Cica nu exista atei in Romania

M aine apare si episodul 3 din deja mult discutatul serial despre expansiunea bisericii in Romania ultimilor 20 de ani. Pana acum comentariile de pe forumul ziarului au fost in ton cu articolele, sustinand ideea ca sunt prea multe biserici, si ca tara asta are nevoie de alt fel de evolutie. Procentul celor care m-au injurat a fost insignifiant, o, o1% 😉 Iar dintre ei unii s-au legat de numele meu, care arata, evident, ca nu sunt crestina 😀

Mi-am epuizat cuvintele despre acest demers, si in articolele in sine, si in postarile anterioare. Ce ar mai fi de zis a zis preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, ieri la o emisiune pe B1TV pe tema asta. La intrebarea moderatorului Horia Ghibutiu, in stilul lui extrem de politicos si corect: „dar daca unii oameni, sa zicem atei, nu doresc ca banii lor sa ajunga la biserici?…”. Iar raspunsul omului bisericii a fost: „dar in Romania nici nu exista atei, daca sunt o mie si ceva. La recensamantul din 2002 nu s-au declarat nici 0,0… la suta!”

P.S. A, si cine are rabdare si vrea poate sa citeasca raportul de stat al SUA despre libertatea religioasa in Romania. Pana si aia imi dau dreptate 😀 ca in Romania biserica si politica se influenteaza reciproc. E vorba de BOR, evident, ca alte biserici nu prea au influenta asupra guvernantilor.

Iar acum tocmai am primit si o dovada ca nu exista atei in Romania, ci oameni care trimit email-uri revoltate:

„Foarte urat din partea voastra ca loviti Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Mantuitorului. Probabil ca nici macar nu credeti in Dumnezeu. Puteti sa faceti rating si bani, faima si avere,  din alte articole. Sunt atatea crime, furturi, violuri, scandaluri politice etc. Faceti bani din acele articole. Lasati Biserica Ortodoxa in pace. Pana ieri cumparam destul de des ziarul dumneavoastra, aproape in fiecare zi. Il gaseam foarte interesant. Acum nici nu stiu ce sa mai zic … m-ati scarbit total cu acest articol; si nu numai pe mine. De acum inainte stiu una si buna; nu stiu in ce masura va afecteaza functia, pozitia sau rangul, dar cu siguranta am sa evit sa citesc acest ziar si am sa spun la cat mai multa lume, la toti cei pe care ii cunosc. Si credeti-ma cunosc foarte multa lume, preoti, oameni de rand, oameni importanti, etc. Sa va fie rusine! Ce aveti cu Biserica lui Hristos? Ce aveti cu noi? Cu ce va deranjam? Ca e slujba prea tare? Tamaia e prea inecacioasa si alunga? De cand clopotele sunt zgomotoase? De cand slujba este interzisa sa fie auzita pe strada, printre blocuri? Treziti-va … Traim intr-o Romanie ORTODOXA domnilor si doamnelor de la EVZ. Credeti ca schimbati voi istoria? Cei de la EVZ (evil zeus). Nu au reusit Nero, Diocletian si multi alti imparati prigonitori sa ne distruga credinta in Hristos. Ce credeti ca faceti voi? Nu faceti decat sa luati in desert numele Creatorului vostru si al nostru, si al tuturor, si a tot Universul in care traiti. Sa va fie rusine, si nu in special d-voastra, dar mai ales celor care „prigonesc” inca Biserica. Imi cer scuze pentru reactie. Dar este reactia unui om de rand, simplu si modest care vrea sa ii fie lasata credinta in pace, daca alte facilitati de trai bun nu avem. Sa-L avem macar pe El. Nu-L mai loviti. Nu-L mai rastigniti. Doamne ajuta si sa dea Dumnezeu sa fie biserici din metru in metru, sau mai bine zis din centimetru in centimetru asa ca sa mai alunge din draci, sa fie slujbe la biserica mereu, si boxele din ce in ce mai mari, tamaia si mai inecacioasa si preoti de 10 ori mai multi. Amin”

Semneaza Bogdan Onutz

Etichete: , , , ,

12 comentarii la “Cica nu exista atei in Romania” Subscribe

  1. Gilbert 28/10/2009 at 01:28 #

    Văleu!!! Parcă-i de-a lu' Vadim. Bine că nu i-a trecut prin cap să candideze la prezidenţiale că… cine ştie… Ca el e mulţi… Din metru în metru… Şi cu drept de vot pe deasupra…

  2. Mekone 28/10/2009 at 02:31 #

    Interesantă ideea ta și bănui că ai muncit ceva. Dar chiar ești de acord cu tot raportul americanilor, tot ăia care tot împart democrația în Afganistan și Irak? Adică să mă simt vinovată că Bahai n-au locuri de înmormântare în România? Asta susții? Oricine are o asociație pe care o numește religioasă ar trebui să facă ce vrea în România și numai ortodicșii sunt the bad guys? Măi să fie!!!!!

    • Dollo 28/10/2009 at 02:55 #

      e, pana la Bahai nu au loc de inmormantare nici musulmanii de prin Constanta, si aia sunt ceva mai multi pe la noi 🙂 Raportul imi confirma doar una din ideile exprimate in serial, aceea ca politica si biserica ortodoxa majoritara merg mana in mana intru stapanirea naivului popor… Nimeni nu e perfect, nici macar americanii 🙂

  3. Raluca 28/10/2009 at 03:26 #

    Te-ai scos… O sa te ajunga blestemele… o sa vezi biserici din centimetru in centimetru, iar cand o sa treci pe langa ele o sa incepi sa tremuri ca aia "exorcizati".. 🙂

  4. gogu 28/10/2009 at 18:00 #

    am apreciat foarte mult articolele. La fel si cei de pe http://forum.atei.ro

    Multumim, nu va opriti.

  5. Shade 28/10/2009 at 22:05 #

    Felicitari pentru articole si pentru curaj.

    • Dollo 28/10/2009 at 22:48 #

      multumesc! Ma faceti sa-mi fie un pic teama 😉

  6. godless1859 29/10/2009 at 13:48 #

    Trist:

    "Dar este reactia unui om de rand, simplu si modest care vrea sa ii fie lasata credinta in pace, daca alte facilitati de trai bun nu avem"

    Nivelul foarte scazut de trai este o premisa excelenta pentru credinta in imaginar, vorba crestinului nostru. Probabil ca parteneriatul dintre stat si biserica urmareste sa ne aduca pe toti la sapa de lemn, astfel incat sa credem toti in cristos, si, apoi, prin puterea lui Dumnezeu, sa ne trimita la urne, ca sa-i votam pe aceasi politicieni, a caror opera va fi desavarsita cand vom ajunge toti la fel de saraci ca Cristos, sau ca Remus Cernea.

    N-are decat sa se gandeasca el ca o sa fie fericit in viata de apoi. Eu vreau acuma. Si o sa fiu fericit cand oamenii din jurul meu nu o sa se mai manifeste irational.

    Spor la teaba in continuare!

  7. TLP 29/10/2009 at 14:22 #

    Nu exista atei, pe dracu :). Doar pe net exista cel putin 50 de bloguri dedicate exprimarii unei pozitii ateiste/anti-teiste.

    Le poti gasi in URL-ul sub care a fost postat acest mesaj, in partea stanga, la Brothers in Arms.

    • Dollo 29/10/2009 at 16:20 #

      ei se bazeaza pe recensamantul la care multe raspunsuri au fost influentate de diversi factori.

  8. madalina 29/10/2009 at 18:35 #

    Hai sa-ti zic eu cum am fost recenzata. Eram in vizita la ai mei si cum figuram la intretinere la ei, am fost si eu intrebata, cand au venit domnii profesori, sau cine erau cei doi care umblau cu catastifele, cum stau cu orientarea religioasa. Am zis "pas". Domnii profesori au zis ca nu se poate, ca nu au rubrica. Am insistat. Ai mei deja incepusera sa fie agasati, ca vroiau sa scape de dnii profesori, si ii mai si faceam de rusine in cartier.

    Pana la urma a decis domnul cu recensamantul, profesor sau ce-o fi: "tata ce-a trecut?" "Ortodox…" ""Pai atunci ortodoxa esti, ca se ia dupa tata…"

    Si a bifat unde trebuie.

    Eu sunt cu gura mare, si tot ortodoxa am iesit la alba / neagra de la recensamant. Daramite aialalti 90 si cati la suta raman…

  9. Hei 31/10/2009 at 18:00 #

    E ok. Am inteles excesul anumitor indivizi din BOR. Totusi, ce legatura are cu asta Dumnezeu? De ce e condamnata biserica sub forma de institutie? E ca si cum ai condamna presedintia pentru ca Traian Basescu a vandut flota.

    Inteleg ca ortodoxia e deranjanta, in lumea netului, a McDonaldsului si a filmelor porno, dar nu mi se pare corect sau igienic sa ataci esenta credintei unor oameni pentru deviatiile altora.

    Imi pare rau daca nu am fost prea clar, dar chiar cred ca ”extremistii aia cu barba” de care imi vorbea un prieten, referindu-se la doi preoti care slujeau in fata unei manastiri, sunt mult mai rezonabili decat voi, care negati orice cu furie triplata si doze bune de ciuda.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.