Ce cărți citim până se termină războaiele

Cele 13 cărți care se vor citi la clubul de carte la care Nicolae Breban a obținut cele mai multe voturi (inside joke - trebuie fie să participi, fie să-l cunoști pe Breban ca să o înțelegi ;)

Într-o discuție recentă cu niște colegi, unul i-a răspuns ironic altuia, la întrebarea „când crezi că se va întâmpla cutare lucru?” cu „imediat după ce se termină războiul din Ucraina”. Pentru că noi am votat nu mai puțin de 13 cărți din lista de 48 propuse pentru clubul de carte, și încă de la prima ne-am gândit că avem nevoie de o perioadă mai lungă de o lună pentru ea (s-au speriat clubiștii că are aproape 500 de pagini) șanse sunt să lucreze mai repede negociatorii de pace decât să finalizăm noi lista cu toate cărțile votate. Sper 🙂

Oricum, e bine că avem cu ce ne trece timpul, căci nu știu alții cum sunt, dar eu cam sudez cărțile, precum alții țigările, în ultima vreme, ca să fac față stresului de a citi știrile cotidiene.

Trecând la obiect, iată ce a intrat și ce a ieșit din urne:

Cele 13 cărți care au întrunit cele mai multe voturi vor fi citite astfel:

7 voturi

Animale bolnave – Nicolae Breban – noiembrie 2023

6 voturi

Cele șapte luni ale lui Maali Almeida – Shehan Karunatilaka – decembrie 2023/ianuarie 2024

5 voturi

Zmee de hartie – Romain Gary – februarie 2024

Țara celorlalți – Leila Slimani – martie 2024

Cartea clanului din Baltimore – Joel Dicker – mai 2024

4 voturi

Stânca lui Tanios – Amin Maalouf – iunie 2024

Între doua lumi – Suleika Jaouad – iulie 2024

Fantoma din moară – Doina Ruști – august 2024

Viața trece ca un glonț: memoriile unui reporter BBC – Dorian Galbinski – septembrie 2024

Dinți albi – Zadie Smith – octombrie 2024

Cartea șoaptelor – Varujan Vosganian – noiembrie 2024

Mai mult ca trecutul – jurnalul Anei Blandiana – decembrie 2024

Navetist la tropice – Ionuț Șendroiu – ianuarie 2025

Dacă ați citit sau aveți de gând să citiți vreuna dintre ele, vă aștept la club.

Care e treaba cu clubul de carte, pentru cei care nu au fost, dar ar vrea să participe:

  • cum alegem cărțile – propune oricine, aici pe blog, diverse titluri și autori, votăm doar noi ăștia care venim la club, iar cărțile care întrunesc cel mai mare număr de voturi vor fi citite;
  • cine are drept de vot – cei care au participat la club de cel puțin două ori, în ultimul an, și-și manifestă intenția de a mai veni;
  • cine poate veni la club – oricine care a citit cartea din luna respectivă;
  • când și unde se țin cluburile – de regulă la o lună, timp suficient pentru citirea unei cărți. De la pandemie încoace ne-am mutat online, pe whatsapp skype și am rămas așa, căci o treime dintre participanți nu trăiesc în România. Suntem internaționali cum s-ar zice. Găsiți link-ul de skype pe coloana din dreapta, sub poza cărții din luna respectivă;
  • ce se întâmplă dacă am zis că vin și nu am ajuns – nimic, clubul nu e armată, e pe bază de afinități, cu cartea și cu oamenii din club. Motive serioase admise pentru absența de la club: nunți, botezuri, cumetrii 😉
  • întotdeauna cartea din luna curentă e afișată pe coloana din dreapta a blogului – cu un click pe poza cărții găsiți postarea cu toate cărțile din tura respectivă

La clubul de carte vii cu o părere și pleci cu mai multe, după cum s-a exprimat aseară o participantă care venise pentru prima dată. Așa că vă încurajez să citiți și să mergeți la vreun club de carte, nu contează care, important e să discutați cartea și cu alții. Cine știe ce lucruri interesante veți descoperi că au găsit alții în cartea care vouă nu v-a spus decât o parte dintre ele.

Tags: ,

2 Responses to “Ce cărți citim până se termină războaiele” Subscribe

  1. Octavian Brânzei 02/11/2024 at 19:27 #

    Bună seara,
    Aş vrea să particip la Clubul de carte.

    • Dollo 03/11/2024 at 22:45 #

      Participarea este liberă, trebuie doar să citiți cartea din luna curentă și să intrați pe link-ul de skype în seara stabilită – găsiți aceste informații întotdeauna pe coloana din dreapta a blogului, sub coperta cărții care se citește în luna respectivă. De exemplu pe 7 decembrie, de la 20.00, ne întâlnim online ca să dezbatem cartea lui Vosganian, „Cartea șoaptelor”. Urmăriți acea coloană și veți fi la curent cu titlul și data întâlnirii 🙂 Vă așteptăm.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.