Îmi zice mama, tulburată, că prețul nucilor s-a dublat în numai câteva luni. În toamnă cumpărase nuci din piață cu 20 de lei kg, iar acum sunt de la 40 de lei în sus. Ba la supermarket ajung chiar la 50 de lei kg. Explicația e religioasă, și o știe tot bunul creștin: sâmbătă (mâine) sunt Moșii de iarnă (adică un soi de pomenire a morților), iar pe 9 martie sunt Mucenicii. Două sărbători religioase cu ritualuri culinare pe bază de nucă.
Prevăzătoare, mama a făcut coliva pentru morții familiei sâmbăta trecută, știind din experiență că de Moși se calcă lumea în picioare, și se întrece în colive, în toate bisericile. De data asta se pare ca a luat țeapă, pentru că biserica a fost plină de alte babe, ca și ea, care credeau că fentează aglomerația oficială. Așa că, îmi povestea mama cum bârfea cu muierile din biserică pe tema „oare ce o face popa cu teancul ăla de prosoape pe care i le-a dat fiecare creștină care a făcut colivă?”. Număraseră ele pe puțin 30 de prosoape pe brațul popii în ziua aia. Vă imaginați ce o să fie sâmbăta asta?!
O să ziceți, bine, bine și câtă lume face colivă sau mucenici în țara asta, ca să se dubleze prețul la nucă? Păi se pare că multă lume. Postarea despre colivă, pe care am scris-o astă vară pe blog, ajunge în topul accesărilor în fiecare săptămână ce precede vreo ocazie din asta religioasă, ornată cu colivă. Numai săptămâna asta au căutat rețeta de colivă a mamei vreo 400 de oameni.
În total coliva se situează pe locul doi în topul tuturor timpurilor pe blogul meu, după postarea care te învață cum să-ți faci pașaport. Deci, mă mândresc că mă citesc două mari categorii de oameni: unii care vor să respecte ritualurile creștine și alții care vor să-și pună la punct actele ca să plece din țară 😀
În concluzie, voiam doar să vă zic că dacă nu faceți parte din prima categorie, dar aveți poftă de niște nuci la cuptor, stropite cu ceva sare, și un pahar cu vin roșu, mai puneți-vă pofta în cui până trece febra asta religioasă, că poate scade și prețul la nuci după.
Multa lume face coliva. Si mai multa lume o mananca. Am vazut azi coliva vanduta la pahar in vitrina cu prajituri de la Carrefour. Recunosc ca mi s-a facut si mie pofta.
Si citind articolul asta mi s-a facut pofta si de mieji de nuca tavaliti prin miere incalzita 🙂
nu stiu daca o sa ajunga mesajul asta la tine .dar eu iti spun ca incalzirea mierii distruge complet toate enzimele si ce-o mai fi avand mierea pe acolo de este asa de apreciata. ramane doar un sirop dulce, in plus garnisit si cu ceva toxine.
Colivia salveaza Romania!
Bun, anul acesta plantez nuci.
Imi dau seama cat de norocosi suntem ca avem (inca) bunici la tara, iar ei nu s-au grabit sa-i taie….
Cică e păcat să tai un nuc 😉
Nu stiu daca e pacat sau nu, dar stiu sigur ca e ilegal……….dar parca se mai uita cineva la asa ceva cand in statul asta mafiot asta se barbieresc paduri intregi………..
15.5 lei punga de 250g in Carrefour. Adica 62 lei pe kilogram.
Vin Muceniciiii! 🙂
mie imi place coliva ptr ca imi aduce aminte de moarte, care este o fericire ptr mine, gandul ca il voi intalni pe creator.
n-am facut niciodata coliva acasa,dar ma gandesc sa incerc,numai ca in tara asta in care m-o surghiunuit soarta nu am vazut deloc arpacas.mai stiu eu alta reteta cu grau macinat, fiert si amestecat cu nuci si alte bunatațuri. are gust foarte bun, dar nu e acelasi ca la coliva.