Discuții cu mama în pandemie (4)

Spațiul virtual pe înțelesul babelor

Ca de multe ori în anii din urmă, discuția cu mama a ajuns și la inevitabilele pomeni și ritualuri de după. Mai ales în context pandemic, o mai apucă accentele drama queen – „vreau să redecorez dormitorul când ne dau ăștia drumul, dacă oi mai avea eu vreun viitor...”. Ieri mi-a povestit despre zbaterile unei vecine de a respecta obligațiile ritualice de după moartea tatălui ei, în vremurile astea de izolare.

– Popa i-a zis că se duce singur la cimitir și-i citește de 40 de zile la groapă, și ea să se uite pe telefon la el cum citește. Ce prostie! Da popii ăștia întărâtă oamenii, că l-a întrebat dacă poate să unească pomenirea de 40 de zile cu aia de 3 luni, că poate atunci n-o să mai fie pandemie. Și popa i-a zis că ce, doamnă, dumneavoastră așa vă sărbătoriți ziua de naștere, asta de anul ăsta o uniți cu aia de la anul?

– Și, ce a făcut până la urmă?

– A zis că s-a dus și a plătit o grămadă de bani la o cofetărie scumpă, ca să-i facă o colivă. Mi-a adus și mie, avea grâul nefiert… I-am că nu trebuia să se agite atâta, că oricum nu e musai să le țină pe toate. Putea să se ducă la o mănăstire și să plătească acolo și-l pomeneau măicuțele alea pe mort. Că așa face multă lume. Am zis să faci și tu la fel când o fi, că știu că nu văd io de la tine nicio colivă…

– Nu vrei mai bine să-ți împart ceva ce-ți plăcea ție, de exemplu să mă duc cu niște oameni la restaurant, din când în când, și să le dau niște pește, niște fructe de mare, niște delicatese care-ți plăceau ție? Cu un Ouzo înainte, niște vin rose… 😉

– Da. N-ar strica nici așa, dar coliva e de bază, că cică aia ajunge la mort pe lumea ailaltă, nu ce-i plăcea lui.

– E, ajunge!

La TV se vorbește despre slujba de Paște ținută de preoții catolici și despre cum „giulgiul din Torino a fost expus virtual spre venerare”. Și mama întreabă:

– Cum vine asta virtual, adică ce înseamnă virtual?

– Adică nu e ceva real, îl vezi doar pe ecran, pe Internet. E cam cum ți-aș da eu ție de pomană niște pește, dar tu pe lumea ailaltă îl primești doar virtual, că nu ai cum să mănânci sau să-l adulmeci măcar. Virtual e cam ce credeți voi că primesc și morții pe lumea ailaltă, din ce le dați voi aici de pomană.

– E, mai primește, nu mai primește nimeni nimic dincolo… Rămânem cu ce am mâncat singuri pe lumea asta.

alte discuții din pandemie:

Discuții cu mama în pandemie (1)

Discuții cu mama în pandemie (2)

Discuții cu mama în pandemie (3)

Etichete: , , , ,

2 comentarii la “Discuții cu mama în pandemie (4)” Subscribe

  1. Stefan 13/04/2020 at 13:05 #

    Excelent! Multă sănătate și împlinirea năzuințelor!

  2. Marin 13/04/2020 at 23:02 #

    Mie coliva imi place foarte mult, am gasit de cumparat si intr-o cofetarie din Iasi, de pe langa mitropolie, in pahare din plastic mici, 3 lei bucata, mananci si te bucuri ca nu a murit nimeni. recomand. cred ca o sa imi fac si eu acasa asa, fara morti, dar sa fac rost de arpacas, dupa ce se termina covidul asta. in tara in care traiesc eu nu se fabrica arpacas, astia cand moare cineva nu le da coliva de pomana, nu sunt asa de evoluati.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.