Polurile fatigabilității

Să învățăm limba română căutând cuvintele în dexonline. Azi pluralul polului și fatigabilitate. Plus alți câțiva termeni medicali de care vă puteți îmbolnăvi dacă faceți vaccinul Comirnaty...

Pe lângă informare, presa mai are și un oarecare rol de educare, așa se face că deși un articol de presă ar trebui să fie scris într-un limbaj cât se poate de accesibil, cu cuvinte uzuale și clare, în fiecare ziarist zace și un mic domn Trandafir, care ne momește și cu câte un cuvânt-două-trei necunoscute, ca să ne îmbogățească vocabularul sărăcuț, de loaze. Fie asta, fie nici ziaristul respectiv n-a reușit să pătrundă sensul cuvintelor citite de la sursă, așa că nu se obosește să le digere, ci ni le aruncă direct, așa cum le-a aflat și el, că doar oricine are Internet azi, are și dexonline. Nu știu voi, dar eu una vizitez tot mai des dexonline-ul după ce citesc presa. Uneori ca să-mi verific propriile versiuni ale plurarurilor, ptiu, na, pluralelor, alteori ca să aflu sensul vreunui cuvânt pe care nu l-am auzit până atunci.

Poli sau poluri?

M-a izbit într-un editorial din pressone pluralul de la pol (de putere), despre care autorul textului zicea că e poluri (de putere). M-am dus pe dexonline unde nu am găsit la prima căutate decât pluralul pe care-l aveam și eu în minte – poli. (fie că vorbim despre jumătăți ale aceluiași întreg, cele două „capete” ale pământului sau moneda folosită în Țara Românească în secolul 19 care e prescurtarea de la Napoleon) Totuși, o simplă căutare după „poluri” pe google ne dă numai pe prima pagină trei articole, două din presa economică și unul de pe ProTV, în care se folosește forma asta de plural – poluri.

Oricât am căutat prin alte surse nu am reușit să găsesc care este originea acestei forme. Am rămas nelămurită, dacă e pur și simplu o greșeală deja intrată în uz, precum succes – succesuri (mai ales că e legată de putere politică) sau chiar e o formă de plural de care eu n-am auzit până acum. La o căutare mai atentă am găsit pe dexonline și acest Pl~i, (asrsn~uri dar fără o explicație plauzibilă. În același timp, tot pe dexonline la pluralul de la succes găsim și năzdrăvănia asta:  [Pl. -se, -suri. urmată totuși de precizarea că singura variantă corectă de plural conform DOOM2 e succese. Mă gândesc că fiind o platformă colaborativă, ca și wiki, dexonline o să ajungă încet încet să conțină și succesuri din astea împământenite prin repetarea unor prostii celebre.

Voi care ziceți că e pluralul de la pol, poli sau poluri? Și pe ce vă bazați?

Obosiți de atâta fatigabilitate

Hotnews păcătuiește destul de des în ultimul timp cu niște traduceri a la google translate ale unor articole din presa străină. Nu știu care e cauza, că orice traducere cu google se poate umaniza, dacă ar fi citită înainte de publicare de un redactor cu puține cunoștințe de limba română. Ultima ispravă pare a fi articolul despre prospectul noului vaccin Covid – Comirnaty. Avem aici o înșiruire de termeni medicali și nu numai, care transformă prospectul ăla dintr-un document menit să explice și chiar să popularizeze efectele vaccinului, într-o mostră de limbaj ermetic și dus la absurd, când ar fi fost destul de ușor să fie explicat pe înțelesul oamenilor care oricum se tem de vaccinare.

Mărturisesc că am citit cu interes prospectul vaccinului pentru că vreau să știu dacă am sau nu vreo contraindicație la el. Nu m-am lămurit, în schimb am aflat câteva cuvinte noi despre al căror sens sunt tot nelămurită. Fatigabilitate, reactogenitate, imunocompromitere, anafilaxie, reacții vasovagale, imunogenitate etc.

Eu pot să bănuiesc că fatigabilitate vine de la fatigue (oboseală în franceză), habar n-am ce e aia reactogenitate și vasovagale, nici dexonline nu știe ce sunt, anafilaxie zice că e o reacție a organismului la injectarea de substanțe străine, și imunogenitate bănuiesc că are legătură cu bolile autoimune, dar nu-i pot explica sensul din articolul/prospect.

În caz că vă ia cu amețeală după atâtea cuvinte frumoase, e bine să nu citiți Hotnews stând în picioare, pentru că, așa cum zice și în text, „Este importantă luarea măsurilor de precauţie, pentru evitarea leziunilor cauzate de leşin.” 🙂

*În foto e Toshiba, unul din polurile mele de putere 😉

Etichete: , , , , , ,

18 comentarii la “Polurile fatigabilității” Subscribe

 1. Ady 27/12/2020 at 12:11 #

  Anafilaxie presupun că poate fi conectat cu șocul anafilactic, respectiv o reacție a organismului în caz de alergie.

  Vasovegale presupun că are o legătură cu vreo reacție mai dubioasă cardiacă sau nervoasă, dar fără să existe vreo boală cardiacă diagnosticată anterior.
  Mă bazez pe similitudine de rădăcină a cuvântului cu un medicament pe care îl iau acum „vagostabyl”: tratamentul hiperexcitabilității cardiace în absența oricărei boli cardiace diagnosticate și tratamentul simptomatic al stărilor de agitație psihică la adulți și adolescenți.
  De asemenea, am mai auzit de „sistemul nervos vag” și „nervul vag” în diverse contexte medicale.

  N-am auzit până acum de poluri ca plural pt poli. Cel mult ca plural românizat pt poll/sondaj.

 2. Lucian M 27/12/2020 at 12:23 #

  „Pământul este o sferă bombată la Ecuator și turtită la poli.” – din manualul de geografie de acum 20 de ani.

  • Harald 27/12/2020 at 13:32 #

   Autorii manualului de geografie de acum 20 de ani aveau probabil alți 20 de ani de când terminaseră facultatea, deci făcuseră școala înainte de 1989.

   Asta s-a schimbat în societate, textele cel mai frecvent citite de millennials sunt redactate de egali de-ai lor, nu de profesori.

 3. Ștefan Brăgărea 27/12/2020 at 12:56 #

  @ Lucian M
  Pământul este un sferoid nu o sferă

  • aloopeegoos 28/12/2020 at 10:06 #

   Depinde cat ai baut inainte…

  • escu 02/01/2021 at 22:23 #

   Nu.Este un geoid.

 4. Gheo 27/12/2020 at 13:01 #

  Un pol, doi poli, eu asa stiu ca se zice! Mai exista denumirea de POL data sumei de 20 de lei! Cind eram mic, tata a gasit intr-o pivnita un fisic de bani de hirtie inscriptionati UN POL, in litere si in cifre 20 de lei! Din pacate i-am prapadit pe toti, ce stiam eu atunci! In ceeace priveste celelalte cuvinte, habar nu am de unde vin, dar cred ca ar trebui consultat un dictionar de termeni medicali! Tiparit nu „onlai”! Dexonline, pentru mine, nu prezinta garantie! Nu stiu daca mai tineti minte ca acum citiva ani buni in urma, administratorii au schimbat sensul cuvintelor cu prilejul examenului de bacalaureat pentru ca elevii sa nu copieze!

 5. Harald 27/12/2020 at 13:21 #

  Se pare că millennials nu mai învață limba română din cărți, ci din mers.

  Există o problemă observată de psihologi, la o anumită vârstă copilul începe să extragă reguli din interacțiunile (joaca) cu ceilalți copii, dar la nivelul lui încă nu poate să enunțe acele reguli, deși le aplică.

  Prin urmare, dacă pluralul de la gol este goluri, este explicabil că pluralul de la pol devine poluri. Gol este mult mai frecvent folosit decât pol, e explicabil că ajunge luate drept model, nu contează ce scrie în dicționar. Evoluția limbii reflectă realitățile din societate, nu ea le creează.

 6. Mianna 27/12/2020 at 14:28 #

  Reactia anafilactica este o reactia alergica acuta, grava, care poate pune in pericol viata (dar este tratabila, si cand se administreaza vaccinul, in incaperea respectiva – ca inca nu stiu daca e cabinet sau cort – trebuie sa fie disponibile medicamentele necesare pentru tratarea acestui potential efect advers.

  In corpul nostru exista un nerv numit vag – de aici vine termenul de reactii vasovagale; pe scurt, lesin.

  Imunogenitatea este capacitatea unei substante – in cazul nostru a vaccinului – de a produce un raspuns imun; adica anticorpii aia pe care-i asteptam si ni-i dorim de la el.

  Imunocompromitere – cand sistemul imun nu sta foarte bine (de exemplu la cei care au suferit un transplant, in mod deliberat se scade raspunsul imun, ca sa nu respinga organul transplantat; alte tratamente, cum e chimioterapia, pot scadea imunitatea).

  Reactogenitatea este capacitatea unei substante – in cazul nostru vaccinul – de a produce „reactii”, adica efectele adverse de care ati auzit (durere, febra etc)

  • Dollo 27/12/2020 at 16:31 #

   Mulțumesc, excelente explicații.

 7. Fluieratorul 27/12/2020 at 14:55 #

  De „poluri” eu stiu numai de la George Bacovia, „Decembre”, de care ma mir ca nu-si aduce nimeni aminte. In rest n-am auzit in viata mea din surse serioase decit de „poli”, de oricare ar fi ei, de baterie, de Pamint, de putere etc. „Poluri” era vazut ca arhaism si in dictionarele din anii ’50-’60. De ce revine in actualitate eu nu-mi explic, da’ nu-mi explic nici multe alte lucruri, asa ca…
  Cu restul nu ma pun, ca m-am supraintoxicat cu traduceri de masina neluate la mina si in literatura, asa ca o dileala in plus sau in minus nici nu mai conteaza. Ma duc repede la sursa, citesc in limba originala si ma „dezintoxic”.

  • Dollo 27/12/2020 at 16:33 #

   Niciodată nu m-am omorât cu poezia. Iar Bacovia oricum era prea trist pentru mine 🙂

   • Ștefan Brăgărea 27/12/2020 at 19:52 #

    @ Dollo
    Încercați Brumaru!

  • escu 02/01/2021 at 22:27 #

   Bacovia comite o licență poetică.Se scuză.

 8. VASILIU MIRCEA PAUL 27/12/2020 at 15:25 #

  ”Beția de cuvinte” – Titu Maiorescu

  O definiţie diafană în banalitatea ei taxonomică susţine că, sub raportul corpolenţei literare, există două tipuri de autori.

  Liviu Cangeopol

  O caracterizare cuprinzătoare și sintetică a romancierului Camil Petrescu este formulată de G. Călinescu în Istoria literaturii române. Compendiu (1968)[10]:

  „Camil Petrescu este în roman un anticalofil, partizan al dicteului automat… Bergsonian şi proustian, înţelege să cultive fără stânjenire „fluxul amintirilor” şi gidian, să respecte autenticul în jurnale în care pretinde a nu modifica nimic din cursul amintirii…”.

  Și acum ceva de-a dreptul aiuritorȘ
  Cu ele s-ar putea clădi un andabat afil artofag, în stare să clatine proasta încremenire. (Pentru cei neduşi la dicţionar, traduc: un andabat era, la romani, un gladiator care lupta călare, legat la ochi, afil înseamnă „fără frunze”, iar artofag e cineva care mănîncă mai ales pîine.)

  Dan Stanciu Dilemateca, nr. 69, februarie 2012

  PRIMO: ”Andabata” nu erau gladiatori propriu-zişi, ci criminali condamnaţi la moarte, puşi să lupte (cu alți andabați, deci egalitate de șanse) doar pentru a-i supune ”judecății zeilor”.

  SECUNDO: Așadar poetul român, INTENS ”dus la dicţionar”, nici măcar nu catadicseseşte să ”traducă” complet.

  TERTIO: Dispreţul faţă de congeneri sare în ochi.

  Împreună cu celelalte extrase ajungem la ideea centrală a eseului: deşi studiile/diplomele/cunoştinţele indivizilor sînt voluminoase şi autentice, statutul lor de intelectuali reprezintă o IMPOSTURĂ. Dacă nu eşti capabil să transmiţi celorlalţi decît gongorisme vide, eventual agrementate cu mitocănii, te-ai auto-descalificat, ţi-ai pierdut calitatea de spiritus rector. De fapt nu numai că nu posezi acest atribut, ci îl întorci pe dos, zăpăcind. Toate pornesc de la un soi de arivism ciocoiesc (la prima vedere diferit de cel material, la a doua identic):

  Băi ţopîrlanilor ! Ia priviţi-mă ― unde-s EU şi unde aţi rămas VOI !

  Pericolul erudiției vide a fost perceput încă din antichitate.

  Multe au fost desigur, … observațiile pe care Thamus le-a făcut lui Theuth, în bine și în rău, în legătură cu fiecare artă… Dar cînd au ajuns la scriere, «iată — zise Theuth — cunoștința, o, Rege, care le va da egiptenilor mai multă știință și mai multe amintiri, căci insuficiența memoriei și lipsa de cunoștințe și-au găsit leacul !»

  La care regele răspunde: «O, Theuth, incomparabil descoperitor de arte, unul este cel în stare să aducă la lumină procedeele unei arte, altul este în stare să aprecieze care este folosul sau paguba ce rezultă din ea pentru utilizatorii ei. Și iată că acum tu, ca tată al literelor scrierii, te bucuri să-ți înzestrezi copilul cu o putere contrară celei pe care o are. Căci această invenție, scutindu-i pe oameni de a-și exercita memoria, va provoca uitarea în sufletele celor ce au învățat-o. Aceasta pentru că, încrezători în scriere, ei vor căuta în afara lor, datorită unor litere străine, nu înăuntrul lor și datorită lor înșiși, mijlocul de a-și aminti. Așadar, leacul pe care l-ai găsit nu este un ajutor pentru memorie, ci pentru amintire. CÎT DESPRE ȘTIINȚĂ, TU DAI ELEVILOR TĂI DOAR ILUZIA, NU REALITATEA EI: ÎNTR-ADEVĂR, CÎND PRIN TINE VOR FI REUȘIT, FĂRĂ ÎNVĂȚĂTURĂ, SĂ SE ÎNZESTREZE CU O INFORMARE BOGATĂ, SE VOR CREDE COMPETENȚI ÎNTR-O MULȚIME DE LUCRURI, DEȘI SÎNT, ÎN MAJORITATEA LUCRURILOR, INCOMPETENȚI; PE LÎNGĂ ACEASTA, VOR FI NESUFERIȚI, PENTRU CĂ, ÎN LOC SĂ FIE SAVANȚI, VOR FI AJUNS DOAR PSEUDOSAVANȚI».
  Platon — ”Phaedrus, sau Despre frumusețe” (Marshall McLuhan ”Galaxia Gutenberg”, Editura Politică 1975)

  Molière: ”Un sot savant est sot plus qu’un sot ignorant.”

 9. Cristian Banu 27/12/2020 at 16:49 #

  Infatigabila silfidă…

 10. mihai 19/01/2021 at 20:48 #

  @Dollo: A ajuns la mine următorul articol: https://www.scena9.ro/article/covid-vaccin-arn-mesager-informatii

  Îl recomand cu căldură, atât ție cât și cititorilor tăi. (Adică, mie mi se pare bine scris, plin de bunătăți, care confirmă lucruri pe care le știam și m-a învățat lucruri pe care nu le știam. Yeah, confirmation bias all over the place…)

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.