Azi am mancat oua de la gaini crescute la sol. Numai din astea avea la magazinul de la mine de pe strada. Aveam nevoie de ceva care sa ma aduca cu picioarele pe pamant, ca de cand m-am intors de la mare parca sunt in aer. Si mai e si norul asta care imi abureste mintea si asa mai inceata din cauza crizei. Deci o portie de galbenus sanatos, ouat si apoi gainatat pe solul manos al patriei nu putea decat sa vina perfect pe nevoia mea de stabilitate.
Cred ca gainile crescute la sol sunt precum casele pe pamant, nu? Voi ce ziceti? Adica nu sunt gaini crescute la bloc, intr-o garsoniera meschina, si cu privelistea blocata de blocul vecin, ma gandesc…
Apoi mai e si faptul ca aceste oua – EurOuale – sunt o coproductie a mai multor institutii care au contribuit la bunastarea si propasirea gainii de la sol, pana la ambalarea rezulatului in acest carton plin de informatii.
Nu stiu cum sa va spun, dar spargand ouale astea in tigaie, azi, m-a trecut asa un fior, de importanta. M-am simtit speciala, partasa la un eveniment neaccesibil multora. Si totusi bine ancorata la sol… Nu pot decat sa va doresc si voua sa traiti astfel de clipe minunate.
sunt in metrou, dupa o zi plina. citind textul tau m-a lovit o pofta de ras teribila. asa ca ma chinui sa tastez (in timp ce nenea soferu de metrou pune niste frane de om tampit) sa-ti multumesc ca m-ai inveselit 🙂
ma bucur ca ti-am inveselit calatoria cu metroul 🙂 poate ca ma citeste si soferul, si pune frane din cauza acceselor necontrolate de ras care-i actioneaza piciorul/mana pe frana 😛
Bai, trebuie sa recunosc ca te invidiez. Aici unde traiesc asemenea oua nu 'se ezigsta'.Dupa ce ai mincat te-ai simtit ca Popay marinarul dupa spanac?
Pe aceeasi idee: mama mea a cumparat recent niste oua de la un taran (din oaresce dealuri transilvane). Domnul taran i-a spus mamei: "Luati doamna, ca sint de la gaini nestresate" – dar nu a mentionat daca erau crescute la sol sau nu.
Da, a facut si domnul Mencinicopski ala un pustiu de bine mancatorilor de oua, le-a explicat care e diferenta dintre cifrele cu care se stampileaza ouale. Si dupa asta tot romanul s-a isterizat sa cumpere oua cu cifre mici intre 0 si 1-2, daca are 3 inseamna ca e facut de o gaina isterica, deci pica rau la ficati… Eu una n-am savurat prea bine euroaiele astea nascute la sol, pentru ca din greseala le-am prajit prea mult si au iesit tari, nu asa cremoase cum imi plac mie 🙂 Dar mi-au mai ramas doua, ca sa ma regalez cu ele 🙂
"2 RO" este totuşi mai puţin "natur" decât "0 RO". Eu cumpăr de la Carrefour, din raionul cu lactate ecologice (cel puţin, acolo-s la magazinul din Braşov) ouă Cortina cu "0 RO"!
http://www.bio-cortina.ro/oua_ecologice.htm
"Gainile sunt crescute in libertate totala, la sol, cu spatiu suficient pentru odihna si largi spatii inierbate special amenajate pentru pasunat."
Tot de la Cortina, pentru certificarea de "0":
"Conform reglementarilor UE, fiecare pasare trebuie sa dispuna de cel putin 4 mp spatiu inierbat, iar in adapostul interior cel mult 6 pasari/mp si 18 cm liniari / stinghie de cocotat.
Intrucat pasarile nu se trateaza cu antibiotice, accesul la spatiile inierbate care stimuleaza imunitatea naturala, este vital pentru mentinerea starii de sanatate."
…asta când nu mănânc ouă "regular", cu "3 RO", la juma de preţ şi cu gălbenuşul mai colorat decât ai zice, dar e de la aportul de betacaroten în alimentaţia găinii isterice.
Pai si daca te uiti prea mult la televizor te poti trezi cu ochii rosii si un pic isteric 🙂