Babarezul și brunetul

Nicușor de la Masterchef sau cum face față un cioban concursului gastronomic de fițe de la București :)

M -a distrat aseară episodul din Masterchef în care concurenții au fost puși să facă, printre altele, sos bavarez și creme brulee. Spre deosebire de ediția trecută, concurenții de acum par ceva mai începători. Atât de începători încât Nicușor Coroamă – ciobănașul de 19 ani venit pentru prima dată în București direct de la stâna lui din Suceava – nu știa nici măcar cum se zice darmite cum se face sau ce gust are.

„Babarez? O să fac și un babarez din ăsta, să vedem ce iese”, s-a arătat viteaz Nicușor. Când cameramanul a râs de el a întrebat „dar cum se zice?” Crema brulee i-a ieșit „brunet” și pentru că trebuia ca prăjitura lui să aibă și o tușă personală, autentic românească, a adăugat și niște feliuțe de… prună ca decor. Chefii, amuzați, au gustat dar au întrebat ce e cu atâtea decoruri pe farfurie, „că aicea nu suntem la tine la stână, nu suntem oi să mâncăm atâta verdeață”, i-a zis unul din juriu.

Nu știu dacă ciobănașul Nicușor e pus colo tot pentru amuzament, precum celebra casnică- actriță care face numai buze, ochi și țâțe în cadru, dar eu una pe Nicușor îl urmăresc cu interes. Băiatul zice că el gătește acasă, la stână, pentru toată familia lui, și evident că e specialist în mâncare pe bază de carne de miel, brânză, mămăligă și legumele neaoșe. Până să vină la Masterchef n-a auzit săracul nici de Bavaria, nici de mirodenii de care de altfel n-a auzit multă lume, doar că el e sincer și recunoaște, în timp ce alde „casnicele” cu fițe dau ochii peste cap.

Privindu-l aseară pe Nicușor mi-am dat seama cum ar fi dat mama în emisiunea asta. Ei nici măcar nu-i place să se uite pentru că zice că nu are nimic de învățat. Nu-ți arată cum fac ăia mâncare, iar pe ea asta o interesează. Dar cred că și mama ar fi făcut câteva figuri din astea autentice dacă ar fi ajuns masterchefii să guste ceva făcut de ea. Așa că poate îi dă prin cap vreunui făcător din ăsta de emisiuni culinare să facă și un concurs național de gătit, în care să se întreacă oamenii în rețete românești și cu ocazia asta poate se promovează și altceva din bucătăria românească decât sărmăluțe, ciorbiță de văcuță, și mămăliguță cu brânzică de vaci.

 

Tags: , , , ,

6 Responses to “Babarezul și brunetul” Subscribe

  1. fefe 10/04/2013 at 12:54 #

    Acest Master Chef este dovada clara cum un format bun din vest e transformat intr-o panarama locala.

    Mama ta are dreptate, dichisul unei emisiuni de bucatarie este sa te implice in prepararea mancarii, sa te faca sa „gusti” mancarea prin ecran.

    Fiind o emisiune concurs formatul a adaugat o nota mai dura, de genul „asta domnilor e o profesiune dura, nu suntem in bucatarie la bunica”

    La noi a ajuns un fel de haituiala buna pentru distractia cocalarilor de dupa blocuri, in pauza dintre doua episoade cu Conan Barbarul

    Juriul e si el pe masura. In vest ca sa fii Chef de prestigiu, si se chema in juriu doar Chefi cu prestigiu, trebuie sa fii mai mult decat un bucatar, trebuie sa fii un artist. Asa ca juriul e format din indivizi cu un background substanţial care la nevoie pot purta cu tine discuţii si despre ultimile curente in design sau despre fizica si chimie aplicata. La noi sunt doar bucatari. Si se simte.

  2. C 10/04/2013 at 17:06 #

    Subscriu comentariului de mai sus. Am incetat sa ma mai uit la emisiune deoarece e pur si simplu „reality TV” nu „MasterChef”.
    Prezenta „casnicei” este penibila – nu are nimic de a face cu bucataria si discrediteaza juriul care, dupa ce se da viteaz si arunca cu farfuriile si mancarea pe jos ca platoul e incarcat sau fiindca, desi preparatul e bun a fost numit gresit, toate in numele nivelului ridicat, o accepta pe aceasta ‘petarda’ care e cu totul pe dinafara si care a facut la preselectia „ficatei”.
    Parca era MasterChef si nu „popota” – cel putin asa pretindea unul din juriu.

    Cel putin „casnica” din sezonul trecut stia ce face – „animatoarea” din sezonul curent, cunoaste „din parti”.

  3. Bia 10/04/2013 at 18:32 #

    Si eu il urmăresc pe Nicușor cu interes, cred ca este singurul neprefacut din acest concurs…

    Iar la faza cu casnica, cred ca ar fi bine sa incetam sa-i spunem asa, fata e actrita, a jucat chiar pentru trustul PRO, este EVIDENT rolul ei în acest show, toată lumea s-a prins. Din pacate, prea putini gatesc si prea multi joaca roluri 🙁

    Înca ma uit la Masterchef, dar nu stiu pana cand 😀

  4. ady 10/04/2013 at 19:09 #

    m-am uitat la cateva episoade din sezonul trecut cu aceleasi sperante ca si mama ta. am mai rezistat un pic dupa ce m-am prins despre ce-i vorba, pana cand casnica din sezonul ala a umplut paharul nervilor mei cu obiceiul de a injunghia pe la spate tot ce sufla.
    dar se pare ca simpatiile din birou, la munca, tot spre nicusor se indreapta. 🙂
    din sezonul asta n-am vazut nimic. m.a.s.h e mai misto. 🙂

  5. Kata 11/04/2013 at 08:39 #

    Așa e, a devenit un show cu prea puțină legătură cu gătitul, daca ne gândim la titlu. Insă nu sântem singurii, am urmărit Masterchef USA, cu Gordon Ramsay în juriu și a câștigat o oarbă (interesant, nu?). După o mulțime de comentarii au recunoscut și ei că e un show și, cam ca pe la noi, câștigă concurentu cu povestea cea mai trista!

  6. Ovi 11/04/2013 at 09:01 #

    Si fata aia insarcinata din Republica Moldova e la fel de sincera si autentica. Personalitati nealterate INCA de ipocrizia modernitatii.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.