2006

De ce nu plecăm din România?

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră. Un articol despre cei care aleg să rămână.

Hingherul Mișu visează la Animal Planet

Mişu e mulţumit de slujba sigură la stat. Dar are şi neîmpliniri profesionale. „Nu ştiu dacă aţi văzut la Animal Planet un episod când unu a fost amendat că nu pusese cuburi de gheaţă în apa câinelui, că era căldură afară. Aşa ar trebui să fie şi la noi. Să le dea amendă la ăştia care ia câini şi-i lasă pe stradă.” – portretul unui hingher din Capitala câinilor, București.

Amintiri din Epoca de aur cu bătătorul de covoare de la bloc

A suportat carpete cu Răpirea din Serai și covoare musai persane. A sprijinit complice siluete adolescentine, în prima declarație de dragoste și s-a încovoiat ușor sub povara greutății micilor “Nadii”, în încercarea de doborâre a recordurilor mondiale, faza pe bloc. Bara metalică ruginită de vremuri, din spatele blocului, martor tăcut la atâtea destine aduse de viață la oraș, a marcat se pare generații întregi.

Scena balconului la români: murături, izmene, termopane

Acesta e balconul la români, o nație în istoria căreia balconul a stat la răscruce. Nu vom vorbi de balconul de la CC, din care Ceaușescu ne-a mai dat o sută, nici de balconul de la Timișoara, nici de cel de la Universitate, care a dat țării încă un președinte. Nu vom vorbi nici de „balcoane” în accepțiunea siliconată a cuvântului, ci de balcoanele pe care cei mai mulți dintre românii trăitori la bloc le-au moștenit de la sistematizarea comunistă.

Visul românesc al lui Bragadiru

A plecat de acasă de la 12 ani, a fost băiat de prăvălie, apoi a luat, pe datorie, spirt de la greci și s-a îmbogățit de pe urma comerțului cu alcool în timpul războiului. În România începutului de secol 20, Bragadiru a fondat cea de-a treia avere industrială din Europa, a pus bazele politicilor sociale în contractele de muncă și a influențat viața economică și culturală din București cu investițiile lui.

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul cumpărat de Gigi, pe Aleea Alexandru 1, imită Muzeul Rodin dinParis și mustește de istorie interbelică românească

De la trăsură la autobuzul care îngenunchează

2007

Ce caută românii în Portugalia și Infractorii români din Portugalia

O serie de reportaje despre românii care trăiau în Portugalia, în 2007, anul intrării României în UE.

Raj Tunaru, film indian într-o închisoare americană

Cine ar fi zis, în 2004, că Raj Tunaru, candidatul care a folosit în campania electorală pentru prezidențiale coloana sonoră din “Vagabondul”, va avea câțiva ani mai târziu un destin de film indian. Aflat de câteva luni într-o închisoare din Orașul Îngerilor (SUA), Raj e chinuit acum de “Lanțul amintirilor” din vremea când se iubea cu amanta, dar și de dezamăgirea că “Prietenii lui elefanții” din politică și afaceri nu-l ajută să iasă din necaz.

Tunaru a fost arestat, la 30 septembrie 2006, sub acuzația că și-a bătut amanta pe care ar fi prins-o cu altul în apartamentul din Los Angeles

Averea lui Adriean Videanu, la mâna primarului Capitalei

Contractul prin care Adriean Videanu a cumpărat 12.000 de mp de teren din fosta fabrică Vulcan, și pe care vrea să construiască un complex de zgârie nori

Avem cel mai redus consum de pastă de dinți, săpun și detergent din Europa, avem carii și câteodată râie, dar ne parfumăm mult. Articol publicat în Evenimentul zilei în 2007

2008

Cum s-au reabilitat termic cehii pe banii lor

Oamenii au fost obligați să-și reabiliteze termic blocurile, să-și pună contoare și repartitoare de costuri, pe banii lor, iar azi nu beneficiază de niciun ajutor de încălzire de la stat. Nimeni nu și-a pus centrală proprie în bloc, rău platnicii nu pun în primejdie încălzirea sau dușurile vecinilor cu datoriile lor, iar cei care vor să trișeze sistemul sunt rapid descurajați de aceeași legislație cuprinzătoare. Cum au reușit cehii și noi nu? Prin disciplină și educație.

Bucureștiul la bucată – serie de pastile amare

Tacseişăn ză bilet, pliz

Tipul vorbea tare la telefon, în autobuzul 634, care circulă, de avarie, în locul tramvaiului 34. O să spuneţi că „iar a mers asta cu tramvaiul în weekend“. Ei bine, n-am primit încă bani pentru Audiul ăla despre care zicea un forumist, dar încă-i aştept.

Cartierul Reînvierea

După moarte nu ajungi la loc cu verdeaţă. În București cel puțin

Aoleo, măi stimați călători!

Joi după-amiază, peronul de la Pipera fremăta în așteptarea metroului.

Sicilia, s-o vezi o dată şi gata!

O insulă vulcanică în inima Mării Mediterane, legende apuse despre mafioţi, câteva măgării tipic româneşti, mizerie ca pe la noi şi peisaje dumnezeieşti cât cuprinde.

2009

Managementul traficului în București, a costat 20 de milioane de euro dar încă mai stă în fluierul polițiștilor

Dacă treci pe roşu sau „forţezi galbenul“ şi încurci intersecţia, te vede şi te dă prin staţie la „colegul“ din următoarea intersecţie. Ca şi în viaţă, în trafic cineva acolo sus te vede şi are grijă să te răsplătească mai devreme sau mai târziu.

Justiția văzută dintr-o robă de provincie

Reportaj la Judecătoria Bicaz într-o zi de grevă judecătorească. Justiţiabilul descurcăreţ: „Intervenţia pe lângă judecător nu reprezintă corupţie, ci înseamnă ca trăim în România şi vrem să rezolvăm o problemă”.

2010

Delta Dunării, paradisul pierdut

Locul în care Dunărea întâlnește marea, unde pescarii jinduiesc la peștele prins de pelicani, și furtunile se sfârșesc cu un curcubeu, se zbate între turiști și ecologiști. Un reportaj din campania EVZ „Cel mai frumos loc din România”.

Stația de epurare de la Glina, închisă după inaugurare pentru că nu respectă legislația de mediu

O anchetă despre cum cheltuiește Primăria Capitalei, fără cap, peste 100 de milioane de euro pentru cea mai mare investiție de mediu din Europa de est: stația de epurare de la Glina, care ar fi putut fi închisă imediat după inaugurare pentru că nu respecta normele de mediu. După apariția în EVZ, Oprescu a prevăzut bani în buget ca să remedieze situația. Prostia a rămas, însă, în istorie

„Tovarăşul Mazilu”, inginerul care a făcut Casa Scânteii

Inginerul Panaite Mazilu a proiectat în premieră structuri antiseismice în România – la Casa Scânteii – apoi a încercat să-i înveţe şi pe alţii. O poveste despre cum au tratat românii construcţiile şi pe ingineri în ultima sută de ani

Serialul despre expansiunea religioasă a bisericilor în România după 1989

Campania care mi-a adus deopotrivă aprecieri, dar și cele mai „creștine” înjurături a fost aceea dedicată parteneriatului dintre biserică și stat. Am scris despre fondurile pe care Biserica – în special cea ortodoxă – le primește de la buget, despre interesele comune ale celor două tabere și despre modul corporatist în care Patriarhia Româna își conduce afacerile și își asigură viitorul, într-o țară sărăcită de corupție și înapoiată de lipsa de educație.

episodul 1: Parteneriatul politică-biserică, o afacere prosperă de 20 de ani 

episodul 2: Biserica se ceartă cu enoriaşii pe un părculeţ din Bucureşti

episodul 3: România după 1989: o biserică ctitorită la două zile

episodul 4: Cruce pe domeniul public: 12 hectare din Bucureşti, donate bisericii

episodul 5: Școala româneasca produce de zece ori mai mulţi teologi decât în 1989

 Secretele Casei Poporului

Un serial despre Casa Poporului, prietenii și dușmanii ei, publicat în 2010, când parlamentarul Prigoană a făcut multă vâlvă pe tema transformării palatului în Mall chinezesc, pentru rentabilizare:
1. Cine a salvat Casa Poporului de la ura nationala
3. Casa Poporului, spalata cu mopul de 200 de hocheiste
4. Cine vrea sa puna termopane la Casa Poporului

Cioban de România

După ce m-am săturat să fiu fermier virtual în FarmVille (via Facebook) am plecat pe munte, chiar înainte de Paștele 2010, și am documentat un serial despre viața oierilor de munte. Câți au mai rămas prin România. Uite ce a ieșit:
1. De ce nu-i prieste Mioritei iarba de UE
2. Ce înseamnă să fii cioban
3. Cum s-a întors turcana în Hateg, în loc sa emigreze
4. Doctorul cu 2000 de pacienti si 350 de oi

Tovarășii care au construit metroul

O serie de articole la care am lucrat aproape un an – cu întreruperi și poticneli din cauza faptului că oamenii care trebuiau intervievați au fost greu de găsit – s-a dovedit a fi unul dintre cele mai frumoase campanii pe care am semnat-o eu vreodată. O poveste cu povești spuse de oamenii care au construit metroul acum 30 de ani:
1. Tovarasii care au construit metroul
2. De ce nu a vrut Ceausescu metrou în Drumul Taberei
3. Sapaturi mecanizate cu mineri dupa indicatii manuale
4. Cine a mai fost si Costin Georgian asta
5. Elena Ceausescu la proba metroului – Sic ca nu merge
6. Udriste – O sa vedem daca mai suntem in stare sa facem metrou

7. „Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei – 2012

Reabilitarea noastră cea de toate zilele

Un articol în două părți despre afacerea izolării termice a blocurilor, în care am încercat să dezvălui mecanismele prin care primarii câștigă bani din această pomană electorală:
1. Ciocu mic, primaria va reabiliteaza blocul
2. Constructorii despre reabilitare – Pretul cel mai mic, lucrarea de mantuiala

Un articol despre deszapezirea maidanezilor adapostiti la Glina m-a pus fata in fata, din nou, cu problema cainilor fara stapan:
Mass pe mess pentru deszapezirea cainilor

Cum îți înmatriculezi un autoturism în România

Inmatricularea masinii – 8 drumuri si 12 ghisee

 

Alte articole publicate în EVZ

2 Responses to “Evenimentul zilei (2006-2010)” Subscribe

  1. Daniel-NuPreaFericitul acesti tari 12/09/2023 at 23:44 #

    Am dat click pe „Alte articole publicate in EVZ” si nu mai e niciun articol :
    https://editthis.info/rodata/Dollores_Benezic

    Chiar s-au pierdut toate…?

    • Dollo 13/09/2023 at 08:37 #

      Da, s-au pierdut. Inițial EVZ a schimbat sau eliminat semnăturile autorilor care au plecat de la ziar, cum a fost și cazul meu, cu ale altora care încă lucrau acolo. Apoi au eliminat complet articolele. Nici eu nu înțeleg această politică.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta