sunat la reprezentanta si am zis de radiatorul de AC, lui nenea de la telefon i-a disparut imediat entuziasmul: „-Ah, radiatorul de AC. La noi e 1500 de lei”. Stia si el ca asta va ucide imediat conversatia. 🙂
      Problema e una de risk management. Ai da de patru ori mai mult pe o piesa 100% originala decat pe una care are sa zicem are doar 70-80% sanse sa fie originala? Matematic, nu. In realitate… depinde.

      Cred ca verificarea lichidului de racire nu are legatura cu cat tine lichidul ci cu ce mai pune lumea prin instalatie. Daca sa zicem ca ai pierdut lichid pe undeva intre revizii si tu ai completat cu apa distilata atunci o verificare de genul asta are sens.

      Da, la nemti e valabila Renault Mobilität Garantie si dupa iesire a din garantie pt vehiculele produse dupa 2003 dar doar daca faci revizia la ei.

      In problema stopului, eu sunt mai mult pe mecanica si mai putin pe electrica. M-am gandit sa incerc ma iau si de el zilele trecute dar acum trebuie sa mai astepte vreo luna. Am mai avut o tentativa acum vreo cateva luni dar manualul e cam lacunar in ceea ce-l priveste. As fi vrut sa gasesc o procedura de diagnosticare fara sa ma apuc sa demontez sa ajung la el dar nu am gasit. E un stop cu leduri. E cam improbabil sa se fi ars toate simultan, poate vreo alta componenta integrata. Ii dau eu de cap pana la urma.

      • mihai 16/05/2018 at 12:22 #

        Aici sunt două chestii diferite: diagnoza („care e problema de fapt”) și reparația („cum rezolvăm problema”). Trainingurile sunt pentru reparații, însă pentru diagnoze trebuie cap și putere analitică bio, în timp ce toată lumea crede orbește în testele computerizate (care sunt sunt highly overrated) 🙂

        Eu sunt dispus să dau mai mult pe o piesă 100% originală, pentru că cele 20% șanse de țeapă mă stresează. Ținând cont că Renault are și gama de piese Motrio pentru mașini vechi, care nu sunt de 4 ori mai scumpe decât la magazinul din colț, și mai au și piese recondiționate în fabrica lor (mi-a căzut pompa de servodirecție din fabrică luna trecută, după 10 ani și 80000km, am înlocuit-o cu o recondiționată Renault), mi se pare un compromis acceptabil: dau un ban dar nu mă doare capul.

        Radiatorul de AC l-aș lua, poate, de la dezmembrări, că nu e piesă critică ca pompa de mai sus, pe principiul că dacă ar fi fost fals se coroda înainte să ajungă mașina la remat, însă mi l-aș instala tot în reprezentanță. Și aș spera să-mi pună intercoolerul la loc în mod corect 🙂

        În ceea ce privește stopul tău cu leduri, n-ai ce să diagnostichezi la el. I s-a prăjit alimentarea, probabil de bătrânețe (nenumărate veri pe care le-a petrecut în soare și-au spus cuvântul). Îl dai jos și pui altul, sau găsești un prieten electronist să ți-l repare. Principial vorbind, dacă celelalte stopuri se aprind contactul de la pedală n-are nimic. În același timp, electronica din stopul cu led e proiectată să meargă fără probleme la 14,5V plus componente de înaltă frecvență în timpul rulării, așadar nimic din ce ar fi putut face electricianul ăla la pedale, cu motorul oprit (deci la doar 12V), nu ar fi putut prăji stopul.

        • mihai 16/05/2018 at 12:40 #

          Și mai e o posibilitate: la tine stopul e montat pe hayon, posibil să se fi rupt firul acolo unde se flexează când manevrezi hayonul. Mie mi s-a rupt firul de la comanda centralizată a închiderii portbagajului. Tot de bătrânețe.

          • ZAMM 16/05/2018 at 14:27 #

            In timp ce tu scriai comentariul asta eu eram jos la masina incercand sa vad ce e cu stopul central. Trebuie sa-mi cer scuze fata de service-ul cu ventilatorul. Nu e din vina lor. E tensiune in mufa de alimentare. Asta e. Cu o mica pacatuire impotriva principiului „correlation does not imply causation” toti suntem datori. 🙂

            Ca circumstanta atenuanta, ledurile functioneaza. Problema e un contact imperfect.

        • moteky 17/05/2018 at 07:40 #

          domnilor, dar daca este o problema la lichidul de semnalizare?

          • ZAMM 17/05/2018 at 14:05 #

            Se inlocuieste lichidul de semnalizare cu o solutie de lichid de frana si aghiasma in raport de 2 la 1. 😛

  3. Eu... gen 15/05/2018 at 22:08 #

    Salut! Am avut Megane 2 bicorp, ca a ta dar cu facelift, luată de nouă din Romania. Am avut aceleași experiențe cu serviciile atât în reprezentanță (toate) cât și în service de cartier. Un electrician de la Cobălcescu mi-a greșit cablajul de la rezistența de trepte încercând să rezolve problema ventilatorului. M-am certat cu ei o luna de zile până am decis sa merg la Meridian Vest sa refac reparația pe alți bani. Ce e foarte trist este faptul că pe electricianul acela, pe care nu o să-l uit, l-am văzut peste vreun an angajat la Meridian Nord. Că doar are experiență pe electrică Renault, nu? Un alt service (de cartier de data asta) mi-a semi-stricat contractorul de la pedala de frână încercând să ajungă la aceiași nenorocit de ventilator de habitaclu. Defectul se manifesta intermitent astfel că nici nu am putut să mă cert cu ei. Am mers la Meridian Vest și mi-au pus-o pe tester și au zis că e contractorul. Vreo 200 de lei mai târziu (deh, piesa „de origine”) problema era rezolvată. A, să nu înțelegi că laud Meridian Vest. Ei sunt cei care m-au lăsat fără un șurub la scut tot pe baza de pneumatic cam la a 2-a revizie și tot ei sunt cei care nu au verificat plăcuțele spate de am ajuns la alt service ca deja frânam metal pe metal și evident scârțâia de m-am speriat.
    Ai Renault, scrii romane…

    • mihai 16/05/2018 at 12:34 #

      Pentru șurubul de la scut poți cere să-ți pună altul contra cost. Și, eventual când te sună tanti de la Vocea Clientului să te întrebe cum a fost, să-i zici că ți-au rupt șurubul cu pistolul pneumatic. Sau să negociezi să-l pună de la ei ca să nu-i pârăști 🙂

      Însă, dacă ai altceva și nu Renault, sunt sigur că tot romane scrii, doar că pe alți bani! 😛

    • ZAMM 16/05/2018 at 14:38 #

      Desi reteaua de service-uri lasa de dorit eu sunt multumit de masina. De ex. am un prieten care e deja la al treilea Ford Focus, cate unul din fiecare generatie, si a inceput cu 3 ani inainte sa cumpar eu Megane-ul. Si el e inca in Germania cu service-urile si drumurile de acolo. Chiar se mira asta iarna cand a venit in tara ca inca mai am masina si ca merge bine.

  4. outlaw 25/05/2018 at 11:26 #

    Pe mine ma deranjeaza faptul ca pe langa ca iti cer preturi mari, cei din service-uri sunt si incompetenti si mai mult de atat, au impresia ca daca lucreaza la reprezentanta au dat gaura la macaroana si clientul e un prost.

    Cazuri concrete:
    1. bara spate fixata in 3 suruburi din 4 dupa o tamponare, i-am pus sa o prinda in toate suruburile, ca daca fabricantul a pus 4 suruburi, le-a pus cu un motiv. Replica lor: hai, dom’le, pentru un surub sa o mai ridicam iar pe elevator?
    2. schimbarea incuietorii de la portiera soferului dupa spargere. Nu mai statea butucul pe fata de usa, m-au sunat sa imi spuna ca trebuie sa schimbe usa. De vina era siguranta care sarise in usa cand a fost sparta incuietoarea. A trebuit doar recuperata din interiorul usii. Te astepti ca mecanicii din reprezentanta sa stie lucrurile astea.
    3. S-a defectat termostatul si temperatura apei urca doar la jumate, in special la drum intins. Replica lor: asa face toate, e normal, chiar inseamna ca are racire buna. Au accelerat-o pe loc 10 minute si evident ca temperatura a crescut la normal. Am schimbat termostatul in regie proprie si problema a disparut.
    4. Disparitia freonului de la un an la altul. Abia dupa doi ani am gasit un mecanic care a stiut ca sunt de vina doua garnituri imbatranite la trecerea intre compartimentul motor si habitaclu. Am facut umplerea cu freon de vreo 4-5 ori degeaba? Sigur ca da. Replica lor: nu-i nevoie dom’le de substanta de contrast, daca pierde asa in timp lung e normal, se mai deterioreaza freonul, dar poate e radiatorul de vina, il schimbam pe ala si vedem daca mai pierde.

  5. dodoi 07/06/2018 at 14:36 #

    nu degeaba, peste ocean, nick name -ul dealership-ului e stealership. O revizie, in functie de marca, poate fi si aici destul de scumpa insa nu se prea merita la dealer decat in perioada garantiei. De cele mai multe ori ea e vizuala. Eu cand am luat masina am negociat cu dealer-ul schimb gratuit de ulei si tinutul cauciurilor de iarna/vara nelimitat in timp. Cu cauciucurile n-am reusit decat vreo 3 ani dupa care ei au inceput sa foloseasca o firma specializata si n-au mai vrut. Cu schimbul de ulei si revizia am reusit pana acum. Sunt in al 8-lea an si am platit doar o taxa de mediu de 6 dolari introdusa dupa cativa ani. Mai caraie ei ca nu am mai prea facut si alte reparatii la ei, dar pana acum am reusit. Schimbul de ulei e vazut ca aducator de alte servicii si e de regula „loss leader”. Oricum daca ar fi trebuit sa-l platesc era vreo $60 la Ford.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea