Guvernul reînvie secretarul de partid județean

Coaliția de guvernare, care ne-a promis profesionalism și competență, rezolvă disfuncționalitățile unei instituții publice politizând-o. Prefecții și subprefecții pot fi din nou membri de partid.

Guvernul a dat azi o ordonanță de urgență prin care și-a mai asigurat din pix câteva zeci de posturi politice în fiecare județ. Coaliție mare, nevoi de funcții pe măsură. Prefecții și subprefecții pot fi, începând din martie probabil (30 de zile după publicarea OUG), din nou membri de partid. Din 2006 până acum au jucat toți roluri apolitice, pentru că așa ne-a cerut UE înainte de aderare – depolitizarea funcției prefectului, ca să pară că-i controlează mai obiectiv pe primari și pe consilierii locali. Probabil asta era corvoada fiecărui guvern în parte, silit să-și găsească oameni „apolitici” ca să ocupe funcțiile de reprezentanți ai guvernului în teritoriu. Pentru că așa cum se întâmplă întotdeauna la noi, forma prefectului apolitic nu a fost umplută și cu fond în ăștia 14 ani de existență. Niciun prefect nu rămânea în funcție după ce-i pica guvernul. Ba unii nu rezistau nici măcar cât propriul guvern, dovadă că pe lista celor 21 de prefecți de București din ultimii 30 de ani avem și oameni care au stat în funcție 6 zile.

Dar de azi, gata, s-a terminat cu ipocrizia, ne-a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Nu e nevoie să ne mai ascundem după Codul administrativ, care prevedea că prefectul e înalt funcționar public, îl facem demnitar și gata. Și uite așa s-a mai dat o ordonanță de urgență care nu era urgentă, de către guvernul care s-a lăudat că nu va mai abuza de ordonanțe, că acuma au și majoritate în parlament și nu e nevoie să mai guverneze prin ordonanțe.

Înțeleg că ordonanța ar fi neconstituțională,  pentru că zice la Constituție că statutul prefecților nu poate fi schimbat decât prin lege. Așa o fi, vom vedea dacă o atacă Avocata Poporului. Ce mi se pare trist în toată povestea asta nu e neapărat repolitizarea prefecților, că oricum nu făceau mare brânză nici așa apolitici cum erau, ci faptul că minunații ăștia de la guvernare, cățărați pe valul protestelor anti-PSD din ultimii ani, au considerat că rezolvarea disfuncției unei instituții e politizarea ei, nu găsirea unor soluții pentru a o face să funcționeze cu adevărat, așa cum a fost ea menită. Recunosc că mă așteptam la altceva de la unele partide din coaliție, care umblă toată ziua cu profesionalismul și competența în gură. Sau poate că aceste ingrediente se află numai în interiorul partidelor și nu știm noi.

Până la urmă cu ce mă ajută prefectul pe mine, cetățean nepolitic, neputincios în fața abuzurilor unui primar pe care nu pot să-l schimb decât la patru ani, dacă și atunci? Păi cu nimic, pentru că dacă se întâmplă să aibă aceeași culoare politică, pefectul închide ochii la toate măgăriile făcute de primar și consiliul local. Cred că în ultimii 30 de ani pot fi numărate pe degete situațiile în care prefecții au suspendat decizii ale primarilor sau chiar pe primarii înșiși, iar asta s-a întâmplat numai atunci când au fost din tabere diferite. De exemplu când Băsescu era primar și PSD se afla la guvernare, prefecții i-au tot anulat diversele decizii de primar pe care le dădea tocmai ca să ocolează consiliul general – în care nu avea majoritate. Și nu le anula pentru că erau ilegale, ci pentru că putea. În schimb, în mandatul doamnei Firea nu am auzit ca prefectura să-i pună vreun băț în roate madamei primar, chiar și în cazul celebrei taxe oxigen, pe care până la urmă și-a retras-o singură, de frică să nu cumva să nu mai fie realeasă.

Așa apolitic cum era până azi, prefectul nu pare să aibă vreo utilitate reală în contracararea ilegalităților făcute de primari. Altfel n-ar ajunge Curtea de Conturi să constate după ani de zile, când e prea târziu, că bani de la buget au fost cheltuiți ilegal de diverși primari. Sau, cine știe, poate că au oprit la timp zeci de ilegalități de care noi nici nu știm, au apărat banul public și interesul cetățeanului, cu pieptul gol, iar acum vine noul guvern democrat și îi schimbă ca pe niște măsele stricate cu niște membri de partid.

Nu știm de fapt cât și dacă funcția prefectului a funcționat bine sau nu pentru că nu a făcut cineva vreo evaluare a randamentului și eficienței acestor oameni. De regulă când se vorbește de evaluări pe la televizor sunt doar formulele oficiale prin care ni se anunță schimbări de oameni care nu mai corespund politic. Enumerarea în lege a unor atribuții generale nu face decât să dea o aparență ocupată unei persoane care dă bine pe la ceremonii, cu aere de importanță majoră, de coordonator al unor „deconcentrate” care mai degrabă sunt deconcertate. Căci dacă nici în pandemia asta nu s-a văzut că instituțiile din teritoriu sunt cvasi nefuncționale, nu știu când s-a mai văzut.

În loc de evaluări, așadar, de dezbateri despre ce s-ar putea face ca funcția asta să fie exercitată pe bune, nu doar mimată apolitic, s-a mers și de data asta, ca de fiecare dată, pe schimbarea automată a oamenilor, motivată cu expresia clasică „prefectul e reprezentantul guvernului în teritoriu” și deci n-ai ce să faci, că doar guvernul are și el dreptul să lucreze cu cine-i place, nu? Păi atunci hai să nu-i mai zicem prefect, ci să revenim la prim secretarul pe județ din vremea comuniștilor, că asta era înainte de 89 și era asumat: secretarii de partid pe județ erau ochii, urechile, mâna lungă și biciul partidului în teritoriu. Partidul guvernează, partidul numește prefecții secretarii de partid de județ. De ce să le mai zicem prefecți, să ne lăudăm că ne-am inspirat din modelul francez, să pretindem că fac parte dintr-un corp de funcționari școliți special pentru funcția asta, la Institutul Național de Administrație etc. Când de fapt tot ce avem nevoie e să punem pe scaunele alea un băiat de la noi din partid, secondat de altul sau alta (ca să respectăm și cotele de gen) de la partidele din coaliție, și să spunem că nu mai suntem ipocriți, pentru că, iată, ne asumăm politizarea funcției.

Nu, nu sunteți ipocriți, ci doar norocoși că nu vă numiți PSD, ca să iasă lumea în stradă și să protesteze că politizați funcțiile publice. Plus că prefecții nu sunt așa sexi ca doamna aia legată la ochi, pentru care au înghețat niște funduri în piață, în gerurile alea din iarna lui 2017. Sunt doar niște reprezentanți ai guvernului în teritoriu care asta și fac, lucrează pentru guvern. Cum ar zice un clasic aflat vremelnic la pușcărie: și cu ce ne ajută pe noi asta, domnișoară?

Etichete: , , ,

3 comentarii la “Guvernul reînvie secretarul de partid județean” Subscribe

 1. Ștefan Brăgărea 28/01/2021 at 09:02 #

  CÂT SE POATE DE CORECT! Mulțumiri dnă Benezic

 2. Sebastian 28/01/2021 at 09:43 #

  In ianuarie avem un fost secretar judetean de Partid Comunist Roman in mare forma de viata…il avem pentru ca multi il merita

 3. Octavian V. 28/01/2021 at 11:48 #

  NOAPTEA CA HOTII!

  http://e-consultare.gov.ro/w/ordonanta-de-urgenta-a-guvernului-privind-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-57-2019-privind-codul-administrativ-cu-modificarile-si-completarile-ulterioare/

  Este interesant de vazut care a fost perioada pentru discutia publica!

  Link: https://www.mlpda.ro/pages/proiectougmodificarecompletareoug572019codadministrativ

  Data publicării pe site-ul institutiei: 30/12/2020

  Limita pentru trimitere sugestii: 09/01/2021

  Data încheierii consultării publice: 29/01/2021

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.