Cum am ieșit de pe piața liberă de energie și m-am întors la dictatură

După doi ani de capitalism veros, în care mi s-a triplat abonamentul la Enel și aproape dublat prețul kilowatt-ului pe piața liberă, am decis să mă las ocrotită de stat, măcar până în 2022 și să mai profit un pic de comunism

M-a „vizitat” iar Enel-ul cu o scrisorică omagială în care mă anunță că dacă până pe 20 iulie nu-i dau un semn de viață, îmi majorează tarifele la care îmi furnizează curent. Cum zicea un prieten, modul ăsta al furnizorilor de utilități din România, de a te țepui un pic la fiecare expirare de contract e un obicei deprins probabil de la vânzătorii ăia surdo-muți de prin trenuri, care vin și-ți pun în brațe tot felul de nimicuri, iar dacă te văd că te-ai prins de vreun muțunache sau pix cu aruncător de flăcări încorporat, gata, îți cer banii pe ele. Cam așa a semănat și scrisorica asta, că avea pe lângă oferta de nerefuzat și o foaie colorată pe care niște creativi de la Enel te invitau să o bricolezi ca să-ți iasă o solniță. Să-ți pui sare pe rană nu alta!

Anul trecut pe vremea asta m-am indignat toată că scumpirea era de 25%. Anul ăsta s-au nesimțit de-a binelea și au plusat cu 125% prețul abonamentului zilnic (da, chestia aia absurdă, haiducească) și cu încă vreo 17% prețul pe kilowatt. În acest moment, după doi ani de „jucat” pe piața liberalizată de energie, constat că am ajuns la un tarif majorat cu peste 50% și la un abonament zilnic de aproape trei ori mai mare.

oferta/an 2017 2018 2019
 abonament lei/zi 0,16 0,20 0,45
consum lei/kWh 0,159 0,203 0,235

 

În timpul ăsta, guvernul și ANRE au dat o bulă (zisă și ordonanța 114/2018) prin care au stabilit că de la 1 martie 2019, pentru muritorii care nu au avut curajul trecerii la piața liberă, prețul kilowatt-ului va rămâne fix până la 1 februarie 2022, adică va fi de 0,41672 de lei/kWh în cazul Enel Muntenia. E ceva mai puțin decât tariful la care ajungi pe piața liberă, dacă aduni toate taxele și accizele, fără abonamentul ăla scump și inexplicabil. Conform comparatorului de tarife de pe site-ul ANRE, Enel-ul cu tariful reglementat este (în cazul meu) prima cea mai avantajoasă opțiune, în timp ce oferta de pe piața liberă Enel Fix Online e abia pe locul 11, și asta în condițiile în care pe site-ul ANRE abonamentul cu care figurează Enel este tot 0,20 de lei/zi, nu 0,45 de lei cu cât mă amenință pe mine.

Am ajuns, așadar, să fim sancționați ca niște burgheji dacă luăm curent de pe piața liberă. La acest moment ești mai câștigat dacă-ți bagi picioarele în ea de piață liberă și te întorci spășit la tariful dictatorial al statului. Nu-i vorbă că la fel de arbitrar și dictatorial e și tariful stabilit pe piața liberă de dragii de furnizori. După cum vă spuneam anul trecut pe vremea asta am încercat să întreb Enel-ul de ce mi-a majorat tariful și abonamentul. Și mi-a răspuns că… pentru că poate.

De data asta am învățat lecția și n-am mai întrebat nimic la Enel. Am scris mai întâi la ANRE și am întrebat, precum cetățeanul turmentat, eu cum fac să iau curent cu preț reglementat? Și mi-a răspuns rapid, de pe o zi pe alta, că pot să cer asta la furnizorul meu, după cum urmează

In cazul clienților casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor concurențial și care doresc să beneficieze de tarife reglementate se procedează după cum urmează:

1. Dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanță obligat sau opțional în zona de rețea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, încheie un contract reglementat numai cu acesta.

2.  Dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică care nu este desemnat furnizor de ultimă instanță în zona de rețea în care se află locul de consum, încheie un contract reglementat cu furnizorul de ultimă instanță obligat desemnat pentru zona de rețea în care se află locul de consum.

Adică dacă nu aveți, ca mine, contract pe piața liberă tot cu un furnizor din ăsta mare, desemnat FUI obligat sau opțional, și ați optat să faceți contract cu vreo firmuliță bine intenționată care a încercat piața liberă cu degetul, trebuie să vă întoarceți la un furnizor mamut – în funcție de zona în care vă aflați. Lista de mamuți transmisă de ANRE e asta:

1. Furnizori de ultimă instanță obligați:

a).Societatea Electrica Furnizare S.A. – pentru zonele de rețea Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

b).CEZ Vânzare S.A. – pentru zona de rețea Oltenia;

c).E.ON Energie România S.A. – pentru zona de rețea Moldova;

d).Enel Energie Muntenia S.A. – pentru zona de rețea Muntenia Sud;

e).Enel Energie S.A. – pentru zonele de rețea Banat și Dobrogea;

 

2. Furnizori de ultimă instanță opționali:

a). Societatea Electrica Furnizare S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia;

b). CEZ Vanzare S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Nord;

c). E.ON Energie România S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

d).Enel Energie Muntenia S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

e).Enel Energie S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

f).Engie România S.A. – pentru zonele de rețea Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud;

g).Getica 95 Com S.R.L.- pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Sud;

h).S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. – pentru zona de rețea Muntenia Sud;

i).MET România Energy S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Sud;

j).Restart Energy One S.R.L. – pentru zonele de rețea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud;

k).Tinmar Energy S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.

Celor de la Enel le-am scris direct că vreau să mă întorc la tariful reglementat și gata. Conform legii și informării ANRE, ai dreptul oricând, chiar dacă nu ți-a expirat contractul de pe piața liberă, să-i scrii furnizorului tău și să-i spui să-și bage în rețea la loc oferta aia avantajoasă, că tu vrei iar la prețul tătucului stat.

Iar dacă văd că dă semne de însănătoșire piața liberă până în 2022, pot oricând să renunț din nou la tariful reglementat și să fac contract cu o firmă de pe piața liberă. Și tot așa. Până când ne intră sau ne iese definitiv din cap capitalismul ăsta.

Luați cu sare!

UPDATE 3 august 2019

Am primit pe email răspunsul de la ENEL, care mi-a trimis un formular de completat și semnat (prin care acceptam oferta de pe piața reglementată, de 0,41672 lei/kwh) și mi-au cerut o copie a actului de identitate pentru încheierea noului contract. Teoretic ar trebui ca de la 1 septembrie să intre în vigoare acest nou contract. Până aici a fost simplu.

UPDATE 30 august 2019

Epilogul poveștii cu revenirea la piața reglementată de energie, după doi ani de capitalism sălbatic pe aia liberă, a avut loc azi, când m-am dus la cel mai nou și modern sediu Enel, de pe Bulevardul Unirii, ca să depun contractul nou, semnat de mine.
Am fost contrariată că deși toate demersurile până acum le făcusem destul de simplu, online, a fost totuși nevoie să printez contractul, să-l semnez, și să pierd o oră ca să mă duc cu el la un sediu Enel, când logic ar fi fost să-l pot trimite semnat și scanat tot online. Ce-i drept, mai exista varianta prin poștă, care mi s-a părut și mai nepotrivită.
Așa că azi am stat cam jumătate de oră în așteptare în minunatul sediu Enel, cu bonul de ordine și o mulțime de alți oameni ca mine, resemnați că în ciuda prosperității aparente a companiei, relația cu publicul merge cam la fel de împiedicat ca pe vremea când stăteam la cozi ca să plătim și facturile.
În fine, plusul interacțiunii de azi a fost că atunci când am ajuns la duduia care mi-a înregistrat contractul și am întrebat-o de ce nu se putea face asta și online, m-a privit și ea mirată, s-a uitat pe foaia pe care o primisem de la companie (în care mi se enumerau doar cele două variante – poșta sau sediul) și mi-a spus așa:
– În mod normal ar fi trebuit să se poată și online. Îmi permiteți să fac o copie după această scrisoare ca s-o transmit în sistem și să semnalez problema? Ca să se corecteze, adăugând pe lista opțiunilor și varianta online…

Și uite așa am ajutat azi Enel Muntenia să-și mai îmbunătățească un pic relația cu clienții. Cu plăcere! 

 

UPDATE 2021

Pentru că mai sunt cititori care nu se uită la dată, și-mi scriu să mă întrebe cum am făcut să rămân cu tariful reglementat, atrag atenția și aici că lucrurile s-au schimbat de la data publicării acestui articol. Între timp Ordonanța 114/2018 a fost abrogată de Guvernul PNL prin Ordonanța 1/2020 și de la 1 ianuarie 2021 suntem siliți toți să trecem din nou pe piața liberă sau să rămânem la tariful de ultimă instanță care de regulă e mai mare.

Ce am mai scris pe tema asta găsiți aici:

Tags: , , , , , , ,

72 Responses to “Cum am ieșit de pe piața liberă de energie și m-am întors la dictatură” Subscribe

  1. Claudiu 12/10/2020 at 12:24 #

    Nu vreau sa fiu rau dar sunteti foarte saraci daca va uitati la o diferenta de 5-10 lei / luna (deci 1-2 euro / luna( la un consum mediu de 100 kW. Chiar si in cazul in care ati consuma dublu mi se pare o suma derizorie. Eu cand am trecut la piata libera am trecut nu pentru pret ci pentru a incuraja firmele de piata libera , a avea in acelasi loc toata facturiile (RCS RDS in cazul meu) si a da o palma sistemului reglementat si comunist. In orice sistem economic corect si normal , pretul e facut de piata si mi se pare normal asa. Nu mi se pare normal cand aproape tot pretul e facut de accize si taxe dar aste e altceva…

    101 kW cat consum eu acu ar insemna 75 lei la Digi , la Muntenia e 67. Deci vreo 9 lei diferent pe luna. Pierd mai mult cand alerg dupa autobus , despre ce vorbim?

    In tot acest timp , semnez totul online daca e nevoie de prelungiri, nu am fost la cozi sau alte vrajeli. Sunt sunat imediat daca am vreo problema. Pentru asta eu zic ca merita.

    • Dollo 12/10/2020 at 16:24 #

      Foarte săraci sau ne enervează stilul „liber” de a face afaceri al băieților deștepți. Și abonamentul ăla care se scumpește de la un an la altul, fără nicio fundamentare economică. Înțeleg că prețul kilowatt-ului e influențat de piața globală, dar abonamentul zilnic, care e treaba cu el? Întreb serios, că poate știi toate de astea de vreme ce ești mulțumit de serviciile pe care le primești. Că partea asta cu semnatul online și toată corespondența la un click distanță o avem toți, nu e vreo chestie rezervată doar pieței libere.

    • Andreea 06/11/2020 at 15:18 #

      Este ciudat să consumi doar 100 kw/lună…dar fiecare își cumpără câte becuri poate! Eu am un consum lunar de 400-500kw…asa ca diferența se simte in factură!!
      Părinții mei pensionari, 3 camere..tot consuma aproape 200 kw…normal ca 20-30 lei contează …de ce sa ii dau unei companii care mă arde ori de câte ori are ocazia???

      • Alex 08/01/2021 at 14:20 #

        Sa inteleg ca la consumul de 4-500kW e vorba de casa, in care ai un frigider de acum 30 de ani, lada frigorifica la fel, becuri de 100w de la chinezi cu 2 lei, vreo 3 tv cu tub si 2 calculatoare de 10 ani; glumesc dar nu e departe de adevar. Ai mei la casa au cam 350kW/luna dar am inventariat totul si cam asa e (dar au un boiler ce consuma 90kW/luna la 2h functionare pe zi daca nu mai mult)

        Pentru parintii tai, incearca sa schimbi cel putin 2 lucruri: combina frigorifica cu una A++ sau daca bugetul permite un A+++ si toate becurile pe led dar mai de calitate gen philips/osram. Daca e posibil, TV-ul la care se uita cel mai des sa nu fie cu tub.

        In cazul meu, apartament cu 3 camere, parter, 2 persoane, (1bucatarie open space) am 98kW / 27 zile / 3,63kW pe zi consum mediu. Sa zic 100kW/luna si vreo 60-70lei/luna. Poate va dau niste idei, mie imi place treaba cu electricitatea si ideea de consum mic si eficienta cat mai buna, asa ca mi-am facut un excel cu absolut tot ce merge pe curent si cam cat timp functioneaza fiecare aparat (pe zi/pe luna). Concluzii pe baza consumului specificat in cartile tehnice si pe spatele aparatelor:
        – 2-3 aparate dintr-un apartament consuma aproape 50% din energia totala (frigiderul, masina de spalat si centrala pe gaz, deci merita A++++++ cat de multe + uri in functie de bugetul disponibil). La centrala pe gaz ai pompa de recirculare, ventilatorul de evacuare a gazelor arse si ceva electronica.
        – TOT iluminatul schimbat pe LED inclusiv schimbate becurile de la hota, 116W total (led inclusiv la veioze). Pe anul 2021 mi-am fixat targetul de 100W total pt iluminat. Cand m-am mutat, doar 1 bec cu halogen consuma 105W.
        – tv, smart tv 3buc tot pe led de max 55W consum/ora/tv si unul din ele functioneaza si 8h/zi
        – combina frigorifica A++ papa 26% din cantitatea de energie a apartamentului intr-o luna; insa da, se putea si A+++ insa din calcule mi-am dat seama ca din diferenta de pret dintre A+++ si A++, economia de curent si pretul nu se justifica pe durata de viata a echipamentului (in niciun caz in timpul garantiei fie el si de 4-5 ani). Merita daca iti iei direct combina A+++ dupa ce ai avut un frigider mic cu congelator A+ pe care nu l-ai cumparat tu
        – 2,2kW/pe luna se risipesc doar pe aparatele oprite care stau in priza in standby (tv, incarcatoare, cuptoare cu microunde, etc). Desigur e incomod sa tot bagi stecherul in priza, dar e interesant lucrul acesta mai ales daca extinzi asta intr-un raport pe an.

        Inca nu e consumul ideal, dar este aproape de ideea de 120kW/apartament 3 camere, deci realizabil.

        Eu zic sa va jucati putin cu excelul, cu graficele si cu consumul aparatelor si o sa vedeti lucruri interesante la care poate nici nu v-ati fi gandit si in care merita investit pentru scaderea consumului de curent al apartamentului.

    • army 06/02/2021 at 14:28 #

      Nu este vorba de una sau de alta(saraci, bogati) este vorba de corectitudine. Iar la energie electrica de aceea s-a inventat contorul ca sa platesti KW consumati. Restul toate sunt mizerii si gainarii. Intr-o tara plina de ingineri si specialisti nu am vazut pe nimeni sa se miste si sa scoata la lumina mizeriile cu cogenerarea si certificate verzi- care nu au nimic de a face cu piata libera. Se iau bani de la toata Romania si se dau la unele firme (SRL) de solare, eoliene, etc. Una este sa stimulezi (reduceri de taxe, etc, vezi IT) un sector si alta sa furi la propriu. In plus nici-o tara nu va fi performanta la export daca nu are un sistem integrat de stat de producere si distribuire de en. electrica. Ca sa nu mai vorbim ca este un sistem strategic.

    • Robert 21/03/2022 at 15:55 #

      Claudiu, te rugăm frumos să ne ieţi că suntem săraci şi te-am deranjat.
      Din păcate aşa e cu săracii ăştia, deranjează pe toată lumea.
      Îţi urez din suflet să nu apuci să ajungi sărac.

  2. Cornel 12/01/2021 at 21:35 #

    Eu consum in jur de 400 kw pe luna , stau la casa și am iluminat full led,cam toate aparatele electrice A cu mulți de plus, dar asta este, ața consum, vara chiar mai mult, din cauza piscinei,ma rog consumul lunar variază între 380 și 500 Kw, zilele astea chiar ma uitam la facturi și văd cum plătesc 400 de euro pe an aiurea la energie electrică și gaz, când as putea sa trec la alți furnizor, mai puțin avari decât Enel și Engie, o palma data sitemului. Poate dacă firmele mici care intra in piața vor fi incurajate, vor reuși sa crească și sa devină puternice.
    Va mai aduceți aminte de Romtelecom in anii 98-2004 când aveau monopol pe telefonie fixa și internet. Ușor ușor firmele de cablu au făcut concurenta și acum Telekom se vinde, a devenit o companie complet nerentabilă și nemții își iau talpasita din Romania. Asa sper sa se întâmple și in piața asta de energie, concurenta este benefică pentru consumatori, deci faceți tot posibilul sa o sustineti, cu cât suntem mai mulți cu atât mai bine pentru noi.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.