Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Cine a zis că facerea de bine e ca … treaba aia cu mama, cred că a fost recenzor. La mine a fost așa:

– una din persoanele recenzate chiar în prima zi, și care declarase senină că nu locuiește „decât ea” acolo, m-a sunat azi ca să mă roage să trec din nou că i-a mai crescut o colegă de apartament. Persoana locuia demult acolo, dar… nu intrăm în amănunte.

– nimeni n-a mai vrut azi să dea CNP-ul, de parcă le-aș fi cerut PIN-ul de la cardul de salariu. Când am ajuns acasă am văzut la știri că CNP-ul e iar obligatoriu. Să vezi ce le fac mâine la ăia care-mi deschid ușa…

– la blocul meu în sfârșit a apărut un afiș (cel din imagine) cum că vine „recensămîntul”. Ca să-i ușurez munca recenzoarei care n-a dat p-aci până azi, plus că eu eram în „pelerinaj” pe la recenzații mei exact la orele alea, am făcut o aroganță și i-am lăsat toate formularele gata completate, cu „vorbă” să-mi lase altele în loc necompletate, ca să le înlocuiesc pe cele luate din mapa mea. Pentru că fiecare recenzor are un număr de formulare „pe inventar”. În realitate recenzoarea mea venise cu ele gata completate în mare parte, și a intrat în panică atunci când i s-au cerut la schimb unele „virgine”. Așa că a stat ca să copieze de pe formularele mele datele pe formularele ei, parțial completate, și eu am rămas pe cap cu niște formulare pe care trebuie să le raportez ca greșite, pentru că mi-am depășit atribuțiile și am presupus că toți recenzorii sunt ca mine. A, și doamna cu pricina se plângea că nu a reușit să facă nici jumătate de bloc. Păi dacă s-a apucat în a 7-a zi, când și Dumnezeu s-a odihnit…

Recensământ la coadă la moaștele sfântului X

V-am povestit despre primul caz, pentru că asta m-a pus pe gânduri azi. Oare câți oameni din cele 70 de familii pe care le-am recenzat eu deja mi-au ascuns adevărul? Și cât de relevant va fi recensământul în acest context? Ca recenzor n-ai cum să verifici dacă omul spune adevărul, nici să-i scotocești casa după locatari nedeclarați.

După cum nu-l poți obliga nici să-ți mai dea CNP-ul, când la TV spune fiecare ce-i trece prin cap. Azi dimineață la ProTV zicea că nu mai e obligatoriu, ba chiar că recenzorii trebuie să fie rechemați de fiecare familie care vrea să i se șteargă CNP-ul. Acum, seara, la același post zice că INS s-a sucit, și zice că CNP e iar obligatoriu, și că recenzorii trebuie chemați de ăia care au refuzat să dea CNP-ul, ca să-l scrie. Să vă mai zic că nouă ca recenzori INS nu ne-a zis nimic e deja o pierdere de timp. Oamenii pe teren te tratează ca pe ultimul prost, ei fac ce zice la TV.

Azi am nimerit la o bătrânică drăguță, care mi-a devenit dragă când am văzut-o câte procese de conștiință își făcea dacă să declare că fata pe care o are în chirie îi dă bani sau stă „cu titlul gratuit”. Evident că primea bani, dar la negru, deci avea o jenă dacă să spună asta la recensământ. „Spuneți dumneavoastră cum e mai bine?”, mă întreba la aproape fiecare întrebare. Vă las pe voi să ghiciți ce variantă a ales? 🙂 Pariez că mulți dintre voi nu veți ghici :))

Tot azi am mai avut o premieră. Am recenzat o persoană prin telefon, pentru că la ora la care eram în gospodăria ei (20.30) ea era la coadă la Patriarhie, la nu știu care moaște. Nu-i spunem numele sfântului ca să-i protejăm identitatea 😛 (chiar, pe sfânt oare l-o recenza cineva, că i se poate întocmi fișă de persoană temporar prezentă la nevoie) Femeia mi-a răspuns cu amabilitate la întrebări despre facultate, master, ocupație și loc de muncă, în timp ce avansa la coadă la moaște. Pe fundal se auzea cântatul unui preot și la un moment dat au început să bată clopotele. Nu vă mai pun să ghiciți ce a declarat la religie că asta e prea ușoară.

Mâine vă povestesc despre o chestie pe care am constatat-o la majoritatea recenzaților, apropos de cuvintele folosite în formulare și cum percep oamenii noțiunile respective. Dar astă seară mă retrag că sunt cam obosită. Deh, în a 7-a zi, chiar și voi ăștia fără religie știți ce s-a întâmplat, nu? 😛

P.S. Da, m-am declarat fără religie, în caz că vă întrebați. Ăsta a fost motivul pentru care am și ținut să fiu recenzată.

 

Citiți jurnalul meu de recenzor:

Cum s-a facut instruirea recenzorilor – partea 1, Care-i capul familie tale? Si cum se închina el?

Cum s-a facut instruirea recenzorilor – 2, Recensamantul, treaba romaneasca

Ziua 1, certitudinile și pixul recenzorului șef

Ziua 2, dragă, eu unde dorm?

Ziua 3, azi am recenzat (și) o plăcintă cu dovleac

Ziua 4, si chinez, si ateu, si friguros

Ziua 5, dimineața, la TV CNP-ul nu e obligatoriu, pe teren nu se stie

Ziua 5 bis, scrieți „fără religie”, să nu mai dea ăștia bani la biserică

Ziua 6: Cum au făcut turcii

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Ziua 8: Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd și semnez

Ziua 9: Azi am anulat o căsătorie

Ziua 10: Cine-l recenzează pe Boc?

Etichete: , , , ,

42 comentarii la “Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP” Subscribe

 1. Dodo 26/10/2011 at 13:02 #

  nu inteleg ce are toata lumea cu CNP-ul asta, politia il stie iar politia oricum este aservita politic
  orice partid aflat la putere poate afla CNP-urile noastre ! sunt atatea declaratii publice pe net, publicari de hotarari diverse, date ale diverselor persoane imputernicite sa faca anumite actiuni in care se dau nu numai CNP-ul ci si seria si nr de C.I., data eliberarii, etc ; nu am auzit sa se faca tam-tam cu vreun furt de identitate

  • Paranoicu' lu' peste 26/10/2011 at 13:24 #

   1. Pai daca si-asa e politia aservita politic si CNP-ul e peste tot, de ce mi l-au mai pus bre in formular? Mai ales cand combinatia nume / data de nastere / localitate de nastere poate duce trivial la CNP cand ai acces la politie. Ei? Aud?
   De ce trebuie, dupa ce ca si-asa mi-l cer toti, sa-l mai las si la un recenzor pe care il vad pentru prima data, doar ca sa fac munca INS-lui pe banii mei?

   2. Ca n-ai auzit tu despre ceva nu inseamna ca nu exista / nu s-a intamplat.

 2. Vasile 26/10/2011 at 14:00 #

  Dar daca nu sunt acasa decat intre orele 22:00 si 8.30 (noaptea) – cine plateste amenda? Eu ca lucrez prea mult sau recenzorul ca lucreaza prea putin?

  • Dollo 26/10/2011 at 14:06 #

   Dacă te-ar deranja recenzorul după 22.00 l-ai primi? Mie deja după ora 21.00 mi se deschid ușile cam cu sictir… și pe bună dreptate, mulți sunt în pijamale la ora aia. De aia se lasă numărul în ușă, suni și spui: vino domnule după ora 22.00 că nu te înjur.

   • umoristu 26/10/2011 at 14:48 #

    Mai ce tare:) cf codului de procedura penala, nici procurorul nu intra in casa cuiva cu mandat decit intre 6 AM si 22 PM.
    Daca recenzorul vine dupa 22…inseamna ca e mai tare decit procurorul…

    • Dragos 28/10/2011 at 13:54 #

     Procurorul vine sa iti faca perchezitie, care dureaza cateva ore si e o invazie a dreptului la intimitate. Recenzorul vine cateva minute si nu-ti umbla prin boarfe.
     Comparatia e nefondata 🙂

   • Vasile 29/10/2011 at 14:14 #

    Finalitate … am evitat recensamantul pentru ca nu am fost acasa iar colegul de apartament nu a zis nimic de mine …

 3. Ioana 26/10/2011 at 21:17 #

  Doamna care a venit la noi era tare grabita, a preluat blocul duminica seara pentru ca a renuntat recenzorul. M-a facut sa ma simt cam de rahat, ca am vrut sa ma uit pe formulare si ea se grabea ca „toti sunteti acasa numai seara”. o cred ca ziua are si ea alte treburi (munca), dar asa am si eu ! nu mi-am propus sa fac ziua nimanui mizerabila, dar trebuie sa-si faca treaba chiar daca e o situatie mai complicata. si eu am avut saptamani fara macar o zi libera si n-am murit si sper ca n-am invinovatit pe nimeni altcineva 🙂 pana la urma, ai acceptat un contract cand te-ai facut recenzor, nu ?

 4. zergu 26/10/2011 at 23:18 #

  Hai, că mai e un pic de tot.

  Ai avut spiritualiști? Dar d-ăia care se declară de altă religie „ca să nu mai dea ăștia bani la biserică” ai mai avut?

  La mine încă n-a venit recenzorul și a fost aproape permanent cineva acasă zilele ăstea.

 5. JMZ 26/10/2011 at 23:48 #

  Somn usor colega!

  Iti las ca sfat metoda „simpla” de recenzare cu CNP cu tot.

  Verianta persoanei care nu vrea sa fie recensat:
  Step 0. Intreaba daca vrea sa fie recenzat sau nu (in cazul ca are o religie legat de anti-recensamant).
  Step 1. Ii zici ca in cazul in care nu vrea preiau altii „recensarea” adresa lui. Ei vor veni cu loganu alb-albastru cu chitanta scris cu amenda de 1500-4500 lei.
  Step 2. Intrebi inca odata. Daca zice da (pana acum 100% la mine) ii adaugi ca jumate ar fi terminat deja daca si incepi procedura. Daca nu, treci la vecinu caci aste e o problema care se rezolva singur!

  Varianta care nu vrea sa declare CNP.
  Step 0. inainte de a pleca la teren listezi primele 3 pagini din Monitorul oficial partea I nr. 730 din 17 octombrie 2011. Ea contine Art. 2 din legea 170/2011 care pe da o parte imputerniceaza recenzorii sa colecteze toate datele din chestionar (inclusiv CNP) pe de alta parte OBLIGA populatie sa raspunda la TOATE intrebarile aplicabile. Optional listeza legea 170/2011
  Step 1. Use the force! (Tot 100% succes pana acum).

  • ionel ionica 28/10/2011 at 00:57 #

   @JMZ: eu consider ca gresiti. legea invocata, 170/2011,
   spune:

   Art. 2
   (1) Persoanele prevazute la art. 3 sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant.
   (2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati.

   Nu este specificat cuvatul TOATE. Spune ca trebuie sa furnizezi „datele si informatiile prevazute in programul de recensamant” .

   Apoi, 170/2011 aproba og 34/2011 care completeaza og 36/2007 care contine:
   Art. 12
   In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt inregistrate si utilizate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, prin libera declaratie a persoanelor intervievate, in conditiile respectarii prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

   Adica, „…sunt inregistrate si utilizate…prin libera declaratie a persoanelor intervievate, in conditiile respectarii prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date…”

   Deci datele de CNP, religie, etc, sunt inregistrate prin libera declaratie a persoanelor intervievate si trebuie sa fie respectate conditiile din legea 677/2001.

   Pt. legea 677/2001, link aici:
   http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/677_2001.php

   • Dollo 28/10/2011 at 09:46 #

    N-ar fi prima lege românească scrisă în stil interpretabil. De asta probabil au și ieșit toate încurcăturile astea cu CNP-ul.

 6. Recenzor 27/10/2011 at 22:01 #

  Draga Dollo si eu simt la fel de cand a inceput recensamantul….am fost tratata ca si sectantii aia care umbla cu reviste pe la porti!:))Ce m-a socat pe mine cel mai mult a fost atunci cand am recenzat o doamna care avea o vila…cu toate utilitatile si cand am intrebat-o de termopane…a zis ca nu are…si ea avea….:))…apa nu avea…incalzire centrala nu avea..:)))…si cand a vazut ca ma uit urat la ea…mi-a spus:”trebuie sa notezi ce declar eu”:)))Asa ca nu stiu pana la urma ce v-a demonstra recensamantul asta!!!

  • Dollo 27/10/2011 at 22:43 #

   Păi va reflecta ce gândește populația 🙂

   • Dragos B 28/10/2011 at 10:01 #

    http://www.facebook.com/photo.php?v=1884871581754

    Inregistrarea e fabuloasa… 🙂 🙁

    • Dollo 28/10/2011 at 10:04 #

     Da, am văzut-o

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

unelte

În țara lui „așa se face”: dom profesor îți face o onoare cu forța, iar producătorul îți zice, voalat, că proiectantul tău e praf; Și se întâmplă că ne dispare din proiect și al treilea structurist

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.