Alunițele care omoară bărbații

Nu e vorba de alunițele femeilor după care se omoară bărbații, ci de acele pete maronii de pe piele pe care le expuneți la soare, le ignorați dimensiunile și în final ajung să vă omoare. Pe voi, bărbații, mai mult decât pe femei. Așa zic cercetătorii britanici, firește

Nu e vorba de alunițele femeilor după care se omoară bărbații, ci de acele pete maronii de pe piele pe care le expuneți la soare, le ignorați dimensiunile și în final ajung să vă omoare. Pe voi, bărbații, mai mult decât pe femei. Așa zic cercetătorii britanici, firește.

Rata mortalității în cancerul de piele aproape s-a triplat la bărbați în ultimii 30 de ani. Cifrele date publicității de Cancer Research UK , preluate de BBC News, arată o creștere a numărului de decese cauzate de melanom (alunițe), în special la bărbații în vârstă. În anii 70, mai puțin de 400 de bărbați (1,5 la 100.000) mureau din cauza melanomului. Acum aceste cifre au ajuns la peste 1.100 de morți (3,1 la 100.000). Asta în ciuda faptului că acest gen de cancer poate fi prevenit și tratat, dacă se evită expunerea la soare, iar alunițele sunt ținute sub supraveghere de medicul dermatolog. La femei rata mortalității a crescut, în aceeași perioadă de la 1,5 la 2,2 la 100.000 de cazuri.

Studiul britanicilor mai arată că deși în general sunt diagnosticate mai multe femei cu cancer de piele, bărbații sunt cei care mor mai des. La bărbații de peste 65 de ani mortalitatea cauzată de cancerul de piele a crescut în ultimii 30 de ani de la 4,5 la 15,2 la 100.000 de cazuri. Caroline Cerny, de la Cancer Research UK, spune că bărbații trebuie să fie mai atenți cu pielea lor: „Prea des ei se lasă în seama partenerelor sau a mamelor să le amintească să-și dea cu o cremă de protecție solară la plajă sau să se acopere cu ceva când soarele e prea puternic. Acelasi lucru se întâmplă și cu vizita la doctor pentru analiza unor alunițe îngrijorătoare”. Cerny spune că cifrele arată fie că  bărbații sunt mai inconștienți în privința simptomelor cancerului de piele, fie că pur și simplu le ignoră.

Dacă aveți o aluniță care-și mărește dimensiunile în timp mergeți să vă consulte un dermatolog. Acum există și în România aparatură specială pentru analiza alunițelor. Și oricum nu vă mai desconsiderați iubita care se năclăiește cu cremă de protecție la plajă, că iată, zic și cercetătorii britanici că știe ea ce știe.

Etichete: , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

gardul

Proba șanțului și a zidului drept la sate; Viață de turnător de beton la mână; Azi ești tânăr și mâine îți cumperi gard jaluzea