2006

De ce nu plecăm din România?

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră. Un articol despre cei care aleg să rămână.

Hingherul Mișu visează la Animal Planet

Mişu e mulţumit de slujba sigură la stat. Dar are şi neîmpliniri profesionale. „Nu ştiu dacă aţi văzut la Animal Planet un episod când unu a fost amendat că nu pusese cuburi de gheaţă în apa câinelui, că era căldură afară. Aşa ar trebui să fie şi la noi. Să le dea amendă la ăştia care ia câini şi-i lasă pe stradă.” – portretul unui hingher din Capitala câinilor, București.

Amintiri din Epoca de aur cu bătătorul de covoare de la bloc

A suportat carpete cu Răpirea din Serai și covoare musai persane. A sprijinit complice siluete adolescentine, în prima declarație de dragoste și s-a încovoiat ușor sub povara greutății micilor “Nadii”, în încercarea de doborâre a recordurilor mondiale, faza pe bloc. Bara metalică ruginită de vremuri, din spatele blocului, martor tăcut la atâtea destine aduse de viață la oraș, a marcat se pare generații întregi.

Scena balconului la români: murături, izmene, termopane

Acesta e balconul la români, o nație în istoria căreia balconul a stat la răscruce. Nu vom vorbi de balconul de la CC, din care Ceaușescu ne-a mai dat o sută, nici de balconul de la Timișoara, nici de cel de la Universitate, care a dat țării încă un președinte. Nu vom vorbi nici de „balcoane” în accepțiunea siliconată a cuvântului, ci de balcoanele pe care cei mai mulți dintre românii trăitori la bloc le-au moștenit de la sistematizarea comunistă.

Visul românesc al lui Bragadiru

A plecat de acasă de la 12 ani, a fost băiat de prăvălie, apoi a luat, pe datorie, spirt de la greci și s-a îmbogățit de pe urma comerțului cu alcool în timpul războiului. În România începutului de secol 20, Bragadiru a fondat cea de-a treia avere industrială din Europa, a pus bazele politicilor sociale în contractele de muncă și a influențat viața economică și culturală din București cu investițiile lui.

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul cumpărat de Gigi, pe Aleea Alexandru 1, imită Muzeul Rodin dinParis și mustește de istorie interbelică românească

De la trăsură la autobuzul care îngenunchează

2007

Ce caută românii în Portugalia și Infractorii români din Portugalia

O serie de reportaje despre românii care trăiau în Portugalia, în 2007, anul intrării României în UE.

Raj Tunaru, film indian într-o închisoare americană

Cine ar fi zis, în 2004, că Raj Tunaru, candidatul care a folosit în campania electorală pentru prezidențiale coloana sonoră din “Vagabondul”, va avea câțiva ani mai târziu un destin de film indian. Aflat de câteva luni într-o închisoare din Orașul Îngerilor (SUA), Raj e chinuit acum de “Lanțul amintirilor” din vremea când se iubea cu amanta, dar și de dezamăgirea că “Prietenii lui elefanții” din politică și afaceri nu-l ajută să iasă din necaz.

Tunaru a fost arestat, la 30 septembrie 2006, sub acuzația că și-a bătut amanta pe care ar fi prins-o cu altul în apartamentul din Los Angeles

2008

Cum s-au reabilitat termic cehii pe banii lor

Oamenii au fost obligați să-și reabiliteze termic blocurile, să-și pună contoare și repartitoare de costuri, pe banii lor, iar azi nu beneficiază de niciun ajutor de încălzire de la stat. Nimeni nu și-a pus centrală proprie în bloc, rău platnicii nu pun în primejdie încălzirea sau dușurile vecinilor cu datoriile lor, iar cei care vor să trișeze sistemul sunt rapid descurajați de aceeași legislație cuprinzătoare. Cum au reușit cehii și noi nu? Prin disciplină și educație.

2009

Managementul traficului în București, a costat 20 de milioane de euro dar încă mai stă în fluierul polițiștilor

Dacă treci pe roşu sau „forţezi galbenul“ şi încurci intersecţia, te vede şi te dă prin staţie la „colegul“ din următoarea intersecţie. Ca şi în viaţă, în trafic cineva acolo sus te vede şi are grijă să te răsplătească mai devreme sau mai târziu.

2010

Delta Dunării, paradisul pierdut

Locul în care Dunărea întâlnește marea, unde pescarii jinduiesc la peștele prins de pelicani, și furtunile se sfârșesc cu un curcubeu, se zbate între turiști și ecologiști. Un reportaj din campania EVZ „Cel mai frumos loc din România”.

Stația de epurare de la Glina, închisă după inaugurare pentru că nu respectă legislația de mediu

O anchetă despre cum cheltuiește Primăria Capitalei, fără cap, peste 100 de milioane de euro pentru cea mai mare investiție de mediu din Europa de est: stația de epurare de la Glina, care ar fi putut fi închisă imediat după inaugurare pentru că nu respecta normele de mediu. După apariția în EVZ, Oprescu a prevăzut bani în buget ca să remedieze situația. Prostia a rămas, însă, în istorie

„Tovarăşul Mazilu”, inginerul care a făcut Casa Scânteii

Inginerul Panaite Mazilu a proiectat în premieră structuri antiseismice în România – la Casa Scânteii – apoi a încercat să-i înveţe şi pe alţii. O poveste despre cum au tratat românii construcţiile şi pe ingineri în ultima sută de ani

Serialul despre expansiunea religioasă a bisericilor în România după 1989

Campania care mi-a adus deopotrivă aprecieri, dar și cele mai „creștine” înjurături a fost aceea dedicată parteneriatului dintre biserică și stat. Am scris despre fondurile pe care Biserica – în special cea ortodoxă – le primește de la buget, despre interesele comune ale celor două tabere și despre modul corporatist în care Patriarhia Româna își conduce afacerile și își asigură viitorul, într-o țară sărăcită de corupție și înapoiată de lipsa de educație.

episodul 1: Parteneriatul politică-biserică, o afacere prosperă de 20 de ani 

episodul 2: Biserica se ceartă cu enoriaşii pe un părculeţ din Bucureşti

episodul 3: România după 1989: o biserică ctitorită la două zile

episodul 4: Cruce pe domeniul public: 12 hectare din Bucureşti, donate bisericii

episodul 5: Școala româneasca produce de zece ori mai mulţi teologi decât în 1989

 Secretele Casei Poporului

Un serial despre Casa Poporului, prietenii și dușmanii ei, publicat în 2010, când parlamentarul Prigoană a făcut multă vâlvă pe tema transformării palatului în Mall chinezesc, pentru rentabilizare:
1. Cine a salvat Casa Poporului de la ura nationala
3. Casa Poporului, spalata cu mopul de 200 de hocheiste
4. Cine vrea sa puna termopane la Casa Poporului

Cioban de România

După ce m-am săturat să fiu fermier virtual în FarmVille (via Facebook) am plecat pe munte, chiar înainte de Paștele 2010, și am documentat un serial despre viața oierilor de munte. Câți au mai rămas prin România. Uite ce a ieșit:
1. De ce nu-i prieste Mioritei iarba de UE
2. Ce înseamnă să fii cioban
3. Cum s-a întors turcana în Hateg, în loc sa emigreze
4. Doctorul cu 2000 de pacienti si 350 de oi

Tovarășii care au construit metroul

O serie de articole la care am lucrat aproape un an – cu întreruperi și poticneli din cauza faptului că oamenii care trebuiau intervievați au fost greu de găsit – s-a dovedit a fi unul dintre cele mai frumoase campanii pe care am semnat-o eu vreodată. O poveste cu povești spuse de oamenii care au construit metroul acum 30 de ani:
1. Tovarasii care au construit metroul
2. De ce nu a vrut Ceausescu metrou în Drumul Taberei
3. Sapaturi mecanizate cu mineri dupa indicatii manuale
4. Cine a mai fost si Costin Georgian asta
5. Elena Ceausescu la proba metroului – Sic ca nu merge
6. Udriste – O sa vedem daca mai suntem in stare sa facem metrou

7. „Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei – 2012

Reabilitarea noastră cea de toate zilele

Un articol în două părți despre afacerea izolării termice a blocurilor, în care am încercat să dezvălui mecanismele prin care primarii câștigă bani din această pomană electorală:
1. Ciocu mic, primaria va reabiliteaza blocul
2. Constructorii despre reabilitare – Pretul cel mai mic, lucrarea de mantuiala

Un articol despre deszapezirea maidanezilor adapostiti la Glina m-a pus fata in fata, din nou, cu problema cainilor fara stapan:
Mass pe mess pentru deszapezirea cainilor

Cum îți înmatriculezi un autoturism în România

Inmatricularea masinii – 8 drumuri si 12 ghisee

 

Alte articole publicate în EVZ

No comments yet.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.