Vitamina D plus adrenalina primului jaf de la moșie 10′#14

Am fost la medicul de familie și mi-a zis că va fi mai rău; Februarie e noul martie și cum s-a făcut de am prins infractorul în flagrant și l-am convins să se lase păgubaș (VIDEO)

Șandor, făcând o cură de vitamina D

Săptămâna asta am început să umblu prin doctori. Niște probleme mai vechi de sănătate s-au accentuat în ultima jumătate de an și m-au împins de la spate să merg la un specialist la care mai fusesem în tinerețe. Acum aceeași afecțiune s-a transformat în ceva mai grav, cu vârsta. Mă rog, am intrat și eu în cercul larg al oamenilor cu afecțiuni autoimune, al căror leac nu există, pentru că nici cauza nu este bine definită. E un nor de etichete, ca pe blogurile alea mai vechi, în care vedeai undeva pe coloană ce cuvinte cheie a folosit mai des autorul în postările sale. Cam așa și cu autoimunele astea, cel mai des folosit cuvânt în norul ăla apare stresul. Când medicii habar n-au ce naiba te face să te scarpini în cap și să ți se scorojească pielea de pe tine îți zic că ești stresat și să dai cu o cremă.

Iar pentru asta am plătit un sfert din venitul meu lunar doar la prima consultație, plus o analiză, plus tratamentul, căci e un medic privat și care a devenit foarte scump în ultimii ani. Iar lucrurile abia au început, urmează rezultatul analizei, controlul ca să vedem dacă tratamentul prescris acum funcționează etc. Dar până la urmă pe ce să și cheltuiești banii? Mai bine pe un serviciu în care te-ai simțit tratat corespunzător. Așa or fi simțit și ceilalți din sala de așteptare, căci pare că activitatea privată în sănătate duduie.

*suntem bolnavi, dar nu ne bazăm pe Casa de sănătate.

Căci acolo fondurile se termină înainte de a începe și asta te face să te simți un cerșetor. Dacă tot am început anul cu căutări am zis să merg mai în profunzime și am intrat și la medicul de familie, pentru un set de analize de rutină. După asta am încercat să găsesc un laborator „cu fonduri” la care să le fac. Am sunat la unul care mi-ar fi fost la îndemână, unde am văzut că este program de recoltat și sâmbăta.

– În acest moment nu s-au alocat fonduri pentru luna februarie, dar sâmbăta oricum recoltăm doar cu bani! m-a informat duduia de la call center.

Ca și când fondurile publice, alea pentru care plătim lună de lună 10% din venit, nu sunt bani, sunt nasturi. Așa zice și mama când merge la cumpărături și folosește cardul meu cu bonuri de masă – n-am plătit cu bani, am plătit cu cardul tău. Numai când dă ea fizic bani din portofel simte că cheltuiește, altfel cardul e un concept abstract, un soi de pomană cu autor incert.

Probabil asta e ideea și cu promovarea cash-ului, pe care o doresc ăștia de vor să schimbe iar constituția, să simtă rumânu că plătește el cu bani, să trăiască chinul de a vedea cum i se scurg fizic banii din buzunar, să-i primească în plic de două ori pe lună de la muncă și să-i pipăie, să numere milioanele, chiar dacă pe ele scrie sute. Și după aia să-i dea nevestei să-i țină în șifonier, sub rufărie, lângă săpunul Lux. Probabil că pentru asta s-ar mobiliza destui să se ducă să decidă și cine cu cine are voie să și-o tragă regulamentar, în familie.

Dar am divagat, iar ăsta e tot un simptom din norul ăla de etichete. Semn al neputinței mele de a spune NU știrilor tâmpite pe care le citesc compulsiv, sub pretextul că e sarcină de serviciu. Bine, este, dar e și o deformație profesională din anii de presă pe care o târăsc după mine deja de aproape 30 de ani și  deși văd că mă afectează psihic nu reușesc să nu verific site-urile de știri inclusiv în week-end și, mai grav, să nu dau click.

Despre asta am vorbit și cu medicul de familie, căci m-a întrebat ce mă deranjează și i-am spus că mi se pare că îmbătrânesc și sunt mai sensibilă la ce văd și citesc, și că răspunsul ăla din sondaje, cu direcția greșită în care se îndreaptă țara și lumea în general, la mine se traduce somatic. Mi-a zis că mă înțelege, mai ales că avem aceeași vârstă, dar că el nu citește decât titlurile și nu dă click mai departe, căci și atunci când dă vede că titlurile nu au nici 20% legătură cu conținutul sau cu realitatea și în plus, zice, nu are rost să se amărască de acum, căci oricum va fi mai rău.

În acești termeni optimiști a rămas că ne mai vedem când am rezultatele analizelor 🙂 Până atunci iau vitamina D, care e afișată pe toate rafturile în farmacii, precum creveții vietnamezi în alimentarele comuniste.

*februarie e noul martie

Pe de altă parte, există și vești bune. Pare să vină primăvara, deși asta nu e o veste neapărat bună pentru pomicultură, de exemplu, căci iar cred fraierii ăștia că e timpul să înflorească și prin aprilie le dă cu ger și-i termină pe toți. Dar noi ne-am bucurat azi de o zi cu soare și temperaturi de muncit în grădină. Am pus niște semințe de salată în casă, să vedem dacă iese ceva din ele și dacă februarie o ține tot așa mă gândesc să scot săpătoarea minune din magazie și să pun direct afară niscai ridichi și alte legume pe care scrie că se plantează în martie. Dar acum februarie este noul martie, iar la moșie s-a băgat vitamina D naturală:

Garfield și Vasile, într-o pauză de infracționalitate

*jaful secolului la moșie

Și tot la moșie s-a înregistrat serile trecute jaful secolului. Reproduc aici postarea de pe Facebook din seara aia, căci ne-am distrat și noi scriind-o 🙂

Astăzi, 2 februarie 2024, ora 22.40, în urma plângerii sub formă de schelălăieli, a numitului Șandor, domiciliat în cușca principală de #lamoșie, care a reclamat o violare de domiciliu, s-a deplasat la fața locului agentul principal Domnul Inginer care a constatat următoarele:

– Cușca principală era ocupată de numitele Găurica (fiica lui Rocuța) și Lynx (cu autori necunoscuți), având domiciliul în oricare din cuștile alăturate, aflate în evidența organelor pentru aceleași fapte de violare de domiciliu. La apariția agentului principal, cele două au părăsit incinta;

Garfield în flagrant

– Automatul cu mâncare era răsturnat într-o poziție nefirească, cu capacul desfăcut, înăuntru fiind surprins în flagrant numitul Garfield, zis și ochi verzi și glas mieros, în timp ce jefuia tezaurul de boabe;

– În vecinătate a fost observat și complicele Vasile, zis și blană moale, care ținea de șase. Întrucât la somațiile agentului principal, infractorul nu s-a desistat, acesta a chemat întăriri. În ajutor a sosit Mascata, înarmată cu un telefon, și l-a scos din cutie pe infractor, făcând uz de armamentul din dotare, forță și mustrări (vezi video):

După îndepărtarea infractorului și fuga uzurpatoarelor, Șandor a fost repus în drepturi, iar cutia readusă la verticală, organele de cercetare penală fiind în măsură să stabilească la fața locului pagubele produse.

*

A fost o surpriză pentru noi și încă nu știm cum au răsturnat cutia aia, care e destul de grea. Pe de altă parte și ei sunt grei, căci îi hrănim bine 🙂 L-am cântărit pe Garfield deunăzi și avea peste 4 kg, deci dacă ar sări și s-ar balansa pe cutie poate că ar răsturna-o. Am făcut tot felul de scenarii, demne de un Ocean 11, că a răsturnat-o Șandor de fapt și ei au profitat sau că s-au suit pe ea și s-au împins până când au răsturnat-o din greșeală.

Oricum ne place să credem că a fost o greșeală, și nu că au făcut-o intenționat, urmărind conținutul, căci ar însemna că sunt mai deștepte decât le credem noi. Și că ar trebui să prindem cumva cutia aia în cuie. Deși sunt conștiente de ce e în ea, până acum s-au arătat interesate doar de clapa de jos, pe care le-o las ridicată atunci când nu suntem acasă. Dacă ar avea deget opozabil ar putea s-o ridice singure cu ușurință sau poate că pot dar n-o fac, pentru că preferă să li se deschidă 🙂

Calea oficială de degustare din cutie

Cert e că întâmplarea asta mi-a luat stresul „ca cu mâna” vorba mamei. Și întreținerea celor 11 mă costă mai puțin decât doctorii.

Etichete: , , , ,

19 comentarii la “Vitamina D plus adrenalina primului jaf de la moșie 10′#14” Subscribe

  1. Stelian 05/02/2024 at 02:54 #

    Intr-una din carti sau articole citite demult, am ris teribil la o asertiune care suna cam asa: Va plingeti ca e scumpa medicina fiindca o platiti? Sa vedeti cit e de scumpa cind va fi gratuita.
    Am inteles-o mult mai tirziu si in alt sistem.
    Ce nu inteleg eu este ca desi acum exista carti de sanatate, de ce trebuie sa te imbolnavesti in primele zile ale lunii si nu se merge gradual.
    Daca esti asigurat la sistemul de sanatate platesti in fiecare luna ceva ce se cheama franciza, plus o parte din medicamente (15-20%), pina la o limita ce e stabilita an de an de guvern si care creste in fucntie de inflatie… Daca depasesti la cheltuieli aceasta limita, restul e preluat de stat. Cam la fel e si pentru cei cu asigurari private.
    DAR. Evident ca exista un DAR. Asta se intimpla pentru medicamentele numite generice. Daca medicul ti-a recomandat sa zicem aspirina Bayer si tu vrei sa iei asa ceva, atunci diferenta dintre pretul aspirinei generice si cel al aspirinei Bayer o suporti din buzunar.
    In plus virsta medie a crescut, deci nevoile medicale sunt si ele mai mari.

    Sigur, acum e de vina stress-ul, mai demult era colesterolul.

    • Dollo 05/02/2024 at 09:08 #

      Pentru bolile cronice sistemul permite analizele în orice moment, indiferent dacă s-a epuizat plafonul sau nu, dar asta e de câțiva ani, înainte era tot așa, plăteai din buzunar în plus față de asigurarea lunară dacă pățeai necazul și aveai nevoie de analize după ce nu mai erau bani de la buget. Acuma, analizele mele sunt de rutină, e drept că nu e vreo grabă să le fac, de aia și trimiterile de la medic sunt valabile trei luni. În trei luni sigur găsești pe undeva o programare și le faci. E mai grav când ai de exemplu nevoie de un CT și chiar te doare și vrei să știi ce e, iar acolo dacă e să plătești te ustură tare.
      Da, asta e una dintre cauze, creșterea speranței de viață – deși în România e mai mică decât media UE parcă – și asta pune o presiune tot mai mare și pe sistemele de pensii și de sănătate. Dar la noi se adaugă tot felul de categorii excepționale care nu cotizează, numeroșii speciali care se pensionează devreme plus evident corupția care face ca banii ăia să fie cheltuiți discreționar. Și toate astea contribuie și ele la stres 🙂

  2. Nicoleta 05/02/2024 at 07:21 #

    Always a pleasure să citesc articolele tale! Și, a propos de titlu și de click, am citit cu îngrijorare „jaful de la moșie” și m-am speriat că au venit ceva hoți peste voi. Deși dădusem inimioară la postarea de pe FB și râsesem cu lacrimi. Sănătate și voioșie!

    • Dollo 05/02/2024 at 09:10 #

      Ha, ha, chiar mă gândeam dacă mușcă cineva titlul 🙂

  3. Om bun 05/02/2024 at 07:59 #

    Din filmulet cu hoti la mosie am ajuns in filmulet cu tunrnare fundatie casa pe youtube.

    • Dollo 05/02/2024 at 09:10 #

      Și cum a fost? 🙂

  4. Maria 05/02/2024 at 08:52 #

    Buna dimineata,

    Mailul de atentionare „Iar a scris Dollo” s-a dus de data asta in „Oferte”, nu in spam.
    Chiar ma intrebam ce s-a intamplat, ca deja ma comport la articolele astea precum cainele lui Pavlov…
    Cu privire la banii pe care ii cotizam la sanatate (si de care nu avem parte)…cred ca daca s-ar apuca vreun jurnalist de sapat cu adevarat, socul ar fi mai mare decat la toate reportajele Recorder.
    Din cate mai tin eu minte, intr-un singur an, pe vremea lui Adrian Nastase, banii de la contributiile pentru asigurarile de sanatate s-au dus intr-un cont separat si parca sumele au fost si publice (nu mai tin minte exact detaliile). Au fost extrem de mari, asa ca din anul urmator le-au trecut intr-un cont comun cu celelalte incasari la stat si nu mai stie nici naiba cat se incaseaza de fapt.
    Banuiala mea este ca sunt sume astronomice, numai daca as sta sa calculez cat am contribuit eu as face apoplexie, cred.
    Dar na, de ce sa stie prostimea asta…
    Va doresc succes si bani sa va urmariti sanatatea in clinicile private…

    • Dollo 05/02/2024 at 09:36 #

      Nu știu dacă s-or mai strânge așa mulți, căci numărul cotizanților a scăzut față de era Năstase, totuși contribuția la sănătate cred că se adună în cont separat, cel administrat de Casa Națională de Sănătate, fond care este suplimentat de la buget an de an, pentru echilibrare, căci nu se adună atâția bani câți ar fi nevoie. Din ce am găsit așa la o căutare sumară acum pe google reiese că în 2023 Casa a avut la dispoziție aproape 60 de miliarde de lei. Dacă împărțim suma asta la numărul angajaților (contributorilor) care e undeva până în 6 milioane (am luat cifrele astea rotund, pentru simplificarea calculului) ne iese cam 10.000 de lei/cap de angajat. Împărțit la 12 luni ar fi că fiecare angajat ar trebui să plătească în jur de 800 de lei la fondul de sănătate. Sigur unii plătesc mult mai mult, dar o treime dintre angajații din România au salariul minim, deci 3000 de lei cât a fost el în 2023. Clar ei nu plătesc 800 de lei lunar la sănătate. Apoi mai sunt toți ceilalți care beneficiază de servicii, dar nu contizează: copiii, pensionarii, alte persoane scutite de contribuție etc. Deci în condițiile în care sunt mai mulți care beneficiază decât cei care contribuie, plus ce se mai fură, ne iese sănătatea finanțată cel mai prost din UE.

  5. sibarit 05/02/2024 at 11:14 #

    Insa ma intreb ce se intampla cu acel CASS platit pe langa impozitul pentru venituri independente ? Oare este inclus in bugetul Casei? Eu de exemplu achit odata contributia la sanatate prin angajator -carte de munca si apoi achit din nou direct catre ANAF odata cu declaratia unica de venituri . Am cautat si sunt in jur de 800 000. de oameni care depun declaratia unica anual.

    • Dollo 05/02/2024 at 15:02 #

      Da, asta nici eu nu știu. Acelea sunt plafonate la maxim 24 de salarii minime, parcă, nu?

  6. IoanaS 05/02/2024 at 11:47 #

    Sunt in postura de a face o investigație invaziva tot înrudita cu autoimunele și am de ales pe abonamentul privat sau in clinica specializata, cu medic de la stat pe trimitere de la medicul de familie. 80% voi merge la privat, îmi e teama ca pe trimitere se uita de sus la mine, am tot auzi și citit. Și pe abonament la privat mai strâmbă unii din nas, d-apoi cu fonduri de la stat.
    Nu cred ca e doar în capul meu.

  7. Ady 05/02/2024 at 21:04 #

    pt vitamina d îți recomand vigantoletten. e în mai multe concentrații și e rezonabil de ieftin.
    faza e că medicul meu de familie de la bucurești mi-a zis că este singura formă de D clasificată ca medicament și, în consecință, verificată și răsverificată ca atare.
    restul sunt suplimente alimentare și domnul cu mila.
    înainte și după ce am aflat această informație am luat de capul meu, respectiv la recomandarea unui endocrinolog diverse alte forme- suplimente alimentare, dar mi-am făcut analiza specifică și e fost foarte proastă.
    doar cu vigantoletten nivelul meu de d ajunge la un nivel care se încadrează la normal. pe testate și probate cu analize.

    • Dollo 06/02/2024 at 11:33 #

      Detrical a fost recomandat în cazul meu și am văzut că e din plin în farmacii, deci probabil că pentru marca asta s-a plătit taxa de reclamă 🙂

      • Ady 13/02/2024 at 20:58 #

        atunci încearcă o vreme cu detrical, apoi fă analiza 25oh, chiar și fără recomandarea medicului (oricum nu e acoperită) și vezi cum îți merge.

    • IoanaS 08/02/2024 at 14:43 #

      Asta iau și eu de mulți ani la recomandarea medicului endocrinog de la Parhon. O farmacista de la Tei mi-a zis acelasi lucru, ca e medicament cu studii clinice, restul sunt suplimente.

  8. VASILIU MIRCEA PAUL 07/02/2024 at 06:53 #

    Pentru partea cu cititul știrilor.

    După părerea mea însă, nu atât cantitatea de informație este implicată în generarea anxietății, ci calitatea ei, sau, mai bine zis, profunzimea ei logică. “Profunzimea logică” este un termen informatic inventat de Charles H. Bennet și, deși nu sunt matematician, îl înțeleg ca pe o măsură a organizării structurale a informației. De exemplu, descrierea exactă a unui morman oarecare de nisip constă într-o cantitate foarte mare de informație, și de o mare complexitate, pentru că necesită descrierea poziției fiecărui grăunte de nisip în parte. Descrierea unui castel de nisip, însă, deși poate conține mai puțină informație, și mai simplă, este mult mai organizată, deci are o mult mai mare profunzime logică.

    Informația pe care o încasăm zilnic are un grad foarte mic de profunzime logică. De la știrile TV la informațiile medicale „de pe forumuri”, culorile peisajului urban care ni se impun conștiinței în fiecare minut, toate acestea sunt, cel puțin astfel prezentate, mult mai aproape de aleator decât de structura logică. Nu există nici timpul necesar înțelegerii profunde a tot ceea ce procesăm. RĂSPUNSUL NATURAL AL MINȚII ȘI AL CORPULUI LA HAZARD ESTE ANXIETATEA, ADICĂ PREGĂTIREA PENTRU CELE MAI PROASTE SCENARII. Ca să luptăm împotriva anxietății, am putea așadar să ne străduim să creștem profunzimea logică a vieților noastre „informaționale”, acolo unde putem.

    dr. Vlad Stroescu hotnews 06.10.2012

    SPINOZA

    Mai ușor iese adevărul din eroare decît din confuzie.

    ************************************************************

    Iuri Bezmenov (începutul anilor 1980)

    Subversiunea ideologica este un proces legal, deschis. Îl poţi vedea cu proprii tăi ochi. Nu este nici un mister.

    Nu are nimic a face cu spionajul. Ştiu că spionajul pare mai romantic. Probabil de aceea … sunt atât de innebuniţi după filmele gen James Bond. Dar în realitate accentul principal al KGB-ului nu este deloc în domeniul culegerii de informații.

    Numai aproximativ 15% din timpul, banii şi forţa de muncă se cheltuie cu spionajul ca atare. Restul de 85% este un proces lent pe care noi îl numim subversiune ideologica, măsuri active sau război psihologic. Ce înseamnă în esență este: să schimbi percepţia realităţii fiecăruia astfel încît, în ciuda abundenţei informaţiilor, nimeni nu mai este capabil să ajungă la concluzii înţelepte despre cum să se apere pe ei înşişi, familiile lor, comunitatea lor şi ţara lor.

    Aşa cum am menţionat mai devreme, accesul la informaţia adevărată nu mai contează în zilele noastre. UN OM CARE A FOST DEMORALIZAT NU ESTE CAPABIL SĂ EVALUEZE INFORMAŢIA ADEVĂRATĂ. FAPTELE REALE NU II SPUN NIMIC, CHIAR DACĂ L-AŞ UMPLE DE INFORMAŢIE, DE DOVEZI ADEVĂRATE, DE DOCUMENTE ŞI FOTOGRAFII.

    • Dollo 08/02/2024 at 14:25 #

      Bine ați mai revenit pe aici, domnule Vasiliu, long time no see you 🙂

  9. Bogdan 19/02/2024 at 23:46 #

    Sper ca doctorul ti-a prescris un nr de UI corelat cu nivelul 25-OH din analize si nu ti-a trantit acolo un 1000 UI ‘din oficiu’, cum fac 90% dintre ei (nu e neaparat vina lor, inteleg ca in facultatile din toata lumea subiectul a fost dintotdeauna desconsiderat). Si mai sper ca a mentionat si K2. Iar daca nu, sper sa faci tu niste cercetari pe cont propriu, chiar se gasesc surse foarte solide. Stiu ca suna la instigare impotriva sfatului medicului si de asta am si sters doua mesaje mai lungi & explicative, pentru ca realmente nu stiu cum sa fac sa fiu util fara sa supar pe nimeni, dar e pur si simplu mare pacat, pt ca deficienta de vit D e in acelasi timp o chestiune care ne aduce multe belele si una relativ usor de rezolvat. Sau poate gasesti un medic competent – eu am vazut si medici romani vorbind ireprosabil pe subiect. Succes.

    • Dollo 21/02/2024 at 13:39 #

      Da, medicul care mi-a prescris e din categoria 90% de care zici. Nu știam de aceste controverse, dar voi aprofunda subiectul. Mulțumesc pentru atenționare, apreciez.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.