Mâncare de Allium schoenoprasum cu măsline

În caz că sunteți în pană de idei gastronomice, luați una de la mama: mâncare de arpagic cu măsline.

Așa-i că vă era dor de #cevabundelamama? Dacă tot am fost prezentă la facerea ei, am zis să vă povestesc și vouă rețeta, mai ales că nu-i nici grea, iar rezultatul bucură papilele, ca orice tocăniță tradițională. Mâncarea de arpagic cu măsline e sora mai migăloasă a tocanei de praz cu măsline, pentru că bulbii mărunți de Allium schoenoprasum (pe numele lui științific) nu-s chiar la îndemâna oricui de curățat, spre deosebire de praz care doar se taie în bucăți mai mici sau mai mari, după preferințe. Mama de exemplu consideră curățarea arpagicului o treabă ușoară, mai ales dacă îl înmoi în apă înainte. Alții se îngrozesc înainte de a încerca.

Cantități/ingrediente:

  • vreo juma de kil de arpagic,
  • tot atâtea măsline – noi le preferăm pe cele din categoria „natural” de la Mega
  • o ceapă mare
  • niscai ardei gras, bulion
  • mirodenii pentru orice tocană – cimbru, mărar, pătrunjel
  • o lămâie, ulei, sare, piper

Ca la orice tocană, se taie o ceapă mărunt și se călește într-o lingură-două de ulei (nutriționista mamei zice că asta e cantitatea maximă de ulei admisă la 1 kg de legume).

În paralel, puneți măslinele într-o oală cu apă și dați-le într-un clocot, ca să-și mai lase din sare. După care le scoateți și le crestați, ca atunci când le puneți în tocană să-și lase mai bine gustul.

Când ceapa e călită începeți să adăugați diverse: ardei gras tăiat mărunt, mirodeniile preferate (mama folosește un amestec de legume uscate tot de la Mega, fără sare), apoi puneți arpagicul curățat și turnați apă până se acoperă toate. Le fierbeți până când bulbii se înmoaie, adăugați măslinele, o lingură-două de bulion, după gust, și le mai lăsați la fiert împreună.

Mama a pus și un ardei iute, pentru că mâncarea nepicantă e ca politica fără minciuni. La final, când toate ingredientele s-au împrietenit destul între ele, a adăugat o jumătate de lămâie tăiată felii subțiri și a stors cealaltă jumătate în mâncare. Sare, piper, după gust, plus verdeața de sezon. Îmi amintesc că mama punea în mâncarea asta, când eram mai mică, și frunze de dafin. Am întrebat-o de ce nu mai pune acum și mi-a zis că nu-i mai place gustul. Voi puteți să puneți dacă vă place. Oricum ar fi, rezultatul e gustos și merge bine cu o salată verde de primăvară, cu de toate.

Poftă bună!

P.S. De câte ori mă uit la titlu citesc Schopenhauer. Cu sau fără doi ani de facultate de filosofie ratată, însă, gustul tocanei tot ăla este 😀

Tags: , , , ,

2 Responses to “Mâncare de Allium schoenoprasum cu măsline” Subscribe

  1. Ștefan Brăgărea 27/03/2019 at 16:23 #

    Minunat! Dna Benezic, atunci când scapă de sclavia achizițiilor, rămâne magnifică. În rest…

  2. moteky 28/03/2019 at 15:54 #

    Hah! Chiar am facut o tocanita de praz acu’ vreo 2 zile.
    Multumesc de pontul cu lamaia. O sa incerc, sper sa-i placa sotiei (e cam mofturoasa la masline, cfs, ncfs…).
    Sanatate multa si dvs si mamei.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.