M-am ocupat în ultima perioadă cu strângerea actelor necesare intabulării apartamentului mamei, din care dețin și eu jumătate în proprietate, moștenindu-l pe tata. Pentru cine n-a trecut prin asta, procedura cere să faci un dosar cu toate actele de proprietate, în copii legalizate la notar, și să atașezi un certificat fiscal care să arate că ești la zi cu impozitele pe respectiva proprietate. Apoi angajezi un cadastrist, care vine să măsoare proprietatea (apartamentul) și, contra unei sume variabile, se ocupă el/ea mai departe de depunerea documentelor la Oficiul de cadastru din localitatea în care ai proprietatea.
Teoretic n-ar trebui să fie mare lucru. Practic mie asta mi-a luat de două ori mai mult timp decât ar fi trebuit, plus niscai nervi și o coadă de două ore în frig, în fața unui sediu de taxe și impozite al primăriei. Toate astea în pandemie, când celebrei laude din vremea tehnocraților – cu comisia de tăiat hârtii și desființat ștampile – i s-a adăugat și întrecerea socialistă a primarilor care se lăudau prin lunile alea de carantină că dau acte onlai la tot poporul.*
O să vă povestesc doar despre interacțiunea cu DITL (Direcția de Impozite și Taxe Locale) sector 3, pentru că aici a fost buba mai mare. Probabil cazuri similare se pot petrece oriunde în țara asta.
Ghișeul.ro îți ia banii, nu-ți dă și certificat fiscal
Buba începe de la modul în care e gândită treaba cu www.ghiseul.ro, acel site pe care-ți poți plăti dările către stat, doar dacă administrația locală respectivă e „înrolată” în sistem și dacă ai un cont și o parolă, care se obțin anterior de la DITL, adică de la ghișeul fizic. Aici principalele mele nemulțumiri au fost că:
- am putut plăti online numai impozitul meu, nu și partea mamei, pentru că nu ai posibilitatea să plătești impozitul altcuiva. Poți să faci plăți pentru alții – de exemplu amenzi sau alte taxe – dar nu impozitul pe proprietate. Nu știu de ce. Pentru asta ar fi trebuit să mă duc tot la DITL cu mama, să facă cerere pentru un cont pe ghiseul.ro și să i-l administrez tot eu, că doar ea nu are adresă de email & stuff.
- deși poți să-ți plătești impozitele, nu poți să ceri certificat fiscal tot online de pe ghiseul.ro, deși logic ar fi să se poată, de vreme ce numai tu poți avea acces la propriul cont, nu? Așa cum se poate să plătești fără să-și pună un funcționar semnătura și ștampila pe chitanță, așa ai putea să primești și certificatul ăsta fiscal. Că parcă se desființase ștampila, nu?
Ghișeul.off te poartă pe drumuri, de prost
Buba se transformă în rană la ghișeul real, adică la sediul DITL din strada Sfânta Vineri unde am rol fiscal și unde m-am dus să plătesc restul de impozit pentru mama, și să cer certificat fiscal pentru amândouă. Formularul pe care trebuie să-l completezi pentru asta conține o bifă pe care poți să o faci dacă vrei de exemplu, ca coproprietar cum sunt eu, să primești certificat pentru întreaga proprietate, nu numai pentru partea ta. Formularul este la fel și pe site-ul DITL și la sediu. L-am completat și bifat că da, vreau certificat fiscal pentru tot apartamentul.
Când am ajuns în fața ghișeului unei doamne – care tocmai se rățoia patronizing la un alt contribuabil, venit să-și înmatriculeze mopedul – am aflat că sunt într-o mare eroare, că formularul meu e greșit și că între timp (probabil de când l-am primit eu la intrarea în sediu și până când am ajuns cu el completat la cucoana asta la ghișeu) s-a modificat în el fix acea bifă care nu ar mai fi valabilă. Deci să fac eu bine s-o car pe mama de 80 de ani, pe pandemie, la alt sediu DITL, ca să obținem dovada că și impozitul ei e plătit. Sau să scrie mama de mână o împuternicire că îmi dă voie să cer în numele ei certificat fiscal pentru restul de 50% din propitate.
Cinstit, n-am bănuit-o pe doamna de la ghișeu nici de prostie, nici de rea voință. Am fost convinsă că sunt în fața încă unui absurd birocratic românesc, irațional, dar cu care deja ne-am obișnuit, am înghițit explicația cu formularul greșit și m-am dus în altă zi la celălalt sediu DITL, din strada Câmpia libertății, unde avea mama rol fiscal, și unde am stat două ore la coadă, în frig – pentru că distanțare, pandemie etc. Când am ajuns la ghișeu, cu același tip de formular completat și bifat, surpriză!
– Se poate, doamnă, să vă dăm certificat fiscal pentru toată proprietatea, normal, de aia există acea bifă acolo.
– Cum, nu e greșit și învechit formularul?
– Nu, cum să fie!?
Dacă nu aș fi fost înghețată ca un cârnat de contribuabil pe care statul nu dă doi bani, după două ore de stat în frig și o ploaie măruntă de iarnă, și n-aș fi mai avut și alte treburi în ziua aia, m-aș fi dus să mai stau la o coadă la celălalt sediu, doar ca să-i arunc în față femeii de la primul ghișeu că uite că se poate și că ea e aia greșită, nu formularul.
Am fost atât de furioasă încât pentru prima dată în viață am făcut o reclamație pe site-ul primăriei și al DITL, la adresa acelei funcționare. Măcar reclamația s-o fac online, deși sunt tare curioasă ce răspuns o să primesc sau dacă o să primesc.
Nu știu ce hârtii a tăiat comisia aia de tăiat hârtii și ce ștampile a desființat, dar eu în demersul ăsta cu intabularea din ultima lună am văzut că toate sunt la locul lor. E un consum de timp, nervi, bani și hârtie care te face să renunți să-ți ții actele în ordine, respectiv să respecți legea și să intabulezi o proprietate, știind că pentru asta trebuie să depui atâta efort. N-ar trebui să fie așa de costisitor să respecți legea. Până la urmă certificatul ăsta fiscal ar putea fi înlocuit, în multe ocazii în care se cere, cu simpla chitanță care atestă că ai achitat impozitul. Dacă ai acea chitață, de ce mai trebuie să ceri încă o hârtie care spune același lucru, dar pentru care trebuie să mai tai niște copaci? Pentru că: copie după buletin (50 de bani la xeroxul DITL), formular tip completat, plus certificatul propriu zis, în două exemplare, unul îl primește cetățeanul, altul rămâne la DITL. Apoi în cazul meu a fost toată hârțogăraia asta de două ori, doar pentru că cineva a refuzat să gândească ce trebuie să facă.
Dar m-a înfuriat mai mult în cazul ăsta nu atât sistemul birocratic absurd, care pare că nu se reformează deloc, în ciuda tuturor promisiunilor, ci prestația omului din sistem care în loc să ajute, mai rău a încurcat, chiar și în cazul în care sistemul până la urmă era croit logic, în ajutorul tău. La baza tuturor relelor pe care le acuzăm în țara asta stă de fapt tot omul, indiferent în ce loc e el pus. Și nici măcar nu e vorba de vreun interes al cuiva sau de corupție. Oricine ar veni la putere și la primărie, și la ministere, nu va reuși să ne schimbe cu forța inerția, prostia, lipsa de interes pentru job-ul pe care-l facem și pentru produsul final al muncii noastre. Ne aflăm într-un cerc vicios în care suntem victimele propriilor noastre neputințe de a evolua. Nu știu care e soluția. Nu se poate da o lege ca să nu mai fii prost și indolent. Și dacă s-ar da, vă dați seama câte hârtii ar trebui să facem ca să demonstrăm că ne-am deșteptat?
*poporul care are semnătură electronică…
În astfel de situații există două abordări posibile: fie vă războiți cu sistemul pentru satisfacția de a vă război cu sistemul, asta fiindcă omul întreprinde acțiuni care să îi aducă satisfacție psihică, nu acțiuni utile scopului dorit; fie folosiți soluția cea mai eficientă de a rezolva problema, apelând chiar la oameni din sistem.
În varianta cea mai comună și mai ieftină, discuția începe întrebând prietenii: ”știi pe cineva la Cadastru?” Cam pe la a treia mână, se găsește cineva vă poate asista pe tot parcursul, extrem de eficient. Știți cât de comod se plătesc tot felul de taxe, dacă persoana care se duce cu banii în mână e chiar una din cadrul instituției și intră în casierie pe ușa pentru personal, fără să discute la ghișeu, ca solicitantul obișnuit? Nu știți! 😛
Varianta mai scumpă, dar mai comodă, e o relație la o agenție imobiliară mai mare. Habar n-am cum procedează ei, dar vin extrem de repede cu toate actele gata făcute, că asta e ocupația lor permanentă. E evident că au relații pe care dvs sau eu n-o să le avem niciodată, dar ei știu exact unde să se ducă și ce să plătească, în măsura în care sunteți dispusă să le plătiți suma pe care o solicită.
Despre funcționara care v-a îndrumat greșit: înainte de 1989, la poșta cehoslovacă existau angajați care aveau drept sarcină de serviciu să pună ocazional diverse colete în mașini de poștă care plecau spre cu totul altă destinație. Astfel încât sosirea coletului la destinatarul legitim, după întârzieri apreciabile, să fie cu-adevărat apreciată. Dacă livrările poștale ar fi funcționat perfect, ca la UPS sau DHL, oamenii ar fi început să considere asta normalitate și ar fi început să aibă pretenții și revendicări.
În instituțiile românești am remarcat frecvent un comportament similar, există funcționari care bagă intenționat bețe în roate solicitantului care se duce acolo fără șpagă și fără relații. Tocmai pentru ca oamenii să învețe că nimic nu se rezolvă fără șpagă și fără relații, ăsta pare să fie scopul.
În final, rezultă un fel de parafiscalitate: costurile asociate îndeplinirii unei obligații legale cresc apreciabil. Dar orice propunere mai radicală de a elimina diverse acte obligatorii (de exemplu eliminarea cărților de identitate, ca în UK, Irlanda sau Danemarca) dă naște la o opoziție isterică tocmai din partea celor afectați de birocrație și șpagă. Fiindcă în lipsa birocrației și a șpăgii, omul nu mai simte că statul are grijă de el, iar omul întreprinde acțiuni care să îi aducă satisfacție psihică, nu acțiuni utile scopului dorit.
Birocratia e o forma de control social. Cu cat cetateanul e mai cocosat de hartii, cu atat e mai prins in plasa statului si politicienii exercita mai multa putere asupra lui.
Chestia cu reforma e o „gogoritza” vanturata de niste baieti buni la PR ca sa-si faca rost si ei de niste mandate de eurodeputat, deputat, poate chiar ministru.
Nicio reforma nu e posibila pentru ca lipseste, pe langa multe altele, resursa umana.
Singura optiune e libertatea unui stat mic de tor, dar niciun politician nu vrea asta (indiferenrt de cat de reformist se proclama) pentru ca ar ramane fara o parte (substantiala) din puterea pe care o exercita.
Europa a devenit puterea care stapanea lumea nu cu state care au ajuns sa cheltuie si peste 50% din PIB ci cu ste care aveau un buget in jur de 10% din PIB. Atentie la progresist -reformistii care se plang prin media ca Romania e undeva la sub 30% din PIB la buget, si ne explica ce rau e asta. Adica nicio sansa sa vedem o reducere a statului, ci dimpotriva si dumnealor viseaza la un stat mai gras.
In good old days nu era mai putina coruptie, era si atunci, orice birocratie este corupta in mod inevitabil. Diferenta era ca birocratia influenta putin viata oamenilor. Oamenii isi vedeau de ale lor, fara sa intre prea des in contact cu birocratii, pentru ca acestia se ocupau de un numar restrans de probleme.
In zona in care intervenea birocratia aceasta se intersecta cu persoane in general mai sofisticate, care intelegeau mecanismele birocratice, si in general puteau sa exercite un anumit control asupra lor. Adica ceea ce e astazi coruptie pur si simplu, atunci se numea politica.
In plus, birocratia fiind restransa, cu nevoi de personal mai restranse si personalul era ceva mai elitist ales.
PSD e pa,Sectia Speciala ca si desfiintata si tu ne pierzi vremea cu DITL.
Dupa o coada buna la sediul din Sf. Vineri am aflat ca se putea si on-line, urcând pe site copia cartii de identitate.
Nu stiu cum e la sectorul 3 (vazând rezultatul votului pentru primar ar trebui sa-mi dau seama ca e greu de tot), dar la sectorul 2 e posibila programarea on-line. Asa ca m-am dus cu 3 minute înainte de ora stabilita, si-am asteptat vreo zece minute pentru ca petentul aflat la ghiseu a avut nevoie sa i se explice de 3 ori.
Cât despre formular, eu as fi facut scandal pâna venea seful de tura.
Succes data viitoare!
Adaug concluzia unui studiu din SUA: prosti se gasesc si printre profesorii universitari.
NIMIC NU-I DEFINITIV ÎN ȚARA ASTA DECÂT CĂ STATUL ESTE HOȚ ȘI TICĂLOS. (Feher Live 14 aprilie 2017)
TOATĂ, DAR TOATĂ ADMINISTRAȚIA DE STAT ESTE AȘA – FĂRĂ EXCEPȚIE ! ASTA AM MOȘTENIT DE LA COMUNISM ȘI PUTREGAIUL SE AUTO-REPRODUCE.
”Este un sistem cangrenat. Ei vînează numai poziții, se vîneaza unii pe alții, au orgolii, au polițe de plătit, au frustrări.” (Ministrul Turismului despre funcționarii săi – HotNews.ro Sîmbătă, 1 aprilie 2017, 14:50)
„…câteva zeci de mii de funcționari care să înlocuiască această masă inertă și ineptă care se freacă pe culoarele instituțiilor…” (Armand Goșu)
CE concluzie putem trage ?
Că STATUL este ”așa și pe dincolo”.
Dar STATUL e format din OAMENI.
Adică din ROMÂNI.
Adică ROMÂNII îi fură/persecută pe ROMÂNI (fără limită sau rușine).
”O NAŢIUNE este o conştiințǎ naţionalǎ – cît valoreazǎ una, atît valoreazǎ cealaltǎ.”
Adică NU SÎNTEM O NAȚIUNE.
Restul e bla-bla de intelectuali confuzi (”nici așa, nici altminteri”).
GREA BOALĂ ! VECHE BOALĂ ! (mai veche decît comunismul).
Nu marșați la perversiunea clasică a ”dilematicilor ´telectuali” amintiți mai sus: ”sigur, pretutindeni există probleme, dar – totuşi – să nu generalizăm ! Experienţa m-a învăţat că, atunci când chiar vrem să înţelegem cum stau lucrurile, e mult mai eficient să formulăm această observaţie invers: peste tot există oameni oneşti, care-şi fac treaba, DAR SĂ NU GENERALIZĂM !” (Mihai Maci pe contributors.ro – acum vreo cîțiva ani).
Toate vi se întîmplă numai dumneavoastră!😂 Funcţionara de la ghişeu va recunoscut ca Dollo zice bine şi s-a răzbunat! Mai bine procedaţi cum a zis cineva în comentarii, contactaţi o firmă care se ocupă de aşa ceva şi scăpaţi de stres!