Corijent la religie, din cauza lui Darwin

Intr-un colegiu din Buzau, un copil il intreaba pe „profu de religie” care teorie e mai adevarata, aia a lui Darwin, invatata la biologie, sau aia a bisericii, de la ora de religie?

Romania, 2010, tara in care Biserica Ortodoxa Romana insista sa instituie obligativitatea predarii religiei in scoli, iar politicienii se conformeaza si legifereaza pofta prelatilor. Intr-un colegiu din Buzau, un copil il intreaba pe „profu de religie” care teorie e mai adevarata, aia a lui Darwin, invatata la biologie, sau aia a bisericii, de la ora de religie? Si profu ce credeti ca face? Ii arata ce muschi iti face creationismul si refuza sa-i incheie media copilului pe semestrul doi. O situatie vecina cu corijenta, care l-a costat deja pe copil numeroase drumuri inutile la scoala in vara asta (40 de km fata de casa) si un stres pe masura, dat fiind ca din cauza asta ar putea chiar sa repete anul, dupa cum spune profesorul Emil Moise, care incearca sa-i rezolve situatia. Alti colegi de-ai pustiului au fost mai „norocosi”, fiind „doar” batuti de profu de religie sau jigniti, in spiritul iubirii crestine fata de aproape, pentru ca au indraznit sa solicite oficial sa nu frecventeze ora de religie.

Cititi mai jos solicitarea pe care profesorul Emil Moise a facut-o catre directorul colegiului, pentru rezolvarea situatiei copilului. Merita parcursa pana la capat ca sa intelegeti dimensiunea „crestinarii” invatamantului romanesc in secolul 21.

„Stimate Domnule Director,

Ca profesor în general, de discipline socio-umane în special, am iniţiat mai multe acţiuni privind respectarea şi promovarea drepturilor copilului, în vederea urmăririi interesului superior al acestuia, în cadrul Colegiului Agricol, dar şi în general, în sistemul de învăţământ din România, acţiuni şi demersuri personale care au fost completate cu proiectele organizaţiei neguvernamentale din care fac parte.

În general, toate aceste acţiuni au fost finalizate în favoarea interesului superior al copilului, însă în majoritatea cazurilor rezultatele au venit după ce am depus eforturi susţinute sau chiar după câştigarea unor procese în faţa instanţelor de judecată.

Prin prezenta, în baza obligaţiilor legale pe care le am în calitate de cadru didactic şi totodată având încredere în disponibilitatea dumneavoastră de a fi receptiv la probleme ce ţin de drepturile copiilor, elevi în cadrul Colegiului Agricol, vă aduc la cunoştinţă situaţia elevului Stere Ştefan, din clasa a IX-a G (an şcolar 2009/2010), cu rugămintea de a dispune, de urgenţă, măsurile legale ce se impun în soluţionarea problemei acestuia.

Încă din prima zi a perioadei de încheiere a situaţiilor şcolare neîncheiate, elevul Stere Ştefan a venit la şcoală zi de zi, pentru a îşi încheia, printre altele, situaţia şcolară la disciplina Religie. Venirea zilnică la şcoală a elevului Stere Ştefan a implicat costuri foarte mari pentru familia acestuia, în condiţiile în care tatăl său este decedat, iar domiciliul este situat la aproximativ 40 km de şcoală.

Deşi, în una din zile, domnul profesor de Religie, Banu Cristian, i-a spus că îi va încheia situaţia şcolară, acesta nu a mai venit la şcoală, încălcându-şi obligaţiile profesionale (de altfel, unii colegi mi-au spus că domnul Banu a afirmat că nu o să îi încheie situaţia şcolară a elevului Stere Ştefan).

În contextul obligaţiei noastre de a asigura satisfacerea dreptului fundamental al copilului la educaţie, în situaţia, nu atât de importantă, dar nicidecum de neglijat, în care în şedinţele consiliului profesoral aţi insistat pe faptul că banii alocaţi unităţilor şcolare sunt în funcţie de numărul elevilor, vă amintesc că am avut nenumărate discuţii cu dumneavoastră, urmate de propunerile mele concrete, în care v-am adus la cunoştinţă cazuri ale unor elevi care, deşi în cadrul învăţământului obligatoriu, au fost nevoiţi să abandoneze şcoala pentru că, provenind din familii cu situaţie materială sub limita subzistenţei, în condiţiile în care decontarea banilor cheltuiţi cu transportul a întârziat, nu şi-au permis să suporte costurile transportului din mediul rural în cel urban.

Problema însă este mult mai gravă: aşa cum acesta mi-a declarat, fapt confirmat de majoritatea colegilor de clasă, situaţia elevului Stere Ştefan a rămas neîncheiată la disciplina Religie, deoarece în timpul unei ore acesta l-a întrebat pe domnul Banu, care teorie ar trebui să fie luată în considerare cu privire la apariţia fiinţei umane – teoria evoluţionistă, a celebrului naturalist Charles Darwin, care i-a fost predată la ora de biologie, sau teoria creaţionistă, predată ad litteram la ora de Religie. Astfel de întrebări pot genera discuţii fructuoase pe care, cred, orice profesor şi le-ar dori, indiferent dacă se află într-o tabără sau alta ori dacă încearcă să păstreze neutralitatea epistemologică. Numai că domnul Banu, ca urmare a întrebării interesante adresate de elevul Stere Ştefan, l-a mustrat şi l-a ameninţat că pentru o astfel de întrebare nu îi va încheia situaţia şcolară, ceea ce s-a şi întâmplat.

Este de observat că elevul Stere Ştefan nu are absenţe la disciplina Religie. De asemenea, vă amintesc că în privinţa domnului Banu Cristian au mai fost depuse plângeri în acest sens, care, în mod nelegal, nu au fost soluţionate de conducerea şcolii. Mai mult, domnul Banu este învinuit într-un proces penal, în care Judecătoria Buzău şi Tribunalul Buzău au decis începerea urmăririi penale, pentru că a bătut un elev şi a jignit o elevă, în timpul programului şcolar, deoarece au solicitat, în mod oficial şi legal, să nu frecventeze disciplina facultativă Religie.

Astfel de fapte grave ale domnului Banu, sancţionate în legislaţia din România cu răspundere penală, exercitate în calitate de cadru didactic, prin care se aduce atingere nu numai integrităţii fizice ori psihice ale copiilor dar şi dreptului fundamental al acestora la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie ar trebui analizate mult mai atent, în contextul în care nu sunt singulare şi sunt săvârşite în mod repetat.

Faptul că domnul Banu nu a încheiat situaţia şcolară a elevului Stere Ştefan este cu atât mai grav cu cât cadrul didactic respectiv a pus note sau a încheiat numeroase alte situaţii şcolare unor elevi care nu au venit nicio zi la şcoală.

Astfel: eleva Trandafir Cristina Valentina, clasa a IX-a A, are două note 9, la disciplina Religie pe semestrul al II-lea, deşi nu a venit nicio zi la şcoală şi nici un alt cadru didactic nu i-a acordat vreo notă; eleva Petre Oana, clasa a IX-a B, are două note 9, la disciplina Religie pe semestrul al II-lea, deşi nu a venit nicio zi la şcoală şi nici un alt cadru didactic nu i-a acordat vreo notă; elevul Chioveanu Ionuţ Emil, clasa a IX-a I, are două note 9, la disciplina Religie pe semestrul al II-lea, deşi nu a venit nicio zi la şcoală şi nici un alt cadru didactic nu i-a acordat vreo notă; elevul Feraru Emil, clasa a IX-a F, are media 10 pe primul semestru la disciplina Religie, deşi nu a venit nicio zi la şcoală şi nici un cadru didactic nu i-a acordat vreo notă. În acest context, este de observat că domnul Banu i-a trecut elevului Stere Ştefan, care a frecventat orele disciplinei facultative Religie, numai nota 6 (având pe primul semestru media 6, iar pe al doilea doar o notă, 6 şi situaţia neîncheiată).

Prin prezenta, în conformitate cu prevederile Legii 272/2004 privind respectarea drepturilor copilului, ale Legii învăţământului şi ale Regulamentului de ordine interioară al Colegiului Agricol Buzău, vă rog ca de urgenţă să procedaţi la evaluarea elevului Stere Ştefan, de o comisie din care să nu facă parte domnul Banu Cristian şi astfel să îi fie încheiată situaţia şcolară la disciplina Religie.

Vă amintesc că la finele anului şcolar 2009-2010, v-am mai sesizat situaţia unei eleve căreia unul din cadrele didactice i-a încheiat situaţia cu media de corigenţă fără să o evalueze în ultima oră de curs, deşi eleva a fost prezentă, şi aţi soluţionat legal şi favorabil solicitarea elevei de a fi evaluată de o comisie din care nu a făcut parte cadrul didactic respectiv, cu menţiunea că în situaţia sesizată în prezenta lucrurile sunt mult mai grave.

Deoarece elevul Stere Ştefan a venit zi de zi la şcoală în perioada evaluărilor şi nu i-a fost încheiată situaţia şcolară, făcând naveta din localitatea Năieni, ceea ce a determinat familia să suporte cheltuieli suplimentare, vă rog să dispuneţi contactarea elevului şi chemarea acestuia la şcoală pe cheltuiala persoanelor vinovate.

Vă mulţumesc!

Cu respect,                                               08.09.2010

Emil Moise

Profesor discipline socio-umane

Domnului Director al Colegiului Agricol Dr. C. Angelescu Buzău”

UPDATE: Aceasta petitie a fost inregistrata la registratura Colegiului si are numarul 2044/08.09.2010.

Etichete: , , ,

21 comentarii la “Corijent la religie, din cauza lui Darwin” Subscribe

 1. Radu Vasile 20/09/2010 at 21:16 #

  @superdrac, ia zi flacau, e greu sa stai singur in casa si sa nu vorbesti cu nimeni nu?

  Zimi un singur moment in care religia asta te-a ajutat la ceva.

  Mai mult zi-mi un singur moment in care, pentru oricare ritual religios nefolositor, facut fiindca asa face toata lumea, nu ti s-au cerut bani.

  Ia zi fanaticule, cunosti tu cele 7 pacate primordiale?

  Stii tu oare ce inseamna pacatul simoniei?

  Nu cred, pentru ca din cauza oamenilor ca voi, nu a alora ca noi, a ajuns religa in halul in care e.

  Exista oameni, care cunosc religia, respecta divinitatea si nu e neaparat sa faca tapaj pe tema asta.

  Dar cei ca tine, care ori au un interes fiind popi sau neveste de popi, ori sunt indoctrinati, fara sa cunoasca de fapt realitatea, nu stiu decat sa sara si sa acuze ca restul, care nu cred ca ei, sunt aia rai urati sau mai stiu eu cum.

  Ia zi mai super drac, ce a zis ma Iisus? Nu a zis cumva sa fi tolerant si sa fi bun? Tu daca respecti asta, de ce te ei ma de noi?

 2. steff 16/12/2010 at 13:05 #

  imi aduc aminte k in liceu, si eu il iubeam pe Iisus decat de nota 5.

 3. steff 16/12/2010 at 13:11 #

  apropo de biserici in fiecare sat. """"""––CE MASINI SI CE VILE––"""""" are sarmanul slujitor al Domnului din comuna mea natala.

  • Dollo 16/12/2010 at 16:20 #

   Da, si in comuna bunicilor mei preotul are firma de pompe funebre si monopol, evident

 4. DANA 29/12/2010 at 22:31 #

  Imi doresc sa vina la conducerea tarii un ateu si toti banii alocati anual bisericilor si locaselor de cult ,sa mearga pentru scoli,spitale si case de batrani.Sper sa apuc si eu aceste timpuri pentru ca odata si odata se vor destepta si romanii (ex Cehia care era la un pas de noi acum 20 de ani , a inflorit expoziv si uitandu-ne la procentul lor de atei 75%atei la ultimul recesamant),la noi 0,1 %atei.

 5. Freija 11/02/2011 at 15:21 #

  „Imi doresc sa vina la conducerea tarii un ateu ”
  Pls, altul decat Iliescu…..

Trackbacks/Pingbacks

 1. Raportul international privind libertatea religioasa,2011 | Ganduri blog - 14/09/2011

  […] care,in opinia mea, necesita o atentie deosebita,aceasta generand mereu situatii discriminatorii.(de exemplu,elevul corijent la religie pe motiv ca a indrazinit sa puna in balanta teoria lui Darwin cu cea […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Când religia contrazice nevoile societății – eșecul german

biserica catolica

Biserica are monopol pe protecția socială în anumite zone din Germania, așa cum vrea și România să facă. Nemții își dau seama, după 50 de ani, că au greșit.

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.