Cum de a ajuns ENEL mai ieftin ca Hidroelectrica*

Factura de curent pe înțelesul tutulor. O analiză a evoluției tarifelor la energie, făcută de „specializda” care încă mai așteaptă un semn de la Hidroelectrica, de aproape două luni ;)

ANRE nu mai prididește să dea bule despre cum să fie bine ca să nu fie rău pentru clientul casnic, lăsat din ianuarie anul ăsta la mâna furnizorilor veroși de electricitate. Ultima găselniță e că ofertele de curent pe piața concurențială trebuie să fie explicate potențialilor clienți la fel de detaliat precum facturile. Ceea ce ar fi corect, dacă ar și înțelege cineva ceva din facturile alea. Pentru că mulți se lasă amăgiți de prețul mic al „energiei active”, adică prețul de bază la care vinde furnizorul kilowatul, și pierd din vedere numeroasele taxe și accize care se adaugă la acesta, de ajunge în final aproape dublu.

Bunăoară, oferta aia cea mai bună de la Hidroelectrica, pe care ne-am aruncat mulți la începutul acestui an, este și acum de 0.250 de lei/kWh energia activă, dar prețul final pe care ajunge să-l plătească consumatorul pe factură este de 0.610 lei/kwh – cifră disponibilă în tabelul comparativ al ANRE. Surprinzător dacă stai să te gândești că oferta ENEL – câteva poziții mai jos în același tabel – este de 0.670, pornind de la un preț de bază pe kw de 0.407.

Așadar, e bună directiva ANRE care îi obligă pe toți să spună prețul final și ce cuprinde el, deși părerea mea e că totul e un teatru inutil. Oricum taxele inventate de furnizori, la fel ca și alea inventate de stat, sunt ca un dat de la Dumnezeu, nu le poate nici negocia, nici înțelege consumatorul, așa că decât să-i ocupe inutil mintea mai bine îi zice direct: atât e tariful meu. Ia-l sau du-te! Ca la benzinărie, la pompă plătești un tarif final, nu știi cât din el sunt accizele și de fapt nici nu te interesează, că oricum nu ai vreo putere să le schimbi.

Dar pentru că tot se plângea cineva pe fb la un moment dat că nu înțelege factura de curent, am pierdut eu câteva ore ca să studiez mai bine facturile din familia mea, așa că vă arăt și vouă.

Factura mamei – ENEL simplu anual

În portofoliul meu de client (încă) la ENEL există trei locuri de consum: al mamei, al meu și al moșiei. Dintre cele trei, doar mama are un abonament pe piața concurențială – ENEL simplu anual -, eu și moșia am fost până în ianuarie la tarife reglmentate, iar din ianuarie suntem în serviciul universal, adică cel mai mare tarif posibil de pe piață, după cum ni s-a tot plâns prohodul în ultima vreme.

Structura facturilor este, cum se vede în cele două imagini. Cea de sus – a mamei – cuprinde și o perioadă din decembrie și una din ianuarie, așa că am folosit-o ca să vedem mai bine diferențele. Am subliniat taxele pe care ENEL i le-a băgat în preț, pe lângă tariful de bază al energiei active: tariful de extragere din rețea, tariful de introducere în rețea, tarif de distribuție și „servicii de sistem”. Unele dintre ele s-au modificat în sus sau în jos în ianuarie față de decembrie. În total tariful ei ajunge de la 0.400 lei/kwh la 0.58804 lei pe decembrie și 0.58966 lei pe ianuarie. La care se adaugă, firește, taxele inventate de stat: taxa de cogenerare, acciza și certificatele verzi plus TVA.

În poza de mai jos aveți factura mea pe luna ianuarie, în care se vede prețul energiei active de 0.528960 – care este redus cu 0.0103, conform cerinței ANRE pentru clienții ca mine, care nu au apucat să opteze pentru una din ofertele de pe piața concurențială – la care se adaugă taxele percepute de stat: taxa de cogenerare, acciza și certificatele verzi plus TVA. Cum la mine nu mai apar taxele inventate de ENEL pentru abonații lor, în final eu ies mai ieftin decât mama, adică la un preț total pe factură de 0.6050 lei/kwh, față de 0.67603 lei/kwh cât a plătit ea pentru ianuarie.

Factura mea pe ianuarie – serviciu universal

Sintetizat, aveți toate cifrele în tabelul de mai jos. În perioada noiembrie-ianuarie au mai variat și taxele impuse de stat, adică certificatele verzi și acciza s-au scumpit, cogenerarea s-a mai ieftinit. Prețurile finale sunt calculate fără TVA, prin împărțirea valorii facturii la numărul de kw consumați. Probabil lucrurile nu vor continua așa. E aiurea ca ăia care fac prostia să opteze pentru un abonament sau altul pe piața concurențială să plătească mai mult decât cei care nu optează pentru niciun abonament și plătesc chipurile tarif de ultimă instanță. Dar rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Oricum, eu încă nu am primit nicio veste de la Hidroeletrica, căreia i-am trimis solicitarea de contract pe 4 ianuarie. Am și sunat la ei, săptămâna trecută, ca să întreb ce se aude cu contractul meu? O duduie mi-a spus că nu știe nimic, nu apare în sistem nimic cu numele meu, o să mă sune cineva de la ei, dar nici când o să mă sune nu știe, că sunt cam copleșiți de numărul mare de solicitări. Deocamdată, însă, nu mă deranjează să aștept. Pentru că o fac la un preț mai mic decât cel la care aș fi plătit curentul chiar și la Hidroelectrica. Cine știe, poate mă răzgândesc și decid că-mi place mai mult ENEL. Sau poate ăsta e mârșavul plan al ENEL ca să nu ne piardă de clienți 😉

Cam asta e la mine. Voi cum petreceți liberalizarea pieței energiei?

*După cum îmi atrage atenția un cititor în comentarii, se pare că am dat un titlu clickbait, pentru că prețul Hidroelectrica din comparatorul ANRE cuprinde și TVA, iar calculul făcut de mine pe facturile primite de la ENEL este fără TVA. Așadar, dacă împart factura mea la numărul de kw consumați îmi dă un 0,70 lei/kw, ceea ce e mai mult și decât 0,61 de la Hidrolectrica și 0,67 de la ENEL. Hidroelectrica, alo, se aude?, Hai cu contractul ăla!

Etichete: , , , , , ,

22 comentarii la “Cum de a ajuns ENEL mai ieftin ca Hidroelectrica*” Subscribe

  1. Ady 24/02/2021 at 20:08 #

    1. eu n-am mai primit nicio factură din decembrie. adică de la (inclusiv)factura care trebuia să se emită pe 6 decembrie. nici pe mail (aveam setat), nici în cutia poștală (nu renunțasem), nu apare nimic emis nici pe contul meu de my-enel. mi-e groază de viitor.

    2. noile contoare montate pe palier afișează tot felul de drăcii și chiar nu mai înțeleg care din afisările alea e consumul meu. aiureala asta s-a întâmplat din decembrie-ianuarie. și mă confuzează pt că nu bate cu consumul mediu lunar așa cum a fost anul trecut, având în vedere că locul de consum e în același stadiu- nelocuit, doar cu frigiderul lăsat în priză.

    reprezantanții enel chiar nu citesc contoarele, am avut dovada clară anul trecut, când într-o lună când n-am dat citirea contorului, mi-au băgat un consum de mi-a stat pulsul, respectiv cât consumam într-o lună de toamnă/primăvară când băgam ceva de încălzit în priză, deși la momentul ăla apartamentul era nelocuit. nici măcar cât consumam într-o lună obișnuită nu mi-au pus, s-au aruncat direct la consumul cel mai mare.

    altfel au răspuns rapid (vreo 2 zile) la solicitarea mea a încheia un nou contract, aplicația de pe site pt semnarea contractului a funcționat chiar și pt cineva atehnic ca mine.
    dar nu mi-au răspuns la celelalte 2 probleme pe care le reclamam. 🙂

  2. aloopeegoos 25/02/2021 at 07:17 #

    As spune ca:
    1. taxele alea nu sunt inventate toate de Enel, cel mai probabil e un mix intre inventiile Enel, cele ale distribuitorilor si cele ale statului – ca sa manance gura tuturor o paine.
    2. lucrurile sunt facute intentionat asa, ca sa nu mai priceapa nimeni nimic si sa plateasca oricat i se cere.
    3. indiferent de contractul pe care-l semneaza cineva, taxele de la punctul 1 pot varia oricat pe perioada contractului – in functie de reglementarile ANRE, ale statului, starea vremii sau fazele lunii, singurul tarif fix fiind cel pentru energia activa.
    4. legat de punctul 3 – doar asa au aparut si certificatele verzi si tarifele de cogenerare in factura, bagate pe gatul fraierilor, care sa suporte in acest fel costurile de „inverzire” ale furnizorilor de energie.
    5. piata de utilitati e, oricum, un mare cartel si o mare bataie de joc la adresa consumatorilor casnici, iar pana la facturile de 7000$ pe care le-au primit americanii zilele astea nu mai e decat un pas mic.

    Altfel, eu am trecut la Enel „concurential”, oferta lor fiind cea mai mica din piata, cu exceptia celei pe 3 ani de la Engie, si cu exceptia Hidroelectrica (de care nu stiam si de care oricum nu as fi vrut sa aud). Pot spune ca, pe langa pretul cel mai mic (in zona mea, nu stiu in alte zone), s-au miscat extraordinar de bine, mi s-a parut ca au un sistem de contractare foarte bine pus la punct, si n-am avut nimic de facut in afara de sa incarc 2-3 documente la ei pe site si sa dau 2-3 click-uri de 2 ori. Am rezolvat totul prin email/online, fara bataie de cap.

    Numai bine

  3. Ileana 25/02/2021 at 11:36 #

    Eu am ales sa-i ignor pe toti. Am ramas cu Enelul vietii.

  4. mihai 25/02/2021 at 12:30 #

    Păi, cred că compari mere cu pere. Kilowattul Hidroelectrica costă 0,61lei cu TVA inclus, iar pe factura ta Enel cu Serviciu Universal kilowattul costă 0,72 lei cu TVA inclus. Deci Enel nu a devenit mai ieftin ca Hidroelectrica.

    Am dat și eu cu nasul prin comparatorul de energie electrică și înclin spre Nova 6 casnic (sunt tot în București). Trebuie însă să studiez și comparatorul de gaze, poate găsesc vreo ofertă combinată mai avantajoasă.

    • Dollo 25/02/2021 at 13:08 #

      S-ar putea să ai dreptate, însă în comparatorul anre nu scrie că prețurile sunt cu tot cu tva. Sau scrie și nu am văzut eu?

      • mihai 25/02/2021 at 13:27 #

        „Valorile afisate in campul “Valoare factura (lei)” si “Valoare unitara factura (lei/kWh)” includ pretul energiei, valoarea componentei fixe (daca oferta contine acest element), tarifele reglementate pentru servicii (transport, serviciu de sistem si serviciul de distributie), contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, contravaloarea certificatelor verzi, acciza si TVA-ul.”

        Scrie imediat sub tabel. De asemenea, comparatorul îți cere la început „valoarea facturii”, deci se înțelege TVA inclus.

        • Dollo 25/02/2021 at 17:03 #

          Da, așa e, admit că eu nu m-am uitat niciodată până la fundul tabelului, care în cazul meu are 135 de poziții. Mai jos de poziția 20 nu am coborât niciodată 🙂
          Deci trebuie să fac o corecție la text.

          • mihai 25/02/2021 at 17:37 #

            Oricum, din punctul meu de vedere tu reprezinți o hârtie de turnesol pentru demersul ăsta al țării: ești cetățeanul bine intenționat, bine informat, cultivat, cu capul pe umeri și cu experiență de viață, și tot te-ai încurcat.

            Vae victis!

    • Kap 25/02/2021 at 13:40 #

      M-am uitat din nou pe comparatorul ANRE. prețul pe kilowatt menționat acolo este cel final plătit de client: ”Valoare unitara factura (lei/kwh)”.

      Nova pe 6+6 luni are preț FINAL pe kWh 0,62 lei.
      Eu am contractat Nova pe 12 luni în august 2020 și am plătit 0,6035 apoi 0,6077, că au mai scumpit cei de la stat anumite tarife reglementate.

      Cea mai bună ofertă Enel pe 12 luni e de 64 de bani / kWh.
      Mare atenție însă, se referă la clienți NOI, citiți contractul!

      Cel mai ieftin kilowatt de la Enel pentru clienți existenți costă conform comparatorului 0,67 lei / kWh.

      Ce am mai observat cât timp am avut contract la alți furnizori este modul parșiv și cât mai dificil al prezentării tarifelor de către Enel. Facturile lor erau mult mai greu de înțeles decât cele de la Digi sau Nova, unde înțeleg exact cât și pentru ce componentă sunt de plătit acele sume.

  5. Marius 25/02/2021 at 16:27 #

    Intri pe: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

    Selectezi la consumul estimat 100kW
    Selectezi Bucuresti sau locul unde vrei sa-ti fie livrata energia electrica
    Selectezi data (estimata) de la care ai vrea sa schimbi furnizorul (inclusiv 21-30 zile reziliere)

    Si tastezi (click) pe compara oferte!

    1. Energia Gas & Power SRL Casnic
    2. NOVA POWER & GAS S.R.L. Oferta nova 6 casnic
    3. SC AIK ENERGY ROMANIA SRL AIK FREEDOM ELECTRIC
    4. SPEEH HIDROELECTRICA Oferta VIITOR VERDE
    5. RESTART ENERGY ONE SA EnergyGO Online
    6. EON Energie Romania E.ON Cool Electric
    7. NOVA POWER & GAS S.R.L Oferta nova 6+ 6 casnic
    8. Energia Gas & Power SRL

    Te uiti in cloloana „Valoare unitara factura (lei/kwh)” (doar de aceea am selectat 100 kW ca sa fie mai usoara impartirea)

    Si apoi incercam sa identificam „bombele ascunse” gen abonament zilnic, sau exceptii, sau alte nefacute din coloana „Detalii” dand clicl pe „Vezi detalii).

    Mura-n gura! DAca nu te descurci, te mai putem „incurca” cu cateva explicatii si indicatii, dar cred ca-s de prisos!

    PS. Offtopic si anti-reclama:

    Din experienta proprie cu cei de la NOVA (si gaz si energie) poti semna cu ei contractul direct online, raspunsul este prompt si site-ul usor de accesat si utilizat

  6. Vlad Slăvoiu 25/02/2021 at 18:12 #

    Eu mă întreb dacă nu cumva este incorectă reducerea comercială făcută de Enel în baza Ordinului ANRE 5/2021… Eu aș fi zis că nu 0,01 bani trebuia să fie, ci 0,09 – sunt curios să aflu ce părere are ANRE despre asta.

    În altă ordine de idei, dacă înțeleg de ce să cumpăr curent de la unul care-l produce sau de la unul care e proprietar de rețea de distribuție, nu prea înțeleg de ce să-l cumpăr de la unul care nu e nici una, nici alta…

    • mihai 27/02/2021 at 07:10 #

      Curentul nu se poate stoca, iar profilul tău de consum nu corespunde cu niciun profil de producător anume. Prin urmare, în mod necesar curentul pe care îl consumi e întotdeauna un cocktail de curent produs de mai multe centrale. Ca să-l poți plăti, cineva își asumă sarcina de a echilibra contractele de producție ale centralelor cu contractele de consum ale consumatorilor. Acel cineva se numește furnizor. În mod tradițional, furnizorul a fost până acum distribuitorul local, însă nu a fost neapărat bine. Distribuția este monopol natural (rețeaua de cabluri e unică) și e normal să fie așa, însă furnizarea (adică cocktailul de curent) nu e necesar să o plătești tot la distribuitor. Schema tradițională asocia furnizarea cu monopolul natural al distribuției, ceea o transforma într-un monopol suplimentar artificial, pe care statul trebuia să-l regleze prin reglementarea prețurilor. Apariția bursei de energie și a nenumăraților furnizori de pe bursă permite însă ca rolul de reglaj să-l preia piața, astfel încât să nu mai fie nevoie de prețuri reglementate pentru energie, ci doar pentru distribuție. În principiu, ca peste tot în capitalism, dacă marjele de profit sunt prea mari, ele vor atrage mai mulți furnizori care se vor lupta pentru cotele de piață prin scăderea prețurilor, până când marjele devin corecte.

      Asta e teoria, din câte am înțeles. Practica, din păcate, ne omoară, după cum ne-a arătat Dollo.

    • Vlad Slăvoiu 27/02/2021 at 13:37 #

      @mihai: Fapt e că aveai o piață controlată care funcționa (că știm foarte bine că nu faptul că nu funcționa a fost cauza) pe care ai liberalizat-o – și ea va funcționa foarte bine și așa, nici asta nu-i o problemă. Doar că, deocamdată cel puțin, majoritatea persoanelor din această piață (consumatorii casnici) au avut de suferit de pe urma liberalizării, deoarece plătesc mai mult.

      • mihai 27/02/2021 at 18:02 #

        … Iar rabinul îi răspunse: „și tu ai dreptate!”

  7. Sebastian 26/02/2021 at 07:55 #

    Buna Dimineata Tuturor
    Preturile cresc, scad, tot acolo suntem. Pentru cei care incaseaza factura de la Noi ar fi bine ca ANRE sa le IMPUNA masuri de protectie pentru electrocasnice sau alte aparate ARSE datorita diferentelor Calitative apartinand energiei electrice. Am inceput sa Revendic asa ceva in Comisia De energie din Parlamentul Romaniei, in 2017, fara succes…

  8. Cristian Ioan 26/02/2021 at 11:19 #

    Multumesc mult, Dollo!

    Da, in fiecare luna primesc astfel de factura, greu de descifrat.
    Da, vreau sa gasesc timp sa merg la ENEL sa schimb contracutl de serviciu universal cu unul mai potrivit pt un consum de 2-300 KWh pe luna.
    Deocamdata, la ENEL Muntenia ma deranjeza nu atat pretul pe KW, ci:
    – intarzierea mare cu care apar facturile, in ianuarie, in lco de data de 16, abia pe 28 mi-a venit factura!
    – luna trecuta mi-au facturat 475 KWH, cand consumul real a fost de circa 250 ….
    – cand le cer lamuriri sau reclam ceva, mi se raspunde ca procesarea cererii dureza intre 5 si 30 de zile lucratoare!!!

    • Marius 26/02/2021 at 19:10 #

      Daca vrei factura mai repede opteaza pentru factura electronica!

      Nu mai stai cu ochii dupa postas!!!!

    • Ady 26/02/2021 at 22:11 #

      Măcar ți-a venit factura, mie nu. Nici măcar electronic.
      Mesajul ăla că răspund în 30 de zile e automat. Mie mi-au răspuns in final mai repede, deși îmi serviseră textul cu 30 de zile. Partea proastă e că 1. Nu mi-au răspuns la toate problemele, am tras și mai trag de ei ca de un cal mort, 2. Mesajul ți-l trimit pe mail și e parolat. Cu codul tău de client. Prima oară fie a fost parolat greșit, fie am dat-o eu în bară, dar o luasem pe pereți.
      Totuși când am cerut date despre ce, cum să închei noul contract s-au mișcat foarte rapid, 2-3 zile. Se poate face prin intermediul unei aplicații de pe site, nu-ți trebuie decât o factură veche și o poză cu buletinul.
      Tot Enel Muntenia.

  9. Vlad Slăvoiu 26/02/2021 at 12:30 #

    @Cristian Ioan: În ianuarie, facturile au venit târziu tocmai pentru că au făcut reducerea conform celebrului Ordin – pe unele chiar apucaseră să le emită, pentru ca apoi să le storneze și să le recalculeze… Eu, repet, la recalcularea asta m-aș uita cu atenție: la in consum de 500 de kWh/lună, așa cum e unul din exemplele din text, reducerea ar fi de aproape 45 de lei, nu doar de 5 … La ANRE se pot face și reclamații, au o platformă foarte comodă pentru asta – dar în fine, fiecare cum consideră.

    Dacă aveți internet (și s-ar părea că aveți, nu? :-p ), e destul de ușor să vă faceți un cont unde puteți transmite consumul real și unde puteți avea acces la factură imediat ce este emisă.

    Facturile (de la Enel sau de la alții) nu sunt chiar așa de greu de priceput – adică nu-s chiar tratate de fizică cuantică… 🙂 Citite cu răbdare, ele sunt inteligibile.

    Nici mie nu-mi place serviciul clienți de la Enel – așa că îl evit.

    Dacă vreți să schimbați furnizorul, aveți timp până la vară să vă hotărâți ce vi se potrivește mai bine, deci nu e grabă. Puteți lua o decizie informată și care să vă mulțumească. În fine – să vă mulțumească în condițiile date.

    • Ady 26/02/2021 at 22:13 #

      Mie factura nu-mi apare nici măcar în contul MyEnel. Îl am și-l folosesc pt înregistrarea indexului de consum de cca 10 ani.

    • Vlad Slăvoiu 26/02/2021 at 22:41 #

      @Ady: Nu știu ce să spun despre chestia asta… Te cred, nu zic nu, dar nu știu ce să spun.

      Altminteri, sfatul meu (sau ideea mea fixă, depinde cum vrei s-o iei), e să reclami modul de calcul al reducerii comerciale în conformitate cu Ordinul ANRE 5/2021 – după mintea mea, acolo e cheia.

  10. Suleiman Ahmed 03/01/2023 at 21:56 #

    Si 2 ani mai tarziu, la HE pretul energie active este tot pe la 0.28 lei / kWh si va ramane asa la contractele ce se vor semna pana in iunie 2023, in timp ce Enelul tocmai mi-a trimis noile conditii, la 2.54 lei / kWh incepand din martie 2023.
    Altii nici nu inteleg de ce exista, sunt tot felul de paraziti care sifoneaza bani pe undeva (certificate probabil) si au preturi intre 3 si 20 lei / kWh.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.