Locul în care bărbații caută prietene și femeile bani (I)

Dacă în grânarul Europei au ajuns și agronomii să facă videochat, chiar că se duce țara asta de râpă! ;) Un interviu lung despre un subiect complicat. Prima parte.

Printr-o conjunctură oarecare s-a întâmplat să petrec câteva ore de vorbă cu un fost patron de studio de videochat, convertit între timp în consultant în domeniu, adică îi învață pe alții cum să-și facă și managerieze afacerea în domeniul ăsta. Pentru discuția asta m-am uitat și eu pe net înainte, ca să văd cam cu ce se mănâncă videochatul ăsta, căci știam că există, dar mai degrabă din folclorul TNR decât din alte surse. Apoi am întrebat oamenii pe Fb ce l-ar întreba, dacă ar putea să o facă. Am fost uimită să văd cât dispreț și prejudecată există pe tema asta. Parcă atunci când am făcut interviul cu „Profesoara” nu mi s-a părut că există atâta dezaprobare socială, deși au și prostituatele parte de anatema lor.

Însă videochatul nu este prostituție, măcar și prin prisma faptului că interacțiunea dintre „modelă” și client este virtuală. Desigur, implică pornografie, deși nu întotdeauna, după cum susține omul în acest interviu, și alte lucruri considerate degradante pentru femei, ceea ce înseamnă până la urmă o prostituție morală, să zicem.

Judecând după amploarea fenomenului, pentru multe dintre persoanele implicate, rentează. Veniturile videochatistelor par să fie, pentru fetele de azi, ceea ce era acum niște decenii salariul Escăi pentru noi ăștia trecuți de o vârstă. Pot să zic că și eu m-am prostituat moral, mare parte din cei  20 de ani de presă, dacă e să socotesc că în jumătate din timp am fost plătită cu salariul minim pe economie pe cartea de muncă și în timpul ăsta îmi imaginam că sunt câinele de pază al democrației. Desigur, fiecare e liber să-și imagineze că doar alții sunt de blamat că se prostituează moral. Noi ceilalți ne putem vedea mai departe de micile noastre compromisuri.

Am decis să public discuția cu omul ăsta pentru că mi s-a părut că a fost sincer și cred că e nevoie și de perspectiva asta asupra fenomenului cu care a ajuns să se lupte învățământul superior, în ziua de azi, ca să-și păstreze studentele 😉 Pentru că am vorbit mult, chiar dacă l-am mai editat eu pe ici pe colo, o să fie în două părți. Azi e despre cum a ales omul branșa asta, deși e absolvent de agronomie, cum a fost când a făcut chiar el videochat, cu prietena, ce se întâmplă propriu-zis la videochat, cum te ajută engleza să rămâi îmbrăcată și… altele.

Pentru o înțelegere mai bună a discuției, se cuvine să avem și un glosar de termeni:

  1. Modelul (i se mai spune și artist) – se expune/își expune fizicul, calitățile, inteligența, abilitățile în fața publicului care plătește – nu toate reprezentațiile au legătură sau conotație sexuală;
  2. Clientul (i se mai spune și membru pe site-ul de streaming) – plătește ca să aibă acces la imaginile oferite de model, să interacționeze cu modelul, să-i urmărească reprezentațiile;
  3. Site-ul de streaming – transmite live sau găzduiește înregistrări realizate de modele. Site-uri precum OnlyFans sau YouTube oferă doar conținut înregistrat, iar cele pe care se face videochat efectiv facilitează comunicarea (video/audio și scrisă) dintre clienți și modele. De regulă aceste site-uri sunt în SUA. Site-urile își fac reclamă, îi taxează pe clienți și dau mai departe un procent din bani modelelor sau studiourilor;
  4. Studioul de videochat – manageriază mai multe modele, le pune la dispoziție dotările necesare pentru videochat, le învață tainele meseriei, uneori le și angajează sau le ajută să-și gestioneze câștigurile și relațiile fiscale cu autoritățile;

Nici nu credeam că cineva poate să plătească niște bani online altcuiva, fără să primească nimic la schimb.

Alexandru Stegaru are o vechime de 22 de ani în domeniul videochat, a început cu propriul studio, iar din 2015 s-a axat pe consultanța pe care o oferă altora, despre cum să-și înființeze studio, ce dotări să folosească, cum să-și racoleze modelele și cum să le instruiască.

Dollo: Înțeleg că de 22 de ani lucrați în domeniul videochat. Cum s-a făcut de ați intrat în branșa asta?

Alexandru Stegaru: În anul 2001, abia terminasem liceul, și o fată, o cunoștință, venită din Olanda, mi-a povestit că lucra acolo la un așa-zis studio de videochat, pe niște site-uri, și că făcea bani. Mi-a explicat cum stau lucrurile în domeniul ăsta de activitate. În România trendul era la început. Cred că începuse prin 1999. Am fost fascinat. Adică cum, cineva te plătește fără să faci nimic? Adică pur și simplu așa, îți pune bani în cont? Eu la vremea aia aveam 19 ani, nici nu știam, nici nu credeam că cineva poate să plătească niște bani online altcuiva, fără să primească nimic la schimb.

D: Ceva se oferă la schimb, totuși.

A.S.: Se oferă într-adevăr timpul la schimb. Dar în acest timp, lucrurile pot fi sau nu cu nuditate. Aici există multă dezinformare. Se vehiculează termeni ca videochatul non-adult și adult. Nu există. Videochatul non-adult putem să-l considerăm pe TikTok, de exemplu. Pentru că acolo au voie și copiii sub 18 ani. Când vorbim însă de  videochat, toate site-urile sunt adult. Nu există non-adult. În schimb, există secțiuni non-nud, se poate face videochat non-nud, dar tot pe site-uri de adulți. Fata respectivă, de care vă spuneam, într-adevăr mergea pe o secțiune de nud. Și ajungea la niște încasări, din ce mi-am povestit, la 3-4.000 de dolari pe lună. Ceea ce pe vremea aia era o sumă semnificativă. Lucra deja de vreo doi ani, nu era chiar debutantă în domeniu.

D: Deci de la acea fată a plecat ideea.

A.S.: Da. Prima dată am început cu două calculatoare, două camere web conectate la Internet, fără prea multe cunoștințe IT, și două prietene. Nici nu erau atât de dezvoltate aplicațiile de conectare. Era un link pe care-l accesai, băgai un user name, o parolă, te logai și, practic, emiteai imagine, streaming direct online. La vremea aia se vedea undeva cu 15 frame-uri pe secundă, banda era pe 28 MB pe secundă. Așa se făcea streaming-ul înainte, iar imaginea era foarte fragmentată.

D: Și cum se face că la 19 ani v-ați băgat în așa ceva, chiar și fără să aveți cunoștințe în domeniu? Mai știa cineva din jurul dvs. de asta?

A.S.: Am zis să încerc, de ce nu?! Când amica asta mi-a spus că ea câștigă în Olanda bani serioși din asta, nimeni în jurul meu nu știa ce înseamnă. Aveam idee ce înseamnă cuvântul în engleză, dar ce se întâmpla exact acolo nu știam. Când mai vorbeam cu prieteni și le spuneam că uite, se câștigă bani din asta, toată lumea spunea că nu crede. Atunci nu am întâlnit pe nimeni să spună, da, e o idee genială și se câștigă. Majoritatea persoanelor credeau că vii la cameră, te cunoști cu niște oameni pe Internet, și după aceea urmează să te întâlnești cu ei… că așa se câștigă banii. Mulți oameni cred și în ziua de azi treaba asta.

D: Și spuneți că nu e așa, că videochat nu înseamnă prostituție?

A.S.: Din contră, site-urile au niște reguli foarte bine stabilite. Nu ai voie să te întâlnești cu persoanele care îți intră pe cameră, nu ai voie să primești bani separat de la aceste persoane, nu ai voie să faci schimb de numere de telefon sau orice adresă de contact separată. Vorbesc în proporție de 98% din site-uri. Într-adevăr, există vreo două site-uri pe piață care oferă această variantă, să le vinzi, pentru o perioadă limitată de timp, Snapchat-ul sau WhatsApp-ul, dar ei trebuie să plătească sume de bani pentru a câștiga acel WhatsApp pentru o perioadă de o lună, două, trei.

D: Și în acea lună, acel user ar putea să afle date, să aibă acces la modelul respectiv, să o cunoască mai bine, să aibă acces la ea, poate chiar să ajungă să o cunoască în realitate?

A.S.: Cu siguranță sunt și cazuri de genul acesta. Așa cum oamenii se cunosc pe Facebook și pe alte site-uri de socializare, și în domeniul acesta de activitate se poate. Noi nu avem de unde să știm, nici ca studiouri, nici ca prieteni ai fetelor, nu știm dacă ele, într-adevăr, dau curs unei întâlniri sau nu. Numai că studiourile nu lasă o persoană fără experiență să debuteze cu datele personale, cum ar fi WhatsApp sau Snapchat sau Instagram. Nu intră pe WhatsApp-ul personal, ci cu un WhatsApp care este destinat pentru activitatea de videochat. Un număr profesional, cum ar veni. Are acces două ore pe zi să-i scrie clientului, adică cu program de la ora x până la ora y, persoana îi răspunde, totul se face separat de viața personală. Nu are nimic de a face cu viața personală.

D: OK, să ne întoarcem la începuturile firmei dvs de videochat.

A.S.: Prima dată nu am făcut firmă, pentru că la noi nu exista legal domeniul ăsta de activitate. Abia prin 2003-2004 a început să se vorbească despre asta și să se modifice legislația. La vremea respectivă, site-urile de videochat nu acceptau să încheie contracte cu firme, cu studiouri de videochat, ci doar cu persoane fizice. Cred că abia prin 2010-2013 au început să accepte. De aceea se spune că domeniul funcționează la gri.

D: La început site-urile din străinătate puneau banii direct în conturile fetelor care făceau videochat?

A.S.: Da. Iar contabilitatea te învăța să încasezi banii pe persoană fizică, după care îi bagi în firmă. Dar asta înseamnă evaziune fiscală, spălare de bani, încălcare de lege. Pentru că nu așa se procedează. În fine, după discuții mai lungi cu site-urile, undeva prin anul 2013 au acceptat să vireze banii direct în firmă, iar de acolo să fie plătite fetele. Lucrurile s-au mai simplificat. Dar în contractele fetelor nu scrie nici azi videochat. Și azi mai sunt site-uri, de exemplu cum este MFC (prescutarea de la My Free Cam), care tot nu acceptă cont de firmă.

D: Deci, ați început cu două calculatoare și câțiva prieteni?

A.S.: Da, cu două prietene care au vrut să încerce să facă treaba asta. Într-un apartament, am amenajat două camere, am plătit chirie…

D: Dvs. ce rol aveați?

A.S.: Eram reprezentant, site-urile îmi virau banii, mă ocupam de partea de servisare IT. Mă ocupam de tot: problemele legate de conturile lor sau profilele lor sau orice fel de parte de promovare și de comunicarea cu site-urile. Ele doar lucrau și nu le durea capul.

D: Încasați banii, plăteați cheltuielile administrative și după aceea le împărțeați lor sau cum?

A.S.: Da. Mai puțin un comision care îmi rămânea mie, aproximativ 15% din totalul sumei încasate.

D: Înțeleg că azi comisioanele percepute de studiouri sunt mai mari, de 40-50% din cât câștigă fetele, nu?

A.S.: Se practică 50% sau 40% pentru studio. Dar studioul, după ce își plătește cheltuielile, cam tot cu 15% rămâne.

D: Și a mers afacerea din prima?

A.S.: Nu. Vreo 2-3 ani de zile nu a mers. Mă cam împrumutam de bani ca să plătesc chiria. Pentru că videochatul nu era chiar așa simplu cum credeam. Gata, sunt în fața calculatorului și facem bani.

D: Dar dacă amica dvs., cea care v-a spus de domeniu, era deja experimentată în Olanda, de ce nu i-a mers și în România?

A.S.: Păi ea nu a rămas cu noi aici, ea doar mi-a spus ce face ea și a plecat înapoi. Am început cu alte fete. Și ne-a luat ceva timp ca să înțelegem și să învățăm. După vreo doi-trei ani am început să publicăm și anunțuri pentru recrutarea altor fete.

D: Dar până atunci n-ați avut probleme cu poliția, de exemplu? Fiind o activitate mai nereglementată… ?

A.S.: Da, am mai interacționat cu poliția pe tema asta. Dar nici ei nu știau despre ce e vorba. Veneau la sesizarea că se aude gălăgie și întrebau: păi ce se face aici? E videochat. Păi și ce e aia videochat? Sunt niște fete care stau în fața unui calculator, vorbesc cu oameni din Statele Unite și din Canada și, da, ca la orice conversație, la un moment dat mai ridici vocea, mai pui muzică… Nu e nimic ilegal. Păi vă dăm amendă pentru gălăgie. Asta este!

D: Deci abia din 2003 ați început să meargă treaba. Dvs. între timp ați făcut și alte studii, după liceu?

A.S.: Da, am făcut Agronomia.

D: Nu v-a plăcut agricultura, de ați rămas la videochat? 😊

A.S.: Am făcut inginerie și management economic, nu are treabă cu agricultura, cu fermele. E amuzant, știu… 😊

Nu știi engleza – te dezbraci, știi engleza – ai șanse să-l mai faci din vorbe

D: Și ce calități trebuie să aibă persoana care face videochat? Trebuie să aibă niște inclinații naturale spre teatru, să fie dezinvoltă, exhibiționistă…?

A.S.: Videochat poate să facă toată lumea. Indiferent că este mai slabă, normală, mai grăsuță, mai mică sau mai înaltă, brunetă sau roșcată, indiferent că are 18 ani sau 60 de ani. Căci și pe aceste site-uri intră persoane diverse, din toate țările posibile. Bineînțeles, mai puțin țările arabe și musulmane. Ei nu prea au acces. Dar restul membrilor care intră pe astfel de site-uri sunt de toate vârstele și nu există o limită de vârstă sau aspect. Dar, într-adevăr, trebuie în primul rând, un aspect foarte îngrijit și o grijă în exprimare. Dacă intuim ce vrea să audă un membru, treaba merge. Dacă ne apucăm să povestim ce vrem noi, iar membrul nu e interesat, atunci nu merge. De asemenea, Internetul trebuie să fie bun, streamingul să fie bun. Foarte mult contează și limba engleză. Persoanele care vorbesc engleza au un avantaj foarte mare pentru că ele câștigă din mai multe capitole. Câștigă odată din conversații vocale. O persoană care nu cunoaște limba engleză nu poate să acopere timpul. Mai mult de 40% sau 35% din membri vor să te audă, vor să vorbească cu tine.

D: Numai engleza, alte limbi nu se vorbesc? Franceză, germană?

A.S.: Franceză, japoneză se mai caută, dar în principal engleza.

D: Rusa se caută? Sau de la ei între doar fetele 😊

A.S.: Da, de la rușii între doar fetele, corect.

D: Și cine nu știe o limbă străină ce face?

A.S.: Fără engleză nicio persoană nu poate lucra în secțiunea non-nud, nu are nicio șansă pentru că nu va face bani.

D: Deci dacă știe engleză poate să nu se dezbrace. Ați fost vreodată tentat să faceți și dvs videochat? Că înțeleg că și bărbații fac.

A.S.: Da, am fost invitat de partenera mea de viață de atunci. Nu mai suntem împreună. La un moment dat ea m-a întrebat dacă poate să facă și ea videochat și i-am zis că da, ce o oprește?! Nu aveam nimic împotrivă. Un bărbat care nu știe ce înseamnă, poate să aibă ceva împotrivă. A, te duci acolo să… Nu știu ce să faci. Nu face nimic. E singură în cameră…

D: E singură în cameră, dar se dezbracă în fața altora.

A.S.: Dacă stăm să ne uităm pe Internet, există o statistică foarte clară. Nu aș vrea să vorbesc eu despre ea. Sunt date oficiale. Peste 25% din fetele care au între 18 și 35 de ani s-au dezbrăcat cel puțin o dată în fața cuiva online.

D: Adică una din patru fete? Cine a făcut statistica asta?

A.S.: Numai în București, dintre fetele între 18 și 35 de ani, 50% au încercat cel puțin o dată domeniul acesta de activitate.

D: Spuneți că, în general, cei născuți după 90 sunt mult mai dezinhibați, nu? OK, deci nu aveați nicio problemă ca prietena dvs să se dezbrace în fața cuiva pe internet. Știind că doar asta face. Discută și câștigă bani.

A.S.: Da, pentru că până la urmă dacă persoana vrea să facă ceva cu altul o face și cu acordul tău ca bărbat și fără.

D: Și v-a invitat și pe dvs să faceți videochat?

A.S.: Da, mi-a zis că are o propunere de la niște membri, dar avea nevoie de un bărbat în cameră. M-a întrebat dacă vreau să mă bag cu ea. Am întrebat câți bani ar câștiga, nu mai știu cât a zis, era vorba de 2-3.000 de dolari, pentru vreo două ore, și am zis că e tentant. Mi-am zis că eu nu mă uit la ei, nu știu cine sunt, îmi văd de treaba mea, mă simt bine cu prietena mea… Dar până la urmă ce m-a convins mai mult a fost faptul că ea a zis: dacă vrei cu adevărat să știi cum se simte o fată care face asta, cum e să te doară coatele, genunchii, trebuie să intri să vezi. M-am simțit ciudat oricum, am avut niște stări ciudate știind că cineva se uita la mine în timp ce…

D: Ați mai făcut-o după aceea?

A.S.: Nu. Când începi să-ți dezvolți compania nu mai ai timp efectiv și de altceva. E un domeniu de activitate care mănâncă foarte multe resurse și energie. Persoanele care lucrează în videochat încep cu entuziasm așa, dar el cam dispare pe parcurs. Adică, ne motivează banii, dar nu ne mai face plăcere munca. La început de activitate, în primele două săptămâni, fetele se plâng un pic de coate, de genunchi, de dureri de spate. Adică sunt niște simptome.

D: Ce se întâmplă de fapt în camera aia? Dezbrăcat, masturbat, conversație, mai ce?

A.S.: Dacă știe engleză, conversația e principalul.

D: Aha, dacă nu știi limba „conversezi” de te dor coatele și genunchii 😊

A.S.: În primul rând, când intră pe cameră, asta cu dezbrăcatul poate să fie sau poate să nu fie subiect principal. Pe ei îi interesează altceva în principal. Îi interesează prietenia cu fata respectivă și poate, poate, într-o zi o să se vadă cu ea. Deci ăsta este interesul numărul unu al membrului care intră pe cameră.

D: Ei nu știu că tocmai ăsta este interesul numărul unu al fetelor ca să nu se întâmple? Adică să nu se cunoască cu adevărat…

A.S.: Site-urile nu-i înștiințează și pe ei și ar fi chiar o greșeală ca să îi înștiințeze.

D: Ei se amăgesc că acolo își vor găsi o prietenă și o vor cunoaște?

A.S.: Ei găsesc într-adevăr o prietenă, dar o găsesc în versiune online. De aceea, în primă fază, interesul numărul unu nu e: dezbracă-te! Este: ce faci? De unde ești? Câți ani ai? Ai hobby-uri? Ce culori îți plac? Unde locuiești? Sunt întrebări generale. Bineînțeles, se ajunge și la versiunea dezbracă-te pentru mine. Mă dezbrac și eu pentru tine. Se ajunge și la versiunea vreau să-ți trimit ție bani separat, nu prin site. Iar asta este interzis sută la sută de site-uri, dar știu cu siguranță că au fost persoane care au primit bani separat în acest domeniu de activitate. Dar cele care primesc bani așa se văd foarte ușor că nu prea le mai merge treaba, pentru că se obișnuiesc cu tips-uri separate și conturile lor mai degrabă cad. Ratingul lor nu mai este propulsat, este în cădere liberă. Mai pe scurt, e un domeniu în care subiectele sunt foarte multe. Cunosc persoane care, de exemplu, au făcut nuntă online. Ea s-a îmbrăcat în rochie de mireasă, el s-a îmbrăcat în genere, prin intermediul site-ului au făcut nuntă.

D: A fost un show, nu s-au căsătorit în realitate, nu?

A.S.: Da, show, normal. Aici vorbim de un teatru virtual, nu vorbim de realitate.

D: Dar dacă s-ar cunoaște și în realitate și s-ar plăcea, nu s-ar putea căsători? Cum s-ar zice, poți să te măriți din videochat? 😊

A.S.: Răspunsul este, probabil da. Dar mai mult în filme. În general ceea ce duce spre acea direcție este interzis și de studiouri și de site-uri, și de tot ce ne înconjoară ca moralitate în realitatea noastră. Să nu credeți că noi nu ținem la fetele care lucrează online. Ba ținem foarte mult la ele și chiar le învățăm să nu cadă în capcane care nu au rost. Ai venit aici să lucrezi cu profesioniști, faci bani, oprește-te la atât.

Femeie măritată, cu copii, la casa ei, face videochat

D: Dar bănuiesc că e greu și pentru ele, mai ales că așa cum ei se pot îndrăgosti de un model, și o fată se poate îndrăgosti de un membru, nu?

A.S.: Da. Mai ales dacă este singură, nu are prieten, nu are bărbat. Înțeleg situația. Cele mai multe dintre fetele care sunt măritate, au copii, nu am văzut să dea deloc curs la așa ceva. Adică își cunosc mult mai bine interesul și sunt mult mai motivate față de o persoană care nu are responsabilități.

D: Familiile lor știu ce fac? Câte dintre angajatele dvs sunt măritate?

A.S.: Firește că știu, Avem peste 50% dintre fete măritate sau într-o relație stabilă, cam tot atâtea au și copii.

D: Și ce vârste au fetele?

A.S.: Au între 18 și 40 de ani.

D: Peste 40 nu aveți?

A.S.: Sunt solicitări, dar nu prea le dăm noi curs. Am făcut-o în trecut, dar am observat că sunt foarte multe probleme de sănătate la o vârste de 40 plus și considerăm că nu pot face față programului. Pot să facă videochat, cum spuneam, la orice vârstă, dar nu prin intermediul și managementului nostru. Sunt studiouri care acceptă și de 50 plus, acceptă doamne foarte respectabile, dar nu la noi.

D: Ce studii au? Am petrecut ceva timp pe un forum de modele de videochat și am constatat cu plăcere că majoritatea conversau foarte articulat…

A.S.: Toate au liceul, unele au și facultate, unele au și alte job-uri, dar n-aș vrea să intru în detalii pentru că unele au job-uri chiar în instituții ale statului.

D: I-auzi, mergi la ghișeu și nu știi peste cine dai! 😊

A.S.: Peste cine? Toți suntem oameni normali. Toți suntem la fel.

D: Băieți de ce nu angajați? Nu există cerere și pentru modele bărbați?

A.S.: Ba da, doar că recomandările despre ce să facă un bărbat în domeniul videochat și chiar și site-urile pe care lucrează pot fi diferite. Există un alt element de studiu. Și dacă tot ne-am axat pe partea feminină, acum să începem studiul pentru partea masculină, nu avem suficiente competențe pe tema asta. Și atunci ce rost are să le spunem: Da, vă angajăm, dar noi nu știm să vă dăm nicio informație. Bărbații n-au nicio vină, doar că problema e la noi ca studio.

D: Cât rezistă o fată în domeniul ăsta? Că văd că toate studiourile sunt într-o continuă campanie de recrutare, deci există o nevoie permanentă de personal. Ce se întâmplă, e o meserie care te consumă, nu poți rezista mult în ea, nu poți ieși la pensie din videochat?

A.S.: Problema este legată de viața socială a fetelor. Cele mai multe dintre ele își dau demisia în momentul în care își fac câte un iubit. Îi spune iubitului, știi că eu lucrez în videochat. Și după care urmează demisia. Aici vorbim de un procentaj de 40%. Noi, ca studiouri, știm că dacă și-a făcut un iubit urmează demisia. O a doua cauză este legată de lipsa responsabilității fetelor. Aici vorbim de fetele de 18-21 de ani, care cel mai probabil nu au responsabilități. Nu au de plătit chirie, întreținere, lumină…

D: O face de amuzament puțin și după aia se lasă? Cam câte rezistă din cele care vin la interviu, câte sunt serioase și se țin de treabă?

A.S.: Ooo, statistica este destul de rea. Imaginați-vă că sună 100 de persoane pentru interviu. Din 100 de persoane, la interviu ajung cam 15. Din 15 persoane selectezi undeva la 6, iar când urmează să se facă angajarea, îți mai vin 3. Și din astea 3, una pleacă până la finalul săptămânii, iar celelalte în primele 21 de zile.

D: Dar ce se întâmplă în primele 21 de zile?

A.S.: Primele 21 de zile am observat că sunt cruciale pentru cele care nu au mai făcut niciodată asta. În astea 21 de zile, categoric, pe orice cont nou, lucrurile nu merg extraordinar, din punct de vedere financiar. Și atunci ele cred că în realitate nu este cum au citit sau au văzut ele pe net. Sau pur și simplu clachează.

D: Deci la început nu au vizibilitate suficientă pe site-urile respective și nu au nici clienți, membri care să le dea bani?

A.S.: La început, da, e normal să nu aibă, pentru că pleacă cu rating 50-50, adică ratingul de 50%, pentru că site-urile nu le dau un rating mai jos, dar nici mai sus. Adică le încadrează undeva cam pe la jumătatea listei.

D: Care e mecanismul cu rating-urile astea? Vine fata la studio, îi faceți un profil pe site-urile alea, ca pe Fb să zicem, cu poze, cu filmări, ca un book din ce înțeleg.

A.S.: Da, depinde ce alege de la început, nud sau non-nud.

D: Asta e la alegerea ei din start?

A.S.: Da. După ce alege i se face cont, cu fotografii, video, i se face un training minimalist, cum accesează site-ul, cum face cu imaginea, i se explică cum să facă să fie mai profitabil, are la dispoziție niște boți care configurează automat fără ca ea să mai facă ceva. Inclusiv site-urile au băgat niște facilități că îți scriu în locul tău anumite anunțuri către membri, trimit mesaje automat.

D: Și aceste texte ce sunt, un fel de invitații? Bună, sunt online, mă puteți vedea?

A.S.: Da. Corect. Apoi cine vrea poate să intre în camera ta, bot-ul respectiv te întâmpină automat, scrie mesaje în locul fetei. Dacă vorbim de secțiunile de freemium, acolo pot intra câteva mii de membri. În condițiile în care unul dintre utilizatori dorește să acceseze în privat, în momentul ăla imaginea se închide pentru toți și rămâne interacțiune de unu la unu. Sau doi, depinde câți doresc.

D: Utilizatorii cumpără niște monede virtuale ca să acceseze conținutul privat, da? Abia atunci fata primește banii sau și cât stă în secțiunea free, unde o vede toată lumea?

A.S.: Da, la secțiunea free poate să încaseze doar tips-uri. Când persoana stă în free, utilizatorii au la îndemână niște cadouri – un trandafir, un cățeluș, un unicorn, o mașină, o pereche de pantofi și așa mai departe. Iar el spune să-i dă un buchet de trandafiri și îl plătește de fapt către site cu 15 dolari. Fata primește o imagine cu trandafiri, dar în cont încasează parte din acești bani de la site. Poate să primească tips-uri și în privat, dar acolo principalul e că începe să contorizeze timpul la minut.

D: Când intră prima dată este o necunoscută, nu are rating.

A.S.: Da, este poziționată la jumătatea site-ului. Nici în primele pagini, nici în ultimele pagini. Și, de fapt, și rating-ul poate să crească sau poate să scadă dintr-un singur vot. Adică în momentul în care se dă primul vot, votul fiind dat doar de membrii care plătesc, începe să i se schimbe rating-ul.

D: Ca la Uber?

A.S.: Da, doar un membru care i-a dat un tips sau a plătit la minut o sesiune în privat poate să-i dea rating. De fapt rating-urile nu sunt foarte reale. Membrii în general dau rating-uri foarte bune. Și vă și spun de ce. Toate fetele au posibilitatea să vadă cine a dat rating-ul, iar în condițiile în care mai intră la ea în cameră, dacă îi dă ban (interdicție), adică îl blochează, el nu mai poate să o vadă niciodată, nici pe ea și nici alte fete. Deci ei sunt un pic timorați și de aceea cam reținuți să dea rating-uri proaste.

Cât e salariul minim garantat în videochat

D: În primele zile, fata de-abia începe să se familiarizeze cu rețeaua și rețeaua cu ea, și nu câștigă cine știe ce. Cam cât câștigă? Că am văzut că toate studiourile oferă cam aceeași sumă garantată la început. O mie de euro sau de dolari. Deci la început câștigă o mie de dolari într-o lună?

A.S.: Dacă știe limba engleză, câștigă mai bine. Dacă nu știe limba engleză, cam pe acolo. Parcă chiar iese în pagubă studioul, dacă se merge pe sumă garantată. Ăsta este un management pe care eu, în 2007 mai exact, l-am scos pe piață. Am vorbit atunci cu doi psihologi, că nu înțelegeam de ce există punctul ăsta de du-te-vino. Și unul dintre psihologi mi-a explicat că fetele nu au o garanție că vor câștiga bani. Și atunci am zis să le dăm o garanție. Și în anul 2007 eu am dat primul anunț cu salariu garantat. Iar după mine s-a umplut piața de salariu garantat în videochat. Dar pentru mine a fost un start extraordinar de bun în anul 2007, pentru că, da, într-adevăr, acolo era buba cea mare. Și probabil că și alte studiouri au observat asta. Prefer să pierd 1.000, 2.000, 3.000 de dolari în primele trei luni de zile, dar dacă eu am ales-o pe fata asta că va face bani, cu siguranță va face. Nu vă gândiți că studiourile acceptă pe oricine pe salariu garantat. În momentul în care nu îți oferă acel salariu garantat și spune: te accept doar pe procent, el nu este convins că tu vei face bani din videochat.

D: Deci există și posibilitatea ca fetele să lucreze doar pe procent? Pe 50% sau cât?

A.S.: Da, pe 50% sau 60%. Dar asta cu 60% înseamnă că te pune să plătești taxele și impozitele tu, ca model, că-ți face contract pe drepturi de autor și tot la 50% ajungi.

D: Și în final cât rezistă un model în branșă, dacă reușește să treacă de cele 21 de zile?

A.S.: Următorul hop e la 3 luni, dar ăla e mic. Cel mai mare e pe la 7 luni.

D: Atunci ce se mai întâmplă?

A.S.: I se pare că doar muncește și doarme, nu mai are timp personal. Deja are niște bani în cont, nu prea o mai motivează banii, are impresia că dacă are 4-5 mii de dolari în cont, vai că-ți bani am! Și de ce mai vin la muncă? Și noi cam știm că urmează să pună punct.

D: Dar de câte ore este nevoie să stea online, ca să aibă un venit mulțumitor și să nu aibă senzația că doar muncește și doarme, și nu are altă viață?

A.S.: Minim 30 de ore pe săptămână. 6 ore pe zi și 5 zile pe săptămână.

D: Nu pare mult, dar poate că alea 6 ore sunt grele…

A.S.: În funcție de antrenament. Dacă e o persoană care știe ce înseamnă munca în orice domeniu de activitate, i se pare ușor. Dacă e o persoană care nu a muncit în viața ei, îi se pare greu. Însă recomandat ar fi să stea 8 ore pe zi, pentru un câștig mulțumitor.

D: E mai bine să lucrezi de noaptea sau ziua? Când e mai bănos?

A.S.: Da, din punct de vedere al traficului și al banilor, este mai bine noaptea. Dar, dacă persoana știe că se culcă devreme noaptea, doarme pe la ora 12, recomandat ar fi să nu lucreze noaptea, pentru că nu se poate concentra suficient de mult și metabolismul ei este ori dimineața ori după amiază. Dar, dacă știe că este o persoană care se culcă pe la 4-5 dimineața, categoric noaptea este cea mai recomandată.

D: Spre deosebire de alte studiouri am văzut că dvs plătiți un salariu cu contract, cum era pe vremuri cu carte de muncă. Adică îi rețineți și virați la sursă impozitele și asigurările, nu?

A.S.: Da, sunt două variante. O întrebăm dinainte dacă vrea salariu garantat sau vrea să meargă pe încasări. În funcție de alegerea ei facem contracte separate. Dar noi oricum garantăm acel salariu.

D: Deci poate să meargă pe varianta drepturi de autor și să fie plătită în funcție de încasări. Dar pe cealaltă variantă, a salariului cu contract, cum este încadrată din punct de vedere al codului muncii?

A.S.: Agent servicii clienți.

D: Aha, nu e operator calculator sau ceva?

A.S.: Nu, pentru asta e nevoie de niște studii speciale.

D: E ca un angajat al unui call center.

A.S.: Da. E din domeniul telecomunicațiilor, chiar dacă face parte din divertisment.

D: Și în cazul acesta, al salariului cu contract, fix, cum faceți când câștigă mai mult, într-o lună, îi creșteți salariul?

A.S.: Noi oricum facem salariile exponențiale, începând de la salariul garantat, și îl renegociem din trei în trei luni, în funcție de câștiguri. Dacă programul nu este respectat și deci câștigurile sunt mai mici, se trece pe drepturi de autor. Se întâmplă destul de des. Dacă persoana întârzie cu orele la muncă nu-ți permiți nici tu ca și companie să-i plătești salariul garantat. Dar dacă depășește baremul pe care l-am garantat, automat salariul se mărește și compensează.

D: Se lucrează în week-end?

A.S.: Da, week-end-urile sunt mai active și fetele au înțeles asta. Dar își iau libere când doresc, au opt libere pe lună.

Videochatistele, mai apărate decât jurnalistele

D: Când intră pe mai multe site-uri în același timp, ce se întâmplă dacă doi sau mai mulți clienți plătesc pentru sesiune privată, care are prioritate?

A.S.: Cel care plătește mai mult.

D: E o licitație?

A.S.: Fata dă prioritate celui care plătește cel mai bine. Dacă celălalt vrea să rămână să privească, bine, dacă nu, nu.

D: Cum se protejează fetele, ca să nu afle familia, prietenii sau chiar colegii de la alte job-uri, ca să nu fie recunoscute?

A.S.: Există și varianta să poarte o mască, o perucă. Dar credeți-mă că uneori după ce și-au dat jos machiajul pentru cameră nu le mai cunoașteți în viața reală.

D: Mai există pericolul ca unii utilizatori să înregistreze unele sesiuni și să le difuzeze pe site-uri porno. Cum se pot împiedica astfel de hărțuiri?

A.S.: Există site-uri în care ai o opțiune, să bifezi dacă ești de acord să ți se înregistreze show-ul. Dacă cineva îl publică fără aprobarea persoanei, pe orice alt site, în momentul ăla noi ca studio putem interveni și-l dăm jos, în 24 de ore. Pentru că niciun site nu permite frauda. Se face un raport, se ia legătura cu site-ul care a publicat imaginile, iar dacă nu are nicio legătură cu site-ul de pe care fata a câștigat bani atunci clipul este dat jos. Că încalcă drepturi. Inclusiv membrul care le-a publicat este banat și nu mai are dreptul să intre. Dar astea se fac din răutate. Ba chiar unii dintre ei pozează în prieteni: vai, uite că te-am găsit pe site-ul nu știu care, și te avertizez prietenește, te ajut eu, vorbesc cu ăia să-l scoată. Dar de fapt chiar ei le-au pus acolo și noi le învățăm asta pe fete. Chiar și cunoștințe dacă sunt, procedează la fel. E un subiect fără sfârșit. Dar se întâmplă rar și de cele mai multe ori se întâmplă cu aprobarea persoanelor. Iar dacă show-ul este filmat cu telefonul mobil sau cu o aplicație care filmează ecranul, acea aplicație este detectată de site-urile respective și nu le permit încărcarea clipurilor pe site.

D: Pare că, cel puțin declarativ, situația e reglementată și funcționează mai bine decât în cazul jurnaliștilor hărțuiți și intimidați din cauza muncii lor. Știți cazul Emilia Șercan, ale cărei poze personale au fost puse pe niște site-uri cu conținut adult, iar autoritățile române n-au fost în stare mai bine de un an de zile să le dea jos de pe acele site-uri…

A.S.: Nu există așa ceva, acolo cineva nu a vrut să-și facă treaba, altfel nu îmi explic.

D: Înțeleg că românii nu pot intra pe aceste site-uri, că sunt banate IP-urile din România. Totuși pot apela la VPN. Deci tot le pot vedea pe fete, și recunoaște dacă e cazul.

A.S.: Da, e adevărat, dar nu pot să-și încarce creditul cu carduri din România. Deci pot vizualiza doar partea free. Cum se așază în fața camerei, îmbrăcată.

D: Câteodată e suficient să știe că face asta și în societate e destul de blamabil.

A.S.: În 22 de ani am avut doar câteva cazuri și asta doar ca urmare a unor greșeli personale ale fetelor. S-au apucat să le spună prietenilor pe ce site-uri lucrează, cu ce VPN pot intra să le vadă etc. Iar când s-a certat cu prietenul, prietenul și-a învățat alți prieteni să intre cu VPN-ul și așa s-a aflat. Gândiți-vă că există cel puțin 60-70 de site-uri în domeniul ăsta de activitate, în realitate sunt vreo 800 de site-uri, și ca să stai să cauți o persoană cunoscută în aceste site-uri, din peste 15.000 de modele câte sunt înregistrate, șansele să o găsești sunt ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Dacă se mai și machiază…

D: Există peste 15.000 de modele pe site-urile astea?

A.S.: O, înregistrate cred că sunt, la nivel global, de ordinul sutelor de mii. Dar nu sunt toate online permanent. Permanent cred că sunt undeva la 5.000 de modele. Unul dintre site-uri zice că are 14 milioane de membri unici, altul zice că are 30 de milioane.

D: Vă întrebam dacă să iese la pensie din videochat, adică până la urmă ce vechime are cel mai vechi model de la dumneavoastră?

A.S.: 13 ani.

D: Știți că există în branșă un model cu vechime mai mare?

A.S.: Da, dar nu la noi. A lucrat cu noi. Are ceva timp în spate, dar nu-i mai trebuie pensie, credeți-mă. Nu vreau să vorbesc vreo prostie, dar cred că are vreo 9-10 apartamente la închiriere. Adică, chiar pensia nu are ce să facă cu ea.

D: Și încă mai lucrează?

A.S.: Știți că am mai văzut-o online. Și este o persoană extraordinară, din toate punctele de vedere. Își testează abilității. Mi-a răspuns la un moment dat că nu vrea să-și piardă încrederea din ea. Mi-a zis: Nu am nevoie de bani. Pur și simplu intru acolo să văd ce mai pot.

Cum răspunde întrebărilor din public

D: Vă citesc niște întrebări pe care vi le-au pus oamenii pe Facebook. Prima întrebare este dacă fetele au plan, ca la taxi?

A.S.: Depinde de studio. Am auzit studio-uri care le fac un plan și le spun așa: Dacă nu atingi target-ul X, este dat afară trainer-ul. Dacă nu atingi nici a doua oară target-ul X, este dată afară fata. Dar, în proporție de peste 50%, chiar 80% nu există așa ceva.

D: Ce i s-a întâmplat rău, cel mai rău, vreodată unei fete care a lucrat la dvs la studio?

A.S.: Cel mai rău eveniment care i s-a putut întâmpla a fost că s-a ars un bec și, fără să întrebe pe nimeni, s-a apucat ea să îl schimbe, a bubuit becul direct în ochiul ei. Ăla mi se pare cel mai rău. A fost un accident de muncă foarte neplăcut, pentru că deși noi aveam personal care să facă treaba asta, s-a pus ea să îl schimbe, fără să anunțe pe nimeni. Și partea proastă era – asta e o poveste de acum mai bine de 10 ani – că erau becurile alea vechi, cu filament. Bine că nu și-a pierdut vederea, dar a fost cel mai neplăcut moment pe care eu personal l-am simțit.

D: Cum v-ați simți dacă fiica dvs ar lucra în acest domeniu?

A.S.: Dacă ar fi profesionistă, m-aș simți foarte liniștit. Dacă ar fi amatoare, aș avea o problemă. Cum spuneam, noi ținem foarte mult la personalul pe care îl avem. Și deviza noastră, cel puțin și nu cred că doar la noi, ci și la celelalte studiouri, este: tratează fiecare persoană ca și cum ar fi verișoara ta, sora ta sau cea mai bună, prietenă a ta. Noi considerăm că toți suntem colegi și atât. Iar despre varianta de protecție, știm cu toții că din cei 12 mucenici, unul trădează întotdeauna.

D: Ați fost client al videochat-ului vreodată? Și dacă da, cât timp?

A.S.: Nu, am intrat pe site-uri, categoric, ca să verific imaginea, sunetul și calitatea difuzării fetelor, dar nu mai mult.

D: De ce?

A.S.: V-am spus un pic mai devreme, odată ce intri cu VPN nu merge să alimentezi contul.

D: Cât de bine vă protejați angajații financiar, medical, fizic, virtual?

A.S.: 100% cât se poate.

D: Cât e impozitul?

A.S.: Cât îl face statul acum. Toate adunate se duc la 20 și ceva la sută. Asta e o întrebare de contabilitate care să știți că este printre cele mai urâte domenii. Prefer să las totul pe mâna contabilei, pentru că știe mai bine ce face. Nici nu mă uit pe ștatele de plată, nimic. Deci, pur și simplu, cât e de plată, atât se face viramentul.

D: Asta înseamnă că câștigați bine, dacă nu vă uitați la bani.

A.S.: E relativ acest bine. Pur și simplu, trebuie să recunosc că la noi în România se modifică atât de des legislația fiscală încât la un moment dat refuzi să o mai înveți. Ăsta este motivul principal, nu că sunt câștigurile foarte mari. Nu mai vrei să mai ții pasul. Păi ce, stau tot timpul să mă enervez?

D: Înțeleg, dar dacă ziceți că în fiecare săptămână sunt zece care își fac studio, înseamnă că este un domeniu în care se câștigă bine de vreme ce există această tentație, să-ți faci studio de videochat, nu?

A.S.: Da, dar v-am spus, nu toată lumea face profesionist.

D: OK, nu toată lumea știe, dar dacă ar fi să vă apucați acum să faceți o afacere de la zero, știind că în studio de videochat se câștigă mai bine decât dintr-o fermă agricolă, că tot ați făcut agronomia, ați alege studioul, nu?

A.S.: Da.

D: Altă întrebare: Cât la sută din personalitatea dvs este sociopată din moment ce faceți bani din vânzarea demnității unor femei, care la schimb cu banii oferiți rămân cu niște traume, cât casa? La 40, 50, 60 de ani, să ajungi să faci videochat că nu te mai angajează nimeni pe un salariu decent, deși ai studii superioare, nu e tocmai benefic, iar patronul creează oportunitatea.

A.S.: În primul rând nu lucrăm cu persoane peste 40 de ani. Apoi nu noi vindem imaginea. Fiecare persoană semnează contractul cu site-ul și ea știe de la început în ce rol se bagă. Fie că este nud sau non-nud, fiecare persoană decide așa cum vrea să interacționeze cu interlocutorii. Deci nu patronul de videochat vinde imaginea, într-adevăr creează oportunitatea, dar nu înseamnă că dacă nu o creează el, fata nu și-o poate crea singură. Sau nu o creează altcineva.

D: Cât se cotizează pentru „liniște”?

A.S.: Nu se cotizează nimic. Cine spune treaba asta, spune o minciună.

D: Un fost coleg din presă zice să vă întreb dacă aveți nevoie de un fotograf.

A.S.: Avem nevoie, dar din păcate, dacă este bărbat, nu mai avem nevoie pentru că noi creăm o comunitate de fete 100%. Pentru că interacționează cu fete, totul este între fete. Noi ca bărbați stăm deoparte de tot ce reprezintă interacțiunea directă cu ele. Vorbim online, discutăm, rezolvăm, dar când vine vorba de interacțiune față în față, și un instalator, dacă se duce în studio, se duce când nu sunt fetele acolo.

D: Dar ce e atmosfera asta de mănăstire? Că doar nu le face nimic.

A.S.: Pentru confidențialitate, nu e de mănăstire. Noi nu avem de unde să știm că instalatorul se cunoaște cu X și nu ne vrem să se întâmple treaba asta niciodată.

D: Păi așa se poate să se cunoască și femeile între ele și există sfânta invidie feminină. E mai a dracu decât… Altă întrebare. Cât ați băgat și cât ați scos?

A.S.: Ca să facem așa o socoteală simplistă, se investește, de exemplu, o sumă de bani. Poți să investești de la 30.000 euro în sus, dar poți să investești și 2 milioane de euro. Banii, de fel, se recuperează în primele 12 luni sau 18, depinde de managementul pe care l-ai găsit. Și abia după 18 luni poți să intri pe profit. Cert este că undeva în 90-180 de zile cheltuielile ar trebui să ajungă la un T0. Adică nu mai vii cu bani de acasă, dar nici nu iei. Abia după 6 luni de zile începi să ieși cu profit exponențial și într-un an și jumătate o să recuperezi cheltuiala.

D: Există un număr optim de fete care ar asigura un cash flow bun?

A.S.: Nu. Nu există nicio garanție. Am auzit prieteni care au zis: a păi îmi fac studio, am vreo patru cunoștințe, lucrez cu ele… Nu ai certitudinea că dacă într-adevăr ai un personal asigurat, îți vin și banii. Sunt două lucruri total diferite. Personalul este una, încasările sunt altele. De exemplu, un studio poate să aibă două fete și să câștige mai mulți bani decât un studio cu 10 fete. Dacă fetele sunt corect informate și sunt profesioniste, situația categoric este cum trebuie. Dacă fetele au ele impresia că știu de toate și știu ele să lucreze oricum ar fi, de cele mai multe ori cad într-o capcană în care banii nu mai reprezintă o prioritate și atunci situația este în defavoarea lor.

D: Altă întrebare: Cum de vă mai puteți privi în oglindă?

A.S.: La fel cum se poate privi și cel care a pus întrebarea. Eu nu cred că el este un înger pe fața pământului. Noi cu toții suntem păcătoși și de aia mergem la biserică, pentru că știm că facem păcate.

D: L-ați citit pe Nietzsche? Nu prea știu unde bate întrebarea asta, mărturisesc că eu nu l-am citit.

A.S.: Da, e vorba de o carte, știu și scriitorul. Are vreo importanță dacă l-am citit? Am citit mai mulți autori. E o carte un pic eseistică, cred că am citit-o demult și am impresia că nu a fost prea pe placul meu. Cred că nici n-am terminat-o din ce mi-a aduc aminte. Respect autorul, are un punct de vedere non-conformist parcă.

D: De unde faceți rost de „pacienți”? Videochat-ul se promovează mai nou ca un fel de terapie. V-ați gândit să înființați un colegiu de videochat?

A.S.: Au încercat mai multe persoane să-l facă și să ofere informații modelelor cum să devină profesioniste. Doar că dintr-o conjunctură necunoscută partea asta a luat sfârșit destul de repede. Pentru că fetele nu vor să învețe.

D: De ce?

A.S.: E simplu: am bani, nu mă interesează ce mă învață. Pe de altă parte este o cultură pe care eu o înțeleg, dar cei care au înființat treaba asta nu știu dacă au luat-o în calcul. Au încercat să înființeze o școală care să predea aceste cursuri: cum să-ți mărești încasările, cum să fii profesionist, să nu cazi în capcane, să nu ai probleme… Și într-adevăr cursurile erau foarte bune, doar că fetele nu vor să participe. Au fost și în București, și pe la Iași.

D: Am văzut că e plin și YouTube-ul de tot felul de experiențe personale, prin care se încearcă atragerea de noi talente.

A.S.: Da, e un management al studio-urilor, de atragere a fetelor și să-și facă un protofoliu de fete. E tot o vânzare, dar sub o altă formă. Mă rog, oamenii sunt îndreptățiți să încerce orice, cât nu încalcă legea și nu văd nimic rău în asta.

D: Altcineva spune că videochatul este o pepinieră pentru prostituție, i-au confirmat asta femeile care au venit la un ONG care luptă împotriva traficului de persoane, unde a făcut ea voluntariat.

A.S.: Am auzit și eu acum vreo 5 ani de un salon de masaj erotic din Pitești, unde era de fapt un bordel, iar fetele când nu aveau clienți spuneau că fac videochat. Iar ei nu defilau ca masaj erotic, ci ca salon de videochat, în ochii autorităților. Situația e exact invers, prostituția poate să fie mascată în videochat, vă spun că mi-a părut rău să aud asta. Un salon de masaj erotic care e chiar aici în Bucureștii noi au venit și m-au întrebat dacă pot să colaboreze cu mine pe tema asta, să facă și ei videochat când fetele nu au clienți. Am spus din start nu. Știam și povestea celor din Pitești. Deci doamna care a spus asta este informată greșit.

D: Cât e factura la ENEL?

A.S.: În funcție de cât sunt sursele calculatorului de puternice 🙂 Destul de mare.

D: Asta e cea mai mare cheltuială la studio? Factura de curent?

A.S.: Nu, cele mai mari sunt taxele și salariile. Apoi vine factura de curent.

 

Continuarea în partea a doua – despre cum ne batem pe primul loc cu rusoaicele și columbienele, care sunt orașele din România unde merge cel mai bine videochatul, de ce nu prea merge în Transilvania, cum ajută reclama negativă, de ce nu vor băncile să facă afaceri cu videochatul și care e relația cu statul român.

Etichete: , , , ,

8 comentarii la “Locul în care bărbații caută prietene și femeile bani (I)” Subscribe

  1. ovi 14/10/2023 at 09:52 #

    aseară, întâmplător, am văzut pe fb cu o fată care spunea intr un interviu că a făcut un milion de dolari în 24 de ore pe only fans

    • bohoo 14/10/2023 at 16:41 #

      imi pun si eu tzatze daca fac un milion pe zi :)))

  2. Făraș Gelu Bănuț 14/10/2023 at 17:50 #

    Nu mă luați în seamă prea tare, sunt supi pe ăia din față de la Cora care nu dau bon la Kurtoș.

    Recomand niște fact checking înainte de publicare, 28 MB ăia pe secundă cred că erau KB in 1999, Livejasmin s-a înființat prin 2001 toamnă, mici detalii.

    Lui A.S. par să îi placă numerele 50 și 25 mai ales %, iar vrăjeala că prin VPN nu poți plăti și nu te văd rudele și vecinii e pentru eventualele candidate la „racolare”, termen folosit din calitatea sa de consultant.

    • Dollo 14/10/2023 at 19:23 #

      Oi fi înțeles eu greșit mega în loc de kilo. Nu pricep cu ce contrazice ce spune el faptul că LiveJasmin s-a înființat în 2001? Că are interes să racoleze nu neagă nimeni, omul are o afacere de susținut.

      • Făraș Gelu Bănuț 14/10/2023 at 21:46 #

        alea-s visele omului mare pimp consultant si nu prea au legatura cu realitatea, poate face el bani nu fetele racolate, asa ca e in interesul lui sa scoata ca toata lumea o face, sau macar juma de lume adica 50%, deci poti chiar si tu ca-i ok si cu de-alea mai in varsta, nu la el totusi dar hai ca gasesti, vorbim deschis da?

        asa vin si eu ca in 1999 la 19 ani eram idolu’ international al femeilor, am fost printre primii romani care intrau pe google, aveam 1000mbps pe internet si nimeni nu era ca mine, crede-ma pe cuvant cand iti zic ca minim 90% din femei – nu numai alea din jurul meu ci generalizez – sunt videochatiste chiar daca vreo 75% se lasa ca le bate sotu’ cand afla, da-s cam urate alea care se lasa, de-aia, mie mi-a mers atat de bine in industrie ca acum sunt consultant si invart banii cu lopata, ma pricep tare si la IT si stiu ca daca spun VPN se face liniste.

        si nu-i nimic gresit in asta, ce daca in 1999 nu prea exista tehnologia laudata, sa nu lasam asta sa strice povestea

        zic si eu, ca jurnalism ar merge gasite si vreo 2-3 racolate din astea sa-si spuna povestea, oare cum e pe bune cu „nu ma gasesc vecinii nici prin VPN”, ajutorul ala 100% „medical” de prin studiouri, cum e cu banii aia multi din industrie care ajung la fetele astea, si poate vreo contabila care stie cum e cu taxele ca sa fie un tutorial complet, ca daca-i 20% ma apuc si eu (gasesti pe youtube si ex- si videochatiste)

        • Dollo 15/10/2023 at 10:00 #

          Am înțeles nevoia de fact cheking și atât cât mi-a stat în putință am făcut o documentare și înainte și după discuția cu el. Inclusiv variantele fetelor. În partea a doua abordez și celelalte subiecte de care zici.
          Totuși nu îmi răspunzi la întrebarea de dinainte. Omul nu pretinde că era deja învățat și miezul din Fanta în 2001 când a început, ci spune exact asta, că a învățat pe parcurs.
          Dar văd că ai deja o părere formată despre domeniu și i-ai băgat deja în niște categorii pe oamenii din el.

  3. Ramona Trandafir 27/01/2024 at 22:30 #

    buna seara asi dori mai multe detalii despre aces job ce trebuie sa fac

    • Dollo 28/01/2024 at 18:53 #

      Detaliile mai concrete decât aici le aflați scriind unui studio care angajează. Și vă vor ghida ei mai departe.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.