Gaini crescute la sol

Cred ca gainile crescute la sol sunt precum casele pe pamant, nu? Adica nu-s crescute intr-o garsoniera meschina, si cu privelistea blocata de blocul vecin...

Azi am mancat oua de la gaini crescute la sol. Numai din astea avea la magazinul de la mine de pe strada. Aveam nevoie de ceva care sa ma aduca cu picioarele pe pamant, ca de cand m-am intors de la mare parca sunt in aer. Si mai e si norul asta care imi abureste mintea si asa mai inceata din cauza crizei. Deci o portie de galbenus sanatos, ouat si apoi gainatat pe solul manos al patriei nu putea decat sa vina perfect pe nevoia mea de stabilitate.

Cred ca gainile crescute la sol sunt precum casele pe pamant, nu? Voi ce ziceti? Adica nu sunt gaini crescute la bloc, intr-o garsoniera meschina, si cu privelistea blocata de blocul vecin, ma gandesc…

Apoi mai e si faptul ca aceste oua – EurOuale – sunt o coproductie a mai multor institutii care au contribuit la bunastarea si propasirea gainii de la sol, pana la ambalarea rezulatului in acest carton plin de informatii.

Nu stiu cum sa va spun, dar spargand ouale astea in tigaie, azi, m-a trecut asa un fior, de importanta. M-am simtit speciala, partasa la un eveniment neaccesibil multora. Si totusi bine ancorata la sol… Nu pot decat sa va doresc si voua sa traiti astfel de clipe minunate.

Etichete: ,

8 comentarii la “Gaini crescute la sol” Subscribe

  1. monica 30/08/2010 at 22:42 #

    sunt in metrou, dupa o zi plina. citind textul tau m-a lovit o pofta de ras teribila. asa ca ma chinui sa tastez (in timp ce nenea soferu de metrou pune niste frane de om tampit) sa-ti multumesc ca m-ai inveselit 🙂

    • Dollo 30/08/2010 at 22:45 #

      ma bucur ca ti-am inveselit calatoria cu metroul 🙂 poate ca ma citeste si soferul, si pune frane din cauza acceselor necontrolate de ras care-i actioneaza piciorul/mana pe frana 😛

  2. Xanaxdu 31/08/2010 at 12:57 #

    Bai, trebuie sa recunosc ca te invidiez. Aici unde traiesc asemenea oua nu 'se ezigsta'.Dupa ce ai mincat te-ai simtit ca Popay marinarul dupa spanac?

    Pe aceeasi idee: mama mea a cumparat recent niste oua de la un taran (din oaresce dealuri transilvane). Domnul taran i-a spus mamei: "Luati doamna, ca sint de la gaini nestresate" – dar nu a mentionat daca erau crescute la sol sau nu.

    • Dollo 31/08/2010 at 22:15 #

      Da, a facut si domnul Mencinicopski ala un pustiu de bine mancatorilor de oua, le-a explicat care e diferenta dintre cifrele cu care se stampileaza ouale. Si dupa asta tot romanul s-a isterizat sa cumpere oua cu cifre mici intre 0 si 1-2, daca are 3 inseamna ca e facut de o gaina isterica, deci pica rau la ficati… Eu una n-am savurat prea bine euroaiele astea nascute la sol, pentru ca din greseala le-am prajit prea mult si au iesit tari, nu asa cremoase cum imi plac mie 🙂 Dar mi-au mai ramas doua, ca sa ma regalez cu ele 🙂

  3. Béranger 01/09/2010 at 12:52 #

    "2 RO" este totuşi mai puţin "natur" decât "0 RO". Eu cumpăr de la Carrefour, din raionul cu lactate ecologice (cel puţin, acolo-s la magazinul din Braşov) ouă Cortina cu "0 RO"!

    http://www.bio-cortina.ro/oua_ecologice.htm
    "Gainile sunt crescute in libertate totala, la sol, cu spatiu suficient pentru odihna si largi spatii inierbate special amenajate pentru pasunat."

  4. Béranger 01/09/2010 at 12:53 #

    Tot de la Cortina, pentru certificarea de "0":

    "Conform reglementarilor UE, fiecare pasare trebuie sa dispuna de cel putin 4 mp spatiu inierbat, iar in adapostul interior cel mult 6 pasari/mp si 18 cm liniari / stinghie de cocotat.

    Intrucat pasarile nu se trateaza cu antibiotice, accesul la spatiile inierbate care stimuleaza imunitatea naturala, este vital pentru mentinerea starii de sanatate."

  5. Béranger 01/09/2010 at 12:55 #

    …asta când nu mănânc ouă "regular", cu "3 RO", la juma de preţ şi cu gălbenuşul mai colorat decât ai zice, dar e de la aportul de betacaroten în alimentaţia găinii isterice.

    • Dollo 01/09/2010 at 16:58 #

      Pai si daca te uiti prea mult la televizor te poti trezi cu ochii rosii si un pic isteric 🙂

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.