De când ne-au lăsat ungurii casa pe mână, adică de la finele lui septembrie 2021, productivitatea a scăzut dramatic. Am reușit să punem încălzirea în pardoseală, să facem instalațiile sanitare (că alea electrice fuseseră făcute încă de când erau ungurii aici) să turnăm șapa peste încălzirea în pardoseală și cam aici am sistat interacțiunile cu meștrii români. De la finele lui octombrie ne-am mutat efectiv în casă, că se uscase șapa, și am început să bricolăm noi doi ce mai era de făcut. Am reușit în astea trei luni jumate (noiembrie-februarie) să zugrăvim peste tot (ne-a mai rămas cămara) și să punem gresia în baie. Numai cabina de duș ne-a luat o zi întreagă, ca să vă faceți o idee despre cât de meseriași suntem 🙂 Dar rezultatele sunt decente și ce e mai important e că nu mai putem fi nemulțumiți de alții.
Am ajuns la parchet și aici suntem în cumpănă. Am studiat problema, mai ales domnul inginer care știe diferența dintre lambda și R, că a fost mai atent la orele de fizică decât mine, și am înțeles că spre deosebire de pereții casei, care nu trebuie să piardă căldura din casă sau să lase frigul să intre, parchetul pus peste încălzirea în pardoseală trebuie să fie exact invers, adică atât de conductiv încât să lase căldura din pardoseală să treacă în casă, astfel încât să nu consumăm mai multă energie ca să încălzim casa și de fapt ea să se piardă în pământul de sub casă.
Am observat că e recomandat pentru acest scop parchetul triplustratificat, adică din trei straturi de diverse deșeuri de lemn, dar care vine mai ales în fâșii înguste, ca parchetul clasic, care trebuie lipite bucată cu bucată peste șapă, astfel încât să facă priză directă cu șapa încălzită. Parchetul triplustratificat e cam scump pentru noi și chiar cam gros, ceea ce-l face totuși nepotrivit pentru încălzirea în pardoseală – cu cât e mai gros, cu atât trece mai puțină căldură prin el. Plus că nu ne place neapărat aspectul de parchet clasic, ci am vrea din ăla cu lamele mai lungi și mai late, cum e parchetul lamelar.
Pe diversele site-uri de magazine și ale producătorilor se spune, însă, că poate fi montat peste încălzirea în pardoseală și parchetul lamelar, adică ăla care nu e din lemn (ci din rumeguș aglomerat, peste care se pune o poză care imită lemnul), precum și noua senzație în materie de amenajări interioare, denumit parchetul de vinil, care e din… vinil. Din ce înțeleg, ăsta e un soi de linoleum de fițe, care se pune tot așa, lamelă cu lamelă, ca parchetul, e mult mai rezistent decât parchetul, aspectuos, dar al naibii de scump. La fel de scump ca parchetul stratificat, și atunci te întrebi de ce să nu pui parchet de lemn, dacă tot dai banii ăia – adică în jur de 150-200 de lei/mp. Da, e mai conductiv, fiind din alt material decât lemnul.
Parchetul lamelar are și variante de preț mai omenești, adică de la 20 de lei/mp în sus, până la 100 și chiar 200, dar aici întrebarea e dacă el poate fi lipit peste șapă sau nu. Lamelele sunt lucioase pe spate și nu par foarte aderente. Pe unele site-uri se spune, destul de superficial, că poate fi pus și flotant dar poate fi și lipit. Cum o fi mai bine, nu zice nimeni, iar producătorii pare că vor doar să-și vândă marfa, nu exagereză cu informațiile în fișa tehnică. Evident că flotant e mai ușor de pus, dar acolo trebuie să iei în calcul și conductivitatea parchetului și a foliei care se montează sub el, ca împreună să fie suficient de conductive cât să încălzească și casa, să nu contribuie prea mult la consumul de energie pentru încălzire și nici să nu se umfle/deformeze în timp din cauză de contracție la trecerea de la rece la cald și invers.
Așadar, noi am dori să punem un parchet care să întrunească următoarele condiții:
- să fie suficient de conductiv cât să nu ne crească (prea mult) consumul de energie cu încălzirea casei (centrala electrică a mers iarna asta în general pe 1kw/h și a făcut o temperatură în casă de 22-23 de grade constant – efectul bunei izolații de care a ținut domnul inginer cu toată ființa lui);
- să nu fie prea gros, avem spațiu de manervă de maxim 16mm între șapă și uși, dar oricum cu cât e mai gros cu atât transmite mai greu căldura, deci nu e bun nici prea gros;
- să fie aspectuos – din ce am văzut prin magazine oferta e destul de tristă la categoria de preț pe care ne-o permitem, vânăm ceva stejar natur sau similar ca aspect;
- să aibă un preț decent – maximum 100 de lei/mp am vrea să cheltuim pe el;
- să se pună ușor – ar fi un plus, dar am reușit noi să punem gresia în baie, om reuși să lipim și parchet în living și dormitor până la urmă, dacă o fi musai.
Precum se vede, ca și la casă, vrem ceva bun, frumos și ieftin 🙂 Internetul este aparent plin de sfaturi despre cum să pui parchetul peste încălzirea în pardoseală, dar nu e nimic concludent pentru cazul nostru, nu am găsit răspunsuri lămuritoare la toate întrebările noastre. Și aici vine întrebarea pe care o adresez celor care au făcut deja o astfel de amenajare în casa lor, căci am văzut că în urma serialului despre casă s-au arătat destui pe aici care au trecut și ei prin asta. Întrebarea e dacă a pus cineva parchet peste încălzirea în pardoseală, de care a pus și cum s-a comportat în timp? Apreciem orice informație care vine din experiența proprie, nu din auzite sau din reclame, că fiecare cioară își laudă puiul, dar asta nu înseamnă că puiul ăla e bun pentru oricine. Așteptăm cu interes 🙂
Citește și celelalte episoade:
Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)
Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)
Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)
Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)
Perla Harghitei din Călărași (V)
Recapitulare: acte, taxe și avize pentru construcția unei case în România (VI)
Ce parchet și cum se pune peste încălzirea în pardoseală (VII)
Cum a fost prima iarnă în noua casă (VIII)
Să vină să ne numere fosele (IX)
Cum a fost primul an în casa de lemn (X)
Cum am petrecut canicula în casa din lemn (XI)
Am pus un parchet triplu stratificat de calitate medie (35e/mp/12mm) cu un adeziv special pentru incalzirea in pardoseala in dormitoare. Problema: in restul casei am pus gresie portelanata si ramane calda cu orele dupa oprire. Parchetul, pe langa faptul ca nu se incalzeste cum o face gresia, se mai si raceste foarte repede. Principala cauza este ca nu avem niciun fel de izolatie si nici nu putem pune (cladire monument istoric), dar ca si comportament, se intampla ce am scris mai sus.
P.S. savuroase articolele cu aventura dvs.
Aha, deci scump și nu prea eficient. Mulțumesc 🙂
Buna Dollo, felicitari pentru casuta! Eu am pus peste incalzirea in pardoseala parchet laminat Kronotex stejar village de 8mm, plus folie parchet Selitflex de 1.6 mm. Din ce stiu nu e nimic lipit, e asezata folia si apoi parchetul. Singura observatie dupa 3 ani e ca primavara se umfla de la umiditatea din aer si a fost nevoie sa il tai la usi si sa las rosturi (mi-l pusesera dintr-un capat in altul al casei, neintrerupt). In rest isi face treaba; intr-adevar nu simti caldura ca pe gresie, dar e ok.
Nu arată rău, mulțumesc pentru pont.
Sunt inginer constructor ….am construit dar nu si la finisaje la cheie apartamente asa ca nu am experienta in beneficiile de dupa.
Dar am achizitionat recent un apart. cu incalzire pardoseala si pana la urma am optat la gresie (la incalzirea pe pardoseala se pune doar portelanata (atentie mai sunt gresii care sunt ceramice dar nu portelanate) datorita rezistentei la variatii dilatatie contractie) in living hol bucatarie si baie..doar dormitor parchet subtire de 8mm.
Niste prieteni tot asa au zis ca bucataria si baia gresie super cald bine ..iar dormitorul si living parchet e mai rece 🙁 .
Da si eu am tot cautat despre LVT / SPC / parchet mineral parchet vinil si am ajuns la concluzia ca indiferent ca sunt mai subtiri adica 4mm au aceeasi rezistenta termica similara cu parchetul lamina ieftin de 7-8mm ….LVT/SPC e bun ca nu umfla e pt. bucatarie si baie…dar fiind plastic se dilata si contracta mai mult decat parchetul laminat….se deformeaza mai usor..daca nu au cant in V o se sa vada in timp si va agata…si au rezistenta la zgariere mai slaba …datorita foliei lipite de sus (garantie mult mai proasta la abraziune fata de laminat) …DAR unele LVT-uri (mai scumpe) au sub membrana lipita si posibil sa iasa mai ieftin decat combinatia de parchet laminat+folie speciala de incalzire .
ATENTIE: tot ansamblul parchet+folie nu trebuie sa depaseaca Rezistenta Termica de 0,15 ….. de aceea e recomandat parchet de 8mm laminat ca el + folie (scumpa Arbiton Multiprotec sau 1000) = Rezistenta cam 0,08-0,09…in timp ce un parchet de 10-12mm poate ajunge la pragul de rezistenta 0,15 cu folie mai proasta…de aceea parchetul de peste 14 mm nu e compatibil incalzire pardo.
Dar mai e mitul despre rezistenta dimensionala a parchetului ca ar fi recomandat de 10mm-12mm….ca si cum cel de 8mm se dezintegreaza / topeste sub actiunea caldurii = IMPOSIBIL.
Atentie folia Selitflex de 1,6mm (si eu ma gandesc sa o iau ca e mai ieftina fata de Abriton Multiprotec sau 1000 , care costa dublu) are rezistenta 0,06 (m²K)/W ….nu e grozava …fata de Arbiton 1000 care are rezistnta de 0,006 deci e de 10 ori mai buna.
Iar o folie cu 0,06 + parchet laminat de 8mm care are in general de 0,07-0,08 (functie de producator) ajung impreuna la R=0,13-0,14 deci la limita fata de R=0,15. asa ca normal sa fie senatie neproductiva de incalzire ….
Practic la folie ce depaseste rezistenta de 0,03 nu prea e potrivita pt. incalzire pardoseala.
ATENTIE folia pt. parchet LVT/SPC/Mineral (adica ca nu pt laminat click clack) chiar daca vanzatorul iti recomanda si asta….nu are uneori bariera de vapori sau e mai slaba pt. ca parchetul LVT/SPC/Mineral nu e afectat de umiditate ca e plastic/vinil sau praf mineral piatra…..asa ca posibil daca pui folie destinata pt. LVT SPC sub parchet laminat uneori sa aiba deformatii parchetul laminat la umiditate.
Și cam cum scârție parchetul?
Am acest parchet de peste 10 ani si rezista cu brio chiar si la mini inundatii , animale, noroi. Datorita modelului nu se vede mizeria . Este produs in Germania . https://www.hornbach.ro/shop/Parchet-laminat-Classen-8-mm-stejar-fresco-L379/7946682/produs.html
Pus pe încălzire în pardoseală? Flotant sau lipit?
Singurul parchet care poate fi pus in combinatie cu incalzirea prin pardoseala este „parchetul” laminat, respectiv imitatia din plastic a parchetului.
Lemnul are proprietati izolatoare si nu e potrivit pentru incalzirea prin pardoseala. Implicit, parchetul de lemn (singurul parchet adevarat, de altfel) nu e potrivit pentru incalzirea prin pardoseala. Nu in ultimul rand, lemnul lucreaza in timp, iar incalzirea prin pardoseala l-ar usca dramatic, si s-ar umple de crapaturi dupa prima iarna.
Recomand piatra peste incalzirea din pardoseala, in orice forma ar fi ea (gresie, ardezie, travertin, etc.). Mai ales la parter se intretine mult mai usor decat lemnul si puteti intra de afara direct pe piatra, fara sa va „doara” ca ati intrat cu 3 fire de iarba sau cu galosii plini de noroi. Daca aveti si animale care pot intra in casa – piatra e cea mai buna varianta.
Recomandare suplimentara – acolo unde puneti parchet acesta trebuie lipit, nu pus pe folie. Folia e solutia mesterilor puturosi, care vor sa ia repede banii fraierilor si sa plece la urmatoarea lucrare. Sau, daca va place sa tropaiti prin casa, folia e solutia ideala pentru asta… Zgomotul produs de pasi pe parchet va fi asigurat…
Numai bine!
BTW, exista si gresie care imita parchetul, daca vreti neaparat sa para lemn ;). Si da, vorbesc din experienta proprie – eu am parchet triplu stratificat si n-am mai pus incalzire prin pardoseala din cauza asta. Ar fi trebuit sa pun si sa pun gresie peste, dar asta e o alta discutie…
Nu mai rezistăm să punem gresie, baia ne-a lecuit 🙂
Nu avem incalzire in pardoseala dar unul dintre tipurile de parchet pe care le-am folosit e ok si pt incalzirea in pardoseala si ne place foarte mult cum arata – Tarkett Botticelli (https://www.parchetdecalitate.ro/parchet-laminat-gallery-botticelli-gallery-12mm-4v-clasa-33-tarkett-dp25.html).
Cred ca inca se incadreaza in bugetul vostru.
Pozele sunt departe de realitate, cauta-l intr-un show room. Noua ni s-a parut cel mai frumos din gama parchetului deschis la culoare (intr-un show room cu multe, multe sute de produse).
Din experienta altora:
1. E ok si cu montajul pe folie (produs dedicat pt incalzire in pardoseala, mai subtire si mai putin izolant).
2. La o casa bine izolata nu vei simti niciodata planseul cald decat daca tii ferestrele deschise (necesarul termic e mic si temperatura parchetului va fi mai tot timpul aproape de temperatura aerului din camera).
Am nimerit și noi pe site la ei, nu arată rău, dar nu prea le-am găsit prin magazne. O să mai căutm, mersi de pont.
Salutare Dollo m-as bucura foarte mult sa imi spui si mie la ce parchet te-ai decis si cum l-ai pus lipit sau flotant, si eu sunt in stadiul de a alege un parchet pentru incalzirea in pardoseala si nu stiu cum ar fi mai bine lipit sau cu folie.
Salut, ne-am decis la un Egger de 8mm pe care l-am pus flotant, peste folie Arbiton Multiprotec Acoustic 3 în 1. Astă iarnă măsurătorile au arătat o scădere a temperaturii în zona podelei de cam 0,7 grade, comparativ cu temperatura dinainte de punerea parchetului, deci a fost mulțumitor.
Noi nu am pus parchet ci am cumpărat casa cu toate gata făcute. So, în family room (care e una cu bucătăria și locul de servire a mesei) avem încălzirea pe sub gresie, în living room avem încălzirea pe sub parchet și la etaj, în dormitoare pe sub mochetă. Se încălzește bine, peste tot. Dar cel mai plăcut se simte gresia caldă la picioare. Și, cred că se încălzește cel mai repede.
La noi nu se simte neapărat căldura la tălpi, prin gresie, la baie de ex, și nici prin șapa existentă în camere, însă se simte în casă, ceea ce e mai important. Probabil pentru că nu avem setată o temperatură prea mare a apei pe tur, doar 27-28 de grade în iarna asta.
Poti folosi orixe fel de parchet, laminat sau natural, lipit sau nu. 2 conditii:
1. Temperatura maxima a parchetului sa nu depaseasca 27 de grade
2. Bariera de vapori se pune prima. ( altfel trage oarchetul umezeala din sapa/ ce o mai fi jos acolo)