Cum de a ajuns ENEL mai ieftin ca Hidroelectrica*

Factura de curent pe înțelesul tutulor. O analiză a evoluției tarifelor la energie, făcută de „specializda” care încă mai așteaptă un semn de la Hidroelectrica, de aproape două luni ;)

ANRE nu mai prididește să dea bule despre cum să fie bine ca să nu fie rău pentru clientul casnic, lăsat din ianuarie anul ăsta la mâna furnizorilor veroși de electricitate. Ultima găselniță e că ofertele de curent pe piața concurențială trebuie să fie explicate potențialilor clienți la fel de detaliat precum facturile. Ceea ce ar fi corect, dacă ar și înțelege cineva ceva din facturile alea. Pentru că mulți se lasă amăgiți de prețul mic al „energiei active”, adică prețul de bază la care vinde furnizorul kilowatul, și pierd din vedere numeroasele taxe și accize care se adaugă la acesta, de ajunge în final aproape dublu.

Bunăoară, oferta aia cea mai bună de la Hidroelectrica, pe care ne-am aruncat mulți la începutul acestui an, este și acum de 0.250 de lei/kWh energia activă, dar prețul final pe care ajunge să-l plătească consumatorul pe factură este de 0.610 lei/kwh – cifră disponibilă în tabelul comparativ al ANRE. Surprinzător dacă stai să te gândești că oferta ENEL – câteva poziții mai jos în același tabel – este de 0.670, pornind de la un preț de bază pe kw de 0.407.

Așadar, e bună directiva ANRE care îi obligă pe toți să spună prețul final și ce cuprinde el, deși părerea mea e că totul e un teatru inutil. Oricum taxele inventate de furnizori, la fel ca și alea inventate de stat, sunt ca un dat de la Dumnezeu, nu le poate nici negocia, nici înțelege consumatorul, așa că decât să-i ocupe inutil mintea mai bine îi zice direct: atât e tariful meu. Ia-l sau du-te! Ca la benzinărie, la pompă plătești un tarif final, nu știi cât din el sunt accizele și de fapt nici nu te interesează, că oricum nu ai vreo putere să le schimbi.

Dar pentru că tot se plângea cineva pe fb la un moment dat că nu înțelege factura de curent, am pierdut eu câteva ore ca să studiez mai bine facturile din familia mea, așa că vă arăt și vouă.

Factura mamei – ENEL simplu anual

În portofoliul meu de client (încă) la ENEL există trei locuri de consum: al mamei, al meu și al moșiei. Dintre cele trei, doar mama are un abonament pe piața concurențială – ENEL simplu anual -, eu și moșia am fost până în ianuarie la tarife reglmentate, iar din ianuarie suntem în serviciul universal, adică cel mai mare tarif posibil de pe piață, după cum ni s-a tot plâns prohodul în ultima vreme.

Structura facturilor este, cum se vede în cele două imagini. Cea de sus – a mamei – cuprinde și o perioadă din decembrie și una din ianuarie, așa că am folosit-o ca să vedem mai bine diferențele. Am subliniat taxele pe care ENEL i le-a băgat în preț, pe lângă tariful de bază al energiei active: tariful de extragere din rețea, tariful de introducere în rețea, tarif de distribuție și „servicii de sistem”. Unele dintre ele s-au modificat în sus sau în jos în ianuarie față de decembrie. În total tariful ei ajunge de la 0.400 lei/kwh la 0.58804 lei pe decembrie și 0.58966 lei pe ianuarie. La care se adaugă, firește, taxele inventate de stat: taxa de cogenerare, acciza și certificatele verzi plus TVA.

În poza de mai jos aveți factura mea pe luna ianuarie, în care se vede prețul energiei active de 0.528960 – care este redus cu 0.0103, conform cerinței ANRE pentru clienții ca mine, care nu au apucat să opteze pentru una din ofertele de pe piața concurențială – la care se adaugă taxele percepute de stat: taxa de cogenerare, acciza și certificatele verzi plus TVA. Cum la mine nu mai apar taxele inventate de ENEL pentru abonații lor, în final eu ies mai ieftin decât mama, adică la un preț total pe factură de 0.6050 lei/kwh, față de 0.67603 lei/kwh cât a plătit ea pentru ianuarie.

Factura mea pe ianuarie – serviciu universal

Sintetizat, aveți toate cifrele în tabelul de mai jos. În perioada noiembrie-ianuarie au mai variat și taxele impuse de stat, adică certificatele verzi și acciza s-au scumpit, cogenerarea s-a mai ieftinit. Prețurile finale sunt calculate fără TVA, prin împărțirea valorii facturii la numărul de kw consumați. Probabil lucrurile nu vor continua așa. E aiurea ca ăia care fac prostia să opteze pentru un abonament sau altul pe piața concurențială să plătească mai mult decât cei care nu optează pentru niciun abonament și plătesc chipurile tarif de ultimă instanță. Dar rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Oricum, eu încă nu am primit nicio veste de la Hidroeletrica, căreia i-am trimis solicitarea de contract pe 4 ianuarie. Am și sunat la ei, săptămâna trecută, ca să întreb ce se aude cu contractul meu? O duduie mi-a spus că nu știe nimic, nu apare în sistem nimic cu numele meu, o să mă sune cineva de la ei, dar nici când o să mă sune nu știe, că sunt cam copleșiți de numărul mare de solicitări. Deocamdată, însă, nu mă deranjează să aștept. Pentru că o fac la un preț mai mic decât cel la care aș fi plătit curentul chiar și la Hidroelectrica. Cine știe, poate mă răzgândesc și decid că-mi place mai mult ENEL. Sau poate ăsta e mârșavul plan al ENEL ca să nu ne piardă de clienți 😉

Cam asta e la mine. Voi cum petreceți liberalizarea pieței energiei?

*După cum îmi atrage atenția un cititor în comentarii, se pare că am dat un titlu clickbait, pentru că prețul Hidroelectrica din comparatorul ANRE cuprinde și TVA, iar calculul făcut de mine pe facturile primite de la ENEL este fără TVA. Așadar, dacă împart factura mea la numărul de kw consumați îmi dă un 0,70 lei/kw, ceea ce e mai mult și decât 0,61 de la Hidrolectrica și 0,67 de la ENEL. Hidroelectrica, alo, se aude?, Hai cu contractul ăla!

Etichete: , , , , , ,

23 comentarii la “Cum de a ajuns ENEL mai ieftin ca Hidroelectrica*” Subscribe

  1. Airbus Mariana 23/04/2023 at 04:31 #

    Dacă am încheiat un contract cu Enel telefonic in cît timp îmi trimit răspunsul ?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.