Cum am ieșit de pe piața liberă de energie și m-am întors la dictatură

După doi ani de capitalism veros, în care mi s-a triplat abonamentul la Enel și aproape dublat prețul kilowatt-ului pe piața liberă, am decis să mă las ocrotită de stat, măcar până în 2022 și să mai profit un pic de comunism

M-a „vizitat” iar Enel-ul cu o scrisorică omagială în care mă anunță că dacă până pe 20 iulie nu-i dau un semn de viață, îmi majorează tarifele la care îmi furnizează curent. Cum zicea un prieten, modul ăsta al furnizorilor de utilități din România, de a te țepui un pic la fiecare expirare de contract e un obicei deprins probabil de la vânzătorii ăia surdo-muți de prin trenuri, care vin și-ți pun în brațe tot felul de nimicuri, iar dacă te văd că te-ai prins de vreun muțunache sau pix cu aruncător de flăcări încorporat, gata, îți cer banii pe ele. Cam așa a semănat și scrisorica asta, că avea pe lângă oferta de nerefuzat și o foaie colorată pe care niște creativi de la Enel te invitau să o bricolezi ca să-ți iasă o solniță. Să-ți pui sare pe rană nu alta!

Anul trecut pe vremea asta m-am indignat toată că scumpirea era de 25%. Anul ăsta s-au nesimțit de-a binelea și au plusat cu 125% prețul abonamentului zilnic (da, chestia aia absurdă, haiducească) și cu încă vreo 17% prețul pe kilowatt. În acest moment, după doi ani de „jucat” pe piața liberalizată de energie, constat că am ajuns la un tarif majorat cu peste 50% și la un abonament zilnic de aproape trei ori mai mare.

oferta/an 2017 2018 2019
 abonament lei/zi 0,16 0,20 0,45
consum lei/kWh 0,159 0,203 0,235

 

În timpul ăsta, guvernul și ANRE au dat o bulă (zisă și ordonanța 114/2018) prin care au stabilit că de la 1 martie 2019, pentru muritorii care nu au avut curajul trecerii la piața liberă, prețul kilowatt-ului va rămâne fix până la 1 februarie 2022, adică va fi de 0,41672 de lei/kWh în cazul Enel Muntenia. E ceva mai puțin decât tariful la care ajungi pe piața liberă, dacă aduni toate taxele și accizele, fără abonamentul ăla scump și inexplicabil. Conform comparatorului de tarife de pe site-ul ANRE, Enel-ul cu tariful reglementat este (în cazul meu) prima cea mai avantajoasă opțiune, în timp ce oferta de pe piața liberă Enel Fix Online e abia pe locul 11, și asta în condițiile în care pe site-ul ANRE abonamentul cu care figurează Enel este tot 0,20 de lei/zi, nu 0,45 de lei cu cât mă amenință pe mine.

Am ajuns, așadar, să fim sancționați ca niște burgheji dacă luăm curent de pe piața liberă. La acest moment ești mai câștigat dacă-ți bagi picioarele în ea de piață liberă și te întorci spășit la tariful dictatorial al statului. Nu-i vorbă că la fel de arbitrar și dictatorial e și tariful stabilit pe piața liberă de dragii de furnizori. După cum vă spuneam anul trecut pe vremea asta am încercat să întreb Enel-ul de ce mi-a majorat tariful și abonamentul. Și mi-a răspuns că… pentru că poate.

De data asta am învățat lecția și n-am mai întrebat nimic la Enel. Am scris mai întâi la ANRE și am întrebat, precum cetățeanul turmentat, eu cum fac să iau curent cu preț reglementat? Și mi-a răspuns rapid, de pe o zi pe alta, că pot să cer asta la furnizorul meu, după cum urmează

In cazul clienților casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor concurențial și care doresc să beneficieze de tarife reglementate se procedează după cum urmează:

1. Dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanță obligat sau opțional în zona de rețea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, încheie un contract reglementat numai cu acesta.

2.  Dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică care nu este desemnat furnizor de ultimă instanță în zona de rețea în care se află locul de consum, încheie un contract reglementat cu furnizorul de ultimă instanță obligat desemnat pentru zona de rețea în care se află locul de consum.

Adică dacă nu aveți, ca mine, contract pe piața liberă tot cu un furnizor din ăsta mare, desemnat FUI obligat sau opțional, și ați optat să faceți contract cu vreo firmuliță bine intenționată care a încercat piața liberă cu degetul, trebuie să vă întoarceți la un furnizor mamut – în funcție de zona în care vă aflați. Lista de mamuți transmisă de ANRE e asta:

1. Furnizori de ultimă instanță obligați:

a).Societatea Electrica Furnizare S.A. – pentru zonele de rețea Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

b).CEZ Vânzare S.A. – pentru zona de rețea Oltenia;

c).E.ON Energie România S.A. – pentru zona de rețea Moldova;

d).Enel Energie Muntenia S.A. – pentru zona de rețea Muntenia Sud;

e).Enel Energie S.A. – pentru zonele de rețea Banat și Dobrogea;

 

2. Furnizori de ultimă instanță opționali:

a). Societatea Electrica Furnizare S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia;

b). CEZ Vanzare S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Nord;

c). E.ON Energie România S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

d).Enel Energie Muntenia S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

e).Enel Energie S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

f).Engie România S.A. – pentru zonele de rețea Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud;

g).Getica 95 Com S.R.L.- pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Sud;

h).S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. – pentru zona de rețea Muntenia Sud;

i).MET România Energy S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Sud;

j).Restart Energy One S.R.L. – pentru zonele de rețea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud;

k).Tinmar Energy S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.

Celor de la Enel le-am scris direct că vreau să mă întorc la tariful reglementat și gata. Conform legii și informării ANRE, ai dreptul oricând, chiar dacă nu ți-a expirat contractul de pe piața liberă, să-i scrii furnizorului tău și să-i spui să-și bage în rețea la loc oferta aia avantajoasă, că tu vrei iar la prețul tătucului stat.

Iar dacă văd că dă semne de însănătoșire piața liberă până în 2022, pot oricând să renunț din nou la tariful reglementat și să fac contract cu o firmă de pe piața liberă. Și tot așa. Până când ne intră sau ne iese definitiv din cap capitalismul ăsta.

Luați cu sare!

UPDATE 3 august 2019

Am primit pe email răspunsul de la ENEL, care mi-a trimis un formular de completat și semnat (prin care acceptam oferta de pe piața reglementată, de 0,41672 lei/kwh) și mi-au cerut o copie a actului de identitate pentru încheierea noului contract. Teoretic ar trebui ca de la 1 septembrie să intre în vigoare acest nou contract. Până aici a fost simplu.

UPDATE 30 august 2019

Epilogul poveștii cu revenirea la piața reglementată de energie, după doi ani de capitalism sălbatic pe aia liberă, a avut loc azi, când m-am dus la cel mai nou și modern sediu Enel, de pe Bulevardul Unirii, ca să depun contractul nou, semnat de mine.
Am fost contrariată că deși toate demersurile până acum le făcusem destul de simplu, online, a fost totuși nevoie să printez contractul, să-l semnez, și să pierd o oră ca să mă duc cu el la un sediu Enel, când logic ar fi fost să-l pot trimite semnat și scanat tot online. Ce-i drept, mai exista varianta prin poștă, care mi s-a părut și mai nepotrivită.
Așa că azi am stat cam jumătate de oră în așteptare în minunatul sediu Enel, cu bonul de ordine și o mulțime de alți oameni ca mine, resemnați că în ciuda prosperității aparente a companiei, relația cu publicul merge cam la fel de împiedicat ca pe vremea când stăteam la cozi ca să plătim și facturile.
În fine, plusul interacțiunii de azi a fost că atunci când am ajuns la duduia care mi-a înregistrat contractul și am întrebat-o de ce nu se putea face asta și online, m-a privit și ea mirată, s-a uitat pe foaia pe care o primisem de la companie (în care mi se enumerau doar cele două variante – poșta sau sediul) și mi-a spus așa:
– În mod normal ar fi trebuit să se poată și online. Îmi permiteți să fac o copie după această scrisoare ca s-o transmit în sistem și să semnalez problema? Ca să se corecteze, adăugând pe lista opțiunilor și varianta online…

Și uite așa am ajutat azi Enel Muntenia să-și mai îmbunătățească un pic relația cu clienții. Cu plăcere! 

Etichete: , , , , , , , ,

47 comentarii la “Cum am ieșit de pe piața liberă de energie și m-am întors la dictatură” Subscribe

 1. Mihai 16/12/2019 at 20:15 #

  Buna seara,

  Sunt fericitul posesor al ofertei de la Enel Muntenia SA cu incepere de din martie 2020 (tip abonament ENEL FIX ANUAL) si am constatat ca oferta dumnealor este de 0,5lei/zi abonamentul si 0.34 lei/KWh.

  La punctul 2 din oferta specifica ca, clientul va trebui sa suporte si pretul reglementat de transportm distributie, etc. Asta inseamna bani in plus fata de valorrile de mai sus?

  Mai mult decat atat intrand pe site ul web la acelasi tip de abonament constat ca preturile sunt mai mici si anume:0,19 abonamentul si 0,321 Kwh. Incredibil? Ce se intampla?

  • Dollo 16/12/2019 at 22:00 #

   Pe site e oferta pentru noii clienți, dvs probabil v-au făcut o ofertă de client existent. E ca în bancul ăla cu tipul care alege să fie trimis în iad după ce fusese într-o scurtă vizită și îi plăcuse. Dar când ajunge definitiv vede că e rău (smoală, chinuri, chestii) și întreabă unde sunt distracțiile văzute anterior? I se răspunde că aia era varianta demo…

  • Iulian 14/01/2020 at 08:50 #

   Eu zic sa semnati contractul. Ieri mi a venit email cu alte preturi din aprilie incepand, pe acelasi contract si anume:
   – 0,6 ron abonament/zi
   – 0,36 ron Kw/h

 2. Andrei 17/12/2019 at 20:53 #

  Uite si alta varianta:
  https://www.zoso.ro/schimb-furnizorul-de-energie-cu-tinmar-1/

 3. Sebastian 22/01/2020 at 18:35 #

  V-au semnat si stampilat contractul? Mie nu au vrut, can am fost la ei cu contractul semnat, au zis ca e bun si asa ca oricum e in sistem, deci e valabil. Nu am scos-o la cap nicicum. Am un contract semnat doar de mine…. O fi mai usor de anulat….

  • Dollo 23/01/2020 at 10:35 #

   Nici al meu nu e semnat.

   • Sebastian 23/01/2020 at 14:15 #

    Daca nu l-au semnat nimanui, nu e greseala, e intentionat. Clar. Asa au posibilitatea ca peste un an, de exemplu, sa ne trimita o factura cu regularizare sa platim ca si cand am fi avut vechiul contract de piata libera in aceasta perioada. Sau orice alta smecherie de acest fel.

    Cand am semnat contracul negociat a fost asa: a venit un individ la usa si mi-a spus in clar ca toate contractele vor fi schimbate cu astea, ei ne fac un serviciu ca vin acasa si daca nu accept o sa am eu de stat pe la cozi sa il fac. Starea sanatatii mele era de asa natura ca nu prea ma deplasam in alta parte decat la spital, la controlul lunar si de cele mai multe ori cu insotitor. O suferinta cardiaca. Deci numai sa stau pe la cozi nu eram in stare si atunci ce sa fac…. am semnat de frica, desi nu prea convins. Mai mult, convenisem cu asta pentru un tip de contract (ceva cu Fix), asa a bifat si pe una din hartiile pe care le am de atunci. Doar ca mi-a facut contractul cu Standad anual si eu nu am observat. Mai scump pentru mine si evident cu comision mai mare pentru el. Se intampla sa nu observi cand faci contract in usa, dar adta era situatia mea. Niste smecheri.

    Daca nu mi-l semneaza, eu o sa ma interesez care este autoritatea careia ma pot acresa. ( daca sie cineva, il ro sa spuna). Nu las lucrurile asa, ca nu am incredere si m-am cam saturat de smecheri peste tot.

 4. Andrei 10/02/2020 at 14:38 #

  Iata ca a venit si un mail de le Engie:

  „Conform noilor modificări legislative, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale se elimină din iulie 2020.
  Pentru că la noi e mereu ușor, poți încă de acum să contractezi online, cu același preț al gazului, valabil timp de 12 luni.
  Dă click pe „Accept Oferta” și vezi cât e de simplu!
  Și pentru că noi îți apreciem loialitatea, dacă accesezi oferta până în 29 februarie 2020, exact în sezonul rece, îți oferim un discount de 5% pentru primele 3 luni contractuale.”
  0,094 lei/kWh pentru 12 luni + abonament de 0,28 lei/zi!!!

  Dar, in josul mail-ului, cu litere mici:

  ” Preţurile afişate sunt exprimate în lei/kWh şi nu conțin TVA şi acciză. Prețul fix nu conține tariful reglementat de distribuție. Discount-ul se aplică la prețul final al gazului, care este compus din: preț fix gaz, servicii reglementate de transport, de distribuţie şi de înmagazinare subterană a gazelor naturale. Tarifele serviciilor reglementate sunt stabilite prin ordine şi decizii ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi pot fi modificate pe parcursul derulării contractului. Acestă ofertă se adresează clienților care la data acceptării ofertei au încheiat un contract de furnizare gaze în piața reglementată.”

  Momentan am 0,12517 lei/kWh – fara abonament!

  Acum, nu am cautat cat sunt acele accize si taxe, dar le-am dat mail sa imi dea ei detalii!

  Ideea e ca am verificat si la Enel oferta de gaze dar este mai mare fata de Engie: abo 0,45 lei/zi/loc de consum si 0,115 lei/kWh pentru 12 luni (fara taxe si accize).

  • Dollo 10/02/2020 at 23:38 #

   E ofertă de gaz sau de curent? oricum eu în locul tău aș aștepta să vină luna iulie, știi cum se zice, să-ți faci vara sanie… 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Contract ieftin energie electrica sau gaz. – Scoala de Windsurfing Piccadilly Mamaia - 16/01/2020

  […] luni cu Enel si acum au pret mult redus fata de cel de anul trecut. Totusi cel mai mic pret este la Tariful Reglementat sau Aici Daca vrei sa vezi un comparator corect de preturi CONSO e cel mai bun . Completezi judetul […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.