Să ne dea statul!

Despre fraierii de la Euroins, victimele de la Crevedia și riscurile catastrofice neacoperite de asigurările obligatorii, cum ar fi incendiul și prostia
Palatul lui Becali, pe vremea când avea „audiențe” cu poporul

Palatul lui Becali, pe vremea când avea „audiențe” cu poporul

De ce le-a dat Guvernul ajutoare oamenilor afectați de explozia de la Crevedia, și nu firma vinovată de situație? Întrebarea e legitimă și nu prea. Căci firma vinovată va plăti ea (poate) ceva, la un moment dat – dacă oamenii se vor constitui în părți civile și vor cere daune. Poate că justiția le va face ceva dreptate, dar până atunci oamenii ăia au nevoie de bani ca să depășească situația în care nu se așteptau să fie puși. Deci, mulți, puțini, banii ăia de la Guvern vor fi oarecum de folos. Sunt opt locuințe arse, din ce înțeleg de la știri, deci opt familii teoretic rămase pe drumuri, cu casele, acareturile și animalele arse din cauza unor idioți.

Problema se poate pune altfel, după mine. Și anume de ce între riscurile acoperite de asigurarea obligatorie (așa numita PAD) nu figurează și incendiul/explozia, ci numai cutremurul, alunecările de teren și inundațiile? Desigur că cele trei sunt dezastre naturale, dar judecând după numărul incendiilor de locuințe la care au acționat pompierii, în 2022 de exemplu (peste 7.000 de incendii, cu o mie de victime și peste 300 de morți – sursa), și focul pare să fie un dezastru la fel de natural. Ca și prostia 😉

În fiecare zi din an aproape 20 de case ard în România, de două ori și jumătate mai multe decât au ars la Crevedia acum. Cauzele sunt diverse, de la instalații electrice defecte, hornuri necurățate, mijloace de încălzire improvizate, fumatul sau chiar incendierea intenționată. Așadar, focul e un necaz care pare să se întâmple mai des decât cutremurele, inundațiile sau alunecările de teren, și totuși este scăpat din vedere de polițele de asigurare obligatorii. De ce?

Că bani ar cam fi, dacă ne uităm pe încasările și plățile PAID, de la ei de pe site. Poate am făcut eu greșit socoteala, dar dacă înmulțești cele 1,9 milioane de polițe obligatorii vândute într-un an, cu 20 de euro bucata, îți dă 38 de milioane de euro venit anual. OK, poate nu sunt toate de 20 de euro bucata, mai sunt și de 10 euro, să zicem un 15 euro așa pe medie, ajungi la încasări de 28 de milioane de euro/an? Iar daunele plătite în anul curent ajung la vreo 3,8 milioane de euro cumulat: inundații, cutremur și alunecări de teren. Sigur, se poate că am avut un an bun, fără catastrofe, dar nu e cam mare diferența între venituri și plăți pentru o chestie obligatorie? De ce să nu acopere și acest risc mult mai frecvent care este incendiul?

Nu e vorbă că și polițele astea sunt la fel de obligatorii în România ca orice lege, adică le plătesc doar fraierii. Statisticile oficiale arată că mai puțin de 2 milioane de proprietari din 9 milioane sunt asigurați obligatoriu. Eu de exemplu, plătesc de mai bine de 20 de ani asigurări facultative pentru casa mea și a mamei, și din 2013, pentru că sunt așa de prevăzătoare, statul mă obligă să închei și asigurare obligatorie la pachet, că altfel nu poate brokerul să încheie una facultativă. Statisticile arată exact asta, că doar noi ăștia cu facultativele plus alți câțiva dau cei 20 de euro anual ca să respecte legea asigurării obligatorii. Restul stau la mila Guvernului sau a vreunui Becali, când se întâmplă să le ia viitura casa.

Pe de altă parte, uite-mă pe mine, predicând despre cât de civilizat ar fi să avem fiecare o asigurare, să nu le fim poveri celorlalți, de parcă aș lucra în vreuna din companiile astea de asigurări sau, și mai rău, pe la ASF sau ceva… Eu care am poliță RCA de la Euroins (și m-am luptat ceva pentru asta în decembrie anul trecut) și stau cu ochii pe ședințele guvernului de câteva săptămâni, de când s-a zvonit că se va prelungi valabilitatea polițelor cu încă trei luni. Vestea bună e că ieri s-a prelungit, deci îmi voi folosi polița până la expirarea ei, nu trebuie să-mi mai bat capul s-o denunț, să cumpăr alta și să aștept vreodată restul de bani de la Fondul de Garantare pe polița suspendată. Domnul inginer, de exemplu, nu e așa de norocos, că el are una până în ianuarie. A plătit 12 luni, dar o va folosi doar 11. Până la urmă e și ăsta un noroc, se putea și mai rău.

I-am văzut pe unii prin comentarii că deja ne condamnă pe noi ăștia euroinșii, că stăm ca milogii la poarta guvernului, să ne prelungească polițele. De parcă ni le-ar da gratis. Că vezi Doamne tot de la stat așteptăm, iar statul suntem toți, deci toți ne plătesc polițele nouă, câtorva inconștienți care am ales Euroins doar pentru că era mai ieftin și nu ne-am gândit altruist la cei pe care-i vom accidenta, bla, bla. Da, am dat mai puțini bani decât era RCA la alte firme (nu cu mult mai puțin, totuși), dar când a devenit condamnabil să cauți ceva mai ieftin?! Nu avem toți Tesla sau Porche. Nu am furat polița, nu am luat-o de la facturierele care flutură falsurile la colț de stradă, am cumpărat-o legal, de la o firmă autorizată de statul român. Stat care-i plătește regește pe niște funcționari ca să se asigure că firmele astea sunt corecte.

Da, ce face Guvernul acum seamănă cu o pomană, deși o face tot pe banii noștri, ba chiar de două ori. O dată când i-am dat pe poliță, crezând că e pentru 12 luni, și acum când ne face favoarea să-i prelungească valabilitatea până la 12 luni, adică, ce vrem, să plătim 12 luni și chiar să beneficiem de toate?! Și urmează să plătim cu toții alți bani, ca să ne ținem în viață polițele deja plătite.

Cele două cazuri, Euroins și Crevedia, ca multe alte situații care învrăjbesc atât de bine poporul, au la bază aceeași corupție statală, doar fraierii sunt diferiți. Ne indignează că statul dă niște firimituri victimelor, din banii noștri, ai tuturor, dar scăpăm din vedere adevăratele motive de indignare care ar trebui să ne facă să ne înfigem dinții în beregățile ălora din guvern, parlament, președinție. Și mai ales scăpăm din vedere că banii noștri, ai tuturor, se sifonează zilnic pe chestii mult mai condamnabile decât niște ajutoare date unor victime ale corupției. Banii adevărați nu sunt aici, în Euroins sau în cele maxim 2.000 de euro cât dă guvernul acum pe o gospodărie distrusă de niște băieți deștepți. Sunt în toate companiile de stat devalizate, sunt în toate fondurile europene pierdute sau furate, sunt în toate pensiile speciale, în poșetele, limuzinele și betoanele în care și-au îngropat ei toți banii ăștia furați.

Carevasăzică, să ne dea statul capătă forme diverse și chiar tolerabile, uneori. Căci până la urmă și în cazul nostru, al euroinșilor, și în cazul victimelor de la Crevedia, tot statul e cel care ne-a greșit. Da, statul ăla care suntem noi toți, și care greșim de 33 de ani încoace alegând mereu greșit oameni corupți și incompetenți, care tolerăm pe bani prea mulți o justiție viciată, un sistem medical cârpit și fără empatie, o educație experimentală și niște legi facultative. Noi toți am făcut toate astea să se întâmple, fie alegând greșit, fie nealegând deloc, tăcând, văzându-ne de viață, plecând în lumea largă unde e mai bine sau chiar ieșind în stradă pentru cauzele iluzorii care ne-au abătut atenția de la jocurile mai mari din spate.

Și cum se întâmplă adesea, orice faci sau nu la un moment dat, se plătește. Prostia este o calamitate naturală, din păcate neacoperită de vreo asigurare.

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Să ne dea statul!” Subscribe

  1. liviu 02/09/2023 at 06:51 #

    Ai dreptate si nu vad iesire din situatie, cred ca nu putem mai mult, daca citim
    Constanta Vintila Ghitulescu sau Papacostea, intelegem ca balamuc a fost mereu in ro, Cred ca acum e mai bine, pentru ca ciolacul da socoteala bruselului , nu mie prin alegeri ! Statistic avem indicele gini, pe teren avem 2mai, crevedia, botosani si judecatoarea dafinescu si jn presa Valeriu Nicolae sau Sercan

  2. aloopeegoos 02/09/2023 at 08:26 #

    De ce ar trebui sa platesc eu PAD sau orice altceva pentru toti batutii de soarta?? Din aia 8 carora le-au ars casele avea vreunul polita PAD?? Cumva nu cred.

    Solutia nu e „sa le dea statul”. Nu e sa vina jandarmii sa-i scoata pe betivi din inundatii. Nu e sa vina voluntarii si sa faca spitale sau sa stranga gunoaiele dupa nesimtiti. Etc.

    Solutia la problemele astea e una singura – hotii sa fie trasi in teapa, ca pe vremea lui Vlad Tepes. Ia sa fie intersectiile pline de tepe, sa vedem – ar mai fura vreunul??

  3. Dan 12/09/2023 at 13:29 #

    ” De ce să nu acopere și acest risc mult mai frecvent care este incendiul?”

    Cred ca abia acum incepi sa intelegi „geniul” afacerilor de asigurari, din toata lumea. Ele, pur si simplu, lucreaza pe baza unei imense baze de date statistice: daca modelul X de automobil este „furabil” mai mult decat altele din aceeasi gama, atunci nu-l asigura deloc sau iti trantesc o rata de cosmar.
    La fel, asigurarea de viata peste o anumita varsta, devine imposibila sau are pret prohibitiv. Intr-o tara unde incalzirea se face predominant prin „arderea” unui agent termic oarecare – cine vrea sa se protejeze impotriva incendiilor – trebuie sa scoata banul pt. ca pe firma de asigurari ar costa-o mult prea mut sa o includa intr-o asigurare pt. care sa incaseze doar cativa firfirici pe luna. Si asa mai departe…

    • Dollo 13/09/2023 at 08:39 #

      Da, am început să înțeleg „geniul” lor, dar tot nu pricep de ce sunt lăsați să facă atâta bănet, adică încă mai cred în rolul regulator al statului 😉

Leave a Reply

Oldies but goldies

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.