Nu mă îndoiesc și totuși exist

Ce faci când o persoană îți răspunde la orice argument cu „poți să-mi spui orice, că nu mă convingi!”? O lași în seama homeopatiei!

A fost ieri și la București evenimentul 10.23. Niște voluntari au luat o supradoză de medicamente homeopate, ca să arate că ele nu sunt altceva decât apă cu zahăr. Sau soluții diluate de ulei de ricin sau alte substanțe inofensive, deci fără efectul promis, de vindecare. N-au adormit de la somniferele homeopate, nici nu i-a apucat cufureala, de la alea împotriva constipației. Dar…

Treaba s-a petrecut pe stradă, în ideea de a provoca oamenii să-și pună măcar întrebări. Nu poți să dovedești pe stradă ceea ce nu e demonstrat nici în laborator. Interesate au fost posturile TV, care și-au trimis în număr mare echipele. Sâmbăta, trebuie să umpli cu ceva programele de știri, nu?

Trecătorii au fost interesați mai mult de aglomerație, și prea puțin de idee. O bărână a venit atrasă mai mult de televiziuni și a declarat în fața camerelor că da, ea a luat medicamente homeopate, și că au „liniștit-o”. Ăsta fiind de altfel și efectul așteptat. Din asistența asta rarefiată s-a remarcat totuși o doamnă care părea vizibil interesată. Ea era exponentul convins al celeilalte tabere.

Doamna (din fotografie) zicea că a lucrat 20 de ani într-o farmacie alopată și că suferă de o boală incurabilă. N-a vrut să spună care, dar a subliniat cu tărie că așa ar fi diagnosticat-o medicii. La un moment dat a decis să treacă pe homeopate, și acum e convinsă că aceste medicamente i-au băgat boala în remisie și că datorită lor se simte bine. În paralel zice că ține și regim alimentar. De ce ține regim? Pentru că așa vrea ea, ca să nu mai mănânce carne.

Voluntarii acțiunii 10.23 au luat-o pe doamnă în serios și s-au străduit, timp de aproape o oră, să o convingă prin dialog și argumente că medicamentele homeopate pe care le ia ea nu sunt fundamentate științific. Că nu se știe dacă ele o ajută sau nu, dar că cel mai probabil nu o ajută dacă sunt fabricate după principiul diluării de x ori în apă, a unei picături din substanța care chipurile i-a provocat boala.

I s-a sugerat doamnei să facă un experiment, să țină doar regim o perioadă, fără homeopate, și să vadă dacă nu cumva doar regimul este acela care o face să se simtă bine. Ea a zis că nici nu se gândește.

Dacă voluntarii au uzat de argumente verbale (i-au sugerat doamnei să consulte diverse site-uri de specialitate sau literatură științifică) sau concrete (i-au arătat că înghițind 40 de pastile de somnifere nu cad răpuși de somn în fața ei), argumentele doamnei au fost cam așa, pe parcursul discuției:

– ia mai lăsați-mă cu site-urile astea,

– aveți interes să se vândă cât mai multe medicamente alopate, ca să se îmbogățească industria farmaceutică,

– cum vă explicați că boala mea e în remisie?

– dacă o vrea Dumnezeu o să mă și vindec …

– puteți să-mi spuneți orice, că nu mă convingeți!

Dincolo de ultimul argument al doamnei nu mai există, după mine, nicio cale de dialog. Până la urmă a fost o oră pierdută pentru ambele tabere. În momentul în care cineva îți servește cu această siguranță, certitudinea lui bazată pe o credință oarbă și atât, nu mai există nicio punte de legătură cu persoana respectivă. Indiferent care ar fi tema în dezbatere.

Mă întrebam ieri ce lume trebuie să fie aia în care doamna respectivă se învârte? Cât de bine o fi să ai tăria unor asemenea convingeri, de nezdruncinat, încât să nu vrei nici măcar să te întrebi la un moment dat: dar dacă există totuși și altceva pe lângă ce cred eu că e?

Sigur că dorința de vindecare e cel mai mare drog pe care un om îl poate folosi în apărarea lui. Iar atunci când mai primești și un diagnostic împlacabil ești tentat să faci orice, chiar dacă ține de vrăji, magie, ireal. La final, chiar dacă n-au dat rezultate, măcar mori cu gândul că ai făcut tot posibilul. Dar dincolo de această disperare, chiar să nu mai rămână în creierul uman nicio fărâmă de îndoială, nicio curiozitate? Eu m-aș întreba măcar ce interes au niște oameni care-mi spun că homeopatia e o industrie de multe sute de milioane de euro la nivel planetar, fără un fundament științific dovedit încă în spate?

Nu iau în brațe industria farmaceutică tradițională, pentru că și acolo interesele economice depășesc de multe ori etica medicală, dar măcar în cazul ăla există obligația testării și dovedirii funcționării acelui principiu pe care-l promite medicamentul. Iar în caz că nu funcționează sau dă efecte secundare periculoase, e retras de pe piață. Sigur, cu prețul unor vieți câteodată.

Dar pe homeopați cine-i verifică?

Când am ajuns acasă am dat, în scara blocului, de o vecină care lucrează în sistemul medical de stat. M-a întrebat de unde vin și i-am zis că uite a fost acțiunea asta, care zice că homeopatia ar fi apă chioară, tu ce părere ai? „Da mă, și eu am auzit asta. Dar să știi că nici ăștilalți nu sunt mai breji. Nu vezi acum că vor să interzică algocalminul fără rețetă? Ca să se vândă mai bine nurofenul, care e mai scump. Așa a fost și cu piramidonul pe vremuri. Până la urmă știi ce, cel mai bine e să te păzești ca să nu te îmbolnaăvești!”, îmi zice vecina.

Da, categoric e mai bine să fii sănătos decât bolnav, frumos decât urât și bogat decât sărac. Dar dacă nu-ți iese, n-ar fi bine măcar să-ți pui niște întrebări înainte să te îndopi cu ceva ce-ți vinde cineva cu titlu de leac? Fie că e homeopat sau alopat. Părerea mea!

Etichete: ,

21 comentarii la “Nu mă îndoiesc și totuși exist” Subscribe

 1. Radu Vasile 08/02/2011 at 16:07 #

  mda, ca in orice domeniu exista oameni pro si contra, exista lucruri bune si rele.
  Nu sunt un fan al homeopatelor, dar asta nu inseamna ca unele medicamente sau solutii de acolo nu au efect.
  Conteaza insa ce e in pastilele alea si daca e ce scrie.
  Eu, avand colesterol marit, am fost pus de doctorita mea sa iau pastile cu anghinare si cu ulei de somon.
  Erau capsule. Fix pix, nu au avut efect, 0 barat am inghitit plastic degeaba.
  In schimb, din propriile mele cunostinte, stiam ca uleiul de in face minuni in asa ceva.
  Am luat o sticluta de ulei de in, am luat de doua ori pe zi din el si efectele au aparut imediat, de la 246 colesterolul s-a dus la 190 in aproximativ 2 luni si fara vreo schimbare in regim sau stil de viata.

  Efectul pervers al campaniei pe care o promovezi e acela ca cineva s-ar putea intocsica incercand sa faca si el asa ceva acasa.
  As vrea sa il vad pe un tanar de la 10.23 inghitind un kg ulei in in fata mea, ca sa imi dovedeasca ca homeopatele adevarate nu au efect.
  Ii garantez ca dupa ce bea un kg ulei de in, o sa simta efectul homeopatelor scurt pe doi si nu o sa fie prea bine.
  Sa nu uitam ca si aspirina se face din scoarta de salcie (sau ma rog, de acolo s-a extras prima data).
  Sa nu uitam ca un medicament foarte uzitat astazi de doctori pentru tratarea afectiunilor ficatului, liv 52, e in intregime facut din scoarta de copac.
  Si in final sa nu uitam ca ce dorim de la altii, trebuie sa oferim si noi.
  Adica ne asteptam ca altii sa ne creada pe noi, dar noi in schimb dezvoltam acelas comportament ca ei, negand tot ce zic ei si spunand ca noi avem dreptate.
  Cel mai frumos, e sa iei ce e mai bun din ambele domenii.
  Sa nu uitam ca un efect important in vindecarea unui om il are si autosugestia (efectul placebo).
  Dar multi dintre noi nu suntem capabili de controlul acestei autosugestii, drept pentru care e bine sa existe niste surogate despre care sa fim convinsi ca fac bine.
  Sa nu uitam ca, noi insine am testat lucruri homeopate pe noi, cand beam ceai de tei ca sa ne linistim, sau ceai de musetel cand eram raciti, sau ceai de sunatoare cand ne durea stomacul.
  Deci eu cred ca lucrurile cu adevarat bune din ambele domenii functioneaza, in rest, sarlatani sunt peste tot si colo si dincolo.
  Sunt o multime de medicamente pe piata medicamentelor halopate care nu isi fac efectul sau mai rau dau efecte secundare si care nu intra sub controlul nimanui.
  Am primit eu vara trecuta de la o mare somitate in domeniu dermatologic un unguent pentru niste pete, care a avut grozavul efect sa le umfle pe acele pete, sa provoace mancarimi si sa imi agraveze starea in general.

 2. Kitana 08/02/2011 at 16:31 #

  draga Radu Vasile, tu faci o confuzie grava intre tratamente naturiste si tratamente homeopate
  Si eu beau ceaiuri si folosesc tratamente pe baza de plante
  Presupun ca n-ai urmarit prezentarea din link , sa intelegi ce este EXACT homeopatia
  incearca cu asta
  https://www.youtube.com/watch?v=pKLzNY9BaYY
  deci asta e homeopatia , problema e ca multi fac confuzii

 3. donjoe 08/02/2011 at 21:28 #

  „Nu sunt un fan al homeopatelor, dar asta nu inseamna ca unele medicamente sau solutii de acolo nu au efect.”

  Sigur, faptul că tu nu eşti fan nu înseamnă că nu au efect, dar faptul că NU CONŢIN NIMIC ÎNAFARĂ DE EXCIPIENT chiar înseamnă că nu au efect. 🙂

 4. Radu Vasile 08/02/2011 at 22:05 #

  @kitana: Ti-am raspuns, dar gresit:)
  M-am incurcat intre ferestre, asa ca raspunsul meu la comentul tau e la alt articol acuma, la cel cu bautul in weekend impreuna:)

 5. Radu Vasile 08/02/2011 at 22:33 #

  Si totusi Kitana, iote ce se mai poate intimpla, la distractia voastra cu supra-doza:
  Zicam Cold Remedy is marketed as an „unapproved homeopathic” product.[94] It contains a number of highly diluted ingredients which are listed as „inactive ingredients” on the label. Some of the homeopathic ingredients used in the preparation of Zicam are galphimia glauca,[95] histamine dihydrochloride (homeopathic name, histaminum hydrochloricum),[96] luffa operculata,[97] and sulfur. Although the product is marked „homeopathic”, it does contain two ingredients that are only slightly diluted, zinc acetate (2X = 1/100th dilution) and zinc gluconate (1X = 1/10th dilution),[94] which means that both are present in a concentration that contains biologically active ingredients. In fact, they are strong enough to have caused some people to lose their sense of smell,[98] a condition termed anosmia. This illustrates why taking a product marked „homeopathic”, especially an overdose,[99] can still be dangerous because it may contain biologically active ingredients.

  E! Cum stati cu mirosu?

  Mai observ o chestie tare, deci scrie pe aci despre astea ca ar fi diluate fie in apa, fie in alcool!
  Pai… Cum sa nu iti placa asa ceva?
  Deci tuicomicina este homeopat!

  Tare, tare, mai scrie pe aci:

  Although some marketers of “remedies” state that one „cannot overdose on homeopathic medicines”,[100] scientific skeptics who wish to demonstrate the ineffectiveness of homeopathic products by taking large overdoses, as was done by the 10:23 campaign groups at 10:23 A.M., 30 January 2010,[99] must ensure that all of the original ingredients have been highly diluted so there are no longer any „active” ingredients. None of the hundreds of demonstrators in the UK, Australia, New Zealand, Canada and the USA were injured and „no one was cured of anything either”.[101]

  buun!
  Scuze pentru citatele in engleza.
  Dollo, o sa preiau si eu din materialele de la tine la mine pe blog, daca imi dai voie.

  • Dollo 08/02/2011 at 23:23 #

   Preluati, mai draga, preluati, sa circule informatia. Cu citarea sursei totul e permis.

 6. donjoe 09/02/2011 at 00:27 #

  În România se ocupă ăia cu autorizaţiile de vânzare să ai diluţie suficientă ca să nu ne pese de presupusele „efecte”: http://caveatlector.eu/2011/02/minciuna-despre-autorizarea-homeopaticelor/

 7. Radu Vasile 09/02/2011 at 07:08 #

  Citeam pe wikipedia despre oxilococin, ca e un 200c, adica diluat de nici apa nu mai apare pe acolo.
  Si acum, parca e un facut, aseara la televizor, pe antena 3, in decurs de 2 ore am vazut reclama la medicamentul asta de 4 ori si afirmat cu tarie ca vindeca gripa.
  Fiind un om de buna credinta, dar fara informatii, cat de greu e sa dai curs unei astfel de reclame?
  Mai ales cand ea este difuzata in cadrul emisiunilor lui Gadea si compania.
  Stiti cum se intimpla ca, notorietatea unui realizator este legata pana si cu reclamele din emisiunea sa.
  Din pacate lupta impotriva acestei sarlatanii mi se pare inegala.
  Mai trist este insa faptul ca sarlatania asta este consfintita de lege, stiu eu niste domnisoare care dupa un viol ar avea ceva sanse sa se vindece, de ce nu legalizam si violul?
  Mda, ma rog, sa gasesc putin timp si scriu si eu pe blog, pentru aia 2 cititori pe care ii am.

 8. Zergu 12/02/2011 at 03:44 #

  @Radu Vasile: Culmea e că Zicam este o dovadă că homeopatia nu funcționează și care e pericolul homeopatiei, pentru că nu este suficient controlată (homeopatele nu trebuie să treacă prin teste și verificări dacă sunt sau nu periculoase, cât timp sunt făcute „după farmacopeea homeopatică”):

  https://www.youtube.com/watch?v=ujbMsTXn5dk

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci