Ce ați făcut în ultimii 5-10 ani?!

Românii nu știu ce-i aia prevenție. Nu conduc preventiv, nu se tratează profilactic, nu merg la vot. De asta avem multe accidente, mortalitate ridicată din boli vindecabile și „revoluții”. Întrebarea din titlu e adresată revoltaților din piață: câți ați mers la vot ultima oară?

M-am simțit cu musca pe căciulă zilele astea, pusă în situația ingrată de a nu rezona cu protestele, deși clamasem de câteva ori p-aci că oamenii nu știu să-și revendice drepturile. Poftim, acum sunt în stradă, ce mai vrei?

Mi-am dat seama cu ocazia asta că ieșitul în stradă nu e totul sau oricum nu oricând. După 20 de ani de delăsare, nepăsare, acceptare sau falsă indignare, în care ți-ai lăsat dinții să cadă în loc să mergi regulat la dentist, ieși acum în piață ca să-ți arăți gingiile bolnave: uite în ce hal m-a adus Băsescu! Jos cu el! Păi tu unde ai fost când trebuia să te speli pe dinți?

Cu riscul de a-i supăra pe unii dintre cunoscuții pe care-i văd pe Facebook foarte înfierbântați – „trebuie să vii acolo ca să vezi cum e, să-ți dai seama ce înseamnă, ce emulație, ce energie pozitivă, ce unitate!” – trebuie să spun că nu rezonez cu revolta asta, nici nu mă udă de emoție o coloană de protestatari care se îndreaptă spre piață ca să „rezolve lucrurile”. Nu pentru că Băsescu&clasa politică n-ar avea nicio vină, ci pentru că nici noi nu suntem neprihăniți.

Spre deosebire de protestele din lumea arabă noi nu mai avem azi scuza din 89, a tiraniei totalitarismului. Spre deosebire de protestele din Occident nu avem nici măcar scuza că suntem o națiune prosperă, acaparată de o mână de politicieni și bancheri hrăpăreți care au provocat criza globală. Noi suntem doar o țară de mâna a doua în care maximum 10% din populație refuză să înțeleagă că restul de 90 râde tâmp la mărgelele colorate de la colonizatori.

A cere acum,  în stradă, altă clasă politică e echivalent cu a cere o altă țară. Pentru că actuala clasă politică nu e importată din Congo, e rezultatul credulității, al prostiei, șmecheriei și nepăsării de care am dat toți dovadă în ultimii 20 de ani. Începând tot de la o emulație, emanație, contestație care ne-au unit euforici în stradă în 1989. Ulterior am aflat că am fost manipulați atunci, dar nici măcar asta nu ne-a revoltat din nou. Am preferat să votăm tot timpul cu răul cel mai mic, cu punga de mălai sau deloc și am refuzat să ne implicăm, pentru că politica e ceva care pute.

Desigur că acum nu are niciun rost să ne mai referim la trecut cu „dacă am fi protestat la timp de fiecare dată când ni s-au încălcat drepturile nu s-ar fi ajuns aici”. Dar putem s-a facem de acum încolo. Deși observ că unii deja se dau cu curul de pământ indignați că Arafat a decis să se întoarcă la minister. După ce l-au sanctificat pentru onoarea arabă, îl înjură că n-are orgoliu românesc. Unii sunt chiar dezamăgiți, că ei pentru ce au protestat, dacă arafatul se dă înapoi cu puterea?

Două chestii m-au enervat zilele astea mai tare: discursul lemnos al politicienilor – care umblă acum cu dialogul în gură, precum mireasa cu pata virginității pe cearceaf – și unele discursuri motivaționale din media, care au pretenția că inventează societatea civilă. Pare că niciunii nu vor să învețe ceva în ceasul al 12-lea.

Pentru ambele tabere de „virgini” am aceeași întrebare, mă tem deloc originală: până acum ce ați făcut? Unde ați fost în ultimii 5-10 ani, ați lipsit cumva din localitate? Politicienii și-ai asumat răspunderea profitând de apatia cetățenilor, care au preferat să plece scârbiți în vacanță decât să meargă la vot. Sau să dea din umeri cu lehamite – oricum nu se schimbă nimic, n-ai cu cine, mă! – în fața unor măgării mai mari făcute de clasa politică decât pretextul înlăturării lui Arafat.

Pentru că, vedeți voi, puterea vă răspunde acum la protest, după motivul invocat inițial: v-ați supărat că l-am dat afară pe Arafat? Poftim, l-am pus înapoi și vă invităm la dialog, ce mai vreți?

Păi hai să vedem pe cine poate invita guvernul la dialog? Sindicatele? Patronatele? Opoziția? Vă reprezintă vreunii pe voi, revoltații din piață? Nu cred. Poate ar fi bine să vă întrebați de ce nu vă reprezintă? Unde ați fost cât toți ăștia au făcut regulile în numele vostru? De ce sună acum invitația la dialog a lui Boc precum cataroiul ăsta înfipt în gâtul lui CRBL?

A, vreți să-i rupeți capul lui Băsescu. De ce nu i l-ați rupt acum patru ani? Că era același, dar „duduia” economia.

Vreți să-și dea demisia. De ce nu ați ieșit la vot în 2009 ca să faceți diferența și să iasă Geoană? Nu vă plăcea nici Geoană. Păi dreptul la asociere încă e garantat prin constituție. Puneți-vă dorințele pe o hârtie și ieșiți oricând în piață și strângeți adepți. Mergeți la vot, absenteismul electoral a fost constant de 40-50% în ultimul deceniu în România.

Vreți libertate. Ați avut-o tot timpul, dar ați ales doar drepturile, nu și îndatoririle de cetățean.

Vreți taxe mai mici. Dar salarii și pensii mai mari.

Vreți pedepsirea corupților. Dar 75% dintre bucureșteni fac blatul pe mijloacele de transport în comun, ca să dau cel mai „nevinovat” exemplu.

Vreți să trăiți bine! Ironic, nu? Pentru asta l-ați ales de fiecare dată, dar chiar și după atâția ani vă încăpățânați să credeți că asta se poate face de sus în jos și nu invers. Chiar și acum, la proteste, așteptați să apară liderul provindențial. Așteptați să facă el o vrajă și să curgă laptele și mierea. Ei bine, treziți-vă, nici Băsescu nu e un zân, nici noi nu suntem Frumoasa din pădurea adormită. Iar ca să trăim mai bine trebuie să punem toți osul, în fiecare zi: să muncim, să fim vigilenți, să ne controlăm permanent conducătorii pe care-i alegem, să nu facem nici noi ceea ce nu ne dorim să facă ei și mai ales să nu-i investim cu atâta încredere ca pe Dumnezeu. Pentru că nici ăla nu-ți bagă în traistă.

Dacă acel lider ar fi existat ar fi fost el în locul protestatarului pe coperta Time. De aceea, dacă e să găsesc totuși un beneficiu al acestui protest aparent fără cap și coadă este tocmai unul didactic. Pentru ambele tabere. Politicul să învețe că totuși mămăliga mai și scuipă câteodată. Iar noi să învățăm să nu mai fim mămăligi.

Etichete: , , ,

30 comentarii la “Ce ați făcut în ultimii 5-10 ani?!” Subscribe

 1. LStefan 17/01/2012 at 20:18 #

  Un punct de vedere. Cumva ma simt ca in studentie cind venea prodecanul si ne certa pentru absente. Noi eram acolo, cei care lipseau, nu. Neprihaniti? Poate nu, totusi cu drepturi. Desi am mers la munca tot timpul asta, am construit cite ceva, nu circul fara sa platesc, nu am lipsit niciodata cind am fost chemat la vot. Si nu, nu l-am votat pe actualul presedinte. Never, ever. O fi bine, o fi rau?

  • Dollo 17/01/2012 at 20:37 #

   E bine că ai votat. Dar nu e de ajuns

   • LStefan 19/01/2012 at 00:16 #

    Acum citiva ani tot revista Time declara omul anului, printr-o zona metalizata de pe coperta care oglindea fata cititorului, tot un personaj colectiv. Mi-e teama sa nu fiu gresit inteles. Pentru mine nu este nicio problema ca nu rezonezi la proteste. Nici eu nu cred ca este solutia optima; se poate ajunge in extrema cealalta foarte usor, iar intr-o situatie ca a noastra numai de instabilitate nu avem nevoie. Dar dispretul celor de la putere si tot ceea ce au facut impun o reactie. Sunt si putin dezamagit. Se pare ca tot noi suntem de vina, sau partidele alelalte, sau vechile guvernari etc. Actuala Putere nu-i chiar asa de vinovata, ca ea a gresit, a furat, a incalcat legi, a fost aroganta si nedreapta doar pentru ca n-am tras-o noi de mana la timp, nu? Oricine altcineva, numai Ea nu.

    • Dollo 19/01/2012 at 00:27 #

     Actuala putere, fosta putere, fostele… toți au făcut la fel, au aceeași vină. Prin urmare, când toți s-au comportat la fel, în 20 de ani, nu ți se pare că pe undeva e și vina noastră? Că le-am permis atâta timp să se poarte ca și când tot terenul de joacă ar fi doar al lor? Eu zic că vina e împărțită. Nu sunt împotriva protestelor, dar nu rezonez cu ele pentru că bat monedă prea mult pe o pretinsă lipsă de drepturi, când realitatea e că noi de atâta timp n-am vrut să uzăm de ele.

 2. Daniel 17/01/2012 at 20:35 #

  Nu, Doli, vrem doar pe unii care macar sa nu ne mai sfideze, sa nu ne mai jigneasca, sa inteleaga ca trebuie sa-si faca treaba, nu doar sa fure…….Restul, e retorica jurnalistica……..forma fara fond, sorry……

  • Dollo 17/01/2012 at 20:37 #

   Nu există acei unii pe care-i vrei tu, fără control permanent. Ce spune retorica mea jurnalistică e să nu ieși în stradă o dată la 20 de ani și să te miri că ăia fură. De aia fură, pentru că lumea doarme.

  • Escu 17/01/2012 at 20:46 #

   Daca n-ai inteles mesajul, imi pare rau ca-ti spun, dar ai face bine sa mai citesti de 2-3 ori.

  • Bogdan 19/01/2012 at 04:27 #

   Ne sfideaza si ne jignesc pentru ca li s-a permis de catre noi. Sa ai pretentia sa nu te mai sfideze cineva caruia i-ai permis cu nonsalanta vreme de 20 de ani, asta e forma fara fond. Romanii vor de la conducatori o atitutinde pe care ei insisi nu sunt in stare si nu vor sa o aiba unii fata de altii. Asta e forma fara fond!

 3. Ioana 17/01/2012 at 22:35 #

  Am votat de fiecare data si imi legam drumurile acasa de data votului mereu. Consider ca e obligatia mea sa o fac asa cum stiu eu mai bine si sa nu ma plang de conducere daca n-o fac. Si de vreo 5 ani ma tot straduiesc sa ma hotarasc odata sa o tai din romania. nu de spaima conducerii, ca sunt totusi ok astia fara de ceilalti ca sa zic asa, dar de spaima poporului, care mi se pare din ce in ce mai redus. parintii mei, traiti in comunism, au mult mai mult bun simt civic si al responsabilitatii decat cei care chiar au ocazia sa-l manifeste. mi se pare normal sa-mi platesc calatoria la ratb sau n- consum daca n-am cu ce, platesc taxe de 10 ani si mi se pare normal sa nu fur statul pentru ca statul sunt tot eu. de unde vrem spitale si gradinite daca ni se pare normal sa ne inmatriculam masina in bulgaria ca sa nu platim taxe ? da, ma enervez cand vad cat si cum se fura si cum institutiile nu functioneaza cum ar trebui, dar macar nu contribui la mizerie. am fost si in sindicat si m-am lamurit dupa vreo trei ani. la doctor ma duc pe bani si tot servicii proaste sunt in cel putin 50% din cazuri. da eu ma duc sa muncesc, nu protestez prin oras fara sa stiu ce vreau. pana la urma daca arafat e problema, basescu a retras legea. deci ? ce se doreste cu protestele astea ? si mai distrug si un chiosc de ziare in care un om a bagat bani ca sa isi faca un salariu si mai distrug niste cosuri pe care le plateste primaria (deci eu) si niste borduri (idem)…

 4. Motanul Revoltat 17/01/2012 at 22:41 #

  Eu zic ca e bine ce se întâmpla. Chiar daca miscarea asta pare desueta, e totusi un semn de viata. Si-au dat seama pana la urma romanii de rând ca politicienii si-au făcut de cap necontrolati cam prea mult. Eu nu vreau o clasa politica noua, vreau o clasa politica „veche”, ca cea de pe la 1848-1900. Cu politicieni cu experiența vieții in vest, cu politicieni care pun interesul național înaintea interesului propriu, cu politicieni educati(apropo, cati politicieni, in afara de Vadim nebunul, scriu macar articole in ziare cum făceau pasoptistii?),cu demnitate si curaj in a schimba „regulile” de azi(cam aceleași cu cele din regimurile fanariote) ale societății.
  Da, eu l-am votat pe Basescu, am avut încredere mai multă in el decât in Geoana(lol) sau „liberalul” Antonescu. Insa Basescu nu s-a ridicat la asteptarile mele. Imediat dupa alegeri m-a dezamagit total numind un guvern condus de un „zero”(probabil Base astepta de la el supunere oarba), guvern in care au intrat si renumitele nulitati Udrea si Berceanu. Păcat de Basescu, a ratat un loc in istorie lângă Cuza. Se pare ca politicienii de azi nu sunt interesați de asta(intratul in istorie la loc de vaza), ci doar de binele lor si a acolitilor lor. Sper totuși ca politicienii de moda veche sa apară din rândul romanilor plecați din tara, in curând, căci numai ei pot avea mentalitatea necesară schimbării in bine a întregii societăți. Si când vor apare, daca romanii încă ii vor prefera pe Becali, Crin, Ponta, Udrea unor masteranzi si doctoranzi in străinătate, atunci nu ne rămâne altceva de făcut decât sa cerem bulgarilor sau ungurilor sa ne conducă ei.

 5. Ioana 17/01/2012 at 23:33 #

  Caca maca la poplaca, vorba lu’ buna-mea. Mai bine ramaneau pe facebook, era mai comod pentru toata lumea

 6. mirela 18/01/2012 at 11:07 #

  mult adevar in ceea ce spui….

 7. Andreea 18/01/2012 at 11:26 #

  Frumos ai zis, Dollo, pe sufletul meu :).

 8. Xanaxdu 18/01/2012 at 12:49 #

  Dollo, combati bine 🙂
  Dar, sa fiu sincera, pe mine nu ma incalzesc deloc demonstratiile astea de strada din Ro. Vad pe fb cum lumea se agita, prieteni din SUA si de prin Europa de Vest se ambaleaza, filosofeaza, comenteaza pozele puse de amicii ramasi in Ro care demonstreaza cum eu fost EI la demonstratii, ca apoi sa mearga la o mica bere intr-o cafenea.
  Sincer, totul mi se pare frectie la picior de lemn: aia tineri vor si ei sa vada cum e sa protestezi, iar aia mai de virsta noastra vor sa isi aminteasca de dulcii ani ai tineretii, cind in ’90-’91 eram golani si (unii dintre noi) barbosi. Pensionarii protesteaza din rutina, nici eu nu mai stiu cu cine tin.

  Deci totul mi se pare mult zgomot pentru nimic, o rabufnire a ego-urilor ‘uite cit sint eu de revolutionar si cu spirit civic’. Are cineva vreo lista cu revendicari, cu propuneri, cu solutii? A aparut de undeva un leader al miscarii (chit ca, daca ne amintim de MArian Munteanu, mai bine lipsa)? Care e partea constructiva a acestei razmerite?
  Asa , pot si eu sa iau o bordura si sa sparg niste geamuri, sa arunc niste coctailuri Molotov, pe motiv ca ma enerveaza seful si ca am prea multe meetinguri intr-o saptamina de lucru. So what?

 9. Ionut 18/01/2012 at 14:56 #

  Ok, perfect de acord cu tot ce zici. Foarte rezonabil, si toate alea.

  DAR DE CE COMIC SANS?!?!

  • Dollo 18/01/2012 at 18:14 #

   Din lipsă de cultură informatică 🙂

  • Andreea 18/01/2012 at 19:13 #

   Ooooo, un pasionat de fonturi, va salut! 🙂

 10. Escu 18/01/2012 at 15:50 #

  Lasand suporterii echipelor de fotbal la o parte, trebuie sa recunoastem un singur lucru: lumea se poate aduna, ca inca mai exista speranta. Simplul fapt ca oamenii s-au adunat inseamna ceva!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.