Cum îți schimbi pașaportul în 2017 (actualizat în 2022)

Răpește-i românului bucuria de a sta la coadă și de a se plânge că lucrurile nu sunt bine organizate - azi programările online la serviciul pașapoarte

 

Spoiler – pașii pe scurt la finalul textului

Pe 24 decembrie, în seara de Ajun, am cumpărat bilete pentru o destinație despre care o să vă spun mai multe la anul. Pentru că mi-am dat seama cu ocazia asta că la anul îmi expiră pașaportul am zis să văd cum fac să-l și înnoiesc în perioada asta când am mai mult timp liber. Mă gândeam că fiind sărbătorile vor da năvală diasporezii veniți la sarmalele natale și o să fie balamuc ca astă vară, așa că mă pregăteam să renunț la idee pentru cândva spre luna ianuarie. Totuși am dat așa într-o doară o căutare pe google „programare pașapoarte” și dintr-un click în altul am ajuns să petrec, pe 27 decembrie, fix 5 minute pe ceas la Serviciul pașapoarte din Piața Amzei, probabil mai puțin și decât Tăriceanu când s-a băgat în față. Și iată am trăit să povestesc și experiența asta 😉

În mod normal fiind o experiență atât de firească și facilă n-ar fi nevoie de o postare pe blog, dar cum pe holurile instituției am dat peste sfânta și tradiționala coadă românească, plus lista de ordine aferentă, zic că nu strică să mai afle și de pe blogul meu unii că se poate și altfel. Mai ales că, după cum vă spuneam deunăzi, postarea din 2010, despre cum îți faci pașaport la Pipera, aduce în continuare vizitatori pe blog. Ani de zile de atunci am primit comentarii cu întrebări birocratice de la diverși care credeau probabil că sunt blogul serviciului de pașapoarte. E, acum lucrurile s-au schimbat, a intrat și Ministerul de Interne în era Internetului.

Așadar, asta este procedura în vigoare în 2017 și cel puțin în cazul meu a funcționat ca unsă.

Pe site-ul epasapoarte.ro am făcut programarea chiar în seara de 24 decembrie (asta e partea bună cu roboții ăștia virtuali, nu au duminici și sărbători legale). În mod normal durează maxim câteva minute, însă eu m-am tot sucit că mi-am dat seama că vreau să plătesc taxa prin homebank și banca nu lucra până pe 27 decembrie, deci voiam să știu când se procesa plata ca să ajung la ghișeu cu chitanța valabilă. Așa că mai întâi am plătit taxa, am văzut când avea de gând banca să-mi proceseze plata și apoi m-am întors pe site-ul de programare.

Găsiți acolo pe site răspunsuri la probabil 99% dintre întrebările pe care le aveți despre diverse scenarii posibile de schimbat pașaportul: dacă l-ați pierdut pe cel vechi, dacă vi s-a furat, dacă a expirat, dacă nu ați avut niciodată, dacă vreți să-l păstrați pe ăsta vechi, dacă aveți copii și vreți să le faceți și lor, dacă aveți domiciliul în străinătate etc.

Cât costă pașaportul electronic valabil 5 ani – 258 de lei pentru persoane peste 12 ani, 234 de lei pentru copii până în 12 ani.

96 de lei pașaportul simplu temporar (adică fără CIP și amprente).

Plata se poate face practic oriunde, fie la casieriile serviciilor de pașapoarte, fie la poștă, fie la bancă, fie online.

După ce am plătit taxa online, mi-am ales la fel de online data, locul și ora la care să mă duc să fac pașaportul. Pe email a venit confirmarea cu codul aferent pe care l-am arătat de pe telefon tipului de la ghișeu, când am ajuns acolo. Ieri pe la 15.10 am ajuns la sediul din Piața Amzei (clădirea fostei stări civile, aia cu scări monumentale din fața pieței). Puteam să mai aleg sediul din Pipera sau sediul din Mall Plaza (Bulevardul Timișoara).

UPDATE 2022 – sediile disponibile în București nu mai sunt cele din 2017, ci doar două, în tot atâtea mall-uri: Plaza România (sector 6) și Parklake (sector 3), al doilea fiind și penru Ilfov.

La etajul 1, unde e amenajat sediul pentru pașapoarte, pe holul strâmt de la depus cereri erau vreo zece oameni care puseseră bazele unei lista de ordine, pe care unul dintre ei o striga din timp în timp, ca să se afle în treabă. Evident, lumea ședea ciorchine pe cele două uși cu câte două ghișee înăuntru, așteptând să iasă careva și să se căciulească înăuntru ba cu o întrebare, ba cu capul plecat.

Văzând că mă tot uit ce scrie pe uși în căutarea ghișeului la care eram eu programată, cineva din coadă m-a întrebat dacă vreau să mă înscriu pe listă. I-am zis că am făcut programare online și s-au dat toți înapoi de parcă îi stropisem cu agheasmă. O duduie din capătul holului m-a întrebat la ce oră am programare – era peste vreo 15 minute – și mi-a zis să aștept să iasă următorul și să îndrăznesc să intru ca să întreb cum procedez. Am așteptat câteva minute pe hol. Au început să tot vină diverse persoane care întrebau, firesc, cine e ultima persoană. Un domn care voia să știe dacă trebuie să vină și cu copiii sau merge doar să le aducă pozele (merge doar cu poze, pentru pașaportul temporar, după cum scrie pe site), o fătucă întreba unde se poate plăti taxa, o duduie m-a întrebat cum am făcut programare online și m-a pus să-i arăt pe telefon pe care site m-am uitat eu.

În timpul ăsta din coadă s-a apucat să comenteze românește un individ relativ tânăr – în jur de 30+ – că uite domnule, s-au investit atâția bani în calculatoare și noi tot cu listele stăm pe holuri ca pe vremuri. Cum mă știți, nu m-a răbdat să nu-l întreb:

– Nu vă supărați, dar de ce nu v-ați făcut programare online? Tocmai pentru că s-au investit bani în computere, suntem în 2017 și vi s-a pus la dispoziție acest serviciu pe care îl puteți folosi, trebuie să investiți și dumneavoastră măcar într-un telefon smart dacă nu într-un computer și să vreți să le folosiți….

– Aaaa, nu, doar ziceam și eu așa, nu că nu zic de rău de ăștia de la pașapoarte, doar comentam așa…. se retrage el zâmbind încurcat. Ceilalți mă priveau încruntați de parcă le furasem cadourile de sub brad.

Ca să nu-mi stric fengșuiu am intrat într-unul din birouri deși mai erau vreo 5 minute până la programarea mea. Înăuntru, încăperea era compartimentată în două spații separate de niște panouri. În fiecare spațiu câte un funcționar cu computer, aparat foto și aparat de luat amprente. Am dat buletinul, pașaportul vechi, foaia cu dovada de extras de bancă că plătisem taxa, m-am așezat pe scaun în fața aparatului, mi s-a făcut poza, mi s-au luat amprentele de la arătătoare, am fost pusă să semnez cererea pe care funcționarul a completat-o direct în computer și i-a dat un print ca să verific corectitudinea datelor din ea, apoi m-a pus să semnez o cerere cum că vreau să păstrez pașaportul vechi și, drum bun, ne vedem pe 10 ianuarie ca să ridic pașaportul.

Asta a fost tot, nu am stat mai mult de 5 minute înăuntru.

Am plecat cu sentimente amestecate: satisfacție că din punct de vedere birocratic suntem bine, incredibil de ușor a mers tot, fără copii legalizate, ștampile, dovezi și alte printuri inutile; și tristețe că în lanțul ăsta veriga slabă se dovedește tot omul, românul delăsător, care refuză să se informeze, se duce câine surd la vânătoare ca să îngroașe rândurile în fața unui ghișeu, să întrebe și să audă el, cu ochii și urechile, din gura unui funcționar plictisit de atâta indolență publică, ce acte îi trebuie, unde plătește și nu vă supărați, cum se procedează!?. Pentru ca apoi, cu satisfacția instatisfacției verificate, să poată comenta defetist în coadă, că uite, domnule, s-au băgat atâția bani în computere și noi tot la coadă ca pe vremuri am ajuns să stăm, că la noi nu se poate ca la alții, că noi nu merităm că noi….

Cealaltă chestie deranjantă în povestea asta a mai fost parcagiul care luase temporar în stăpânire locurile din apropierea pieței, dar care n-a îndrăznit să mă tapeze de bani.

Recapitulare pe scurt pentru cine n-are chef de bla-bla-uri:

Pasul 1. Programare online pe epasapoarte.ro

Pasul 2. Plătit taxa online 258 de lei pașaportul simplu electronic. Printat extrasul bancar

UPDATE 2022 – se pare că nu mai merge cu printarea extrasului bancar, plata taxei se face

 • la casieriile CEC Bank sau la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
 • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro

Pasul 3. Mers la ora programată la serviciul pașapoarte din județul de reședință, cu buletinul, vechiul pașaport și dovada plății taxei

Pasul 4. Ridicat pașaportul după 2 săptămâni (dacă nu ați optat pentru taxa de urgență) sau așteptat să vi-l trimită acasă prin poștă.

Pasul 5. Opțional – dați un acatist la biserică pentru Tim Berners-Lee

România 2017

Etichete: , , , , , , , ,

16 comentarii la “Cum îți schimbi pașaportul în 2017 (actualizat în 2022)” Subscribe

 1. Ciupercutza 28/12/2017 at 12:58 #

  Hahaha, misto Pasul 5 🙂 Nu ar trebui sa fie optional! 😀

  Altfel, multumesc pentru informatii, eu ma pregateam sa platesc taxa la posta, nu stiam daca accepta print din homebank. Initial cand s-a introdus plata online, iti trebuia nu stiu ce dovada de la banca, stampilata, cum ca ai efectuat plata online …

  La Multi Ani! Sa ne citim cu bine in 2018!

  • Dollo 28/12/2017 at 19:12 #

   Da, între timp s-au dumirit probabil că pot verifica în trezorerie dacă ai virat banii și fără ștampila băncii pe hârtia ta.
   La mulți ani! 🙂

   • erttyo5tijyo 28/12/2017 at 21:19 #

    In cazul meu nu si-a mai batut nimeni capul sa verifice daca au intrat banii. Au luat hartia tiparita din HomeBank si asta a fost tot.

    • Dollo 28/12/2017 at 21:25 #

     Dacă nu făceai cerere pentru pașaport în regim de urgență, nici nu era nevoie. Nici la mine nu a verificat, dar sunt sigură că în două săptămâni cât durează eliberarea actului au timp să se convingă că am plătit.

 2. Stefan Bragarea 28/12/2017 at 15:06 #

  Doamnă Benezic
  Unul din numeroasele motive pentru care admir femeile (evident, nu toate) este simțul practic. Sper că s-a observat până acum că sunt foarte feminist, fără însă a generaliza. O informație extrem de utilă, strecurată într-un text literar.
  Multe texte noi și împliniri personale în anul care vine.

  P. S. Cu scuze pentru gaura din cultura mea – Cine este Tim Berners-Lee?

  • Fursec 28/12/2017 at 16:39 #

   Tim Berners-Lee este primul cetatean dac de origine romana care a dat acatiste la biserica pentru pasaport. Da click pe numele lui (scris cu rosu) si in 2018 o sa ai parte de belsug si bucurii.

   • Dollo 28/12/2017 at 19:20 #

    @Fursec, made my day! 🙂
    @Domnule Bragarea, știu că aveți simțul umorului 🙂

   • Stefan Bragarea 28/12/2017 at 20:25 #

    Fursec, I love you!

  • Stefan Bragarea 28/12/2017 at 17:30 #

   Evident, am aflat!

 3. Sabotor 28/12/2017 at 16:27 #

  Hai sa-ti zic cum mi-am schimbat si eu pasaportul, tot in 2017:
  Pasul 1: mers la serviciul pasapoarte. Trebuia programare, greseala mea, n-am verificat. Imi fac programare pe loc, era pentru a 2-a zi. Vad si un ghiseu acolo – caserie. Ma gandesc ca-i exceptional, pot plati pe loc.
  Pasul 2: a 2-a zi, ma duc din nou, dar ceva mai devreme, ca sa am timp sa platesc. Ma duc la ghiseul identificat cu o zi mai devreme, doar ca sa vad lipita o hartiuta mica pe care scria ca taxa nu se mai poate plati acolo, ci doar la banca/trezorerie.
  Pasul 3: ma duc la banca – vreau sa platesc taxa de pasaport. Doamna de acolo imi zice ca nu se poate pentru ca… pitong
  Pasul 4: ma duc la trezorerie – vreau sa platesc taxa de pasaport. Da, ok, dar doar cash pentru ca noi nu credem in unealta satanei, bucata aia de plastic.
  Pasul 5: cauta turbat un bancomat si scoate bani
  Pasul 6: achita taxa de pasaport
  Pasul 7: inapoi la pasapoarte, la timp pentru programare. Dar desi am programare la ora X, imi vine randul la 30 de minute dupa ora la care aveam programare. Timp in care am ocazia sa asist la un circ facut de niste cetateni de etnice colocuitoare
  Pasul 8: optez sa-mi fie trimis pasaportul la ambasada tarii in care locuiesc. Cica maxim 3 luni dureaza
  Pasul 9: 10 luni mai tarziu ajunge si pasaportul la ambasada.

  • Dollo 28/12/2017 at 19:19 #

   Deh, și la Pașapoarte/bănci/trezorerie or mai lucra oameni ca ăștia de le place la cozi, nu or fi rămas toți pe partea astălaltă a ghișeului 😉 Ce ziceam eu e că sistemul se schimbă, dă semne că înțelege necesitățile și vremurile, iar asta se vede, îndrăznesc să cred, în majoritatea cazurilor. Plata cu cardul este acceptată de exemplu și la ANAF, și la taxe și impozite locale, și tot cu trezoreria lucrează și ei. Deci eu cred că omul sfințește și locul, și ghișeul.
   Să stăpânești sănătos pașaportul 😉

  • moreact 28/12/2017 at 21:28 #

   La mine a mers snur, tot cu programare on-line si cu optiunea livrare la ambasada unde locuiesc…🌐 intr-o luna
   Anul cu bine,🎄🌌💫💲

 4. bugsy 28/12/2017 at 16:27 #

  Bine de spus ca centrul din Plaza România Mall este un proiect realizat „cu sprijinul Guvernului Republicii Turcia, Agentia de Cooperare si Coordonare Turca, TIKA”, asa cum este specificat pe o placa in interiorul centrului. Este un model se serviciu public civilizat, modern, nebirocratic.

 5. zibusor 09/01/2018 at 16:54 #

  Eu am incercat sa-mi fac programare online. Dar la sectiile la care se putea face asta (ca nu sunt toate) era plin pe vreo luna inainte. Oi fi avut eu ghinion si a fost o perioada aglomerata…

 6. Daria 20/01/2018 at 01:15 #

  Si la mine a mers snur, fara programare prealabila, la sediul din Pipera, e drept, la sfarsit de octombrie. Nu era nici naiba acolo, am ajuns cu vreo ora inainte de inchiderea programului, batea vantul prin sediu, mai erau doar vreo trei ametiti ca mine, eram convinsa ca trebuie sa vin a doua zi, mai devreme. Dar nu, erau functionari acolo, am platit la ghiseul Trezoreriei din sediu, in 5 minute eram gata cu tot, am fost si eu socata de eficienta 😀 Mi-a mai zis un prieten dup-aia ca asa a fost si la el, la final de septembrie. Cred ca depinde foarte mult de perioada in care vrei (sau trebuie) sa-ti faci pasaportul. Toamna pare sa fie mai neaglomerata.

 7. Filip Ăîâșț 14/03/2018 at 10:22 #

  La formularul de înscriere de pe epasapoarte.ro nu acceptă diacritice la nume, inițial credeam că e problemă cu browserul folosit.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată