Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

De câteva luni bune o dubiță albă cu numărul B-97-BGL stă abandonată în fața Poștei Vitan din sectorul 3, ocupând singura bandă pe sens de pe Calea Dudești. Toată vara am ocolit pe linia de tramvai duba asta, și ca mine toți șoferii care trec de intersecția cu Vitan și merg pe Dudești.  Duba are niște roți sparte, iar de curând are și geamurile sparte. Ba, ieri avea și ștergătoarele ridicate, supremă revoltă cetățenească în trafic.

Pentru că n-o mai suport și m-am gândit eu, în sinea mea, că autoritățile competente atât așteaptă, să fie sesizate de cetățenii vigilenți, am luat ieri problema în mână și am început să bat autoritățile la cap.

Prima dată după ce am pozat duba am mers o sută de metri mai sus, pe Calea Vitan, la Secția 11 de poliție. În curte, niște polițiști stăteau de vorbă. Le spun că vreau să reclam o dubă abandonată pe domeniul public.

– Unde, doamnă, aci în fața Poștei? La noi? Păi reclamați la primărie, că ei se ocupă cu ridicările, nu noi.

– Dar primăria nu ridică împreună cu poliția?

– Da, dar noi aici nu avem poliție circulație. Sunați la Poliția locală, la 021.9543 și spuneți-le lor.

– Bine și dacă mă deranjează ceva în trafic unde reclam? Nu e caz de 112, nu ar trebui să existe un număr al poliției rutiere în cazul ăsta?

– Ba, da, aveți dreptate, dar nu știm, întrebați la informații pe băiatul…

Poliția locală nu are cu ce

„Băiatul” de la informații m-a îndrumat tot la Poliția locală sector 3. Zis și făcut. La 021.9543, o doamnă agent îmi răspunde molcom:

– A, dar se cunoaște cazul. A fost amendat.

– Și nu o ridicați de acolo? Că încurcă circulația.

– Păi noi nu mai avem platformă de ridicări de mai bine de un an, nu avem cu ce s-o ridicăm.

– Bine, și dacă era abandonată pe linia de tramvai și încurca circulația tramvaielor nu o luați de acolo cumva? Așa din calea mașinilor de ce nu o luați?

– Păi nu avem cu ce. Noi l-am amendat pe proprietar, dar mai mult nu avem ce să facem. Cum vă numiți?

– V-am spus că sunt un cetățean din cartier, mă deranjează duba aia în trafic. La ce vă trebuie numele meu, că nu e mașina mea…

– Dacă vreți să mai facem o sesizare trebuie să-mi spuneți numele.

– Bine, și dacă vi-l spun se rezolvă?

– Noi mai trimitem un echipaj acolo… mai dăm o amendă…

Azi m-am trezit cu avânt cetățenesc și am sunat la Brigada Poliție Rutieră. La 021.323.30.30 interior 21328, număr luat de pe site-ul poliției. Doamna de la telefon îmi zice că nu crede că mă poate ajuta poliția rutieră, că din ce știe ea tot primăria de sector ridică mașinile abandonate. I-am zis că am sunat la primărie și mi-au zis că nu au cu ce.

– Of, așa e că și eu am o rablă la mine la bloc stă acolo de 19 ani și nu mai are roți, geamuri, dar n-o ia nimeni…

– Da, doamnă, dar e într-o parcare, asta e pe șosea.

– Da, vă cred, dar nu știu cum să vă ajut. Din off se aude vocea cuiva care-i spune să sun la primărie. Doamna zice că știu…

Într-un elan cooperant doamna mă îndrumă să sun la 021.9544, numărul scurt al Brigăzii Rutiere. Sunați acolo, zice, poate au ei altă idee cum să faceți.

Problema deja devenise a mea, deși n-am nicio legătură cu mașina aia și nu ar fi treaba mea să sun la toate numerele din cartea de telefon, organele se arată amabile și săritoare să mă ajute să „îmi rezolv problema”.

Poliția rutieră nu poate decât să filmeze

La 021.9544 un domn polițist mă ia din prima, imediat după ce apuc să pronunț expresia „dubiță abandonată în Vitan”:

– Se cunoaște, doamnă, dacă nu l-am amendat … de 20 de ori și degeaba.

– Păi și ce facem, dacă proprietarul nu plătește și-l doare în cot. Noi stăm cu duba acolo?

– Poliția nu are ce să facă decât s-o filmeze și să trimită amenzi proprietarului. Primăria de sector are competența, conform legii, să ridice mașinile abandonate de pe domeniul public. Dar cei de la sectorul 3 am înțeles că nu se mai ocupă decât cu ridicarea mașinilor care ocupă locurile de parcare.

– Mi se pare aberant să nu se poată face nimic de atâtea luni, în curând vine iarna și nu se va putea deszăpezi din cauza ei.

– E, da, dacă e să fim cinstiți oricum nu prea s-a deszăpezit așa că…., comentează în lehamite polițistul.

– Dar Poliția nu poate amenda Primăria sectorului 3 că nu-și face treaba?

– Ba da, poliția ar putea, dar dacă nu mai au firmă de ridicări… sectorul 3 și sectorul 5 sunt în aceeași situație.

– Bine, dar cum facem totuși, dumneavoastră ce mă sfătuiți? Unde să mai reclam?

– Nu știu ce să vă spun… unde să vă mai trimit eu… auziți, ia sunați și la Primăria Capitalei, deși știu și ei, că s-a reclamat și acolo. E celebră dubița albă de la Vitan. Dar sunați, poate aveți noroc de un operator de treabă, să vedem, el ce vă zice?

Primăria Capitalei sugerează să apelăm la țigani

Sun la Primăria Capitalei, la 021.305.55.50 unde dau peste o doamnă amabilă și amuzată de situație. Îmi răspunde râzând:

– Păi dacă e celebră dubița, noi ce să mai facem? Hi, hi!

– Nu puteți face nimic? Dacă Primăria de sector nu, Poliția Rutieră nu, eu unde să mai sun ca să dispară rabla aia de acolo?

– Și ziceți că ați sunat peste tot? I-auzi, dragă (i se adresează unei colege), unde să sune? Stați să caut pe aici ca să vă ajut, totuși, dar… nu, nu ne ocupăm noi. Tot Primăria de sector, ei trebuie s-o ridice. Dar ăsta e numărul dumneavoastră de acasă?

– Da, de ce?
– Păi să vă sunăm în caz că aflăm ceva, să vă spunem … așa ca să ne interesăm pentru dumneavoastră, chiar nu știu cum să procedăm, că nu m-am mai confruntat cu situații din astea… Auziți, nici țigani nu aveți pe acolo să-i sesizați? Hi, hi, hi! Că ăia fură toate capacele de canal, să treacă și să fure și mașina asta…

***

Domnule primar Negoiță, fiți eliberatorul nostru!

Așa că mă adresez pe această cale domnului primar al sectorului 3, Robert Negoiță, că tot nu i-am simțit prezența prin sector de când s-a ales: domnule primar, aveți șansa nesperată de a vă face remarcat în sectorul pe care-l administrați, dispuneți, domnule ridicarea dubiței de la Vitan, demonstrați că sunteți mai bun decât vechiul Negoiță! Colaborați cu colegii dumneavoastră de la alte sectoare (că tot sunteți o alianță care conduceți Capitala) și împrumutați măcar pentru câteva ore o platformă. O plătim noi, locuitorii din Vitan, punem mână de la mână numai să nu mai stea măgăoaia acolo, monument al nepăsării autorităților locale din București.

Citiți și rezolvarea cazului: Victorie! A dispărut dubița

La două zile după ce am făcut tapaj pe tema dubiței poliția locală încă mai fotografia și amenda șoferii care staționau „avariați” în zonă.

Etichete: , , , , ,

39 comentarii la “Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3” Subscribe

 1. VASILIU MIRCEA PAUL 16/10/2012 at 18:30 #

  ÎNTR-ADEVĂR, NUMAI ÎN ROMÂNIA se poate întîmpla așa ceva – în Georgia NU fiindcă Saakașvili a dat afară TOATĂ poliția deoarece indiferent ce făcea TOT MILIȚIENI RĂMÎNEAU.

 2. nutu 16/10/2012 at 19:22 #

  Un grafitti mare, pe fiecare parte a dubiţei în cauză, cu moaca lui Neghiobiţa si un slogan de genul: „Ios primarele vost’, maţ votat şi Io vă rezolv problemele… Nu uitaţ să ma votaţ şin doomiişaişpe!”

  • nutu 16/10/2012 at 19:41 #

   Ideea nu este a mea, mi-a venit vazand acest filmulet facut de oamenii cu aproape acelasi tip de probleme din Ekaterinburg, Rusia: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=48WoNWYUy7g

   Bafta!

 3. Daniel 17/10/2012 at 09:41 #

  E a lui Bin-Laden, mai bine suna la antitero 🙂

 4. Diana 17/10/2012 at 11:13 #

  Roberto The Pimp nu va face nimic. Are preocupari mult mai banoase…

Trackbacks/Pingbacks

 1. În 2013 se ridică mașini și în Sectorul 3 - 29/01/2013

  […]   „Păi noi nu mai avem platformă de ridicări de mai bine de un an, nu avem cu ce s-o ridicăm.” […]

 2. Cât îi ia luminii să ajungă până la primărie | România curată - 09/04/2015

  […] La mijlocul lunii martie am avut o avarie în cartier. Timp de o săptămână a fost beznă pe străzi într-o zonă destul de întinsă din sectorul 3. Recunosc că n-am sunat chiar din prima zi, pentru că am zis că o fi vreun accident. Dar după ce am orbecăit într-o seară în căutarea scării blocului am început să sun. Într-o ordine logică, i-am luat la rând: ENEL-ul m-a trimis la Luxten (că ei se ocupă de iluminatul stradal); Luxten m-a trimis la ENEL (că ei dau lumină prin lămpile Luxten); Primăria sectorului 3 m-a trimis la Primăria Capitalei (că ea are competențe în relația cu Luxten); Primăria Capitalei mi-a recunoscut cu nonșalanță că nu are contract cu ENEL, deci nici putere să-i ceară lumină. Aveam o senzație de dejavu, după povestea cu dubița abandonată în Vitan. […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

Dumnezeu preferă proștii

catedrala

A te mai opune acum Catedralei Neamului echivalează cu a cere demolarea Casei Poporului. Istoria ne arată că în 25 de ani nu am învățat valoarea prevenției în tratarea bolilor, nici a dezbaterii publice în luarea deciziilor.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.