A început campania electorală, alegeți cu prezervativ

În campaniile electorale din vară, Traian Băsescu ar fi inițiat 26 de atacuri, dar a fost țintă pentru 153. Victor Ponta a inițiat 79 de atacuri și a fost ținta a 74, iar Crin Antonescu a cam dormit ;)

O analiză a emisiunilor „informative” de la principalele televiziuni românești, făcută de ActiveWatch în mai-august 2012, arată că deși am avut două campanii electorale astă vară agenda publică n-a fost dominată de dezbateri pe teme economice sau sociale, ci de câteva personaje cheie care și-au tras la gioale reciproc în cel mai tabloid mod cu putință. Nu cred că trebuie să vă mai spun care sunt personajele alea.

România văzută la televiziuni precum TVR1, Antena 1 și 3, ProTV sau Realitatea pare să reprezinte doar jumătate din populație, și anume aia deja convinsă de unii sau alții dintre politicieni. De aceea pesemne că televiziunile care au avut cele mai mari salturi de rating au fost cele apropiate de una sau alta dintre taberele politice, după cum a explicat sociologul Vasile Dâncu. Surprinzător, deși sondajele arată anul acesta un procent record de nehotărâți – 42%  – media nu furnizează servicii și pentru ei, ci preferă să se concentreze pe acele segmente de populație gata convinse, cărora le împlinește niște așteptări. Funcția de informare a televiziunilor s-a transformat în funcție de persuasiune, de propagandă politică până la urmă. Pare că oamenii preferă să se uite la acele televiziune care-i înjură pe gustul lor pe politicieni, fapt ce nu-i stimulează deloc pe ziariști să-și pună mintea la contribuție și să facă presă adevărată.

Și mai paradoxal este că deși 75% dintre oamenii chestionați într-un sondaj, făcut de același Dâncu, admit că televiziunile sunt subordonate politic, încrederea în TV ca mijloc de „informare” a crescut spectaculos în ultimii ani. Suntem o națiune guvernată cu televizorul, după ce în 1989 am fost mințită în același fel. De aceea azi politicienii nu-și mai adresează discursurile maselor, ci camerelor de luat vederi. Consideră că dacă nu apar la TV nu există, iar atunci când apar se concentrează pe subiecte senzaționale, nu pe ceea ce ar trebui spus cu adevărat oamenilor.

Cercetarea făcută de ActiveWatch poate că suferă de faptul că a fost cantonată în special pe posturile amintite, ceea ce o face să atârne într-o anumită parte – aceea din care liderii fostei puteri în frunte cu Traian Băsescu apar cei mai atacați. Nefiind monitorizat și  B1TV nu avem de unde ști dacă situația nu s-ar fi mai balansat puțin, dar e cert că pe aceste cifre prezentate ieri de ActiveWatch, Traian Băsescu a fost cel mai taxat politician în vara asta. Ba, există acolo un grafic care arată că deși el este politicianul care a inițiat cele mai puține scandaluri, împotriva lui s-au concentrat cele mai multe atacuri. Conform sursei citate, Traian Băsescu ar fi inițiat 26 de atacuri, dar a fost țintă pentru 153. În timpul ăsta Victor Ponta a inițiat 79 de atacuri și a fost ținta a 74, iar Crin Antonescu a avut 23 de inițiative și a fost țintă pentru 32. Probabil Ponta învață acum de la maestrul Băsescu, care a avut partea lui de „inițieri” în anii trecuți, iar acum culege roadele furtunilor create.

Cercetarea ActiveWatch arată că în lipsa unei culturi media și a unei informări corecte asupra intereselor care stau în spatele fiecărui post TV, oamenii sunt expuși fără protecție la subiecte politice conflictuale. Instituțiile de monitorizare se dovedesc la fel de incapabile să reglementeze domeniul, cum sunt și oamenii să-și dea seama cine are dreptate. Singura soluție pare renunțarea la TV, dar asta tot nu vă va ajuta să luați o decizie pe 9 decembrie.

Azi a început campania electorală pentru parlamentare. Nu sunt motive să credem că lucrurile vor sta altfel luna asta decât în vară, la alegerile locale și la campania pentru referendum. Partea proastă e că toți promit miere și lapte. Partea bună e că fiecare dintre noi știe că nu se va face nimic din ce s-a promis. Probabil că era nevoie de 22 de ani de democrație ca s-o aud pe o gospodină din Târgu Jiu spunând la TV, la un miting la care Dan Diaconescu împărțea biscuți alegătorilor, că „ei promit, noi îi alegem, apoi pleacă ei și vin alții, și noi tot fără locuri de muncă rămânem!”. Faptul că niciuna din tabere nu are soluții reale îi face pe oameni să atârne în fața acelor televizoare la care aud ceea ce gândesc deja. Un vaiet prelung și nicio soluție de ieșire din cercul ăsta vicios.

Ar trebui ca fiecare promisiune electorală, fie ea spusă la TV, tipărită pe un afiș electoral sau într-un articol publicitar să conțină un avertisment din categoria „aceste promisiuni sunt cu titlu de prezentare”, iar consumatorii să prizeze politica numai cu prezervativ, ca să nu mai riște vreo dezamăgire, ca până acum.

Vin alegerile, e bine să știți dinainte ce vă așteaptă și să vă protejați pentru ce e mai rău 😉

*Sursa foto

Etichete: , , , ,

14 comentarii la “A început campania electorală, alegeți cu prezervativ” Subscribe

 1. Bogdan 09/11/2012 at 12:03 #

  Apropo de campanie electorala – pina la urma o sa-l votam pe Popescu si Ionescu si mai putin pe cei din stiri (cu citeva exceptii).

  Mi se pare ciudat ca tot timpul campania se duce de astia mari si ajungi in fata hartiei si afli ca nu stii cine e macar unul de pe hartie.

  Asa ca afla cine candideaza in colegiul tau: http://t.co/mCi2twqI

  • Dollo 09/11/2012 at 12:14 #

   Mișto site-ul, dar bănuiesc că mai are lipsuri. În colegiul meu la cameră lipsesc candidații ARD, iar la senat cei USL 🙂 Oricum, am aflat cu ocazia asta că unul pe care-l cunosc de la primărie nu mai e la PDL, ci la PP-DD.
   Da, asta e problema, că publicul pare să nu aibă nicio putere de presiune asupra mediilor de informare, pentru a cere o informare reală. Iar ziariștii se amăgesc cu gândul că „asta vrea publicul”.

   • Vivi 09/11/2012 at 16:45 #

    Salut, dacă îmi spui care este colegiul tău și cine anume lipsește, pot să mă uit ce anume se întâmplă. Listele nu sunt complete (abia au apărut și pe site-ul BEC).

    • Dollo 09/11/2012 at 17:08 #

     D10 și S5 de la București 🙂 Și altă întrebare ar fi de ce candidații apar ca fiind de la PSD sau PDL, când ei de fapt sunt într-o alianță, respectiv USL și ARD… nu? De fapt poate că nu lipsește, dacă la D10 există candidat de la PNȚCD, asta se pune ca fiind de la ARD, nu?

     • Vivi 09/11/2012 at 17:52 #

      Voi specifica și alianța lângă partidul mumă, mulțumesc de feedback.

     • Vivi 09/11/2012 at 20:09 #

      Gata, acum harta afișează și alianța din care partidul respectiv face parte.
      http://hartapoliticii.ro/?cid=23&colegiul=d10+bucuresti

     • Dollo 09/11/2012 at 22:40 #

      Super. În timp probabil vor avea și fotografii, ca să știm dacă dăm întâmplător peste ei pe stradă 😉 Felicitări pentru site, e un instrument util.

   • Bogdan 09/11/2012 at 16:45 #

    Nimic nu este perfect, mai ales intr-o aplicatie automatizata, insa daca zici si colegiul se poate repara.. 🙂

 2. ady 09/11/2012 at 13:32 #

  Cum sa schimbi mentalitatea daca publicu vrea injuraturi? Telespectatori cu educatie de 4 clase si alea facute la cucuietii din deal. Solutii ?

  • Dollo 09/11/2012 at 13:37 #

   Eu văd o soluție aplicată cu succes și afară: întărirea legii și aplicarea ei. Cineva dădea ieri exemplul francez, unde nu ai voie să repeți pe post o înjurătură, sub pretextul că citezi un personaj, pentru că poți fi și tu amendat pentru asta, ca promotor. Or la noi instituția care controlează și amendează e formată din persoane numite tot politic, cine să facă ordine și să impună respectarea unor reguli deontologice? Presa întotdeauna se va ascunde după rating și după „așa vrea publicul”, uitând de funcția ei educativă. De aia e nevoie să le dea cineva peste degete.

 3. Huitzilopochtli 10/11/2012 at 18:12 #

  Vivi, daca mai accepti sugestii sa stiti ca nu se scrie
  Bld. Alexandru Obregia (_fosta_ Metalurgiei) ci _fost_ adica el, Bulevardul.
  In rest felicitari pentru site. Despre mine ce sa zic, atunci cand formula castigatoare este Voiculescu+Banicioiu parca nu-mi permit sa am dileme d-astea electorale.

  • Dollo 10/11/2012 at 18:48 #

   Totuși, împotriva lui Voiculescu candidează Iulian Crăciun, tânărul în scaun cu rotile. E o alternativă de luat în seamă.

  • Vivi 14/11/2012 at 06:18 #

   Descrierea este luată din lege, de pe site-ul oficial al Biroului Electoral Central http://www.becparlamentare2012.ro/CD18-BUCURESTI.html. 🙂 Nu e vina mea, ci a celor care au scris legea.

 4. web design 11/11/2012 at 02:24 #

  hai sa vedem cine mai urca pe un scaun de unde sa isi umple buzunarele cu bani publici ! 🙂 ar fi interesant, sa nu fie ales nimeni! :)))

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.