Mâncare de Allium schoenoprasum cu măsline

În caz că sunteți în pană de idei gastronomice, luați una de la mama: mâncare de arpagic cu măsline.

Așa-i că vă era dor de #cevabundelamama? Dacă tot am fost prezentă la facerea ei, am zis să vă povestesc și vouă rețeta, mai ales că nu-i nici grea, iar rezultatul bucură papilele, ca orice tocăniță tradițională. Mâncarea de arpagic cu măsline e sora mai migăloasă a tocanei de praz cu măsline, pentru că bulbii mărunți de Allium schoenoprasum (pe numele lui științific) nu-s chiar la îndemâna oricui de curățat, spre deosebire de praz care doar se taie în bucăți mai mici sau mai mari, după preferințe. Mama de exemplu consideră curățarea arpagicului o treabă ușoară, mai ales dacă îl înmoi în apă înainte. Alții se îngrozesc înainte de a încerca.

Cantități/ingrediente:

  • vreo juma de kil de arpagic,
  • tot atâtea măsline – noi le preferăm pe cele din categoria „natural” de la Mega
  • o ceapă mare
  • niscai ardei gras, bulion
  • mirodenii pentru orice tocană – cimbru, mărar, pătrunjel
  • o lămâie, ulei, sare, piper

Ca la orice tocană, se taie o ceapă mărunt și se călește într-o lingură-două de ulei (nutriționista mamei zice că asta e cantitatea maximă de ulei admisă la 1 kg de legume).

În paralel, puneți măslinele într-o oală cu apă și dați-le într-un clocot, ca să-și mai lase din sare. După care le scoateți și le crestați, ca atunci când le puneți în tocană să-și lase mai bine gustul.

Când ceapa e călită începeți să adăugați diverse: ardei gras tăiat mărunt, mirodeniile preferate (mama folosește un amestec de legume uscate tot de la Mega, fără sare), apoi puneți arpagicul curățat și turnați apă până se acoperă toate. Le fierbeți până când bulbii se înmoaie, adăugați măslinele, o lingură-două de bulion, după gust, și le mai lăsați la fiert împreună.

Mama a pus și un ardei iute, pentru că mâncarea nepicantă e ca politica fără minciuni. La final, când toate ingredientele s-au împrietenit destul între ele, a adăugat o jumătate de lămâie tăiată felii subțiri și a stors cealaltă jumătate în mâncare. Sare, piper, după gust, plus verdeața de sezon. Îmi amintesc că mama punea în mâncarea asta, când eram mai mică, și frunze de dafin. Am întrebat-o de ce nu mai pune acum și mi-a zis că nu-i mai place gustul. Voi puteți să puneți dacă vă place. Oricum ar fi, rezultatul e gustos și merge bine cu o salată verde de primăvară, cu de toate.

Poftă bună!

P.S. De câte ori mă uit la titlu citesc Schopenhauer. Cu sau fără doi ani de facultate de filosofie ratată, însă, gustul tocanei tot ăla este 😀

Etichete: , , , ,

2 comentarii la “Mâncare de Allium schoenoprasum cu măsline” Subscribe

  1. Ștefan Brăgărea 27/03/2019 at 16:23 #

    Minunat! Dna Benezic, atunci când scapă de sclavia achizițiilor, rămâne magnifică. În rest…

  2. moteky 28/03/2019 at 15:54 #

    Hah! Chiar am facut o tocanita de praz acu’ vreo 2 zile.
    Multumesc de pontul cu lamaia. O sa incerc, sper sa-i placa sotiei (e cam mofturoasa la masline, cfs, ncfs…).
    Sanatate multa si dvs si mamei.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.