Cum am ieșit de pe piața liberă de energie și m-am întors la dictatură

După doi ani de capitalism veros, în care mi s-a triplat abonamentul la Enel și aproape dublat prețul kilowatt-ului pe piața liberă, am decis să mă las ocrotită de stat, măcar până în 2022 și să mai profit un pic de comunism

M-a „vizitat” iar Enel-ul cu o scrisorică omagială în care mă anunță că dacă până pe 20 iulie nu-i dau un semn de viață, îmi majorează tarifele la care îmi furnizează curent. Cum zicea un prieten, modul ăsta al furnizorilor de utilități din România, de a te țepui un pic la fiecare expirare de contract e un obicei deprins probabil de la vânzătorii ăia surdo-muți de prin trenuri, care vin și-ți pun în brațe tot felul de nimicuri, iar dacă te văd că te-ai prins de vreun muțunache sau pix cu aruncător de flăcări încorporat, gata, îți cer banii pe ele. Cam așa a semănat și scrisorica asta, că avea pe lângă oferta de nerefuzat și o foaie colorată pe care niște creativi de la Enel te invitau să o bricolezi ca să-ți iasă o solniță. Să-ți pui sare pe rană nu alta!

Anul trecut pe vremea asta m-am indignat toată că scumpirea era de 25%. Anul ăsta s-au nesimțit de-a binelea și au plusat cu 125% prețul abonamentului zilnic (da, chestia aia absurdă, haiducească) și cu încă vreo 17% prețul pe kilowatt. În acest moment, după doi ani de „jucat” pe piața liberalizată de energie, constat că am ajuns la un tarif majorat cu peste 50% și la un abonament zilnic de aproape trei ori mai mare.

oferta/an 2017 2018 2019
 abonament lei/zi 0,16 0,20 0,45
consum lei/kWh 0,159 0,203 0,235

 

În timpul ăsta, guvernul și ANRE au dat o bulă (zisă și ordonanța 114/2018) prin care au stabilit că de la 1 martie 2019, pentru muritorii care nu au avut curajul trecerii la piața liberă, prețul kilowatt-ului va rămâne fix până la 1 februarie 2022, adică va fi de 0,41672 de lei/kWh în cazul Enel Muntenia. E ceva mai puțin decât tariful la care ajungi pe piața liberă, dacă aduni toate taxele și accizele, fără abonamentul ăla scump și inexplicabil. Conform comparatorului de tarife de pe site-ul ANRE, Enel-ul cu tariful reglementat este (în cazul meu) prima cea mai avantajoasă opțiune, în timp ce oferta de pe piața liberă Enel Fix Online e abia pe locul 11, și asta în condițiile în care pe site-ul ANRE abonamentul cu care figurează Enel este tot 0,20 de lei/zi, nu 0,45 de lei cu cât mă amenință pe mine.

Am ajuns, așadar, să fim sancționați ca niște burgheji dacă luăm curent de pe piața liberă. La acest moment ești mai câștigat dacă-ți bagi picioarele în ea de piață liberă și te întorci spășit la tariful dictatorial al statului. Nu-i vorbă că la fel de arbitrar și dictatorial e și tariful stabilit pe piața liberă de dragii de furnizori. După cum vă spuneam anul trecut pe vremea asta am încercat să întreb Enel-ul de ce mi-a majorat tariful și abonamentul. Și mi-a răspuns că… pentru că poate.

De data asta am învățat lecția și n-am mai întrebat nimic la Enel. Am scris mai întâi la ANRE și am întrebat, precum cetățeanul turmentat, eu cum fac să iau curent cu preț reglementat? Și mi-a răspuns rapid, de pe o zi pe alta, că pot să cer asta la furnizorul meu, după cum urmează

In cazul clienților casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor concurențial și care doresc să beneficieze de tarife reglementate se procedează după cum urmează:

1. Dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanță obligat sau opțional în zona de rețea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, încheie un contract reglementat numai cu acesta.

2.  Dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică care nu este desemnat furnizor de ultimă instanță în zona de rețea în care se află locul de consum, încheie un contract reglementat cu furnizorul de ultimă instanță obligat desemnat pentru zona de rețea în care se află locul de consum.

Adică dacă nu aveți, ca mine, contract pe piața liberă tot cu un furnizor din ăsta mare, desemnat FUI obligat sau opțional, și ați optat să faceți contract cu vreo firmuliță bine intenționată care a încercat piața liberă cu degetul, trebuie să vă întoarceți la un furnizor mamut – în funcție de zona în care vă aflați. Lista de mamuți transmisă de ANRE e asta:

1. Furnizori de ultimă instanță obligați:

a).Societatea Electrica Furnizare S.A. – pentru zonele de rețea Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

b).CEZ Vânzare S.A. – pentru zona de rețea Oltenia;

c).E.ON Energie România S.A. – pentru zona de rețea Moldova;

d).Enel Energie Muntenia S.A. – pentru zona de rețea Muntenia Sud;

e).Enel Energie S.A. – pentru zonele de rețea Banat și Dobrogea;

 

2. Furnizori de ultimă instanță opționali:

a). Societatea Electrica Furnizare S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia;

b). CEZ Vanzare S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Nord;

c). E.ON Energie România S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

d).Enel Energie Muntenia S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

e).Enel Energie S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud;

f).Engie România S.A. – pentru zonele de rețea Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud;

g).Getica 95 Com S.R.L.- pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Sud;

h).S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. – pentru zona de rețea Muntenia Sud;

i).MET România Energy S.A. – pentru zonele de rețea Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Sud;

j).Restart Energy One S.R.L. – pentru zonele de rețea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud;

k).Tinmar Energy S.A. – pentru zonele de rețea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.

Celor de la Enel le-am scris direct că vreau să mă întorc la tariful reglementat și gata. Conform legii și informării ANRE, ai dreptul oricând, chiar dacă nu ți-a expirat contractul de pe piața liberă, să-i scrii furnizorului tău și să-i spui să-și bage în rețea la loc oferta aia avantajoasă, că tu vrei iar la prețul tătucului stat.

Iar dacă văd că dă semne de însănătoșire piața liberă până în 2022, pot oricând să renunț din nou la tariful reglementat și să fac contract cu o firmă de pe piața liberă. Și tot așa. Până când ne intră sau ne iese definitiv din cap capitalismul ăsta.

Luați cu sare!

UPDATE 3 august 2019

Am primit pe email răspunsul de la ENEL, care mi-a trimis un formular de completat și semnat (prin care acceptam oferta de pe piața reglementată, de 0,41672 lei/kwh) și mi-au cerut o copie a actului de identitate pentru încheierea noului contract. Teoretic ar trebui ca de la 1 septembrie să intre în vigoare acest nou contract. Până aici a fost simplu.

UPDATE 30 august 2019

Epilogul poveștii cu revenirea la piața reglementată de energie, după doi ani de capitalism sălbatic pe aia liberă, a avut loc azi, când m-am dus la cel mai nou și modern sediu Enel, de pe Bulevardul Unirii, ca să depun contractul nou, semnat de mine.
Am fost contrariată că deși toate demersurile până acum le făcusem destul de simplu, online, a fost totuși nevoie să printez contractul, să-l semnez, și să pierd o oră ca să mă duc cu el la un sediu Enel, când logic ar fi fost să-l pot trimite semnat și scanat tot online. Ce-i drept, mai exista varianta prin poștă, care mi s-a părut și mai nepotrivită.
Așa că azi am stat cam jumătate de oră în așteptare în minunatul sediu Enel, cu bonul de ordine și o mulțime de alți oameni ca mine, resemnați că în ciuda prosperității aparente a companiei, relația cu publicul merge cam la fel de împiedicat ca pe vremea când stăteam la cozi ca să plătim și facturile.
În fine, plusul interacțiunii de azi a fost că atunci când am ajuns la duduia care mi-a înregistrat contractul și am întrebat-o de ce nu se putea face asta și online, m-a privit și ea mirată, s-a uitat pe foaia pe care o primisem de la companie (în care mi se enumerau doar cele două variante – poșta sau sediul) și mi-a spus așa:
– În mod normal ar fi trebuit să se poată și online. Îmi permiteți să fac o copie după această scrisoare ca s-o transmit în sistem și să semnalez problema? Ca să se corecteze, adăugând pe lista opțiunilor și varianta online…

Și uite așa am ajutat azi Enel Muntenia să-și mai îmbunătățească un pic relația cu clienții. Cu plăcere! 

 

UPDATE 2021

Pentru că mai sunt cititori care nu se uită la dată, și-mi scriu să mă întrebe cum am făcut să rămân cu tariful reglementat, atrag atenția și aici că lucrurile s-au schimbat de la data publicării acestui articol. Între timp Ordonanța 114/2018 a fost abrogată de Guvernul PNL prin Ordonanța 1/2020 și de la 1 ianuarie 2021 suntem siliți toți să trecem din nou pe piața liberă sau să rămânem la tariful de ultimă instanță care de regulă e mai mare.

Ce am mai scris pe tema asta găsiți aici:

Tags: , , , , , , ,

72 Responses to “Cum am ieșit de pe piața liberă de energie și m-am întors la dictatură” Subscribe

  1. Mihai 16/12/2019 at 20:15 #

    Buna seara,

    Sunt fericitul posesor al ofertei de la Enel Muntenia SA cu incepere de din martie 2020 (tip abonament ENEL FIX ANUAL) si am constatat ca oferta dumnealor este de 0,5lei/zi abonamentul si 0.34 lei/KWh.

    La punctul 2 din oferta specifica ca, clientul va trebui sa suporte si pretul reglementat de transportm distributie, etc. Asta inseamna bani in plus fata de valorrile de mai sus?

    Mai mult decat atat intrand pe site ul web la acelasi tip de abonament constat ca preturile sunt mai mici si anume:0,19 abonamentul si 0,321 Kwh. Incredibil? Ce se intampla?

    • Dollo 16/12/2019 at 22:00 #

      Pe site e oferta pentru noii clienți, dvs probabil v-au făcut o ofertă de client existent. E ca în bancul ăla cu tipul care alege să fie trimis în iad după ce fusese într-o scurtă vizită și îi plăcuse. Dar când ajunge definitiv vede că e rău (smoală, chinuri, chestii) și întreabă unde sunt distracțiile văzute anterior? I se răspunde că aia era varianta demo…

    • Iulian 14/01/2020 at 08:50 #

      Eu zic sa semnati contractul. Ieri mi a venit email cu alte preturi din aprilie incepand, pe acelasi contract si anume:
      – 0,6 ron abonament/zi
      – 0,36 ron Kw/h

  2. Andrei 17/12/2019 at 20:53 #

    Uite si alta varianta:
    https://www.zoso.ro/schimb-furnizorul-de-energie-cu-tinmar-1/

  3. Sebastian 22/01/2020 at 18:35 #

    V-au semnat si stampilat contractul? Mie nu au vrut, can am fost la ei cu contractul semnat, au zis ca e bun si asa ca oricum e in sistem, deci e valabil. Nu am scos-o la cap nicicum. Am un contract semnat doar de mine…. O fi mai usor de anulat….

    • Dollo 23/01/2020 at 10:35 #

      Nici al meu nu e semnat.

      • Sebastian 23/01/2020 at 14:15 #

        Daca nu l-au semnat nimanui, nu e greseala, e intentionat. Clar. Asa au posibilitatea ca peste un an, de exemplu, sa ne trimita o factura cu regularizare sa platim ca si cand am fi avut vechiul contract de piata libera in aceasta perioada. Sau orice alta smecherie de acest fel.

        Cand am semnat contracul negociat a fost asa: a venit un individ la usa si mi-a spus in clar ca toate contractele vor fi schimbate cu astea, ei ne fac un serviciu ca vin acasa si daca nu accept o sa am eu de stat pe la cozi sa il fac. Starea sanatatii mele era de asa natura ca nu prea ma deplasam in alta parte decat la spital, la controlul lunar si de cele mai multe ori cu insotitor. O suferinta cardiaca. Deci numai sa stau pe la cozi nu eram in stare si atunci ce sa fac…. am semnat de frica, desi nu prea convins. Mai mult, convenisem cu asta pentru un tip de contract (ceva cu Fix), asa a bifat si pe una din hartiile pe care le am de atunci. Doar ca mi-a facut contractul cu Standad anual si eu nu am observat. Mai scump pentru mine si evident cu comision mai mare pentru el. Se intampla sa nu observi cand faci contract in usa, dar adta era situatia mea. Niste smecheri.

        Daca nu mi-l semneaza, eu o sa ma interesez care este autoritatea careia ma pot acresa. ( daca sie cineva, il ro sa spuna). Nu las lucrurile asa, ca nu am incredere si m-am cam saturat de smecheri peste tot.

  4. Andrei 10/02/2020 at 14:38 #

    Iata ca a venit si un mail de le Engie:

    „Conform noilor modificări legislative, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale se elimină din iulie 2020.
    Pentru că la noi e mereu ușor, poți încă de acum să contractezi online, cu același preț al gazului, valabil timp de 12 luni.
    Dă click pe „Accept Oferta” și vezi cât e de simplu!
    Și pentru că noi îți apreciem loialitatea, dacă accesezi oferta până în 29 februarie 2020, exact în sezonul rece, îți oferim un discount de 5% pentru primele 3 luni contractuale.”
    0,094 lei/kWh pentru 12 luni + abonament de 0,28 lei/zi!!!

    Dar, in josul mail-ului, cu litere mici:

    ” Preţurile afişate sunt exprimate în lei/kWh şi nu conțin TVA şi acciză. Prețul fix nu conține tariful reglementat de distribuție. Discount-ul se aplică la prețul final al gazului, care este compus din: preț fix gaz, servicii reglementate de transport, de distribuţie şi de înmagazinare subterană a gazelor naturale. Tarifele serviciilor reglementate sunt stabilite prin ordine şi decizii ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi pot fi modificate pe parcursul derulării contractului. Acestă ofertă se adresează clienților care la data acceptării ofertei au încheiat un contract de furnizare gaze în piața reglementată.”

    Momentan am 0,12517 lei/kWh – fara abonament!

    Acum, nu am cautat cat sunt acele accize si taxe, dar le-am dat mail sa imi dea ei detalii!

    Ideea e ca am verificat si la Enel oferta de gaze dar este mai mare fata de Engie: abo 0,45 lei/zi/loc de consum si 0,115 lei/kWh pentru 12 luni (fara taxe si accize).

    • Dollo 10/02/2020 at 23:38 #

      E ofertă de gaz sau de curent? oricum eu în locul tău aș aștepta să vină luna iulie, știi cum se zice, să-ți faci vara sanie… 😉

  5. Liviu 19/02/2020 at 16:32 #

    Factura pentru Enel fix online/ianuarie
    -consum: 27 Kw/h, cost: 7,55 lei
    -abonament: 0,45 lei/zi plus toate celelalte ,,hangarale „, cost: 25.48 lei
    Așa am ajuns să plătesc 1kwh primit cu 1,22 lei. Mă mut și eu.

  6. Liviu 25/02/2020 at 18:19 #

    Pentru comparatie iată și o factură reglementată de la Electrica furnizare:
    -consum: 21 kw h, cost: 11,76 lei.
    -celelalte ,,hangarale” : 2,28 lei.
    Aici 1kwh mă costă numai o,66 lei.

    • Dollo 25/02/2020 at 21:43 #

      Abonamentul a fost de la bun început o mizerie în contractele astea. Mă tem că după ce se va dereglementa piața de tot o să fie și abonamentul obligatoriu.

      • Mirela 16/03/2020 at 09:42 #

        Bună dimineața Dollo te rog frumos sa ma ajuți si pe mine a mă muta la stat sau piață reglementara enel SA țin să îți spun că nu știu așa multă tehnologie pt al le trimite e-mail dar voi încerca, Cum formulez cererea ? Îți mulțumesc frumos .

        • Dollo 16/03/2020 at 10:35 #

          Bună Mirela, e foarte simplu, trimiți fie un reply (răspuns) la emailul primit de la furnizorul tău, atunci când îți face o ofertă nouă, fie îi scrii un email pe adresa de contact în care îi ceri rezilierea contractului în vigoare și trecerea sau revenirea la piața reglementată, începând cu data de… Trebuie să vezi exact în contractul pe care-l ai dacă ai voie să-l reziliezi înainte de termen sau nu. În mod normal contractele pe piața liberă sunt de cel puțin un an, iar către finalul perioadei ar trebui să primești de la ei un email cu noua ofertă pentru anul următor. Atunci, la acel email, e indicat să răspunzi spunând că ceri revenirea la piața reglementată. Ei îți vor transmite înapoi un număr de înregistrare a cererii și vor fi obligați să-ți rezilieze contractul și să-ți facă altul. De asemenea trebuie să vezi dacă furnizorul tău actual este listat și pe piața reglementată, pentru că din câte știu nu sunt toți. Evident, ENEL este, dacă la ei ai abonament.
          Așadar, fie răspunzi la emailul primit de la ei, fie cauți pe site-ul lor adresa de contact (la ENEL este: CONTACTEE.RO@ENEL.COM) și le scrii: Bună ziua, subsemnata…, adresa…, posesoare a contractului nr… prin prezenta vă informez că începând cu data de… solicit furnizarea energiei electrice la tariful din piața reglementată. Vă rog să-mi transmiteți la această adresă noul contract. Vă mulțumesc…
          Succes!

          • lupoi marinela 16/03/2020 at 12:45 #

            Daca ai contract la Enel nu conteaza perioada, ti-l reziliaza pe loc. Eu am fost la sediul lor si nu am intampinat nicio dificultate.

          • Mirela 16/03/2020 at 15:59 #

            Ce ați făcut dv la sediul Enel?Cum ați procedat ?Vă rog mai multe detalii . Vă mulțumesc. Am să trimit e-mail la Enel ai voi merge si la sediul voi face ce imi spuneți dv . Mulțumesc frumos.

          • Mirela 30/04/2020 at 12:45 #

            Bună Dollo dupa am vb cu tine am trimis un e_mail la Enel in care am solicitat furnizarea energiei electrice la prețul pieței regrementare am trimis pe data de 16/3/20.Pe 18/3/20 primesc răspuns de la ei in care îmi spune:Îți mulțumim pt mesajul pe care ni lai trimes la care îi vom da Nr de înregistrare 305190481/18/3/20 in funcție de complexitatea solicitări timpul de răspuns poate varia intre 5/30 zile in situația în care rezolvarea acestei necesita mai multe informații sau documente vom reveni a vi le solicita. In data de 27/4/20 cum nu am mai primit nimic de la ei am sunat eu și mi sa spus sa trimit copie de C.I actul casei și să aștept .Am trimis copiile și am așteptat să primesc un respins de la ei nu am primit nimic .Ce mă sfătuiți să fac?Mă puneau sa descarc un formular cu oferte eu ii spuneam că nu mă interesează ofertele vreau să revin la prețul pieței regrementare.Va rog frumos spuneți mi ce sa fac ?Va mulțumesc.

          • Marilena 01/05/2020 at 12:08 #

            Dar de ce nu ați mers direct la sediu? E f departe? La mine a mers f repede, după cum v am spus si înainte

          • mihai 30/04/2020 at 15:24 #

            E epidemie, oameni puțini la muncă, se mișcă mai greu lucrurile.

            Mai trimiteți-le e-mailuri în care menționați că sunt reveniri la e-mailul inițiai din data 16/3/2020 înregistrat sub numărul 305190481/18/3/20, că le-ați trimis și copiile în data cutare și că așteptați în continuare rezolvarea solicitării. În final, dacă constatați că nu se mișcă deloc, puteți depune o petiție la ANRE: https://portal.anre.ro/FPetitie/

    • Maria 07/05/2020 at 17:10 #

      Bună Liviu
      Crezi ca e mai în regula Electrica decât cei de la Enel? Si eu as vrea sa schimb contractul cu ei.

  7. Marilena 16/03/2020 at 16:33 #

    M-am dus la sediu si am spus ca vreau sa renunt la abonament si sa trec pe piata reglementata. Pentru cei care nu consuma foarte mult e mai avantajos pentru ca, desi pretul pe Kw e cu putin mai mare, nu mai platesti abonamentul care este 18 lei/luna. Mi-a schimbat pe loc tipul de abonament.

    • Mirela 16/03/2020 at 17:12 #

      Vreau să vă spun că la început în 2018 când m-au prostit de am făcut contractul era abonamentul 15ron pe lună acum să ajuns la 40ron pe lună. Am încercat să trimit e-mail pe adresa care am primit o de la Dollo dar nu este vadil am să mai caut să văd ce fac oricum mâine merg si la sediul dar tare îmi e frică că nu fac nimic deoarece eu cand am văzut că m-am păcălit am mers la sediul în Oltenița și mi au spus că nu se poate face nimic .doar să mă trec la alt tarif Enel fix adevărat eu nu știam de Prețul Petei Reglementară ieri am găsit acest comentariu sau cum sa zic a lui Dollo . Mulțumesc pentru timpul acordat și am să vă țin la curent cu ceia ce voi face.

      • Mada 22/03/2020 at 15:58 #

        Buna ,și eu am schimbat contractul ! Tot acela pe piata reglementata ,după 3 luni când a fost gata contractul m-i l-au calculat tot la prețul din contractul cel vechi ,inaite îl calculăm cu 0,60 de bani pe kwh și acum trebuia la 0,42 dar ce credeți teapa!

        • ion din balon 06/04/2020 at 18:48 #

          haha…eu am primit un link gresit catre o cerere pe site-ul enel si o oferta de pret pentru alta zona cand am cerut trecerea in reglementat. numai sicane…tot caut oferta reglemetnata pentru muntenia sud-bucuresti si nu o gasesc pe site-ul enel…la enel se raspunde greu…cine a privatizat monopolurile naturale romanesti ar trebui impuscat! iar contractul e valabil dupa 21 de zile de la depunere, asta e termenul in care expira vechiul contract, in niciun caz 3 luni…

  8. Madalin 11/06/2020 at 09:17 #

    Sigur, sexul e misto, insa ati incercat sa schimbati titularul unui contract existent? :)))
    Asta ma chinui eu din 24 aprilie sa fac si inca nu au rezolvat ca au pierdut cererea initiala transmisa pe email. Au pierdut email-urile, intelegeti?

    Desigur, trebuie sa aleg OFERTA. Daca vrei oferta pe piata libera, e simplu, faciliteaza ei tot, intri pe o sectiune a site-ului si completezi rapid si cererea se inregistreaza rapid in sistem.

    Ei, daca vrei oferta pe piata reglementata, trebuie sa printezi cerere, sa printezi oferta, le semnezi, le scanezi, le anexezi intr-un email, il trimiti alaturi de urari de bine pe contacteem.ro@enel.com si te rogi la Domnul Nostru Iisus Hristos si Maicuta Lui sa nu piarda iar rahatul ala de email.

    Ca in 2020, o corporatie precum ENEL, pierde email-uri frate.

    • Dollo 11/06/2020 at 12:38 #

      Da, pare incredibil dar am văzut că și alții pierd emailuri, am avut de curând o interacțiune cu o firmă privată mică, de undeva din țară, care avea tot interesul să mă aibă de clientă, și totuși s-au câcâit mult cu oferta, apoi după o vreme mi-au scris și mi-au zis că au pierdut TOATE emailurile. Na, deci se întâmplă și la case mai mici și bine intenționate 🙂

  9. eu05 05/10/2020 at 13:11 #

    Buna. Am aceeasi problema. Ma intereseaza daca la pretul de 0,41672 reglementat se mai adauga si celelelate costuri / taxe, accize , transport, etc/ sau e fix 0,41672 la reglementat.. La enel la pretul din oferta se adauga aceste costuri si se ajunge la peste 1 leu . Incerc sa inteleg , dar nu reusesc.Multumesc

Trackbacks/Pingbacks

  1. Contract ieftin energie electrica sau gaz. – Scoala de Windsurfing Piccadilly Mamaia - 16/01/2020

    […] luni cu Enel si acum au pret mult redus fata de cel de anul trecut. Totusi cel mai mic pret este la Tariful Reglementat sau Aici Daca vrei sa vezi un comparator corect de preturi CONSO e cel mai bun . Completezi judetul […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani (II)

Bucuria revederii dupa 50 de ani

Noi nu am muncit pentru un regim politic, ci pentru bunăstarea unui popor. Am rămas aici ca o datorie față de cei care ne-au învățat. Însă acum în România specialiștii sunt tratați în bătaie de joc. Eu încă nu sunt pensionar, deci nu simt că atentez la siguranța țării, cum sunt considerați acum pensionarii, cu veniturile lor

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.