Dacă toți da, eu de ce nu?!

Daca toata lumea in jur incalca regula, iar asta iti poate pune in pericol copilul, tu ce faci, o incalci sau o respecti?

Îmi povestea zilele trecute amicul A, care are nevasta internată cu copil cu tot într-o maternitate din București, că spitalul e în carantină. Scrie mare pe uși, strigă și portarii, cu mâinile în șolduri, către vizitatori: „carantinăăă, băăă!”.

Și-l întreb îngrijorată: aoleo, păi e vreo epidemie, ceva? Nuuu, zice el, cică e instituită carantina doar ca să limiteze accesul în spital al virușilor gripali care bântuie prin oraș în sezonul ăsta. Bun, și mai aveți voie în vizită sau ba? Păi, intră toată lumea în voia cea bună, cu acordul plătit al portarilor, zice amicul.

Să vă mai zic de ce cred eu că asta face pare din categoria aia în care singuri ne dăm cu tesla în … nucile de cocos? I-am zis și amicului chestia asta, și mi-a dat dreptate, dar numai în teorie. Practica a fost mai tare.

Care va să zică, tot poporul vizitator de lăuze și prunci din maternitatea aia se pișă pe ele de reguli, chiar dacă asta reprezintă un potențial risc pentru copiii și soțiile din dotare. Vii în spital cu un virus pe care nu știi că-l ai (încă), și după ce-ți pupi nevasta că a fost vitează și ți-a născut un fiu, la câteva zile afli că i-ai dat și niscai gripă, pe lângă compotul de prune laxativ. Dai vina pe spital, firește, că doar se știe că în România te internezi cu o boală și ieși cu mai multe din spital, nu?

Mă gândesc că ăla de a decis instituirea carantinei n-o fi prost degeaba. În oraș s-au înmulțit cazurile de gripă. Vă imaginați ce ar fi să intre gripa în mamele  sau în copiii prematuri dintr-un spital? Dacă s-a instituit regula „15 minute vizita, un singur vizitator pe cap de bolnav”, ce o fi așa dificil de respectat?

Ori suntem în carantină, ori nu mai suntem!

Explicația amicului A. sună cam așa: „Eu sunt sănătos tun. Și dacă tot intră toată lumea cum vrea, eu de ce să nu mă duc? Mai ales că sunt venit de la 200 km, am haine curate toate și călcate, halat, bască etc. Dacă e interzis, ori să fie de tot pentru toți, ori să ne lase în pace. Că degeaba e interzis și sunt reguli de un vizitator per pacient, că e frecție. Ori suntem în carantină, ori nu mai suntem! Urla ăla de la pază de la o poștă că e carantină, că nu e voie, etc. Dar intra toată lumea. E ca pe vremea lui Ceausescu, nu se găsea nimic, dar toți aveau. În plus am și eu pretenții de la mine. Adică trec nespălații pe lângă mine și se duc la vizite – din ăia de vin câte 10 și miros a brânză stricată – și eu să nu mă duc?”.

Ce să zic, are și el dreptatea lui, oricum nu se putea pune împotriva fluxului de nespălați, nici a dorinței de șpagă a portarilor de la spital. Așadar, ce naiba e de făcut în cazul ăsta?

Etichete: , , ,

7 comentarii la “Dacă toți da, eu de ce nu?!” Subscribe

  1. Dumnezero 27/02/2011 at 15:03 #

    jandarmi la usa

  2. ioana 27/02/2011 at 22:25 #

    Cand am nascut eu in sept 2009 era scandalul cu H1N1, nu ii lasau decat pe tati. Daca ma si gandesc cat chef ai de vizite cand nu dormi nici zi nici noapte in maternitate, eu as transforma regula asta in lege. Nu vedeai alti vizitatori in afara de tati. Le dadeau sosoni din aia de plastic (gratuit, in Ro ii plateam 1 RON perechea) si ii puneau sa se spele pe maini cu solutie d-aia de miroase a spirt. Eu nu am auzit sa fie cazuri de non-tati intrati cu spaga prin saloane. Ni’ nu as vedea de ce sa insisti musai sa mergi la maternitate, cand poti astepta cateva zile si sa ii vezi acasa.

    Inc-o mica rautate si ma duc:) Cate reguli si legi, oricat de decente ar fi ele, sunt respectate in Ro? In fara de legea junglei, bineinteles…

  3. Ale3n 27/02/2011 at 23:48 #

    acum costa setul 5 lei. e un tonomat la intrare pus de nush ce doctor din spital.
    anyway d-aia a scumpit biserica nucile ca ne dam cu tesla-n ….
    si tot base e de vina si la asta

    • Dollo 28/02/2011 at 00:32 #

      Dumnezero – si jandarmii tot romani sunt.
      Ioana – cred ca trebuie sa fac o rubrica speciala pe blog „reguli respectate romaneste” 🙂
      Ale3n – si nucile de cocos s-au scumpit? 😛

  4. ioana 28/02/2011 at 00:51 #

    Sa faci o avanpremiera discreta la rubrica, sa nu ma prinza fara un eventai si ceva saruri antilesin:)

    Ale3n: 5 lei o pereche de din aia?!? Vai de nucile noastre…

  5. dojo 28/02/2011 at 12:17 #

    Daca e gripa cu care m-am distrat io acum 1 luna (si inca o mai trag), ar trebui sa fie chiar carantina serioasa. Pe mine, sanatoasa tun in rest, ma trantit de nu m-am vazut, oare cum o fi pentru o proaspata mama, care deja este aproape la pamant dupa o nastere?

    Interesul insa este mereu mai important decat viata. Chiar daca ar fi Ebola in oras, gunoaiele care ar trebui sa aplice regulile respective ar inchide ochii pentru 5 lei. Ca doar au salarii mici si oricum se plictisesc sa arda gazul la poarta singuri. Asa au macar companie.

    • Dollo 28/02/2011 at 15:04 #

      Dojo, e o gripă destul de rea. Și mama trage de vreo săptămână de ea și se manifestă al naibi de rău mai ales la bătrâni și copii.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația