Cum am petrecut canicula în casa din lemn (XI)

Cea mai toridă perioadă de când stăm în casa de la moșie pare că s-a încheiat. După cele 40+ grade din iulie, la 30+ câte sunt acum doar te joci :) Așa că hai să vă spun și cum a fost când a fost cald cu adevărat :)

 

Casa

După cum am mai spus, casa noastră e din lemn, cu o izolație din vată bazaltică de 25 de cm pe pereți și 30 de cm pe acoperiș. O parte din izolație a fost pusă între căpriori sau montanți, iar cealaltă parte pe exterior, peste plăcile din OSB. La exterior a fost montată o folie protectoare care să împiedice pătrunderea umidității de afară, iar la interior o folie anticondens, care să împiedice trecerea umidității din casă, în stratul de izolație din perete.

Un plus îl constituie și fațada casei, formată din șipci din lemn paralelipipedice, cu spațiu între ele, care lasă aerul să intre și să circule pe dedesubt, răcorind propriu-zis casa.

spatele casei fațada îmblănită :)

În interior, la adăpostul acestor pereți se menține destul de bine și căldura, iarna (încălzirea e în pardoseală) și răcoare vara, fără să fie nevoie de aer condiționat, pe care de altfel nici nu-l avem. O singură încăpere face excepție de la regulă, din cauza ferestrelor tip Mega Image de la living, căci deși sunt cu geam tripan ele au un efect de seră și nu fac decât să iradieze căldură și să anuleze practic răcoarea obținută cu izolația din pereți.

Toate ferestrele noastre dau spre sud-sud-vest (cu excepția celor de la baie și cămară, care dau spre est) Deși avem copaci în dreptul acestor ferestre mari, cam toată ziua soarele luminează casa. Inclusiv terasa e acoperită cu policarbonat transparent, deci nu face umbră. E drept că fiind cu acoperișul într-o apă, terasa e mai mult de moft, nu umbrește. Pe scurt, avem o casă luminoasă cum ne-am dorit, dar asta vine cu niște grade în plus vara.

Ferestrele Mega Image: priveliștea compensează răcoarea iarna și căldura vara

Soluția găsită, și care a funcționat decent anul ăsta, este acoperirea ferestrelor și pe interior și pe exterior. La interior avem niște draperii iar la exterior am atârnat niște pânze care să împiedice radiația să intre prin geam.

Dimineața e răcoare pe sud, deci ținem ambele uși de exterior deschise (de la intrarea în casă și de la bucătărie) și geamul de la dormitor, iar după prânz, când vine soarele pe sud, le închidem și lăsăm deschise geamurile care dau în spate (baie și cămară). Astă iarnă am montat un aparat de ventilare cu recuperare de căldură, în living/bucătărie, dar vara nu rezolvă mare lucru, așa că ventilarea și răcirea casei se face noaptea și în prima parte a zilei. În rest stăm baricadați, cu draperiile trase.

Temperatura podelei

Temperatura podelei

Acestea fiind spuse, să trecem la numărat gradele. În ziua de 25 iulie 2023 s-au anunțat cele 42-43 de grade, care în realitate s-au simțit mai multe. Desigur că la curte nu e ca pe asfaltul din oraș, dar tot cald e. Nu era prima zi toridă, nu plouase de multe zile iar pământul e ca cimentul de uscat. Udăm doar seara târziu, iar dimineața e aproape la fel de uscat. Seceta aia despre care se vorbește la știri e reală și dramatică.

Temperatura măsurată în living, cu toate ferestrele și ușile închise și acoperite, la câteva ore după prânz, deci cu soarele puternic pe casă, s-a menținut la 27-28, dar dacă am deschis mai des ușile a urcat și către 30 de grade. Pare mult, dar afară era și mai rău. De exemplu când temperatura la nivelul podelei era de 27 de grade, la tavan era de 31, iar afară… ehei afară era jale.

Apropos de podele, în baie unde există gresie, evident temperatura podelei e cu 2-3 grade mai rece și menține răcoarea mai bine (și datorită ferestrei mici). În camere, parchetul e mai călduros, dar chiar și așa umblatul desculț prin casă dă o senzație confortabilă de răcoare.

Temperatura tavanului

Temperatura tavanului

Afară, temperatura ferestrei livingului, orientată spre sud, era de 41 de grade, după amiaza pe la orele 3-4, iar pervazul ferestrei dinspre sud-vest, pervaz din tablă, avea 56,6 de grade. La nivelul terasei erau 45,7 grade.

Pervazul ferestrei

Pervazul ferestrei

Pe sistemul bagi capra în casă ca atunci când o scoți să ți se parcă că ai spațiu, mai ieșeam și noi afară în curte, stăteam un pic, și când intram în casă, la umbră și răcoare, eram plăcut surprinși 🙂 Desigur, alternativ se mai folosea și piscina, în care apa era numa’ bună de scăldat și răcorit.

temperatura apei din piscină

Pe scurt, cam așa arătau măsurătorile în interior și la exterior, pe cele două laturi ale ferestrelor. A fost greu, dar nu chiar atât de greu cum se văita vecinul, cu casă din BCA, izolată cu 10 cm de polistiren, care spunea că nici măcar noaptea nu poate să doarmă de cald. Pereții lui înmagazinau căldura ziua și o țineau bine și noaptea. Iar la etaj, sub acoperișul de tablă, era irespirabil. Concluzia e că o casă din lemn, bine izolată ( ideal și cu un sistem de ventilație și niște jaluzele exterioare), e o soluție bună de locuit și pe timp de vară. Noi cel puțin suntem mulțumiți.

 

 

Citește și celelalte episoade:

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

Perla Harghitei din Călărași (V)

Recapitulare: acte, taxe și avize pentru construcția unei case în România (VI)

Ce parchet și cum se pune peste încălzirea în pardoseală (VII)

Cum a fost prima iarnă în noua casă (VIII)

Să vină să ne numere fosele (IX)

Cum a fost primul an în casa din lemn (X)

Etichete: , , , , , , ,

6 comentarii la “Cum am petrecut canicula în casa din lemn (XI)” Subscribe

 1. aloopeegoos 14/08/2023 at 10:40 #

  Sud-sud-vest – adica bate soarele toata ziua, pana seara tarziu. Cea mai proasta varianta vara, cea mai buna iarna. E mai usor sa incalzesti o casa, totusi, decat s-o racesti.

  Aveti o casa frumoasa, cel putin din pozele pe care le-ati publicat pana acum. Se vede ca e facuta pentru a locui in ea, nu pentru a o vinde.

  Casele facute prost (a vecinului, adica) sunt facute prost, indiferent de solutia tehnica.

  Draperiile sunt o solutie foarte buna, mai ales daca sunt (semi)opace. Trebuie combinate cu inchiderea geamurilor, altfel toata caldura din cuptorul de afara intra in casa.

  Cu draperiile trase si geamurile inchise la mine in casa (de caramida + pod) n-a trecut niciodata temperatura de 27 de grade la etaj. Vecinii mei care au case de lemn mansardate (fara pod, adica) au 31-32 grade la etaj vara, chiar daca au tigla Bramac pe casa, nu tabla.

  Eu folosesc aerul conditionat cateva zile pe an, ei il folosesc de la sfarsit de martie, pana la sfarsit de septembrie. Casele facute prost sunt facute prost, indiferent cat de ieftin au parut sa fie atunci cand le-au facut.

  La 28 de grade in casa eu n-as putea dormi. De altfel, n-as putea dormi la orice trece de 22-23 grade.

  Numai bine

  • Dollo 17/08/2023 at 20:43 #

   Noaptea nu au fost 28 de grade nici în zilele cu peste 40. Noaptea cu toate ușile deschise se doarme excelent la 22 de grade. Iar în ultimele nopți a fost chiar răcoare, sub 18, și am cam închis tot.

 2. Motanul 15/08/2023 at 11:22 #

  Sunt folii pentru geamuri care reflecta caldura si lasa suficientă lumina in casa. Exista niște “chedere” care se pot lipi pe marginile ușilor sau pe cadrul ușilor, daca ușile nu se închid etanș. Toate astea contribuie la izolarea casei, mai ales iarna, eu cred ca merita investiția.

  • Dollo 17/08/2023 at 20:41 #

   Cu ușile nu avem probleme, sunt etanșe, le-au făcut bine ungurii. Foliile pentru geamuri, din câte am văzut pe la alții, dau o senzație nașpa când ești în casă, căci ai impresia că e tot timpul înnorat afară. Și ar fi păcat.

 3. dbdb 16/08/2023 at 21:35 #

  Coltul de la Mega trebuia pozitionat S-E. La ora 11 era deja soarele sus si nu mai batea in geamuri. Data viitoare.

  • Dollo 17/08/2023 at 20:40 #

   mai contează și ce vezi prin geamurile alea 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani (II)

Bucuria revederii dupa 50 de ani

Noi nu am muncit pentru un regim politic, ci pentru bunăstarea unui popor. Am rămas aici ca o datorie față de cei care ne-au învățat. Însă acum în România specialiștii sunt tratați în bătaie de joc. Eu încă nu sunt pensionar, deci nu simt că atentez la siguranța țării, cum sunt considerați acum pensionarii, cu veniturile lor

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.