Semne de pubertate din clasa I

Un studiu facut de americani arata o dublare - in perioada 2004-2006 - a numarului fetitelor atinse de pubertate de la 7 ani, comparativ cu anul 1997.

Un studiu facut de americani arata o dublare – in perioada 2004-2006 – a numarului fetitelor atinse de pubertate de la 7 ani, comparativ cu anul 1997. Aceasta explozie pubera e constatata numai la rasa alba caucaziana, in timp ce procentul de fete afro-americane atinse de pubertate la aceeasi varsta a ramas constant in perioada studiata, dupa cum spune Time, citand revista americana de pediatrie care a urmarit studiul cu pricina.

Cercetatorii pun fenomenul pe seama expunerii la chimicalele din mediu si a tendintelor de obezitate. De ce e rau sa vina pubertatea mai devreme? Pentru ca asta inseamna ca organismul produce o cantitate mai mare de estrogeni – hormonii responsabili cu dezvoltarea sexuala – iar o expunere mai indelungata a organismului la estrogeni inseamna un risc sporit de cancer la san in randul fetelor carora le-au „inmugurit” nurii mai devreme, zic specialistii.

Conducatorul studiului – doctorul Frank Biro, directorul diviziei pentru adolescenti din Spitalul de copii din Cincinati – admite ca e prea curand sa se pronunte daca actuala generatie de fete carora le-au dat sanii de la 7 ani va fi afectata de cancer la san in proportie mai mare ca restul, dar spune ca va urmari chestiunea inca cinci ani de acum incolo, pana in perioada in care fetele cu pricina vor incepe sa experimenteze si celelalte semne de pubertate. Biro mai spune ca e tentat sa puna acum fenomenul pe seama tendintelor de obezitate ale tinerei generatii – stiut fiind faptul ca estrogenii stau in tesuturile grase – dar nu exclude nici expunerea la chimicale, in special pesticide sau ftalati (care se gasesc in produsele de ingrijire personala).

Biro se mai intreaba si cat de devreme e prea devreme pentru primele semne ale pubertatii, si de ce albii sunt diferiti de negri? Tot el isi raspunde ca pesemne rasa afro-americana si-a atins deja varsta minima la care apar semnele pubertatii, in timp ce la albi inca se mai „evolueaza” in acest sens.

Eu imi amintesc de perioada mea pubera, din clasa a 6-a sau a 7-a, cand fetele de la scoala deja isi impartaseau intre ele diverse curiozitati, iar eu ma simteam complexata ca abia imi mijise unul dintre sani, iar celalalt nu dadea semne. Eu am fost mai intarziata… Credeam ca voi ramane toata viata o curiozitate a naturii (desi locul asta era deja ocupat de colega careia ii venise ciclul din clasa a 4-a, iar mamicile o compatimeau de parca avea o boala terminala). Noroc cu sarafanele alea de scoala care ascundeau tot – fie ca erau dovezi de mandrie sau motive de frustrare. Ulterior am aflat, de la o matusa a mamei, ca asa ni se intampla la toate si ca ar trebui sa ma bucur de cat mi-a mai ramas din copilarie, ca va veni vremea cand a fi femeie nu va fi cel mai fericit lucru. Era perioada comunista cand sexualitatea era greu pusa la incercare de decretul anti avort al lui Ceausescu.

In anii din urma am constatat ca si in familia noastra, si in jur, fetele incep sa-si arate nurii mult mai devreme decat o facusem noi. Uniformele, daca mai exista, nu mai ascund nimic, dimpotriva, iar dezvoltarea fetelor se grabeste la fel ca viata. Noi astia care am prins epoca scrisorilor de dragoste si a reuniunilor scolare la care abia asteptam un blues ca sa avem pretextul unei atingeri timide suntem tentati sa credem ca tanara generatie pierde imens pentru ca grabeste ritmul. Poate ca nu e asa, iar unul din semne o fi chiar asta, dat chiar de corpul uman. Mai ramane sa accepte si parintii chestia asta.

Etichete:

7 comentarii la “Semne de pubertate din clasa I” Subscribe

 1. Béranger 09/08/2010 at 17:20 #

  Polanski e răzbunat! Uraaaaa…

  • Dollo 09/08/2010 at 18:24 #

   Ma gandeam si eu sa adaug ceva despre reabilitarea pedofililor in ochii societatii cu ocazia asta… 🙂

 2. Mihai 09/08/2010 at 20:50 #

  Efectele intr-adevar se observa cu ochiul liber 🙂

  Personal nu mi se pare un lucru bun, dar s-ar putea sa fiu ca batranii care se exprima cu "pe vremea mea…".

  • Dollo 09/08/2010 at 22:41 #

   Poate ca, dimpotriva, nu esti suficient de batran ca sa le apreciezi 🙂

 3. Béranger 10/08/2010 at 12:23 #

  Adevărat. Io de-abia acum, la 40 de ani, apreciez la justa lor valoare pă minorele de 16…19 ani! (Mai am de recuperat până s-ajung la performanţele estetice şi hormonale ale unor cineaşti…)

  • Dollo 10/08/2010 at 13:43 #

   Cum e si viata asta domnule, la 20-30 de ani barbatii cauta femeile mature, iar dupa 40-50… 😉

 4. Dragomir 17/08/2010 at 03:08 #

  Nu-mi place sa ma repet, dar legatura cu consumul de lapte, si tot ce se face din lapte, (ce a crescut enorm in ultimele decenii la americani) este foarte importanta:

  (daca nu stiti engleza pot sa scriu o traducere, daca aveti rabdare)

  [blockquote]

  Insulin-like growth factor (IGF-I) in humans and cows are identical. Like a key fitting into a lock, this hormone is a perfect match between two species of animal and exerts powerful growth effects. IGF-I is the most powerful growth hormone in the human body. Every sip of milk and every bite of cheese contains IGF-I.

  "BGH-treated milk is safe because it is indistinguishable from normal milk."

  Executive Branch Report on rbGH, February 9, 1994

  ………….

  "Milk from cows given supplemental bovine somatotropin is the same as any other milk… Unfortunately, a few fringe groups are using misleading statements and blatant falsehoods as part of a long-running campaign to scare consumers about a perfectly safe food."

  Statement of C. Everett Koop on Genetically engineered milk, February 6, 1994

  …………………

  "Five independent authorities, the Food and Drug Administration (FDA), National Institutes of Health (NIH), World Health Organization (WHO), the Journal of the American Medical Association (JAMA), and ex-Surgeon General C. Everett Koop had found rbGH-treated milk to be indistinguishable from normal milk."

  Monsanto (manufacturer of rbGH) Press Release, June, 1992

  …………….

  "From 1984 to 1986, Dr. Daughaday was the recipient of a research contract from Monsanto Company, a small fraction of which was paid to Dr. Daughaday as a consulting fee.

  JAMA, 264 (8), 8/22/90 (Dr. Daughaday, the author of the JAMA publication was an "independent authority" referred to in Monsanto's Press Release)

  ………………

  "Recombinant rbGH treatment produces an increase in the concentration of insulin-like growth factor-I (IGF-I) in cow's milk."

  FDA review of genetically engineered milk SCIENCE, 8/24/90, Vol 249

  ………………….

  "After somidobove (rbGH) injection, mean IGF-I levels in the treated milk are always higher than those found in the controls."

  World Health Organization Report Geneva, Switzerland. June, 1992

  ………………..

  "Levels of IGF increase in milk after cows are treated with rbGH."

  December, 1990 National Institutes of Health Assessment of Bovine Somatotropin

  …………………..

  "A strong positive association was observed between IGF-I levels and prostate cancer risk."

  Science, vol. 279. January 23, 1998

  …………………..

  "Insulin-like growth factor (IGF)-I, a mitogenic and antiapoptotic peptide, can affect the proliferation of breast epithelial cells, and is thought to have a role in breast cancer."

  The Lancet, vol. 351. May 9, 1998

  ……………………

  "Insulin-like growth factors (IGFs), in particular IGF-I and IGF-II, strongly stimulate the proliferation of a variety of cancer cells, including those from lung cancer. High plasma levels of IGF-I were associated with an increased risk of lung cancer. Plasma levels of IGF-I are higher…in patients with lung cancer than in control subjects."

  Journal of the National Cancer Institute, vol. 91, no. 2. January 20, 1999.

  ………………………..

  "Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) is expressed in many tumor cell lines and has a role in both normal cell proliferation and in the growth of cancers.

  Cancer Gene Ther, 2000 Mar, 7:3

  ……………………..

  "The insulin-like growth factor (IGF) system is widely involved in human carcinogenesis. A significant association between high circulating IGF-I concentrations and an increased risk of lung, colon, prostate and pre-menopausal breast cancer has recently been reported. Lowering plasma IGF-I may thus represent an attractive strategy to be pursued…"

  Int J Cancer, 2000 Aug, 87:4, 601-5

  …………………

  "… serum IGF-I levels increased significantly in the milk drinking group…an increase of about 10% above baseline-but was unchanged in the control group."

  Journal of the American Dietetic Association, vol. 99, no. 10. October 1999

  [blockquote]

  Recomand si aceste articole:
  http://health.groups.yahoo.com/group/notmilk/messhttp://health.groups.yahoo.com/group/notmilk/messhttp://health.groups.yahoo.com/group/notmilk/mess

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor