Mâncare de Allium schoenoprasum cu măsline

În caz că sunteți în pană de idei gastronomice, luați una de la mama: mâncare de arpagic cu măsline.

Așa-i că vă era dor de #cevabundelamama? Dacă tot am fost prezentă la facerea ei, am zis să vă povestesc și vouă rețeta, mai ales că nu-i nici grea, iar rezultatul bucură papilele, ca orice tocăniță tradițională. Mâncarea de arpagic cu măsline e sora mai migăloasă a tocanei de praz cu măsline, pentru că bulbii mărunți de Allium schoenoprasum (pe numele lui științific) nu-s chiar la îndemâna oricui de curățat, spre deosebire de praz care doar se taie în bucăți mai mici sau mai mari, după preferințe. Mama de exemplu consideră curățarea arpagicului o treabă ușoară, mai ales dacă îl înmoi în apă înainte. Alții se îngrozesc înainte de a încerca.

Cantități/ingrediente:

  • vreo juma de kil de arpagic,
  • tot atâtea măsline – noi le preferăm pe cele din categoria „natural” de la Mega
  • o ceapă mare
  • niscai ardei gras, bulion
  • mirodenii pentru orice tocană – cimbru, mărar, pătrunjel
  • o lămâie, ulei, sare, piper

Ca la orice tocană, se taie o ceapă mărunt și se călește într-o lingură-două de ulei (nutriționista mamei zice că asta e cantitatea maximă de ulei admisă la 1 kg de legume).

În paralel, puneți măslinele într-o oală cu apă și dați-le într-un clocot, ca să-și mai lase din sare. După care le scoateți și le crestați, ca atunci când le puneți în tocană să-și lase mai bine gustul.

Când ceapa e călită începeți să adăugați diverse: ardei gras tăiat mărunt, mirodeniile preferate (mama folosește un amestec de legume uscate tot de la Mega, fără sare), apoi puneți arpagicul curățat și turnați apă până se acoperă toate. Le fierbeți până când bulbii se înmoaie, adăugați măslinele, o lingură-două de bulion, după gust, și le mai lăsați la fiert împreună.

Mama a pus și un ardei iute, pentru că mâncarea nepicantă e ca politica fără minciuni. La final, când toate ingredientele s-au împrietenit destul între ele, a adăugat o jumătate de lămâie tăiată felii subțiri și a stors cealaltă jumătate în mâncare. Sare, piper, după gust, plus verdeața de sezon. Îmi amintesc că mama punea în mâncarea asta, când eram mai mică, și frunze de dafin. Am întrebat-o de ce nu mai pune acum și mi-a zis că nu-i mai place gustul. Voi puteți să puneți dacă vă place. Oricum ar fi, rezultatul e gustos și merge bine cu o salată verde de primăvară, cu de toate.

Poftă bună!

P.S. De câte ori mă uit la titlu citesc Schopenhauer. Cu sau fără doi ani de facultate de filosofie ratată, însă, gustul tocanei tot ăla este 😀

Tags: , , , ,

2 Responses to “Mâncare de Allium schoenoprasum cu măsline” Subscribe

  1. Ștefan Brăgărea 27/03/2019 at 16:23 #

    Minunat! Dna Benezic, atunci când scapă de sclavia achizițiilor, rămâne magnifică. În rest…

  2. moteky 28/03/2019 at 15:54 #

    Hah! Chiar am facut o tocanita de praz acu’ vreo 2 zile.
    Multumesc de pontul cu lamaia. O sa incerc, sper sa-i placa sotiei (e cam mofturoasa la masline, cfs, ncfs…).
    Sanatate multa si dvs si mamei.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.